Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Metabolomic Analysis® - Μεταβολομικές Αναλύσεις

Εξετάσεις μεταβολομικής μετρούν πολύ μικρά μόρια στον οργανισμό και οδηγούν σε εξατομικεύμενες ιατρικές παρεεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας. 

Metabolomic Analysis®

Η Μέτρηση Πολύ Μικρών Μορίων Εντοπίζει τα Υποκείμενα Αίτια Νόσου στα Αυτοάνοσα και Χρόνια Νοσήματα


Η πρωτοποριακή ανάλυση Metabolomic Analysis®, μετρά τα πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Εντοπίζει τα υποκείμενα αίτια νόσου και καθιστά έτσι αποτελεσματική την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.

Μεταβολομικές αναλύσεις ανιχνεύουν μεταβολικές διαταραχές χρόνια πριν την εμφάνιση νόσου 

Η Metabolomic Analysis® αξιολογεί με λεπτομέρεια τη βασική λειτουργία των κυττάρων, δομικών λίθων της υγείας του οργανισμού. Όταν το κύτταρο είναι υγιές τότε όλα τα όργανα του σώματος ακολουθούν.


Μέσα από την μεταβολομική ανάλυση εντοπίζονται με ακρίβεια και αντιστρέφονται οι συσσωρευμένες επιπτώσεις στο οργανισμό, σταματώντας την ενδεχόμενη βλάβη, επαναφέροντας τη φυσιολογική λειτουργία.

H Metabolomic Analysis® καθοδηγεί τα βήματα της θεραπείας με στόχο την επαναφορά της υγείας στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση. 

Ανιχνεύει:

 • τα υποκείμενα αίτια των χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων
   
 • τις ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 
   
 • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια (κύκλος του Κrebs)
   
 • τη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • την επιβάρυνση του οργανισμού από τοξικές ενώσεις 
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας
   
 • τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή
   
 • την ενδοκρινολογική κατάσταση του οργανισμού
   
 • την πέψη των τροφών
   
 • τη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • τα αίτια των αλλεργιών
   
 • τις εξατομικευμένες ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά τη δεδομένη χρονική στιγμή

   

Η Metabolomic Analysis® διενεργείται σε δείγμα αίματος και ούρων. Πραγματοποιείται σε ένα από τα 20 κορυφαία εργαστήρια μεταβολικών νοσημάτων στις παγκοσμίως, με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές.

Το εργαστήριο μεταβολομικών αναλυσεων είναι πιστοποιημένο:

 

 • Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας και Διάγνωσης Συγγενών και Μεταβολικών Νοσημάτων (ERNDIM: πρόκειται για τον επιστημονικό οργανισμό με υψηλότερα εργαστηριακά στάνταρ παγκοσμίως).
   
 • Από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
   
 • Από τον εθνικό οργανισμό πιστοποίησης μετροίσεων των ΗΠΑ, το NIST (US National Institute of Standards and Techonology).
   
 • Με το ISO ιατρικών εργαστηρίων: ISO 17025 / 15189.

 


 

Οι εξετάσεις μεταβολομικής καθοδηγούν το σχεδιασμό εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης, με βάση το μοναδικό μεταβολικό προφίλ του κάθε ατόμου και εφαρμόζεται στις παρακάτω καταστάσεις:

 • Αυτοάνοσα νοσήματα
   
 • Χρόνια Νοσήματα (που διαρκούν πάνω από 3 μήνες)
   
 • Νοσήματα του Θυρεοειδούς
   
 • Καρδιολογικά προβλήματα
   
 • Διαβήτη
   
 • Μεταβολικό σύνδρομο 
   
 • Νευρολογικά νοσήματα (Σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτισμός, Alzheimer)
   
 • Νοσήματα του γαστρεντερικού
   
 • Χρόνια κόπωση
   
 • Παχυσαρκία
   
 • Ενδοκρινολογικά προβλήματα
   
 • Πρόληψη

 

Μεταβολομική: Μετρώντας τις χημικές αντιδράσεις της ζωής
 

Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών μας επιτρέπει να εντοπίσουμε και να μετρήσουμε χημικές ουσίες σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις(Αναλυτές GC-MS)

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια μηχανή εσωτερικής καύσης, που καίει άνθρακα παρουσία οξυγόνου, σε θερμοκρασία 37 0C. Για να συμβούν οι πολυποίκιλες χημικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, είναι απαραίτητη η παρουσία σε επαρκείς ποσότητες: οξυγόνου, νερού, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μεταλλικών στοιχείων, αμινοξέων, ενζύμων, μικροοργανισμών και λιπαρών οξέων.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής και η σωστή αναλογία μεταξύ τους κάνει τη διαφορά μεταξύ υγείας και νόσου.  

Εικόνα: βασικά μεταβολικά μονοπάτια που εξετάζονται μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων
 


Η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση μέσω της μέτρησης και καταγραφής των μικρών μορίων (μεταβολιτών) του ανθρωπίνου σώματος γίνεται με την διενέργεια μεταβολομικών αναλύσεων. 

Με τις μεταβολομικές αναλύσεις (Metabolomic Analysis®), μετρώνται οι χημικές αντιδράσεις όπως αυτές εξελίσσονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και εντοπίζεται με μεγάλη ακρίβεια, ποιες από αυτές διεκπεραιώνονται κανονικά, ποιες υπολειτουργούν και ποιες υπερλειτουργούν.

Η μεταβολομική επιτρέπει να δούμε πέρα από τα συμπτώματα και να εντοπίσουμε τα αίτια των ασθενειών.  

 

 

Μεταβολομική και Εξατομικευμένη Ιατρική 


Oι Μεταβολομικές αναλύσεις είναι ο πιο απλός και ακριβής τρόπος για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενώ λαμβάνουν υπόψη και περιβαλλοντικές επιρροές όπως για παράδειγμα την άσκηση και την διατροφή.” (Harvard Mag)

Οι μεταβολικές αναλύσεις μας δίνουν τον μοναδικό χάρτη για να αποκαταστήσουμε την αρχική φυσιολογική λειτουργία σε κάθε άτομο ξεχωριστά. 

Η μεταβολομική εφαρμόζεται στην διάγνωση και στην πρόληψη νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, η κίρρωση, ο καρκίνος, τα καρδιολογικά και τα νευρολογικά νοσήματα. 

Σύμφωνα με το FDA το Μεταβολομικό Προφίλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής, στην διερεύνηση των αιτιών της νόσου αλλά και της διατήρησης της καλής υγείας. 


Οι περισσότερες ασθένειες εμφανίζονται κάποια στιγμή στη ζωή προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των κληρονομικών παραγόντων με τις εξωγενείς επιρροές όπως το περιβάλλον, τη διατροφή, την τοξικότητα, το στρες και τον τρόπο ζωής.

Κάθε νόσος έχει ένα διαφορετικό προφίλ μεταβολιτών που μπορεί να αποκαλύψει ισχυρά στοιχεία για τα αίτια και την διάγνωση μιας νόσου. Η διενέργεια Μεταβολομικών Αναλύσεων επιτρέπει στο γιατρό να διαμορφώσει εξατομικευμένη αγωγή με στόχο τη(ν):

 

 

 • Βέλτιστη διαχείριση των συμπτωμάτων. 
   
 • Επαναφορά του οργανισμού στη φυσιολογική του κατάσταση και βελτίωση της πορείας της υγείας.
   
 • Ελαχιστοποίηση των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής.


 Βιβλιογραφικές αναφορές

 1. harvardmagazine.com/2011/05/the-fingerprints-of-diabetes-and-other-diseases 
 2. www.fda.gov/ScienceResearch/
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2899018/?tool=pubmed 
 4. harvardmagazine.com/2011/05/fathoming-metabolism?page=all 
 5. Metabolomics: From Fundamentals to Clinical Applications. A. Sussulini. Springer International Publishing AG 2017 (ed.).
 6. Sharpening Precision Medicine by a Thorough Interrogation of Metabolic Individuality. K. Beebe, A.D. Kennedy. Computational and Structural Biotechnology Journal, 2016.
 7. Urinary organic acids as biomarkers in the assessment of pulmonary function in children with asthma Papamichael M.M., Katsardis C, Erbas B, Itsiopoulos C, Tsoukalas D. Nutrition Research 2018. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153171830335X
 8. Application of metabolomics: Focus on the quantification of organic acids in healthy adults. Tsoukalas D et al. IJMM 2017 https://www.spandidos-publications.com/ijmm/40/1/112
 9. Application of metabolomics part II: Focus on fatty acids and their metabolites in healthy adults Tsoukalas D. et al. IJMM 2019. https://www.spandidos-publications.com/ijmm/43/1/233
 10. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases  Dimitris Tsoukalas1,2,3, Vassileios Fragoulakis4, Evangelia Sarandi2,5, Anca Oana Docea6, Evangelos Papakonstaninou2, Gerasimos Tsilimidos2, Chrysanthi Anamaterou2, Persefoni Fragkiadaki5, Michael Aschner7, Aristidis Tsatsakis3,5, Nikolaos Drakoulis8 and Daniela Calina1. Front. Mol. Biosci., 01 November 2019 | https://doi.org/10.3389/fmolb.2019.00120
 11. Metabolomics Oncology
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Καθηγητής Μεταμοσχεύσεων Πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας. Ειδικός στην Αναισθησιολογία και Αναζωογόνηση, Ειδικός στην Επιστήμη της Διατροφής.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας.
Παιδίατρος του Πανεπιστημίου της Βερόνα της Ιταλίας, με ειδίκευση στην παιδιατρική, στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους