Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Metabolomic Analysis®


Αποκαθιστώντας την υγεία στη βασική μονάδα της ζωής: το κύτταρο. 

Η πρωτοποριακή ανάλυση αίματος και ούρων Metabolomic Analysis® καθιστά αποτελεσματική την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων σε μοριακό επίπεδο χρόνια πριν την εμφάνιση νόσουΔίνει σε βάθος πληροφορίες για τα αίτια οποιουδήποτε προβλήματος υγείας. 

Η Metabolomic Analysis® αξιολογεί με λεπτομέρεια την βασική λειτουργία των κυττάρων, δομικών λίθων της υγείας του οργανισμού. Όταν το κύτταρο είναι υγιές τότε όλα τα όργανα του σώματος ακολουθούν.


Μέσα από την μεταβολομική ανάλυση ανακαλύπτετε με ακρίβεια τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αντιστρέψετε τις συσσωρευμένες επιπτώσεις στον οργανισμό σας σταματώντας την ενδεχόμενη βλάβη και επαναφέροντας με αιτιολογικό τρόπο την φυσιολογική του λειτουργία.

H Metabolomic Analysis® καθοδηγεί τα βήματα της θεραπείας ώστε να επαναφέρουμε την κατάσταση της υγείας στην βέλτιστη δυνατή. 

Ανιχνεύει:

 • τα βαθύτερα αίτια των χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων
 • την ακριβή λειτουργία της βασικής μονάδας ζωής του οργανισμού: το κύτταρο
 • τις ελλείψεις του κυττάρου σε ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 
 • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια (crebs cycle)
 • την λειτουργία του νευρικού συστήματος
 • την επιβάρυνση του οργανισμού από τοξικές ενώσεις 
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας
 • τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
 • τις υπάρχουσες κρυφές φλεγμονές
 • την ενδοκρινολογική κατάσταση του οργανισμού
 • την πέψη των τροφών
 • την λειτουργία των  μηχανισμών παραγωγής ορμονών 
 • τα αίτια των αλλεργιών
 • τις εξατομικευμένες ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά τη δεδομένη χρονική στιγμή

Η Metabolomic Analysis® διενεργείται σε δείγμα αίματος και ούρων. Πραγματοποιείται σε ένα από τα 5 κορυφαία εργαστήρια μεταβολικών νοσημάτων στις ΗΠΑ και Ευρώπη, με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές. Έχει πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας και Διάγνωσης Συγγενών και Μεταβολικών Νοσημάτων (ERNDIM: πρόκειται για τον επιστημονικό οργανισμό με υψηλότερα εργαστηριακά στάνταρ παγκοσμίως) και από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Είναι ένας οδηγός που μας καθοδηγεί στον σχεδιασμό της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης με απτά ευρήματα. Εφαρμόζεται στις παρακάτω καταστάσεις:

- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Χρόνια Νοσήματα (που διαρκούν πάνω από 3 μήνες)
- Καρδιολογικά προβλήματα
- Διαβήτη
- Νευρολογικά
- Νοσήματα του γαστρεντερικού
- Χρόνια κόπωση
- Παχυσαρκία
- Ενδοκρινολογικά προβλήματα
- Πρόληψη-αντιγήρανση

Μεταβολομική: Μετρώντας τις χημικές αντιδράσεις της ζωής

Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών μας επιτρέπει να εντοπίσουμε και να μετρήσουμε χημικές ουσίες σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις. (Tandem LC/MS)

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια μηχανή που καίει άνθρακα παρουσία οξυγόνου, σε θερμοκρασία 37∘C. Για να συμβούν οι πολυποίκιλες χημικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, είναι απαραίτητη η παρουσία σε επαρκείς ποσότητες: οξυγόνου, νερού, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μεταλλικών στοιχείων, αμινοξέων, ενζύμων, μικροοργανισμών και λιπαρών οξέων. Αυτά είναι τα στοιχεία της ζωής και η σωστή αναλογία μεταξύ τους κάνει τη διαφορά μεταξύ υγείας και νόσου. 

 

Εικόνα: βασικά μεταβολικά μονοπάτια που εξετάζονται μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων
 

Η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση μέσω της μέτρησης και καταγραφής των μεταβολιτών του ανθρωπίνου σώματος ονομάζεται Metabolomic Medicine. 

Με τις Mεταβολομικές αναλύσεις, μπορούμε να μετρήσουμε και να καταγράψουμε τις χημικές αντιδράσεις όπως εξελίσσονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και να εντοπίσουμε με μεγάλη ακρίβεια ποιες από αυτές διεκπεραιώνονται κανονικά, ποιες υπολειτουργούν και ποιες υπερλειτουργούν. Η μεταβολομική μας επιτρέπει να δούμε πέρα από τα συμπτώματα και να εντοπίσουμε τα αίτια των ασθενειών.  


Όταν κάποιο μεταβολικό μονοπάτι μέσα στο σώμα μας επηρεάζεται, επηρεάζεται και η λειτουργία όλων των κυττάρων στο σώμα μας. 
 

 

Μεταβολομική και Εξατομικευμένη Ιατρική 

Oι Μεταβολομικές αναλύσεις είναι ο πιο απλός και ακριβής τρόπος για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενώ λαμβάνουν υπόψη και περιβαλλοντικές επιρροές όπως για παράδειγμα την άσκηση και την διατροφή.” (Harvard Mag)

Οι μεταβολικές αναλύσεις μας δίνουν τον μοναδικό χάρτη για να αποκαταστήσουμε την αρχική φυσιολογική λειτουργία σε κάθε άτομο ξεχωριστά. 

Η μεταβολομική εφαρμόζεται στην διάγνωση και στην πρόληψη νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, η κίρρωση, ο καρκίνος, τα καρδιολογικά και τα νευρολογικά νοσήματα. Σύμφωνα με το FDA το Μεταβολομικό Προφίλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής, στην διερεύνηση των αιτιών της νόσου αλλά και της διατήρησης της καλής υγείας. 


Οι περισσότερες ασθένειες εμφανίζονται κάποια στιγμή στη ζωή προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των κληρονομικών παραγόντων με τις εξωγενείς επιρροές όπως το περιβάλλον, τη διατροφή, την τοξικότητα, το στρες και τον τρόπο ζωής.

Κάθε νόσος έχει ένα διαφορετικό προφίλ μεταβολιτών που μπορεί να αποκαλύψει ισχυρά στοιχεία για τα αίτια και την διάγνωση μιας νόσου. Η διενέργεια Μεταβολομικών Αναλύσεων επιτρέπει στο γιατρό να διαμορφώσει εξατομικευμένη αγωγή με στόχο:


- την βέλτιστη διαχείριση των συμπτωμάτων 
- την επαναφορά του οργανισμού στη φυσιολογική του κατάσταση 
- την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής

 


Βιβλιογραφικές αναφορές
 

 1. harvardmagazine.com/2011/05/the-fingerprints-of-diabetes-and-other-diseases 
 2. www.fda.gov/ScienceResearch/
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2899018/?tool=pubmed 
 4. harvardmagazine.com/2011/05/fathoming-metabolism?page=all 
 5. Metabolomics: From Fundamentals to Clinical Applications. A. Sussulini. Springer International Publishing AG 2017 (ed.).
 6. Sharpening Precision Medicine by a Thorough Interrogation of Metabolic Individuality. K. Beebe, A.D. Kennedy. Computational and Structural Biotechnology Journal, 2016.
 7. Urinary organic acids as biomarkers in the assessment of pulmonary function in children with asthma Papamichael M.M., Katsardis C, Erbas B, Itsiopoulos C, Tsoukalas D. Nutrition Research 2018. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153171830335X
 8. Application of metabolomics: Focus on the quantification of organic acids in healthy adults. Tsoukalas D et al. IJMM 2017 https://www.spandidos-publications.com/ijmm/40/1/112
 9. Application of metabolomics part II: Focus on fatty acids and their metabolites in healthy adults Tsoukalas D. et al. IJMM 2019. https://www.spandidos-publications.com/ijmm/43/1/233
 10. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases  Dimitris Tsoukalas1,2,3, Vassileios Fragoulakis4, Evangelia Sarandi2,5, Anca Oana Docea6, Evangelos Papakonstaninou2, Gerasimos Tsilimidos2, Chrysanthi Anamaterou2, Persefoni Fragkiadaki5, Michael Aschner7, Aristidis Tsatsakis3,5, Nikolaos Drakoulis8 and Daniela Calina1. Front. Mol. Biosci., 01 November 2019 | https://doi.org/10.3389/fmolb.2019.00120
 11. Metabolomics Oncology
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Καθηγητής Μεταμοσχεύσεων Πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας. Ειδικός στην Αναισθησιολογία και Αναζωογόνηση, Ειδικός στην Επιστήμη της Διατροφής.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας.
Παιδίατρος του Πανεπιστημίου της Βερόνα της Ιταλίας, με ειδίκευση στην παιδιατρική, στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους