Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

6 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
H Χορήγηση Βιταμίνης D Μειώνει τη Φλεγμονή σε Ασθενείς με Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Το Κλειδί στην Αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεγμονής σε Ασθενείς με Αυτοάνοσο Νόσημα
Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα

Δείτε επίσης

6 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
H Χορήγηση Βιταμίνης D Μειώνει τη Φλεγμονή σε Ασθενείς με Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Το Κλειδί στην Αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεγμονής σε Ασθενείς με Αυτοάνοσο Νόσημα
Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα

Ζωτικής Σημασίας για την Υγεία η Διατήρηση Ιδανικών Επιπέδων Βιταμίνης D


Η χορήγηση υψηλών δόσεων για την άμεση αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε θεραπευτικά επίπεδα, έχει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενειών όπου εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέτοιες ασθένειες είναι οι λοιμώξεις και αυτοάνοσα νοσήματα.

Ζωτικής Σημασίας για την Υγεία η Διατήρηση Ιδανικών Επιπέδων Βιταμίνης D 
 
Όλο και περισσότερες μελέτες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της βιταμίνης D στην ενίσχυση της υγείας.
 
Η βιταμίνη D είναι ένας παράγοντας ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας. Η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων, ασθενειών της καρδιάς και των αγγείων, καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας.  
 
Όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν σταθερά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της βιταμίνης D στη βελτίωση της υγείας.
 
Ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρόσφατες μελέτες για τη βιταμίνη D, αφορούν στην:

 

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος 
 
Η χορήγηση υψηλών δόσεων για την άμεση αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε θεραπευτικά επίπεδα, έχει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενειών όπου εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέτοιες ασθένειες είναι οι λοιμώξεις και αυτοάνοσα νοσήματα.
 
Ενδεικτικά, η χορήγηση 5.000 μονάδων βιταμίνης D ημερησίως, χρειάζονται 3-5 μήνες για την επίτευξη θεραπευτικών επιπέδων, υψηλότερων από 50 ng/mL.
 
Ωστόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση επιπλοκών από αυτοάνοσα νοσήματα και λοιμώξεις, απαιτείται η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D σε θεραπευτικά επίπεδα εντός λίγων ημερών και όχι εντός 3-5 μηνών. Παράλληλα, απαιτείται η διατήρηση επιπέδων βιτ. D πάνω 50 ng/mL, καθόλη τη διάρκεια του έτους.
 
Η ταχεία αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων, ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιώνει την πορεία λοιμώξεων και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η ενίσχυση των επιπέδων της D πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη διόρθωση ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Κ2 και άλλα στοιχεία που δρουν συνεργικά με αυτήν. Rapidly Increasing Serum 25(OH)D Boosts the Immune System, against Infections—Sepsis and COVID-19. Prof. Sunil J. WimalawansaΕndocrinology & Nutrition, Department of Medicine, Cardiometabolic & Endocrine Institute, North Brunswick, NJ, USAAcademic Editor: Prof. Bruce W. HollisNutrients 2022.
 
 
Βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της παχυσαρκίας
 
Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D με την αύξηση του σωματικού βάρους και την εκδήλωση αντίστασης στην ινσουλίνη. Η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο[14].
 
Η βιταμίνη D επιδρά στo μεταβολισμό του λίπους και της γλυκόζης, στη λειτουργία της ινσουλίνης και στην ανάπτυξη των κυττάρων.
 
Η έλλειψη της συνδέεται με:

 • την εκδήλωση λιπώδους διήθησης στο ήπαρ
 • διαβήτη
 • αντίσταση στην ινσουλίνη
 • μεταβολικό σύνδρομο
 
Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του σωματικού βάρους της έλλειψης βιταμίνης D, της αύξησης του δείκτη μάζας σώματος (BMI) και την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

Λόγω της στενής σχέσης μεταξύ της παχυσαρκίας, του μεταβολισμού της γλυκόζης και της έλλειψης D, είναι επιθυμητή η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D.
 
Factors Showing the Growing Relation Between Vitamin D, Metabolic Syndrome, and Obesity in the Adult Population: A Systematic Review  Humaira Kauser et al. Cureus 2022.Μείωση των θανάτων από καρκίνο
 
H λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 13%. Η ενίσχυση των τροφίμων με βιταμίνη D, θα μπορούσε να αποτρέψει 129.000 θανάτους από καρκίνο το χρόνο στις ευρωπαϊκές χώρες.
 
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων από κλινικές μελέτες έχει δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 13%.
 
Ο εμπλουτισμός των τροφίμων με βιταμίνη D, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της με παρόμοιο τρόπο, όπως τα συμπληρώματα βιταμίνης D και θα μπορούσε να επιτύχει παρόμοιες μειώσεις στη θνησιμότητα από καρκίνο.
 
Κάποιες χώρες στην Ευρώπη, ήδη ενισχύουν τα τρόφιμα με βιταμίνη D. Η τρέχουσα ενίσχυση της βιταμίνης D εκτιμάται ότι αποτρέπει περίπου 27.000 θανάτους από καρκίνο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ετησίως.
Εάν όλες οι χώρες που εξετάστηκαν στη μελέτη εφαρμόσουν εμπλουτισμό τροφίμων με επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προληφθούν επιπλέον 129.000 θάνατοι από καρκίνο, στις ευρωπαϊκές χώρες (113.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ή περίπου το 10% των θανάτων από καρκίνο.
 
Η μελέτη καταλήγει ότι ο συστηματικός εμπλουτισμός των τροφίμων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη.
 
Vitamin D food fortification in European countries: the underused potential to prevent cancer deaths.  Tobias Niedermaier et al. European Journal of Epidemiology May 2022.Βελτίωση της πορείας των αυτοάνοσων νοσημάτων
 
Η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D, είναι απαραίτητη για την βελτίωση της κλινικής εικόνας σε ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα.
 
Η χαμηλή απόκριση στη βιταμίνη D, είναι βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη νόσου σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα.
 
Ο οργανισμός ασθενών με αυτοάνοσο, όπως είναι η νόσος του Χασιμότο, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δεν ανταποκρίνεται φυσιολογικά στη βιταμίνη D και χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες στον οργανισμό τους, για να έχουν το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα που παρατηρείται σε υγιή άτομα.
 
Γερμανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η χορήγηση θεραπευτικών δόσεων έως και 70.000 μονάδων την ημέρα, υπό ιατρική παρακολούθηση, είναι ασφαλής και συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα.
 
Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Frontiers, Lemke D. et al Front. Immunol.,07 April 2021Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αυτοάνοσου νοσήματος 
 
Η λήψη βιταμίνης D μαζί με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων.
 
Κλινική μελέτη που διενεργήθηκε από την ιατρική σχολή του Harvard και παρακολούθησε πάνω από 25.οοο άτομα για 5 χρόνια, έδειξε ότι η μακροχρόνια χορήγησή της μειώνει κατά 30% την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών.

 
 

Εικόνα 1Διάγραμμα εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων στις ομάδες που έλαβαν βιταμίνη D ή/και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (χρωματιστές γραμμές) έναντι των ατόμων που έλαβαν Placebo (μαύρη γραμμή). 
 
 
Η μελέτη κατέγραψε μειωμένη εμφάνιση στο σύνολο των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η νόσος του Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η ρευματική πολυμυαλγία και των υπόλοιπων αυτοάνοσων ασθενειών.
 
Επιπλέον, ανέδειξε ότι η επίδραση της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου ήταν πιο ισχυρή μετά από 2 έτη λήψης του συμπληρώματος.
 
Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune diseaseVITAL randomized controlled trial  BMJ 2022
 
Vitamin D and Marine n-3 Fatty Acid Supplementation and Prevention of Autoimmune Disease in the VITAL Randomized Controlled Trial. American College of Rheumatology. Hahn J. et al
Arthritis Rheumatol. 2021; 73 (suppl 10).

 

Ασφαλής η μακροχρόνια λήψη υψηλών δόσεων 
 
Η μακροχρόνια χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D είναι ασφαλής και δεν συνδέεται με παρενέργειες. Υψηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.
 
Άτομα με επίπεδα βιταμίνης D έως και 280 ng/ml, δεν έχουν εμφανίσει παρενέργειες, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους είναι σημαντικά υψηλότερα από το φυσιολογικό όριο των 100 ng/m.[1,2]
 
Κλινική μελέτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition του εκδοτικού οίκου Nature, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Tufts, κατέγραψε την επίδραση της λήψης 4.000 μονάδων βιταμίνης D, στην υγεία 2.423 ασθενών με αντίσταση στην ινσουλίνη (προ-διαβήτη).
 
Συνολικά, η επίπτωση των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλότερη στην ομάδα που λάμβανε βιταμίνη D3, συγκριτικά με την ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο.
 
Επιπλέον, η ομάδα που έλαβε βιταμίνη D παρουσίασε λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, που σχετίζονται με τραυματισμούς και μυοσκελετικά προβλήματα.
 
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι, ότι η χορήγηση 4000 μονάδων βιταμίνης D ημερησίως είναι ασφαλής και καλώς ανεκτή, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως υπερασβεστιαιμία, υπερασβεστιουρία και νεφρολιθίαση, που παλαιότερα είχαν συσχετισθεί με τη βιταμίνη D.
 
Safety and tolerability of high-dose daily vitamin D3 supplementation in the vitamin D and type 2 diabetes (D2d) study—a randomized trial in persons with prediabetes.  Karen C. Johnson et al. Nature European Journal of Clinical Nutrition April 2022.Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης θυρεοειδίτιδας Χασιμότο 
 
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Χασιμότο.
 
Η διατήρηση ιδανικών επιπέδων βιταμίνης D, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πορεία της νόσου και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου.
 
H βιταμίνη D έχει ανοσορυθμιστική δράση σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή. Η διόρθωση της έλλειψης της βιταμίνης D, μπορεί να βελτιώσει την πορεία ασθενών με νόσο του Χασιμότο ή νόσο του Graves.
 
Immunomodulatory Function of Vitamin D and Its Role in Autoimmune Thyroid Disease. Rui Zhao et al. Front. Immunol., 19 February 2021.Η χορήγηση βιταμίνης D βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη 
 
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Scientific Reports, βρήκε ότι η θεραπεία με βιταμίνη D βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ηπατική λειτουργία, σε ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος[20].
 
Το λιπώδες ήπαρ είναι η αυξημένη εναπόθεση τριγλυκεριδίων και λίπους στο συκώτι, που προκύπτει ως συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη. 
 
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία επτά κλινικών μελετών με 735 ασθενείς. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η χορήγηση βιταμίνης D, βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει τη φλεγμονή στο ήπαρ.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η έλλειψη βιταμίνης D είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νόσου σήμερα. Επηρεάζουν την υγεία μας σε πολλαπλά επίπεδα και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πληθώρας νοσημάτων.
 
Η αντιμετώπιση τους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, υπέρταση, διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο και χρόνιες φλεγμονές.  
 
Additional treatment of vitamin D for improvement of insulin resistance in non-alcoholic fatty liver disease patients: a systematic review and meta-analysis. Dwijo Anargha Sindhughosa et al. Nature, Scientific Reports 11 May 2022
.


Σύνδρομο Sjogren & βιταμίνη D 
 
Το σύνδρομο Sjogren είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει τους αδένες που παράγουν τα υγρά του σώματος και διατηρούν την υγρασία των βλεννογόνων. Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με σύνδρομο είναι η ξηρότητα στα μάτια. 
 
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στους ασθενείς με Sjogren, συνδέονται με επιδείνωση της συμπτωματολογίας.
 
Yψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, συνδέονται με βελτίωση της ξηροφθαλμίας σε ασθενείς με σύνδρομο Sjogren.
 
The Association of Serum Vitamin D Level With the Severity of Dry Eye Parameters in Primary Sjögren Syndrome Jee Hye Lee et al. Cornea . 2020 Jun


Βιταμίνη D & Ελλείψεις σε Μικροθρεπτικά 
 
Η ενίσχυση της βιταμίνης D σε άτομα με ελλείψεις, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και μπορεί να βελτιώσει την πορεία ασθενειών όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα καρδιαγγειακά, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
 
Ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η έλλειψη βιταμίνης D, σε συνδυασμό με μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσχεραίνουν την επίλυση της χρόνιας φλεγμονής και συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, χρόνιο πόνο, διαταραχές του βάρους και επιδεινώνουν την πορεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με αυτοάνοσο ή χρόνιο νόσημα.
 
Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας και της υγείας των ασθενών, μαζί με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής η αντιμετώπιση τους πρέπει να περιλαμβάνει, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν στην εκδήλωση νόσου.
 
Η διόρθωση της έλλειψης της βιταμίνης D, δεν αρκεί από μόνη της για να επιφέρει ουσιαστική κλινική βελτίωση. Πρέπει να γίνεται παράλληλα με τον εντοπισμό και τη διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά και μεταβολικών διαταραχών, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η χρόνια φλεγμονή και η αλλοίωση του μικροβιώματος[3].
 
Θεραπευτικές δόσεις θα πρέπει να συνταγογραφούνται από έναν ειδικό, με πείρα στη διόρθωση της έλλειψης της βιταμίνης D. Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπευτικές δόσεις πρέπει να βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη ενός έμπειρου γιατρού και να διενεργούν τακτικά αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να αξιολογείται η βιολογική δράση της D στον οργανισμό. 

Παράλληλα με την χορήγηση βιταμίνης D, απαιτείται ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων σε συμπαράγοντες της βιταμίνης D όπως βιταμίνη Κ2, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού και να παρατηρηθεί σημαντική κλινική βελτίωση.
 

 
Ειδικές Εξετάσεις Εντοπίζουν Ελλείψεις & Μεταβολικές Διαταραχές  

Επιπρόσθετα της βιταμίνης D, βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμίνης D, συνδέονται με την ανάπτυξη και την πορεία αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση ειδικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τα αυτοάνοσα νοσήματα[3-5].

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο ή χρόνιo νόσημα. Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης, που ανιχνεύει τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση αυτής της κατηγορίας ασθενειών.
 
Το είδος των συγκεκριμένων αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.

Ο ακριβής εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, γίνεται αποκλειστικά με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα.
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, που συνδέονται με την κατάσταση υγείας του ασθενούς, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
 

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω της Εξέτασης Metabolomic Analysis®

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου και αφορούν[6,7]:


 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα).
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της υγείας.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και ενισχύουν την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής. 
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
   
Η σύγχρονη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού.

Με βάση την κλινική μας εμπειρία, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:


 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του οργάνου που πλήττεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.
   
 • Μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στη χρόνια φλεγμονή: του πόνου, των κατακρατήσεων, του χρόνιου χαμηλού πυρετού, της κόπωσης, της κακής διάθεσης (μελαγχολία, υπερένταση, εκνευρισμός), την έντονη πείνα, την υπνηλία, τη διαταραχή του ύπνου και τη μειωμένη πνευματική διαύγεια.  
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της πνευματικής διαύγειας, της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων.
   
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
   
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
   
 • Βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος.
   
 • Μείωση της ευαισθησίας σε λοιμώξεις και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ενισχύεται σημαντικά η φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αναγνωρίζει τους δικούς του ιστούς και να τους διαχωρίζει από παθογόνους μικροοργανισμούς.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.


Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.


 

 
Βιβλιογραφία:
 
 1. Heike A. Bischoff-Ferrari et al. Osteoporos Int. 2010 July
 2. Vitamin D Is Not as Toxic as Was Once Thought: A Historical and an Up-to-Date Perspective. Michael F. Holick, PhD, MD Mayo Clinic Proceedings. 2015.
 3. Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi. BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
 4. Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
 5. McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;0
 6. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases  Dimitris Tsoukalas1,2,3, Vassileios Fragoulakis4, Evangelia Sarandi2,5, Aristidis Tsatsakis3,5, Nikolaos Drakoulis8 and Daniela Calina1. et. al. Front. Mol. Biosci., 01 November 2019 | https://doi.org/10.3389/fmolb.2019.00120
 7. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et al. Metabolites. 2020 Dec 8.
 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.