Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Νόσος του Crohn, Ελκώδης Κολίτιδα & Νοσήματα του Γαστρεντερικού

Γαστρεντερικό σύστημα.

Νόσος του Crohn, Ελκώδης Κολίτιδα & Νοσήματα του Γαστρεντερικού

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς


Οι ενοχλήσεις του πεπτικού συστήματος είναι ίσως ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που εμφανίζονται σήμερα.

Τέσσερεις στους δέκα ανθρώπους έχουν κάποια ενόχληση του πεπτικού συστήματος, ενώ επτά στους δέκα θα εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα κατά την διάρκεια της ζωής. 

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα και νοσήματα του πεπτικού είναι:

 • Νόσος του Crohn
 • Ελκώδης κολίτιδα
 • Κολίτιδα
 • Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
 • Γαστρίτιδα
 • Καούρες
 • Φουσκώματα
 • Αέρια
 • Ερυγές (ρεψίματα)
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διάρροιες
 • Έλκος
 • Πόνος στο στομάχι
 • Να σηκώνεται κάποιος το πρωί με επίπεδη κοιλιά και καθώς προχωράει η μέρα να εμφανίζει πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα

Πολύ συχνά οι ασθενείς που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα δεν απευθύνονται σε γιατρό και προσπαθούν να διαχειριστούν μόνοι τους τα συμπτώματα. Όταν τελικά απευθυνθούν σε γιατρό, η πιο συχνή αντιμετώπιση είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που στοχεύει στη μείωση της γαστρικής οξύτητας.

Η πλειονότητα όμως των ατόμων, προσπαθεί να αποφύγει τη χρόνια χρήση αυτής της κατηγορίας φαρμακευτικών αγωγών. Σειρά άρθρων του JAMA (Journal of American Medical Association), του επιστημονικού περιοδικού του Αμερικάνικου Ιατρικού Συλλόγου, επιβεβαίωσε επίσημα ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων δεν είναι όσο ασφαλείς νομίζαμε παλαιότερα, όταν χρησιμοποιούνται μακροχρόνια. Συγκεκριμένα, με τίτλο "Less is More" (όσο λιγότερα τόσο καλύτερα), σειρά μελετών  έδειξε ότι η χρόνια χρήση φαρμάκων για την μείωση της γαστρικής οξύτητας, έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει βλάβη παρά ωφέλεια.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε βαριά νοσήματα του πεπτικού συστήματος ή για σύντομες αγωγές. Στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων, η συγκεκριμένη συνταγογράφηση χρησιμοποιείται τελικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και για απλά συμπτώματα, όπως ενοχλήσεις από καούρα, πόνο ή δυσπεψία για χρόνια. Η χρόνια χρήση τους, συνδέεται ωστόσο, με αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων, καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης, συνολικού κινδύνου καταγμάτων, διάρροιας και πνευμονίας, ενώ π
ρόσφατη μελέτη στο BMJ, έδειξε ότι η χρήση αναστολέων του γαστρικού οξέως αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.  

Αντιθέτως, η διαχείριση των παραγόντων που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τις ελλείψεις του οργανισμού, τη διατροφή και τη μεταβολική κατάσταση του ατόμου, βελτιώνει σημαντικά τόσο τα συμπτώματα του γαστρεντερικού, όσο και τη συνολική κατάσταση της υγείας.

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι ίσως ένα από τα πιο πολύπλοκα και σημαντικά για την υγεία συστήματα του οργανισμού.     


Γαστρεντερικό ο Πυλώνας της Καλής Υγείας

Η καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, είναι ο πυλώνας για την επίτευξη καλής υγείας.

Η βασική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, είναι η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Αυτή η λειτουργία είναι ζωτική για την ομαλή λειτουργία και των υπόλοιπων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Όταν ο οργανισμός δεν διαθέτει σε επάρκεια τα συστατικά που απαιτούνται για να πραγματοποιήσει τις χημικές αντιδράσεις που τον διατηρούν στη ζωή και να δομήσει τους ιστούς που τον αποτελούν, η υγεία διαταράσσεται. Όλα τα όργανα του σώματος επηρεάζονται από την κακή ή μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (δυσ-απορρόφηση).

Το γαστρεντερικό σύστημα έχει άμεση επιρροή στην λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Περισσότερο από το 90% της σεροτονίνης στο ανθρώπινο σώμα, παράγεται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το πεπτικό σύστημα συχνά χαρακτηρίζεται ως «2ος εγκέφαλος».


Πεπτικό Σύστημα και Ανοσοποιητικό

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι αναπόσπαστο μέρος του ανοσοποιητικού. Είναι η πρώτη άμυνα του οργανισμού όταν αυτός έρχεται σε επαφή με εξωγενής ουσίες μέσω της πρόσληψης τροφών, φαρμάκων, τοξικών ενώσεων, συντηρητικών και μικροβίων.

Ο γαστρεντερικός σωλήνας έχει πλήθος λεμφαδένων και αποικείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια. Το σύνολο των λεμφοκυττάρων (λευκά αιμοσφαίρια υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού) που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σύστημα λεμφαδένων, είναι περισσότερα από ότι στο σύνολο των υπολοίπων οργάνων και λεμφαδένων του υπόλοιπου ανοσοποιητικού συστήματος.  

Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι το γενετικό υλικό (DNA) των βακτηριδίων που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα, είναι περίπου 150 φορές περισσότερο (3.300.000 γονίδια) από αυτό των σωματικών κυττάρων (20.000 περίπου γονίδια)
.

Το 85% από αυτά τα βακτηρίδια είναι προ-βιοτικά, βοηθούν δηλαδή την λειτουργία του οργανισμού, ενώ ένα 15% από αυτά είναι ουδέτερα ή μπορεί να γίνουν παθογόνα υπό συνθήκες. Αντιβιοτικά, διατροφή, τρόπος ζωής και στρες μεταβάλλουν τις ισορροπίες αυξάνοντας το ενδεχόμενο εκδήλωσης νόσου.


Νόσος του Chron και Ελκώδης Κολίτιδα

Η σύσταση των μικροβίων του εντέρου συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Ειδικά στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η Ελκώδης κολίτιδα, οι αλλοιώσεις της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη αυτών των νοσημάτων.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, ερευνητές κατέγραψαν αρχικά τον πληθυσμό των βακτηριδίων που αποικίζουν το έντερο. Στη συνέχεια συσχέτισαν την εντερική χλωρίδα με νοσήματα, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Η αλλοίωση της ποιότητας και της ποσότητας της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου ταυτίζεται με διαφορετικό νόσημα κάθε φορά. Όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, η χαρτογράφηση των μικροβίων του εντέρου είναι διαφορετική για τους υγιείς και διαφορετική για τα άτομα που πάσχουν από νόσο του Chron, σε σχέση με τους ασθενείς που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα.Εικόνα 1. Η χαρογράφηση του εντερικού μικροβιώματος έδειξε ότι η σύσταση των μικροβίων του εντέρου, διαφέρει μεταξύ υγιών (κάτω δεξιά), ασθενών με νόσο Crohn (αριστερά) και ελκώδη κολίτιδα (πάνω). 


Η συγκεκριμένη ανακάλυψη άνοιξε νέους δρόμους στην διαχείριση αυτής της ομάδας ασθενειών. Η μέχρι τώρα θεραπευτική τους προσέγγιση αφορούσε δια βίου χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, χωρίς να μπορούν να ελεγχθή η νόσος ή να βελιτωθεί η πορεία της, σε όλες τις περιπτώσεις. 

Η αντιμετώπιση της νόσου Chron και της ελκώδους κολίτιδας, σήμερα στοχεύει όχι μόνο στον έλεγχο της φλεγμονής και των συμπτωμάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση των αιτιολογικών παραγόντων που προκαλούν και διατηρούν τη νόσο. Στόχοι είναι:
 1. Η επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, ώστε να βελτιωθεί η απορροφησιμότητα των θρεπτικών ουσιών.
   
 2. Η αποκατάσταση του ωφέλιμου μικροβιώματος της εντερικής χλωρίδας.


Τρόπος αντιμετώπισης

Εξετάσεις που μετράνε πολύ μικρά μόρια στον οργανισμό, ανιχνεύουν μεταβολικές διαταραχές και οδηγούν σε αποτελεσματικότερες θεραπείες. Για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων του γαστρεντερικού είναι απαραίτητος ο εντοπισμός των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής και διατροφής ώστε να επανέλθει ο οργανισμός στη φυσιολογική του λειτουργία.

Η εξέταση Metabolomic Analysis® που διενεργείται στις κλινικές μας, εντοπίζει πρώιμα διαταραχές του οργανισμού και προσδιορίζει τους διαφορετικούς παράγοντες της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Chron, που οφείλονται σε ενδογενείς (DNA) και εξωγενείς παράγοντες (διατροφή, άσκηση, στρες). 

Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο της Ιατρικής, που ανιχνεύει πολύ μικρά μόρια που λαμβάνουν μέρος στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και παρέχει ακριβή δεδομένα για την αντιμετώπιση και πρόληψη νοσημάτων του γαστρεντερικού και άλλων παθήσεων.


Με την Metabolomic Analysis® εντοπίζονται παράγοντες που αφορούν:
 • στο εντερικό μικροβίωμα
 • στην κατάσταση της χλωρίδας του εντέρου
 • στις γαστρεντερικές φλεγμονές
 • στις ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
 • στην ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια (μιτοχονδριακή λειτουργία)
 • στην λειτουργία του νευρικού συστήματος
 • στην τοξική επιβάρυνση του οργανισμού
 • στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
 • στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων, των λιπιδίων, και
 • επιπλέον στους στρεσογόνους παράγοντες που κρύβονται πίσω από την πάθηση, που συχνά παραβλέπονται κατά την διαχείριση της νόσου.

Σχεδόν πάντα τα νοσήματα του γαστρεντερικού συνοδεύονται από έντονες αλλαγές στη διάθεση που ανατροφοδοτούν και επιδεινώνουν τη νόσο.


Αποτελέσματα Εξέτασης & Αγωγή

Η αγωγή για την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος και της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, διαμορφώνεται ανάλογα με τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες, τις ανισορροπίες και ανάγκες του οργανισμού που ανιχνεύονται διαμέσου των μεταβολομικών αναλύσεων. 

Περιλαμβάνει, παράλληλα με την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, τη χορήγηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων, ενζύμων, λιπαρών οξέων και εξατομικευμένη διατροφή, ώστε να καλύθούν οι ελλείψεις και να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. 

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού, σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση της χλωρίδας και της φυσιολογικής λειτουργίας του γαστρεντερικού, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ασθενών με δυσλειτουργίες και παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.
 


Διαβάστε περισσότερα για την προσέγγιση της κλινικής μας εδώ   

Βιβλιογραφικές αναφορές

 
www.nature.com/nature/journal
archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract
archinte.jamanetwork.com
http://archinte.jamanetwork.com/article
http://archinte.jamanetwork.com/article
http://www.washingtonpost.com/national/health-science/microbe
www.scientificamerican.com/article/gut-second-brain/
www.lifeextension.com/Magazine/2006/1/aas/Page-01?p=1
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

 
 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους