Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Διαταραχές του Μεταβολισμού


Η νόσος του Χασιμότο είναι μια διαταραχή με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Διαταραχές του Μεταβολισμού
 
Η νόσος του Χασιμότο είναι μια διαταραχή με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο.
 
Ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά, σε συνδυασμό με μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας, αποτελούν τις κεντρικότερες μεταβολικές διαταραχές που συνοδεύουν τη νόσο.
 
Εξειδικευμένες εξετάσεις εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την εκδήλωση και την πορεία της νόσου.

 
Πρόκειται για ένα νόσημα που εκδηλώνεται λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας πολλαπλών διαταραχών όπως:

 • Αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • Διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτοανοσία, ευπάθεια σε λοιμώξεις)
   
 • Έλλειψη βιταμίνης D
   
 • Έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών (μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά)
   
 • Ορμονική απορρύθμιση
   
 • Διαταραχή του μικροβιώματος
   
 • Χρόνια φλεγμονή
   
 • Μπλοκάρισμα του μεταβολισμού (παραγωγή ενέργειας)
   
 • Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων
 
Οι παραπάνω παράγοντες, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδή και του οργανισμού συνολικά. Επιδρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των κυττάρων του θυρεοειδούς και οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.
 

Αντίσταση στην Ινσουλίνη & Δυσχέρεια Ελέγχου του Σωματικού Βάρους
 
Πολύ πριν την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού, η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε διαταραχή του μεταβολισμού και στη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους στην κοιλιακή χώρα.
 
Η ινσουλίνη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα. Ένας από τους βασικούς ρόλους της, είναι να ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Παράλληλα ελέγχει τις καύσεις, ελέγχει τα αποθέματα ενέργειας στο σώμα και ρυθμίζει το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας.
 
Μέσω της ρύθμισης των καύσεων και των αποθεμάτων ενέργειας στο σώμα,  η ινσουλίνη επηρεάζει όλο σχεδόν το ενδοκρινικό σύστημα. Διαταραχές στη λειτουργία της, απορυθμίζουν το ορμονικό σύστημα και έχουν αρνητική επίδραση στον θυρεοειδή αδένα και σε όλο τον οργανισμό.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, «κλειδώνουν» και εμποδίζουν την καύση του λίπους και ενισχύουν το αίσθημα της πείνας. Τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και νόσο του Χασιμότο, τελικά αισθάνονται ότι δεν μπορούν να χορτάσουν και πεινάνε διαρκώς.
 
Παράλληλα, η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει το λίπος, μειώνει τα επίπεδα ενέργειας και οι ασθενείς καταλήγουν να αισθάνονται την ανάγκη να φάνε ώστε να αποκτήσουν ενέργεια. Δυστυχώς το μόνο που συμβαίνει τελικά, είναι να επιδεινώνουν περαιτέρω τη μεταβολική και την ορμονική τους λειτουργία. Το σώμα τους καταλήγει να αποθηκεύει συνεχώς λίπος, χωρίς να μπορεί να το κάψει.  
 
Επιπλέον διαταραχές και ελλείψεις, που συνδέονται με τη νόσο και αφορούν στη βιταμίνη D, στο εντερικό μικροβίωμα, στον ψευδάργυρο, στο μαγνήσιο, στο χρώμιο και στο σελήνιο, μαζί με την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής, επιδεινώνουν περαιτέρω τη μεταβολική κατάσταση και δυσχεραίνουν τον έλεγχο του σωματικού βάρους.


Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Ορμονικές Διαταραχές
 
Ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Β1, η βιταμίνη Β3, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά, που είναι απαραίτητα για την φυσιολογική παραγωγή και έκκριση των ορμονών στο σώμα, επίσης επιβαρύνουν τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος.
 
Οι οριακές ελλείψεις σε απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά ονομάζεται «κρυμμένη πείνα» και είναι δύσκολο να ανιχνευτεί με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Η κρυμμένη πείνα εμποδίζει την ομαλή παραγωγή ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η κορτιζόλη, οι θυρεοειδικές ορμόνες αλλά και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη.
Η δυσχέρεια στην ομαλή παραγωγή των ορμονών επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού και συνδέεται με διαταραχές στη διάθεση, στην έμμηνο ρύση, αίσθημα κόπωσης και έλλειψη ενέργειας.
 

Μικροβιακή Χλωρίδα  
 
Η μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού, ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού και του ορμονικού συστήματος.
 
Διαταραχές στη μικροβιακή χλωρίδα που οφείλονται στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στην κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών, στην επιβάρυνση του οργανισμού από βιομηχανικά χημικά, φυτοφάρμακα, στην υπερκατανάλωση αλκοόλ, στη χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών και τροφών πλούσιων σε ωφέλιμα προβιοτικά, στη χαμηλή πρόσληψη νερού και στο στρες, επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού σε πολλαπλά επίπεδα. 
 
Η βελτίωση της ανθρώπινης μικροβιακής χλωρίδας είναι ένας από τους πιο πολύπλοκους παράγοντες στην αντιμετώπιση των ορμονικών και μεταβολικών διαταραχών που συνοδεύουν τη νόσο του Χασιμότο.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο έτη ιατρικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και ειδική ενίσχυση των ωφέλιμων μικροοργανισμών, ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση στο μικροβίωμα ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα.
 
Οι παραπάνω ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές επιβαρύνουν την ορμονική λειτουργία του οργανισμού και οδηγούν σε σταθερή επιδείνωση της υγείας εφόσον δεν εντοπιστούν και διαχειριστούν.
 
Ειδικές εξετάσεις που εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές, καθορίζουν την αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και βελτιώνουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.
 
 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο 

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν βρει ευρεία εφαρμογή ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία αυτών των ασθενών.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.
 

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:


 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Έχουμε διαπιστώσει, μέσα από χιλιάδες περιστατικά με τη Νόσο του Χασιμότο, ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο.

Το 85% των ασθενών μας παρατηρεί σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του. Συγκεκριμένα, η μείωση του βάρους και των κατακρατήσεων, η αύξηση της ενέργειας και η βελτίωση της διάθεσης, η ομαλοποίηση του κύκλου της περιόδου, η βελτίωση της ακμής και των υπόλοιπων συμπτωμάτων που συνδέονται με τη νόσο του Χασιμότο είναι τα πιο συχνά σημεία βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού 
 

Πηγές:

1. Χασιμότο & Διαταραχή του Σωματικού Βάρους

2. Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Ορμονικές Διαταραχές

3. Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.