Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Εμπειρίες ασθενώνΕθνική Ομάδα Βόλεϊ Γυναικών
Αθλητισμός 


Αγαπητέ κύριε Τσουκαλά, 

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών για τη στήριξη σας στο επιστημονικό κομμάτι με τη μεταβολομική εξέταση όπου η ομάδα είχε θετικά αποτελέσματα τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Βελτιώθηκε αισθητά η σωματική μας κατάσταση και παρατηρήσαμε αύξηση της συγκέντρωσης και της νοητικής διαύγειας που συνέβαλαν στην πολύ καλή πορεία της ομάδας και στις ατομικές διακρίσεις ορισμένων αθλητριών. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εθνικής γυναικών, η ομάδα συμμετείχε στο Final Four του European League. 

Οι ατομικές διακρίσεις των αθλητριών ανά κατηγορία ήταν σημαντικές ενώ στην εβδομαδιαία επιλογή της καλύτερης 7άδας μεταξύ όλων των ομάδων της διοργάνωσης υπήρχαν πάντα αθλήτριες του εθνικού μας συγκροτήματος.

Σας ευχαριστούμε θερμά

Ελένη Κιόση 
Αρχηγός Εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών

 

Νίκος NiVo Βουρλιώτης
Προληπτικά 
 
Η καθημερινότητα και οι ατέρμονες υποχρεώσεις, απομάκρυναν κάποια στιγμή την προσοχή μου από το πιο βασικό στοιχείο της ζωής που είναι η ίδια η υγεία μας

Βρήκα τον Dr. Τσουκαλά μέσα από πληροφορίες στο διαδίκτυο κι επισκέφθηκα το ιατρείο του στην Αθήνα. Μετά από μεταβολομικές αναλύσεις κατάφερα με τη βοήθεια του γιατρού να χαρτογραφήσω την παρούσα κατάσταση της υγείας μου και κυρίως να εντοπίσω την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού μου αλλά και την όποια οξειδωτική βλάβη είχα υποστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
 
Έτσι λοιπόν κατάφερα να αντιμετωπίσω όχι μόνο την χρόνια κόπωση, αλλά και να καταπολεμήσω μικροφλεγμονές ή φλεγμονές που ο καθένας από μας "κουβαλάει" στο σώμα του εν αγνοία του.
 
Με αφορμή την εμπειρία μου και τη σχέση μου πλέον με όλα αυτά μοιράζομαι αυτή τη διαπίστευση. Ότι πλέον η ιατρική επιστήμη δεν αφορά μόνο τον ασθενή αλλά και τον καθένα από εμάς, τους φαινομενικά υγιής. 
 
Πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να μάθουμε περισσότερα για την υγεία μας δίνοντας την απαραίτητη προσοχή σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη λεπτομέρεια σχετικά με τον οργανισμό μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε τον πόνο να μας το υποδείξει!!!Αναστασία Μενεβίση
Οστεοαρθρίτιδα 
  

Προς τον γιατρό κ. Δ. Τσουκαλά και τους συνεργάτες του:
Ήθελα να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την βελτίωση της Οστεοαρθρίτιδάς μου από τότε που επισκέφθηκα το ιατρείο σας και άρχισα την αγωγή/διατροφή που μου υπέδειξαν ο γιατρός και η διαιτολόγος που με ανέλαβαν.

Επί επτά χρόνια (με αποκορύφωμα του πόνου τα τελευταία δυο) υπέφερα καθημερινά με αφόρητους πόνους, ειδικά στα δάκτυλα των χεριών μου, τα οποία παραμορφώνονταν με την μέρα. Δεν μπορούσα πια να ενώσω τα τρία δάκτυλα μου για να κάνω τον Σταυρό μου, δεν μπορούσα να ανοίξω μπουκάλια, δεν μπορούσα να ανοίξω κάτι σε χάρτινη συσκευασία χωρίς να χρησιμοποιήσω τα δόντια μου, δεν μπορούσα να κόψω κάτι με ψαλίδι (τα δάκτυλά μου δεν χωρούσαν πια στους κύκλους του ψαλιδιού, δεν μπορούσα να ράψω ή να κεντήσω, δεν μπορούσα να δώσω το χέρι μου για χειραψία, διότι αν το έκανα και μου το έσφιγγαν, έβγαζα κραυγή μεγάλη από τον πόνο... Στη μέση της νύκτας δεν μπορούσα να πιάσω το πάπλωμα να σκεπαστώ. Τις πολύ πρωινές ώρες ξυπνούσα από τους πόνους, ενώ είχα πέσει για ύπνο το βράδυ βογκώντας. Χρειαζόμουν μια ώρα για να μπορέσω να κινήσω τα δάκτυλά μου το πρωί. Δεν μπορούσα να πιάσω πένα να γράψω κανονικά.

