Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Ιατρική Ακριβείας δίνει απαντήσεις στα Αυτοάνοσα Νοσήματα


Ιατρική Ακριβείας & Αυτοάνοσα

Νέες διαγνωστικές εξετάσεις που κατευθύνουν τη θεραπεία στα αυτοάνοσα, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο London School of Economics στο Λονδίνο

Στην κατάμεστη αίθουσα του  κορυφαίου Πανεπιστημίου London School of Economics, ο γιατρός Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς παρουσίασε προηγμένες διαγνωστικές εξετάσεις που επιτρέπουν αιτιολογική θεραπεία σε ασθενείς με χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.
 
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και αφορούσε τον Τουρισμό Υγείας στη χώρα μας και συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Τσουκαλάς μίλησε για τις εξετάσεις της μεταβολομικής, το νέο εργαλείο στη φαρέτρα των γιατρών στην αντιμετώπιση των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι παθολογικές καταστάσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει όργανα και ιστούς ως δικά του και τους επιτίθεται. Ανάλογα με το όργανο που εμπλέκεται διαφέρει η νόσος και η συμπτωματολογία. Έτσι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αφορά το θυρεοειδή αδένα, η ελκώδης κολίτιδα το έντερο, η ατοπική δερματίτιδα το δέρμα κ.ο.κ. Ωστόσο κάποια αυτοάνοσα αφορούν και παραπάνω από ένα όργανα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση.

Τα αυτοάνοσα είναι η πρώτη αιτία νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι πλήττουν πάνω από 1 στα 5 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι αφορά τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε οικογένεια.

Πρόκειται για ασθένειες που εμφανίζουν σταθερά αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία χρόνια με ποσοστά αύξησης που ξεπερνούν και το 300% για κάποιες από αυτές, όπως η νόσος του Crohn, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η κοιλιοκάκη.
 
Σύμφωνα με νέα στοιχεία πέρα από τη γενετική προδιάθεση, ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτοανοσίας παίζουν:

  • η ανθυγιεινή διατροφή
  • οι ελλείψεις σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
  • η έλλειψη άσκησης
  • το στρες
  • η κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών
  • η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • το κάπνισμα
  • η αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού
  • το τοξικό φορτίο από το περιβάλλον

Μέχρι σήμερα οι παραπάνω παράγοντες και η επίδρασή τους στην υγεία δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν επαρκώς με τις συνήθεις εξετάσεις. Έτσι οι συστάσεις που δίνονταν στους ασθενείς βασίζονταν σε γενικές κατευθυντήριες οδηγίες και την κλινική εμπειρία του γιατρού. Η συγκεκριμένη ιατρική προσέγγιση βασίζεται σε ενδείξεις (evidence based medicine) και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε κάποιους ασθενείς, όχι όμως σε όλους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία.
 
Η Ιατρική Ακριβείας (Precision Medicine), ολοκληρώνει την υπάρχουσα προσέγγιση στοχεύοντας στη χορήγηση της σωστής θεραπείας, στο σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή.
 
Η σύγχρονη αυτή προσέγγιση βασίστηκε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν τη μέτρηση πολύ μικρών μορίων στο σώμα. Τα μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ονομάζονται μεταβολίτες και οι αναλύσεις που τα μετράνε, αναλύσεις μεταβολομικής (Metabolomic Analysis®).
 
Μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων οι γιατροί πλέον αξιολογούν αντικειμενικά την επίδραση των παραγόντων κινδύνου σε κάθε ασθενή. Έτσι προκύπτει θεραπεία που αποτελείται από εξατομικευμένη διατροφή, διόρθωση των ελλείψεων και βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής στα μέτρα του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
 
Mέσω των μεταβολομικών αναλύσεων φαίνονται ελλείψεις, δυσλειτουργίες και βιοχημικές ανισορροπίες σε μοριακό επίπεδο. Έτσι ουσιαστικά εντοπίζονται τα αίτια που προκάλεσαν τη νόσο αλλά και προδιαθέσεις για την ανάπτυξη ασθενειών. 
 
Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε επίσης ότι:
 «Ασθενείς από όλο το κόσμο που πάσχουν από αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν αναλύσεις μεταβολομικής. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη κλινική εμπειρία της ομάδας μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, στη χρήση αυτού του σύγχρονου διαγνωστικού εργαλείου.»
 


                                                                    Dr. Tsoukalas, London School of Economics


Η Ημερίδα
Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες, από το χώρο  της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της επιστήμης, του επιχειρείν, της Υγείας και του Τουρισμού, από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Ο κ. Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«Όλο και περισσότεροι γιατροί παγκοσμίως συστήνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως στη Σκωτία που προτείνουν επαφή με τη φύση και στον Καναδά που προτείνουν μουσεία και τέχνη. Η Ελλάδα η χώρα του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη αποτελεί ιδανικό συνδυασμό παραγόντων που ωφελούν την υγεία.» 
 
Το μήνυμα της ημερίδας ήταν ότι η Ελλάδα συνδυάζει τον καλό καιρό, την μεσογειακή διατροφή και το φιλόξενο περιβάλλον και την άρτια επιστημονική κατάρτιση που την καθιστούν ιδανικό προορισμό υγείας. 
 
Η  έναρξη της Ημερίδας έγινε από τον κ. Γιώργο Πατούλη και την κυρία Κική Σονίδου, Ιατρό Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Αντιπρόεδρο της Εταιρείας  Ελλήνων Επιστημόνων. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. κ. Δημήτρης Καραμήτρος - Τζιράς, Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μιλτιάδης Κροκίδης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Ηνωμένου Βασιλείου, Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης και η Joyce Harper, Καθηγήτρια Ανθρώπινης Γενετικής και Εμβρυολογίας Ινστιτούτο Υγείας Γυναικών, University College London.

____________________________________________

Πηγή
 
www.onmed.gr 
 
http://www.isathens.gr/syndikal/8294-lse-imerida-tourismou-ygeias-isa.html
 
 
 
 

Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine.
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους