Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Ικανότητα του Οργανισμού να Παράγει Ενέργεια Παίζει Κεντρικό Ρόλο στην Ανάπτυξη Χρόνιων Ασθενειών


Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει και να διατηρηθεί στη ζωή.

Η Ικανότητα του Οργανισμού να Παράγει Ενέργεια Παίζει Κεντρικό Ρόλο στην Ανάπτυξη Χρόνιων Ασθενειών
 
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει και να διατηρηθεί στη ζωή. Διαταραχές που αφορούν στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας, επηρεάζουν τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού και συμμετέχουν στην εκδήλωση της πλειοψηφίας των χρόνιων νοσημάτων.
 
Ένα σύστημα αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων παράγει σταθερά ενέργεια στο εσωτερικό των κυττάρων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των διεργασιών συμβαίνουν σε οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια.

 
 
Κάθε κύτταρο στο σώμα, περιέχει αρκετές χιλιάδες μιτοχόνδρια. Ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν συστατικά από τις τροφές που τρώμε σε ενέργεια. Τα μιτοχόνδρια παράγουν το 90% της ενέργειας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει.

 

Εικόνα 1: το 90% της ενέργειας που χρειάζεται για να λειτουργήσει το ανθρώπινο σώμα, παράγεται στα μιτοχόνδρια. US National Human Genome Research Institute
 
 
Νοσήματα όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνδέονται με διαταραχές στη λειτουργία των μιτοχονδρίων[1][2][3].
 
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι οι ακόλουθοι:

 • Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
   
 • Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
   
 • Η κατανάλωση κενών θερμίδων: υψηλά επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία
   
 • Γενετική προδιάθεση
   
 • Παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα (οξείδωση) με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός προλαβαίνει να διορθώσει (αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί).Εικόνα 2: Η διαταραχή της παραγωγής ενέργειας στα μιτοχόνδρια είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Alexis Diaz-Vegas et al. Endocrine Reviews 2020.   
 

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία δεν μπορούσε να μετρηθεί στην κλινική πράξη. Οι συστάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων γινόταν εμπειρικά με τη χορήγηση κυρίως του συνενζύμου Q10. Το συγκεκριμένο συνένζυμο ωστόσο, είναι μόνο ένα από τα 30 και πάνω μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την βέλτιστη λειτουργία των μιτοχονδρίων.   
 
 
Μέτρηση Μεταβολιτών στα Μιτοχόνδρια

Οι μεταβολομικές αναλύσεις ανιχνεύουν το επίπεδο δυσλειτουργίας των μιτοχονδρίων. Μετρούν τους μεταβολίτες, τα μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα μιτοχόνδρια[4].
 
Η μέτρηση των μεταβολιτών επιτρέπει την οδηγεί την ιατρική παρέμβαση και θεραπεία σε πραγματικό χρόνο.
 


Εικόνα 3: Μεταβολικά μονοπάτια και κύκλος παραγωγής ενέργειας. Τα θρεπτικά στοιχεία (Λίπη, Υδατάνθρακές, Πρωτεΐνες) μετατρέπονται σε ενέργεια ακολουθώντας μια προκαθορισμένη σειρά αντιδράσεων (μεταβολικό μονοπάτι). Σε κάθε βήμα, παράγονται μεταβολίτες (με μπλε χρώμα). Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι μεταβολές είναι απαραίτητη η παρουσία μικροθρεπτικών συστατικών (με γκρι χρώμα), σε επαρκή ποσότητα. 
 

Μεταβολικές αναλύσεις παρέχουν στοιχεία για τη συμμετοχή των μιτοχονδρίων σε χρόνιες ασθένειες όπως:
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Διαβήτης
 • Μυασθένεια
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Νοσήματα του θυρεοειδούς
 • Φλεγμονώδης νόσος του Εντέρου (Crohn και ελκώδης κολίτιδα)
 • Καρκίνος
 • Ψωρίαση
 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Δυσλιπιδαιμία
 • Διαβήτης 
 • Παχυσαρκία
 • Λύκος
 • Σύνδρομο Sjogren
 • Σκληροδερμία

Καθώς και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. 
 
Κατά το τελευταίο έτος, έχουμε παρατηρήσει σημαντική αλλαγή σε δείκτες που συνδέονται με μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δείκτες που ανιχνεύουν δυσκολία του οργανισμού να διορθώσει κυτταρικές βλάβες (αυξημένη οξείδωση).
 
Αυτό οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, όπως:

 • Στη  μείωση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η εργασία από το σπίτι και οι πολλές ώρες ακινησίας, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με μισή ώρα περπάτημα μια φορά την ημέρα.
   
 • Τη γενικά χαμηλότερη ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους, σε σχέση με τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος[5].
   
 • Την αύξηση του ψυχογενούς στρες κατά το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας και των αλλαγών που έχουν επέλθει στη ζωή μας.
   
 • Την αυξημένη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και αλκοόλ.
   
 • Την αυξημένη ανάγκη για αντιοξειδωτικά και τη συσσώρευση ελλείψεων λόγω των παραπάνω.
 
 

Ενέργειες που Βελτιώνουν τη Λειτουργία των Μιτοχονδρίων & του Οργανισμού Συνολικά
 
Η συχνή φυσική δραστηριότητα. Αποφεύγετε να κάθεστε πολύ ώρα σε καρέκλα. Φροντίστε να σηκώνεστε τουλάχιστον για 5 λεπτά κάθε ώρα και να βγαίνετε για περπάτημα καθημερινά. Η έστω και ήπια άσκηση βελτιώνει σημαντικά την αιμάτωση των ιστών και των κυττάρων και αναζωογονεί τη λειτουργία του οργανισμού. Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί καλύτερα όταν κινείται και διενεργεί αυξημένη φυσική δραστηριότητα.
 
Ο συχνός αερισμός των χώρων εργασίας, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα. 
 
Το περπάτημα και η άθληση σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και η λήψη των μικροθρεπτικών συστατικών  που βοηθούν το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα το ψυχογενές στρες (μαγνήσιο, ωμέγα-3, αμινοξέα, ψευδάργυρος, χαλκός, βιταμίνης B3, B5, B6, B12, βιταμίνη C, προβιοτικά), μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεση και να μειώσουν τις επιπτώσεις του στρες στη λειτουργία των μιτοχονδρίων και στην υγεία μας.
 
Η αποφυγή της κατανάλωσης κενών θερμίδων, ζάχαρης ή τροφών που μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη μέσα στο σώμα, είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Η κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών, προκαλεί βλάβες στον οργανισμό και δεν παρέχει τα συστατικά που απαιτούνται για την υγιή λειτουργία του.
 
Ο εντοπισμός και η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού στα μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την φυσιολογική λειτουργία των μιτοχονδρίων και την παραγωγή ενέργειας, βοηθάει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στη βελτίωση της πορείας στη πλειοψηφία των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.
 
Η χρήση μεταβολομικών αναλύσεων για τον εντοπισμό των ελλείψεων και των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, είναι ένα σημαντικό εργαλείο που αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων.
 
Το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου, με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.
 
Τα στοιχεία από τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα μιτοχόνδρια, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους δείκτες που αναλύονται μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων, καθοδηγούν τη διαμόρφωση της αγωγής και της διατροφής του κάθε ασθενούς.
 
Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις οδηγούν σε βελτίωση των δεικτών υγείας και της πορείας προβλημάτων υγείας όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, η λιπώδης διήθηση, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. 
  
Βιβλιογραφικές Αναφορές: 

[1] Is Mitochondrial Dysfunction a Common Root of Non-communicable Chronic Diseases? Alexis Diaz-Vegas et al. Endocrine Reviews June 2020
[2] Mitochondria Linked to Autoimmunity. Michelle Mohney. Northwestern University Feinberg School of Medicine. JAN 11, 2019
[3] Mitochondrial TCA cycle metabolites control physiology and disease. Inmaculada Martínez-Reyes & Navdeep S. Chandel. Nature Communications. January 2020.
[4] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Tsoukalas D, Fragoulakis V et al. Metabolites . 2020 Dec.
[5] The Inside Story: A Guide to Indoor Air Quality. United States Environmental Protection Agency. accessed May 2021
 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.