Αναγκάσθηκα να βγάλω την βέρα μου, γιατί από το πρήξιμο θα έπρεπε να κοπεί. Το σώμα μου είχε πρησθεί και η θερμοκρασία του ήταν συνέχεια θερμή. Λόγω της σωματικής ασθένειας, η ψυχολογία μου άλλαξε αρνητικά. Έγινα νευρική, ντρεπόμουν για την κατάντια μου και άρχισα να απομονώνομαι. Ήμουν μια ανεπίσημη ανάπηρη, η οποία όμως έπρεπε να "ζει" και να εργάζεται κανονικά...

Στην παραδοσιακή ιατρική που πήγα στο εξωτερικό, μου έδωσαν μια σειρά ισχυρών αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων που έπαιρνα καθημερινά (μέχρι που κινδύνεψα να κάνω ζημιά στα νεφρά μου, οπότε και τα σταμάτησα). Μου έδωσαν ειδικά γάντια και ειδικά εξαρτήματα για να πιάνω την πένα και τα μαχαιροπήρουνα... Μου είπαν επίσης ότι έχουν το φάρμακο που ίσως θα με θεράπευε, όμως υπήρχε κίνδυνος να τυφλωθώ και έτσι έπρεπε να υπογράψω πριν το πάρω, ώστε να έχω εγώ και την ολική ευθύνη της μέλλουσας τύφλωσής μου!

Όλη η οικογένεια ανησυχούσε για μένα. Ο σύζυγός μου, βλέποντάς με να λιώνω καθημερινά, άρχισε να διαβάζει κάθε μέρα επιστημονικά συγγράμματα για να καταλάβει τον εχθρό που αντιμετώπιζα, αφού του είχαν πει ότι δεν υπήρχε θεραπεία. Κατανόησε την σημασία των metabolomics και έψαχνε παγκοσμίως, να βρει κατάλληλο επιστήμονα που θα μπορούσε να εναποθέσει την εμπιστοσύνη του. Αφού διεπίστωσε τυχαία μέσω μιας καλής μας φίλης, η οποία είχε θεραπευθεί στην κλινική σας, ως προς την εντιμότητά σας και την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών σας, αποφάσισε να με στείλει σε σας.
Με την πρώτη εβδομάδα που άρχισα την αγωγή σας, είδα σημαντική βελτίωση. Η χαρά όλης της οικογένειας δεν περιγράφονταν. Όσα περιέγραψα στην δεύτερη παράγραφο αυτού του κειμένου, δεν ισχύουν πιά σήμερα και το θαύμα συνεχίζεται...

Οφείλω να πω ότι η όλη εμπειρία μου, από το πρώτο τηλεφώνημα για να κλείσω το πρώτο μου ραντεβού μέχρι σήμερα, υπήρξε υπέροχη. Από την θερμή υποδοχή στο υπέροχο ιατρείο σας, την ευγένεια των συνεργατών σας, την συνέπεια, την κατανόηση, την διακριτικότητα, την σωστή διάγνωση και την συνεχή ενημέρωση, όλα, βαθμολογούνται με Άριστα και

Μπράβο σε σας και όλους τους συνεργάτες σας.
 
Με βαθιά εκτίμηση,
Αναστασία Μενεβίση   Σ. Τ. 36 ετών γυναίκα 
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto 

Πριν έρθω στο Ιατρείο του κυρίου Τσουκαλά, ήμουν ένας άνθρωπος κουρασμένος, χωρίς ενέργεια και ζωντάνια και υπέφερα πολύ από τον υποθυρεοειδισμό Hashimoto, από τον οποίο πάσχω. 

Έχοντας επισκεφθεί πολλούς γιατρούς και νοσοκομεία για να δώσω λύση στο πρόβλημα μου είδα μια διαφήμιση του Ιατρείου του κυρίου Τσουκαλά σε γνωστό social media και σκέφτηκα γιατί όχι; Έκλεισα το ραντεβού μου και είχα πολύ μεγάλο άγχος για το αν οι εξετάσεις θα βγουν καλές. Πρώτη φορά πήγα σε ένα ιατρείο και αισθάνθηκα οικεία.

Ο κύριος Τσουκαλάς και καθώς και οι κυρίες Αναματερού και Δανιηλούδη μου εξήγησαν αναλυτικά τι έχει συμβεί στον οργανισμό μου και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε! 

Ξεκινήσαμε, χωρίς κόπο έχω χάσει 13 κιλά και συνεχίζω! Η ζωή μου έχει αλλάξει, πλέον δεν νιώθω εξάντληση, αλλά χαρά, ενέργεια και ενθουσιασμό! Ξέρω πως οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει θα καλέσω στο ιατρείο και θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση! 

Είναι πολύ ωραίο να αισθάνεσαι μοναδικός.
 
Σας ευχαριστώ πολύ!Στέλλα Π. 38 ετών 
Ελκώδης κολίτιδα 


Ήρθα στο γραφείο του Κυρίου Τσουκαλά πραγματικά απελπισμένη. Έχοντας μάθει να ζω με ελκώδη κολίτιδα για πάνω από δέκα χρόνια, χωρίς να έχω καταφέρει ποτέ να την ελέγξω με την κλασική αγωγή ή με τη διατροφή που προσπαθούσα να κάνω, είχα φτάσει σε σημείο να πιστεύω ότι δεν υπήρχε σωτηρία. Είχα κακή ποιότητα ζωής και αδυνατούσα να καταλάβω τι είναι αυτό που με πειράζει από πλευράς τροφής, πολύ συχνά μου φαινόταν ότι όλα με ενοχλούσαν και με έκαναν να χειροτερεύω. Αυτό που με έκανε να πάρω απόφαση να δοκιμάσω τη μεταβολομική ήταν το γεγονός ότι ο μόνος τρόπος να είμαι καλά ήταν η χορήγηση κορτιζόνης, πράγμα που δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί.
 
Σημαντικό να πω ότι η μητέρα μου επέμενε να επισκεφτώ τον Κύριο Τσουκαλά εδώ και πολλά χρόνια, ήδη όταν είχε διαβάσει την πρώτη έκδοση του βιβλίου "Πώς να ζήσετε 150 χρόνια με υγειά". Να λοιπόν που πέντε χρόνια μετά το πήρα απόφαση και τώρα σκέφτομαι γιατί δεν είχα έρθει πιο νωρίς! Ακολουθώντας τη διατροφή που μου πρότεινε η διατροφολόγος της ομάδας με πολλή προσήλωση και παίρνοντας τα συμπληρώματα διατροφής που χρειαζόταν είδα τεράστια βελτίωση μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Σήμερα, περίπου οκτώ μήνες μετά, συνεχίζω να τρέφομαι όπως πρέπει, να αισθάνομαι γεμάτη ενέργεια και να μπορώ επιτέλους να αισθανθώ κι εγώ 'υγιής', σα να μην έχω πλέον κάποιο αυτοάνοσο. Ευχαριστώ πολύ την ομάδα για τη βοήθεια και την υποστήριξη και θέλω να πω σε όσους σκέφτονται ότι μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες είναι δύσκολη, ότι, απλούστατα, αξίζει τον κόπο
Ε. Λ. 39 ετών γυναίκα 
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Πριν από 10 χρόνια διαγνώσθηκα με την θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί διάφορα προβλήματα, έλαβα τη διάγνωση μετά την πρώτη εγκυμοσύνη μου.
Ζούσα με αυτή την ασθένεια, αλλά δεν ήμουν ευτυχής για την κατάσταση της υγείας μου: ήμουν πάντα κουρασμένη, δεν ήμουν σε θέση να χάσω βάρος, ήμουν πάντα ευερέθιστη και δεν μου άρεσε πια ο εαυτός μου.

Περίπου δυόμιση χρόνια πριν συναντήθηκα τον Dr. Τσουκαλά, διάβασα το βιβλίο του και αποφάσισα να κλείσω μια επίσκεψη. Έκανα τη μεταβολική ανάλυση, η οποία αποκάλυψε ότι υπήρχαν πολλά πράγματα για να διορθώσω, αλλά η αποφασιστικότητα και η καλή θέλησή μου μαζί με τις πολύτιμες συμβουλές, το νέο πρόγραμμα διατροφής και την εξατομικευμένη συμπλήρωση μου επιτρέψαν να ξεπεράσω αυτή την ασθένεια.

Σήμερα έχω μια βέλτιστη κατάσταση υγείας και είμαι περήφανη για αυτό. Είμαι ένα νέο άτομο, για μένα ήταν μια αναγέννηση: έχασα 14 κιλά και έμαθα πώς να τρώω σωστά. Πάνω απ’ όλα έμαθα να καταλαβαίνω το σώμα μου: καταλαβαίνω τις ανάγκες του, αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζομαι νερό, ότι πρέπει να φάω και πότε χρειάζεται να ξεκουραστώ. Επίσης απόκτησα καλά επίπεδα ενέργειας και το δέρμα μου άλλαξε εντελώς, προς το καλύτερο.

 
 
Π. Δ. γυναίκα 53 ετών
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto 

Θέλω να μοιραστώ τη χαρά για το τελευταίο μου στόχο που επιτεύχθηκε με όλους εσάς (ειδικά τις γυναίκες) που είχαν διαγνωστεί με αυτή την ύπουλη και καταστροφική ασθένεια που ονομάζεται ΑΥΤΟΝΟΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ (HASHIMOTO). Όποιος πάσχει από αυτήν ξέρει για τι μιλάω. Θέλω να δώσω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όσους αγωνίζονται ενάντια σε αυτή, ειδικά μετά την έκδοση της ετυμηγορίας: ΑΝΙΑΤΗ.

Γιατί είμαι χαρούμενη; Ήταν τουλάχιστον 5 χρόνια που δεν μπορούσα να τρέξω (ήταν το αγαπημένο μου άθλημα μαζί με τη γιόγκα). Έτρεχα μόλις 500 μέτρα και έπειτα το σώμα ή το μυαλό παραδίνονταν: δεν είχα ενέργεια, πάθαινα κρίσεις πανικού και έναν πολύ ισχυρό πόνο στο ισχίο. Αντ' αυτού σήμερα μπορώ να τρέξω για 4 χιλιόμετρα (για κάποιους μπορεί να είναι μικρή απόσταση, αλλά για μένα είναι μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρισκόμουν πριν), διατηρώ έναν καλό ρυθμό και θα μπορούσα να κάνω περισσότερα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θέλω να καταχραστώ την νεοαποκτηθείσα ενέργεια. Δεν μπορούσα να το πιστέψω αυτό! Μπορώ να το κάνω!!

Έτσι σε 15 μήνες από τη διάγνωση ήμουν μπορώ να μπόρεσα να επαναφέρω και ένα άλλο κομμάτι μου, τη θέλησή μου να ζήσω και να κάνω σχέδια, να αναλάβω υποχρεώσεις και πάνω απ 'όλα ... να γελάσω! Νιώθω και πάλι ο εαυτός μου.Ε. Ε. Γυναίκα 30 ετών
Έλλειψη ενέργειας 

Ήρθα στο ιατρείο του Dr. Τσουκαλά αφού παρατήρησα τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία της μητέρας μου. Στόχος μου ήταν να αυξήσω τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσω την ποιότητα ζωής μου. 
Με την διενέργεια των πρώτων αναλύσεων συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες. Πριν ξεκινήσω έπαιρνα ήδη συμπληρώματα και βασιλικό πολτό χωρίς όμως να καταφέρω να λύσω το πρόβλημα της έλλειψης ενέργειας που ένοιωθα. 

Στους πρώτους 3 μήνες τα επίπεδα ενέργειας μου βελτιώθηκαν και είχα καλή διάθεση. Έχασα βάρος και παρατήρησα σημαντική βελτίωση στο δέρμα και στην ακμή μου. Στους 6 μήνες τα επίπεδα ενέργειας βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο, το ίδιο και η ακμή μου και οι πόνοι της περιόδου ήταν λιγότερο έντονοι. 
Έχω ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα στο οποίο δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω αν δεν είχα αλλάξει τον τρόπο ζωής μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα που πέτυχα.

 
 
Φωτεινή Τ, 41 ετών 
Προληπτική χημειοθεραπεία


Εν μέσω προληπτικής  χημειοθεραπείας  ξεκίνησα την ιατρική ακριβείας κατόπιν επίσκεψης  στον κ. Τσουκαλά. Κυριολεκτικά άλλαξε η ζωή μου σωματικά και ψυχικά. Μήνα με το μήνα έβλεπα τη βελτίωση στις δυνάμεις μου, στην ενέργειά μου, στη ζωή μου συνολικά. Ακόμη και μέσα στις θεραπείες αυτές. Γιατί όσο βελτιώνεται οργανισμός μας από μέσα επηρεάζεται και ο ψυχισμός μας καθώς και η συμπεριφορά μας. Αυτό το βίωσα.

Πρόκειται για μία επαγγελματική, εξατομικευμένη προσέγγιση στις ανάγκες κάθε οργανισμού αλλά και συνεχή υποστήριξη προκειμένου κανείς να πετύχει τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του και τη στροφή στην Υγεία. Είναι μία καινοτόμος προσέγγιση για τα ελληνικά δεδομένα στη διαμόρφωση της θεραπείας αλλά και στην πρόληψη ασθενειών. Αυτό που άλλαξε σε εμένα ήταν ο τρόπος ζωής μου. Χάθηκαν περιττά κιλά, ξεκίνησα τον αθλητισμό και την άσκηση, προσέχω πια εμένα και με φροντίζω μέσα - έξω.  Ευχαριστώ τη Σίσσυ που μου το πρότεινε.

Ευχαριστώ τον γιατρό κ. Δημήτρη Τσουκαλά για την όλη στήριξη και καθοδήγησή του. Ευχαριστώ τέλος την health coach μου, κ. Φρατζέσκα Λαγογιάννη χωρίς τη συνεχή άκρως πολύτιμη και απαραίτητη  βοήθεια  της οποίας τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο.Στεφανία Χ. γυναίκα 55 ετών
Χρόνια κόπωση 

Το όνομά μου είναι η Στεφανία, είμαι 55 ετών και βρήκα και πάλι τη χαρά της ζωής, χάρη στον Dr Τσουκαλά και την ομάδα του. Ιδιαίτερα ευχαριστώ από καρδιάς την Dr. Francesca Marcon και την Dr. Carolina Capriolo, για το υπέροχο έργο που εκτελούν.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή ...
Τον Ιούλιο του 2015 αισθάνθηκα πολύ άσχημα, πάντα κουρασμένη, με πόνο σε όλο μου το σώμα! Το πρωί, απλά το να βγω από το κρεβάτι ήταν ένας άθλος! Ακόμη και να ακουμπήσω τα πόδια μου στο πάτωμα ήταν επώδυνο, ήμουν διαρκώς θλιμμένη και χωρίς καθόλου ενέργεια. Ο μοναδικός μου στόχος ήταν να πάω από το κρεβάτι στο καναπέ. Ένας τέτοιος τρόπος επιβίωσης και όχι ζωής, ήταν μια τραγωδία για ένα άτομο σαν εμένα, που ήμουν πάντα ενεργή και δυναμική!

Αποφάσισα έπειτα να επισκεφτώ το γιατρό, ο οποίος μου πρότεινε πολλές εξετάσεις που ήταν όλες φυσιολογικές ... Αισθανόμουν ότι το σώμα μου ζητούσε κάποια βοήθεια που δεν μπορούσα να του παρέχω. Τελικά βρήκα τον Dr. Τσουκαλά. Η γραμματέας του Dr. Τσουκαλά,  μου επεσήμανε με ευγένεια τα διάφορα στάδια της θεραπείας και προγραμμάτισε ένα ραντεβού στο Ιατρικό Κέντρο στο Τρεβίζο. Τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων έδειξαν ότι ο οργανισμός μου είχε σημαντικές ελλείψεις σε ωμέγα 3-6 και 9 λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη D και C μεταξύ άλλων.

Με δέχτηκε ο Dr. Τσουκαλάς, πολύ επαγγελματίας, αλλά ταυτόχρονα φιλικός, μου εξήγησε πολλά πράγματα σχετικά με την ανθρώπινη "μηχανή" και τις αρχές λειτουργίας της, και θυμάμαι συγκεκριμένα που μου είπε: «Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το σωστό καύσιμο, ο κινητήρας θα κολλήσει». H διατροφολόγος, μου έδωσε μια εξατομικευμένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες μου. Άρχισα να ακολουθώ τις διατροφικές κατευθύνσεις και να λαμβάνω συγκεκριμένα συμπληρώματα, γνωρίζοντας καλά ότι θα έπρεπε να ακολουθήσω επακριβώς τις οδηγίες, αν ήθελα να βελτιωθώ. Αμέσως ένοιωσα απτά οφέλη, καθώς περνούσε ο καιρός, αισθανόμουν όλο και καλύτερα και πιο δυνατή!

Μετά από 3 μήνες επανέλαβα τις εξετάσεις: οι τιμές των λιπαρών οξέων επανήλθαν στα επιθυμητά επίπεδα και η βιταμίνη D αυξήθηκε κατά 300%. Ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα που δεν περίμενα σε καμία περίπτωση, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που είχα ότι ήμουν ότι πολύ καλύτερα! Σήμερα συνεχίζω να ακολουθώ την αγωγή και ​​μπορώ να επιβεβαιώσω ότι o Dr. Τσουκαλάς και η ομάδα του άλλαξαν εντελώς τη ζωή μου!
Ζητώ συγμώμη που επεκτάθηκα τόσο, αλλά με ενδιέφερε να επισημάνω όλες τις φάσεις της θεραπείας.

 
 
Ρ. Σ. Γυναίκα 55 ετών 
Προληπτικά 

Βρήκα τον Dr. Τσουκαλά και στόχος μου ήταν να κατανοήσω περισσότερο τον εαυτό μου και να βελτιώσω την γενική κατάσταση της υγείας μου. Παρότι ακολουθούσα ήδη ένα αρκετά υγιή τρόπο ζωής και διατροφής μέσα από τις μεταβολομικές αναλύσεις είδα ότι πρέπει να αλλάξω αρκετά πράγματα στις συνήθειες μου. Δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα όμως στο να πραγματοποιήσω τις αλλαγές που μου υποδείχτηκαν. 

Ξεκινώντας παρατήρησα αξιοσημείωτες αλλαγές. Τα επίπεδα ενέργειας μου εκτοξεύτηκαν, η διάθεση μου έγινε καλύτερη και βίωσα μια εξαιρετική ποιότητα ζωής. Προτείνω σε όλους να κάνουν τις μεταβολομικές αναλύσεις γιατί θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή τους. 

 
 
Μητέρα του Λ. Ρ., 24 ετών, άντρας. 
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Γεια σας! Είμαι η μητέρα ενός ασθενή που θεραπεύεται από εσάς, ο οποίος αντιμετωπίζει καρκίνο της ουροδόχου κύστης πάνω από ένα χρόνο, και είχε αρχικά χαρακτηριστεί ως καλοήθης όγκος, πριν από τρία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών έχουν αφαιρεθεί αρκετές υποτροπές, έλαβε μία χημειοθεραπεία και έξι συνεδρίες με BCG. Στη μέση αυτής της κατάστασης, φέτος άρχισε να αντιμετωπίζεται από την ομάδα του Dr. Τσουκαλά και να λαμβάνει τακτικά συμπληρώματα, όπως του συνταγογραφήθηκαν. Εξαρχής, και μόνο το γεγονός ότι έλαβε μια σωστή διατροφή και εξατομικευμένα συμπληρώματα του έδωσαν ένα πραγματικό αίσθημα ασφάλειας, και μια μεγάλη φυσική αποκατάσταση (το πεπτικό και το ανοσοποιητικό του σύστημα ήταν εντελώς μη λειτουργικά).

Εν συντομία:
Τον Ιούνιο, μετά την τελευταία επέμβαση, ο χειρουργός τον ενημέρωσε ότι αν κατά την επόμενη εξέταση έβρισκε ξανά επιπλέον υποτροπές, θα επέλεγε και πρότεινε έντονα την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης για να αποφευχθούν περαιτέρω κίνδυνοι. Στην ηλικία των 24 ετών, η προοπτική να ζει με μια σακούλα που συνδέεται στην κοιλιά για ένα αβέβαιο αριθμό ετών δεν ήταν επιλογή. Έτσι, χάρη στην αυστηρή διατροφή, την τακτική λήψη συμπληρωμάτων, αλλά και στην πνευματική βοήθεια, τον περασμένο Σεπτέμβριο το όργανο ήταν τελείως καθαρό. Δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει αυτό για εμάς.
Προφανώς συνεχίζουμε να ανοικοδομούμε το ανοσοποιητικό του σύστημα και να βάζουμε σε τάξη τη ζωή με κάθε τρόπο, αλλά αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για αυτόν, τη σύζυγό του, για όλη την οικογένεια και τους συναδέλφους που τον υποστήριζαν συνεχώς.

Σας ευχαριστώ που είστε εκεί και κάνετε τη διαφορά.
 
 
 
Κ. Α. γυναίκα 64 ετών. 
Νευρογενής όγκος στο θώρακα

Έμαθα για το ιατρείο του Dr. Τσουκαλά από την φαρμακοποιό μου. Ήμουν πεπεισμένη ότι αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μου και τις διατροφικές μου συνήθειες μαζί με την κατάλληλη θεραπεία θα μπορούσα να αντιμετωπίσω τη νόσο μου. 
Εδώ και 2.5 χρόνια παρακολουθούμαι από την ομάδα του Dr. Τσουκαλά και έχω βιώσει πολύ μεγάλη βελτίωση στην υγεία μου και στη διάθεση μου. Τα επίπεδα ενέργειας και  ζωτικότητα μου έχουν αυξηθεί και ήδη μέσα στο πρώτο 3μηνο είχα βελτίωση στα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που αφορούσαν τη νόσο μου. 

Η προσέγγιση ήταν κάτι νέο για μένα και με βοήθησε πάρα πολύ. Οι μεταβολομικές αναλύσεις με βοήθησαν να καταλάβω τι αλλαγές πρέπει να κάνω και τι ακριβώς χρειάζεται ο δικός μου οργανισμός. Κατά την άποψη μου οι άνθρωποι πρέπει να ενημερωθούν για τη βοήθεια που μπορούν λάβουν μέσα από την επιστήμη της μεταβολομικής. 

 
 
Ρ.Χ. άντρας 42 ετών 
Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα 

Μέσα από τις εξετάσεις είδα ότι έχω πολύ μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D. Παρακολουθούμαι ενάμιση χρόνο από την ομάδα της Metabolomic Medicine. Νιώθω πιο υγιής και δυνατός. Από την αρχή της αγωγής είδα σημαντική βελτίωση. Συνέχισα να παρατηρώ βελτίωση και μετά τους 6 μήνες και να έχω μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η θεραπεία έκανε μεγάλη διαφορά στη ζωή μου. 

 
 
Ε. Χ. άντρας 62 ετών 
Προληπτικά, βελτίωση της ποιότητας ζωής 

Ήρθα στην κλινική σας γιατί ήθελα να έχω μια καλή ποιότητα ζωής και στο μέλλον. Ο στόχος μου ήταν να βελτιώσω την φυσική και την πνευματική μου κατάσταση.

Μέσα από τις μεταβολομικές αναλύσεις εντόπισα τις ελλείψεις του οργανισμού μου και ότι έπρεπε να κάνω σημαντικές αλλαγές στο τρόπο διατροφής μου. Άλλαξα εντελώς τις συνήθειες μου και βιώνω καλύτερη ποιότητα ζωής και αυξημένα επίπεδα ενέργειας. Πιστεύω ότι  μεταβολομική είτε από μόνη είτε σε συνδυασμό με την συμβατική ιατρική όπου χρειάζεται, μπορεί να επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα στην βελτίωση της ζωής μας. Κ.Ν. άντρας 60 ετών 
Καρκίνος 

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του ανθρώπου που όσες βεβαιότητες και σχέδια είχε για τη ζωή του διά μιας ανατρέπονται από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που, πριν του συμβεί, θεωρούσε ότι αφορούσε τους άλλους. Τότε ανατρέχει σε φίλους και γνωστούς, για να αρχίσει από κάπου να βλέπει τα πράγματα υπό το φως της νέας πραγματικότητας. Κάπως έτσι γνώρισα κι εγώ τη μεταβολομική ιατρική.

Ενόψει ενός διαφαινόμενου ακόμα πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας κάποιοι φίλοι μού μίλησαν για τη μεταβολομική, μια έννοια που ομολογώ δεν είχα καν ακούσει. Από τα λίγα που μου είπαν κατάλαβα ―είμαι από αυτούς που πρέπει πρώτα να «καταλάβουν» αυτό που τους προτείνεται να κάνουν― ότι πρόκειται για κάτι πρωτοπόρο και σύγχρονο. Έκλεισα την πρώτη συνάντηση και μέχρι τότε φρόντισα να ενημερωθώ ―στο Διαδίκτυο υπάρχει άφθονη πληροφορία, που με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να μετατραπεί σε γνώση― όσο καλύτερα μπορούσα για το τι είναι αυτό που επρόκειτο να κάνω. Αυτό που συγκράτησα και με έπεισε είναι η φράση: «θεραπεύοντας την αιτία». Πράγματι, ο πυρετός ή ο καρκινικός όγκος είναι αποτέλεσμα μιας αιτίας που πρέπει να διερευνηθεί, γιατί, αν δε χτυπηθεί η αιτία, το σύμπτωμα θα ξαναεμφανιστεί ίσως και πιο έντονο. Και για να μην κάνω τον πολύξερο για κάτι που πριν λίγο αγνοούσα εντελώς, εκείνο που συγκράτησα από το ψάξιμό μου είναι ότι τα περισσότερα κακά τα προξενούμε εμείς στον οργανισμό μας και όχι η κληρονομικότητα, στην οποία εύκολα όλοι μας αποδίδουμε κάθε αρρώστια ―είναι αυτό που έμαθα ότι το λέμε «επι-γενετική».

Με όλα αυτά στο μυαλό μου επισκέφτηκα το Κέντρο Μεταβολομικής Ιατρικής και ξεκίνησα τη συνάντησή μας με τον γιατρό λέγοντάς του: «πριν έρθω εδώ, έχω πεισθεί για το τι κάνετε. Πέστε μου, λοιπόν, τι κάνουμε». Κάπως έτσι ξεκίνησε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η σχέση μου με τη μεταβολομική. Κατάλαβα ―και ακολούθησα πιστά τις οδηγίες― πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς μια εξατομικευμένα ισορροπημένη διατροφή και να αναπληρώνει τα στοιχεία που του λείπουν με κατάλληλα συμπληρώματα. Οι άνθρωποι του Κέντρου ήταν πάντα πρόθυμοι να ακούσουν, να δουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, να εξηγήσουν, να προτείνουν.

Εντωμεταξύ οι χειρότεροι φόβοι μου επαληθεύτηκαν ως προς τη διάγνωση: καρκίνος! Και τι κάνουμε τώρα με τη λεγόμενη «κλασική ιατρική»;. Οι γιατροί του Κέντρου ήταν απόλυτα σαφείς και καθησυχαστικοί: «Εμείς δε θεραπεύουμε τον καρκίνο· προετοιμάζουμε τον οργανισμό να τον αντιμετωπίσει μόνος του». Ανακούφιση! Έχουμε ακούσει τόσα για «μαγικές λύσεις»… Ευτυχώς(;!) η αντικαρκινική αγωγή που ακολουθήθηκε (ανοσοθεραπεία) στόχευε προς τη ίδια κατεύθυνση: την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, άρα του ίδιου του οργανισμού, για να αντιμετωπίσει ο ίδιος την αιτία του «κακού». Δόξα τω Θεώ, σήμερα είμαι πολύ καλύτερα από πέρσι…

Για να μη μακρηγορώ, η εμπειρία μου ―αλλά και τα αποτελέσματα― από την εμπλοκή μου με τη Μεταβολομική Ιατρική είναι απόλυτα και θετική και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.Φ.Κ. γυναίκα 36 ετών 
Σκλήρυνση κατά πλάκας


25/4/2016: Διάγνωση: Σκλήρυνση κατά πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση. Για εμένα αυτή η διάγνωση σήμαινε να μπω σε άμεση διαδικασία αυτοσυντήρησης γιατί αυτό επέβαλε ο ρόλος μου. Μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού. Ξημέρωνε και βράδιαζε με μόνη χαρά το μεγάλωμα αυτού του παιδιού. Άρνηση σε φαρμακευτική αγωγή και η νόσος προχωρούσε. Άγχος, καταθλιπτικές τάσεις, φόβος και αμφιβολία. Καθημερινά. Τον Σεπτέμβρη του ιδίου έτους, ένα τηλεφώνημα με “ξύπνησε”. Μια φίλη μου μιλούσε για την Μεταβολομική Κλινική του κ. Τσουκαλά. Μου έφερε παράδειγμα έναν άνθρωπο δικό της που οι γιατροί στην κλινική κατάφεραν να τον σηκώσουν από το αναπηρικό καρότσι. Η διάγνωση; Σκλήρυνση κατά πλάκας!

Από το πρώτο τηλεφώνημά μου ένιωσα οικειότητα, ζεστασιά και ενδιαφέρον. Και το πρώτο rendez-vous ήταν γεγονός. Ο κύριος Γεράσιμος Τσιλιμιδός, ο γιατρός που με ανέλαβε απέπνεε σιγουριά. Αλλά πάνω απ’ όλα μου συμπεριφέρθηκε ως άνθρωπος. Με καθησύχασε και με διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά.  Σίγουρος για κάθε του λέξη και βέβαιος για κάθε του κίνηση, κατάφερε ακόμα και σε στιγμές που αμφέβαλα να σταθεί δίπλα μου. Με τις ιατρικές του γνώσεις και με την ανθρωπιά του. Η κυρία Μαρία Χαρτά, η διατροφολόγος μου, εξαίρετη στην δουλειά της, με το χαμόγελό της πάντα να με ζεσταίνει και να με αφυπνίζει ως προς τον στόχο μου: να είμαι υγιής. Σε αυτήν την κλινική, ο Όρκος του Ιπποκράτη εφαρμόζεται: “Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη.

Αν μετανιώνω για κάτι, είναι που δεν γνώριζα την κλινική πριν αποκτήσω την χρόνια ασθένειά μου, γιατί θα μπορούσα να την είχα προλάβει. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνω την κλινική σε ανθρώπους υγιείς ή μη. Για να παραμείνουν υγιείς ή για να θεραπευτούν.  

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, είμαι υγιής, χωρίς συμπτώματα, με διάθεση για ζωή. Η νόσος μου δεν προχωράει αλλά διορθώνει. Νιώθω ευλογημένη γιατί δεν φοβάμαι πια και απολαμβάνω την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία μου. Γιατί μόνο έτσι οφείλουμε να ζούμε. Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να ξεπληρώσω το καλό που μου κάνατε. Βρήκα τον εαυτό μου. Σας ευχαριστώ από καρδιάς γιατί σταθήκατε δίπλα μου και με θεραπεύσατε.


Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ειδική Ρευματολόγος
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους