Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Οστεοαρθρίτιδα


Η κατάληξη –ίτιδα στην ιατρική υποδηλώνει φλεγμονή. Ο όρος Αρθρίτιδα περιγράφει τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Υπάρχουν περισσότερες από εκατό διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, ουρική, ψωριασική, μικροβιακή κ.ά.).

Τα βασικά χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορούν να είναι είτε ήπια, όπως μια μικρή πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, είτε να περιορίζουν πλήρως την κινητικότητα.        

Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από διαγνωσμένη αρθρίτιδα και προβλέπεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου στα επόμενα χρόνια.

Η δήλωση ότι θα ήταν πιο σημαντική η ανακάλυψη μιας θεραπείας για τα αρθριτικά νοσήματα από ότι μια θεραπεία του καρκίνου δεν είναι υπερβολική. Υπολογίζεται ότι η ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου θα αύξανε τον μέσο όρο ζωής κατά 2 έτη ενώ η θεραπεία της αρθρίτιδας θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής κατά 5 έτη.

Οι δύο κύριες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει τους χόνδρους των αρθρώσεων (το ελαστικό μέρος που καλύπτει το οστό στο σημείο της άρθρωσης) μαζί με το οστό που στηρίζει τον χόνδρο. Φαίνεται να οφείλεται σε φθορά και συσσωρευμένες κακώσεις των αρθρώσεων. Κύριο χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας είναι φθορά των χόνδρων και η εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοσο νόσημα, όπου ο οργανισμός επιτίθεται στις ίδιες τις αρθρώσεις του και τις καταστρέφει σταδιακά. Οι αρθρώσεις σε αυτή την περίπτωση πλήττονται συμμετρικά και μακροπρόθεσμα παραμορφώνονται. Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα επηρεάζονται όμως και άλλα όργανα, όπως η καρδιά και πρόκειται για ένα νόσημα που επηρεάζει την υγεία του ατόμου σε πολλαπλά επίπεδα.

Και οι δύο μορφές χαρακτηρίζονται από μια σταθερή και σταδιακή επιδείνωση της νόσου. Όλες οι θεραπείες έχουν στόχο την καθυστέρηση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων και με βασικό στόχο να προσφέρουν ανακούφιση από τους πόνους.

Και ενώ είναι σημαντική η πρόοδος που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα, δεν αναστρέφει την πορεία της νόσου προς μια σταθερή και σταδιακή βελτίωση, παρά μόνο διαχειρίζεται προσωρινά τον πόνο, καθώς η θεραπεία στοχεύει στη μείωση της ταχύτητας καταστροφής των αρθρώσεων. Εκ προοιμίου η επιδείνωση θεωρείται δεδομένη.

Μια Αιτιολογική Προσέγγιση 
Έχω συχνά αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα για μια στροφή της ιατρικής σκέψης που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια. Ανακαλύψεις των τελευταίων 50 ετών φαίνεται να μετουσιώνονται στην κλινική εφαρμογή με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα τελευταία 4-5 χρόνια.

Το μοντέλο σκέψης των σημερινών θεραπειών για τις αρθρίτιδες βασίζεται σε ένα ανατομικό τρόπο σκέψης. Εξετάζουμε το ανθρώπινο σώμα σαν μια μηχανή όπου τα όργανα που το απαρτίζουν είναι τα «ανταλλακτικά» της τα οποία σταδιακά και αναπόφευκτα φθείρονται. Η συγκεκριμένη προσέγγιση εμφανίζει αποτελεσματικότητα στα οξέα και επείγοντα προβλήματα υγείας.

Στην περίπτωση ενός τραυματισμού στο γόνατο, το γόνατο πρήζεται και πονάει. Το χτύπημα προκάλεσε την καταστροφή ιστών και το σώμα στη συνέχεια ξεκίνησε διαδικασίες επιδιόρθωσης. Ξεκινάει στο συγκεκριμένο σημείο η παραγωγή ουσιών που προκαλούν αύξηση της αιμάτωσης και πόνο.

Σκοπός των παραπάνω ενεργειών είναι η παροχή θρεπτικών συστατικών στην περιοχή (αιμάτωση) και η ακινητοποίησή της (πόνος) μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία της περιοχής. Το σύνολο των διαδικασιών που περιγράψαμε ονομάζονται φλεγμονή.

Η φλεγμονή (φλέγω, καίω) περιγράφει τον πόνο, την ερυθρότητα, την θερμότητα και το πρήξιμο που συμβαίνουν καθώς ο οργανισμός επουλώνει την πάσχουσα περιοχή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η φλεγμονή είναι η διαδικασία που ενεργοποιεί το σώμα για να λύσει ένα πρόβλημα.

Όσο πιο μεγάλη η κάκωση τόσο πιο έντονη και η διαδικασία επούλωσης. Στην προσπάθεια μείωσης του πόνου που συνοδεύει την φλεγμονή χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά και άλλα μέσα που είτε στοχεύουν τον πόνο (παυσίπονα, ακινητοποίηση) είτε την φλεγμονή (αντιφλεγμονώδη, πάγος).

Η συνήθης αγωγή βοηθάει στην  ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς το σώμα επαναφέρει και αναδομεί τους ιστούς που υπέστησαν βλάβη. Δεν βοηθάει στην επούλωση, αντίθετα την καθυστερεί καθώς μειώνει την ένταση της.

Ο οργανισμός χρειάζεται δομικά συστατικά και ενέργεια ώστε να φτιάξει νέους ιστούς και να επουλώσει οποιαδήποτε βλάβη. Η θρεπτική κατάσταση του οργανισμού και τα αποθέματα του σε αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα καθορίζουν την διάρκεια και τον βαθμό επούλωσης μιας βλάβης.

Όταν πρόκειται για κάτι οξύ και μεμονωμένο το σώμα είναι σε θέση να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την φυσιολογική λειτουργία. Όταν όμως υπάρχουν χρόνιες κακώσεις και φλεγμονές μειώνονται τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών και παράλληλα η ικανότητα επαναφοράς της φυσιολογικής λειτουργίας.

Η ουσιαστική λύση είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού και η διαχείριση των αιτιών του προβλήματος.

Τρόπος αντιμετώπισης
Ο εντοπισμός των ελλείψεων του οργανισμού με σκοπό την αναπλήρωση τους, δρα αιτιολογικά και όχι μόνο ανακουφιστικά, για αυτό είναι απαραίτητη η διενέργεια εξετάσεων μεταβολομικής. 

Η ειδική εξέταση Metabolomic Analysis® που διενεργείται στις κλινικές μας, αποτυπώνει τις ελλείψεις και ανάγκες του οργανισμού που οφείλονται τόσο σε ενδογενείς (DNA) όσο και εξωγενείς παράγοντες (διατροφή, άσκηση, στρες). Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ η μεταβολομική είναι η πιο ακριβής μέθοδος αξιολόγησης της υγείας του ατόμου.

Εντοπίζει πρώιμα διαταραχές του οργανισμού και προσδιορίζει επιμέρους παράγοντες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας. Είναι ένα εργαλείο της Precision Medicine (Ιατρική Ακριβείας) που ανιχνεύει πολύ μικρά μόρια που λαμβάνουν μέρος στις χημικές αντιδράσεις των κυττάρων του οργανισμού και παρέχει ακριβή δεδομένα για την αντιμετώπιση και πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων.

Εντοπίζονται παράγοντες που αφορούν:

 • τις φλεγμονές
 • τις ελλείψεις μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, σε βιταμίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
 • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια (μιτοχονδριακή λειτουργία)
 • την λειτουργία του νευρικού συστήματος
 • την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
 • το εντερικό μικροβίωμα
 • το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων, και
 • επιπρόσθετους δείκτες που εστιάζουν στην απόκλιση του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία σε κυτταρικό επίπεδο.
Εντοπίζονται επιπλέον οι στρεσογόνοι παράγοντες που κρύβονται πίσω από την πάθηση, που συχνά παραβλέπονται κατά την διαχείριση της νόσου. Σχεδόν πάντα τα νοσήματα αυτά συνοδεύονται από έντονες αλλαγές της διάθεσης που ανατροφοδοτούν τη νόσο.

Αποτελέσματα εξέτασης & αγωγή
Η αγωγή για την αποκατάσταση της φυσιολογικής βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού, διαμορφώνεται ανάλογα με τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες, τις ανισορροπίες και ανάγκες του οργανισμού που εντοπίστηκαν από την εξέταση Metabolomic Analysis®. Περιλαμβάνει συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής, χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και ειδική διατροφή.

H διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση της ικανότητας του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές μπορεί να αλλάξει ριζικά την πορεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στόχος δεν είναι η απλή καταστολή του ανοσοποιητικού και των συμπτωμάτων που αναπόφευκτα οδηγεί σε σταθερή επιδείνωση. Στόχος είναι η σταδιακή αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Μέσα από χιλιάδες περιπτώσεις έχουμε δει ότι αυτό είναι εφικτό με την εφαρμογή των νέων διαγνωστικών εργαλείων που έχουν προστεθεί στην φαρέτρα της ιατρικής.    

Στην Υγειά Σας!Βιβλιογραφικές Αναφορές

 1. Arthritis. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion (NCCDPHP). 
  https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/arthritis.htm

   
 2. Arthritis MedPageToday Rheumatology Arthritis
  www.medpagetoday.com/Rheumatology/Arthritis/22612?

   
 3. Serum branched-chain amino acid to histidine ratio: a novel metabolomic biomarker of knee osteoarthritis. 
  ard.bmj.com/content/69/6/1227.abstract

   
 4. World aging population, chronic diseases andimpactof modifiable-metabolic risk factorsDr. Dimitris Tsoukalas, MD(Greece). European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. 20th International Congress of Rural Medicine 2018. Tokyo - Japan.
   
 5. Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance. De Rosa V, La Cava A, Matarese G.Nature Immunol. 2017 Oct.
   
 6. The Akt pathway in oncology therapy and beyond (Review).NitulescuGM, Van De Venter M, Nitulescu G, Ungurianu A, Juzenas P, Peng Q, Olaru OT, Grădinaru D, Tsatsakis A,Tsoukalas D, Spandidos DA, Margina D. Int J Oncol. 2018 Oct 16.doi: 10.3892/ijo.2018.4597.
   
 7. Osteoarthritis Identification of a metabolomic biomarker for knee OA. Nick Warde Nature Reviews Rheumatology.
  www.nature.com/nrrheum/journal/v6/n7/full/nrrheum.2010.89.html

   
 8. Metabolomic approach to the exploration of biomarkers associated with disease activity in rheumatoid arthritis Chiyomi Sasaki, Tomoko Hiraishi, Takuma Oku, Kenji Okuma, Kenichi Suzumura, Motomu Hashimoto, Hiromu Ito, Ichiro Aramori, Yoshitaka Hirayama. Plos One 2019. 
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0219400 

   
 9. Metabolomic biomarkers: their role in the critical path Laura K. Schnackenberg, Richard D. Beger.US. Food and Drug Administration. Feb 2009.
   
 10. Large Scale Metabolic Profiling identifies Novel Steroids linked to Rheumatoid Arthritis. Yousri, N.A., Bayoumy, K., Elhaq, W.G. et al.  Nature Scientific Reports (2017). https://www.nature.com/articles/s41598-017-05439-1
   
 11. Relationships Between Vitamin D, Gut Microbiome, and Systemic Autoimmunity. Yamamoto EA, Jørgensen TN. Front Immunol. 2020.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32038645

   
 12. Vitamin K and rheumatoid arthritis. Okamoto H1. IUBMB Life. 2008.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18484089

   
 13. Precision medicine in psoriatic arthritis: how should we select targeted therapies? Hussein Al-Mossawi, Leonie S Taams, Carl S Goodyear, Bruce W Kirkham, Iain B McInnes, Stefan Siebert, Laura C Coates. The Lancet Rheumatology, 2019. www.thelancet.com/pdfs/journals/lanrhe/PIIS2665-9913(19)30008-6.pdf
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ειδική Ρευματολόγος
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους