Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα

Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού

Ενημερώνουμε τους ασθενείς και πελάτες μας ότι τα ραντεβού διενεργούνται στο χώρο της κλινικής κανονικά, κατόπιν προγραμματισμού.

Ωστόσο, η κλινική μας παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα παρακολούθησης και διενέργειας των εξετάσεων εξ αποστάσεως.


Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση

Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Στη Metabolomic Medicine® ειδικευόμαστε στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων & χρόνιων νοσημάτων.

Πολλοί ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα έχουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία τους και δεν το γνωρίζουν. 

Στην κλινική μας διενεργούμε μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που απευθύνεται σε όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα. Οι εξετάσεις εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας αυτών των ασθενών.

Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, βοηθά τους ασθενείς να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες που σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου και με την εξέλιξη της νόσου του. 


Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ. 

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας. 

Οι εξετάσεις εντοπίζουν ελλείψεις σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η διαχείριση της φλεγμονής και η κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού. 

Η διενέργεια των εξετάσεων επιτρέπει στους ασθενείς να ελέγξουν το νόσημα τους, να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους και να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται στο πώς ήταν πριν την εκδήλωση τους. 


Αντιμετωπίζουμε περιστατικά από τις εξής κατηγορίες:

Αυτοάνοσα Νοσήματα: πρόκειται για μια κατηγορία ασθενειών που περιλαμβάνει πάνω από 150 διαφορετικά νοσήματα. Ενδεικτικά, τα πιο κοινά από αυτά είναι η νόσος του Χασιμότο, νοσήματα του θυρεοειδούς, η ψωρίαση, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η σκληροδερμία και ο ερυθηματώδης λύκος. 

Χρόνια Προβλήματα Υγείας: όπως ο διαβήτης, η χοληστερίνη, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το ευερέθιστο έντερο, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η χρόνια γαστρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και ο καρκίνος. 

Πρόληψη: ανιχνεύουμε παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε νόσο, χρόνια πριν την εμφάνιση της. Η πρώιμη ανίχνευση των παραγόντων κινδύνου επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση προληπτικά, με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης νόσου. 


Η Μέτρηση πολύ Μικρών Μορίων Καθορίζει την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων & Χρόνιων Νοσημάτων

 
Μεταβολoμικές Αναλύσεις - Metabolomic Analysis®
 
Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις παρέχουν στοιχεία σχετικά με τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές, που οδηγούν στην ανάπτυξη νόσου. Η στοχευμένη διόρθωση των ελλείψεων και η αποκατάσταση των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου συμβάλλουν στη(ν):

 • καλύτερη ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή
   
 • βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου
   
 • αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου
   
 • βελτίωση της ποιότητας ζωής
   
 • ενδυνάμωση του οργανισμού
   
 • αύξηση των επιπέδων ενέργειας
 
Επιπρόσθετα, σε επίπεδο πρόληψης η πρώιμη ανίχνευση των παραγόντων κινδύνου επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση προληπτικά, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νόσου.
 
Ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσουμε την εξέλιξη της νόσου. Στη συνέχεια, ο επόμενος στόχος είναι η αναστροφή της κατάστασης υγείας από σταθερή επιδείνωση σε σταθερή βελτίωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το νόσημα, το όργανο που αφορά, καθώς και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:


 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες.
 
Κάθε άτομο αντιμετωπίζεται σαν μοναδικό περιστατικό, με τη χρήση τόσο φαρμακευτικών θεραπειών, όσο και παρεμβάσεων που αφορούν στον τρόπο ζωής, στη διατροφής.
 
Τα τελευταία χρόνια, οι εξετάσεις μεταβολομικής είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που αποτυπώνει με ακρίβεια τη μεταβολική εικόνα του ατόμου και τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά.  
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας, την πορεία αυτοάνοσων  και χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι ελλείψεις του οργανισμού και οι μεταβολικές διαταραχές, δεν οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά σε παράγοντες που μπορούν να μεταβληθούν.

 
­­­­­­­­­­­

 
"Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις είναι μια ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης, ικανή να αποτυπώσει μεταβολικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από μια νόσο ή προβλέπουν την παρουσία αυτής.

Το πλεονέκτημα τους είναι ότι το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν
την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του."

 
Tsoukalas D, Sarandi E. 
 
Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στις ελλείψεις του οργανισμού μπορούν να επιφέρουν μακροχρόνια και σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
    
Τα αυτοάνοσα και τα χρόνια νοσήματα δε θεωρούνται πλέον άλυτες καταστάσεις υγείας που χαρακτηρίζονται από σταθερή επιδείνωση. Όταν η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.  
 
Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις διατηρούνται μακροπρόθεσμα. Η ποιότητα ζωής των ασθενών αλλάζει ουσιαστικά, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

 
H εξέταση Metabolomic Analysis® διενεργείται σε δείγμα αίματος και ούρων και πραγματοποιείται στην Ελλάδα σε ένα από τα πέντε διεθνή εργαστήρια με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές, με πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας και Διάγνωσης Συγγενών και Μεταβολικών Νοσημάτων (ERNDIM, πρόκειται για τον επιστημονικό οργανισμό με τα υψηλότερα εργαστηριακά πρότυπα παγκοσμίως) και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

 
Διενέργεια Εξετάσεων, Αποτελέσματα & Αγωγή

Η διενέργεια των εξετάσεων είναι το πρώτο βήμα.
 
Στο δεύτερο βήμα, ο γιατρός σχεδιάζει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή, 
με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στο τρίτο βήμα, ο ασθενής εφαρμόζει την αγωγή για την αντιμετώπιση του νοσήματός του και τη βελτίωση της υγείας του.

Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις με τη χρήση εξειδικευμένων εξετάσεων, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων αποτελεσματικότερων και πιο φιλικών φαρμακευτικών αγωγών, αλλάζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα.


 
Συχνές Ερωτήσεις


Πρώτη και Δεύτερη Επίσκεψη 

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη εξετάζεστε από έναν από τους εξειδικευμένους γιατρούς των κλινικών. Λαμβάνεται το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και πραγματοποιείται λήψη δείγματος αίματος και ούρων. Την ίδια μέρα, κλινική διατροφολόγος λαμβάνει το διατροφικό ιστορικό και καταγράφει στοιχεία που αφορούν στον τρόπο ζωής σας. Αυτά είναι ζωτικά δεδομένα για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας σας σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η συνολική διάρκεια της πρώτης επίσκεψης είναι περίπου μιάμισης ώρας.

Η δεύτερη σας επίσκεψη προγραμματίζεται μέσα σε δέκα ημέρες περίπου, ώστε να λάβετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων καθώς και την αγωγή. 

Στη συνέχεια προγραμματίζεται επαναληπτική επίσκεψη σε 4 μήνες ή ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.


Θα δω προσωπικά τον Dr. Δημήτρη Τσουκαλά;

Ο Dr Τσουκαλάς είναι ο επιβλέπων της επιστημονικής ομάδας και έχει τον πλήρη έλεγχο και συντονισμό στο ιατρικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κομμάτι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο ίδιος δεν αναλαμβάνει νέα περιστατικά. Τα ραντεβού των ασθενών πραγματοποιούνται με γιατρούς από την ομάδα του. Η επιστημονική ομάδα της Metabolomic Medicine® αποτελείται από διεθνώς διακεκριμένους γιατρούς και επιστήμονες οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι από τον ίδιο στη Μεταβολομική. Η ομάδα έχει τεράστια κλινική εμπειρία με χιλιάδες περιστατικά στη διαχείριση χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων. 


Έχω κάποιο πρόβλημα υγείας και με παρακολουθεί ήδη γιατρός γι αυτό. Μπορώ να σας επισκεφτώ;

Ναι μπορείτε. Η αγωγή στοχεύει στην ενίσχυση του οργανισμού σας με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών. Δεν επηρεάζει την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε. Αντιθέτως, βελτιώνει την απόδοση και αποτελεσματικότητα της. 


Έχω ήδη τον δικό μου διατροφολόγο. Χρειάζεται να επισκεφτώ και τον διατροφολόγο της κλινικής σας;

Ναι. Η διατροφή είναι συνάρτηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που διενεργούμε και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγωγής. 


Τι χρειάζεται να φέρω στο ραντεβού μου;

Μια λίστα με όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε αυτήν την περίοδο. Εξετάσεις που κάνατε μέχρι 12 μήνες είναι χρήσιμες. 


Κόστος Εξετάσεων


Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ. 

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας. 

Το κόστος των αναλύσεων είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις κοινές εξετάσεις. Παρότι καλύπτονται από ορισμένα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. 


Καλύπτει η ασφάλεια μου το κόστος;

Συχνά τα κόστη των εξετάσεων και της παρακολούθησης περιλαμβάνονται στις καλύψεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών καλύψεων υγείας, είτε εν μέρη είτε συνολικά. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία, το πρόγραμμα κάλυψης και την νόσο. Σε κάθε περίπτωση θα λάβετε ακριβή απόδειξη και ιατρικές βεβαιώσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που λάβατε, ώστε να τις καταθέσετε στην ασφάλεια σας.


 

 
Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τα νοσήματα που αναλαμβάνουμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη δική σας περίπτωση, καλέστε στο 210 3611054
 

 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.