Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Σύγχρονες Ιατρικές Θεραπείες Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας


Ιατρικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη μεταβολική κατάσταση του ασθενή, θεωρούνται σήμερα ο ιδανικός τρόπος ελέγχου της νόσου.

Σύγχρονες Ιατρικές Θεραπείες Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Νέες θεραπείες που στοχεύουν τις μεταβολικές διαταραχές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, βελτιώνουν την αντιμετώπιση της νόσου.


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD 

Ιατρικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη μεταβολική κατάσταση του ασθενή, θεωρούνται σήμερα ο ιδανικός τρόπος ελέγχου της νόσου και της εμμένουσας φλεγμονής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο φλεγμονώδες νόσημα, που προσβάλλει πολλαπλά συστήματα στον οργανισμό. H ρευματοειδής αρθρίτιδα, επιπρόσθετα των αρθρώσεων, μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τα μάτια, το δέρμα ή το αναπνευστικό σύστημα. Πρόκειται για ένα νόσημα που επηρεάζει την υγεία του ατόμου σε πολλαπλά επίπεδα[1]
 
Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αυξηθεί η κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην ανάπτυξη της Ρ.Α., με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η αντιμετώπιση και η πορεία του συγκεκριμένου αυτοάνοσου νοσήματος.
 
 
Τα 3 Στάδια Ανάπτυξης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας
 
Η Ρ.Α., όπως και τα υπόλοιπα αυτοάνοσα νοσήματα, αναπτύσσεται σε στάδια, τα οποία σχετίζονται με δυσλειτουργίες των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος1. Αλλαγές και διαταραχές του μεταβολισμού, συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
 
Mεταβολικές διαταραχές που είναι κοινές στα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η διαταραχή του μικροβιώματος, η κακή αντιοξειδωτική κατάσταση του οργανισμού, προκαλούν αλλαγές στη φυσιολογική σύσταση των κυττάρων του οργανισμού και δυσκολεύουν την αναγνώριση τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Η ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκύπτει μέσα από τη συνδυαστική επίδραση πολλαπλών παραγόντων. Μεταβολικές διαταραχές οδηγούν σε δυσλειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που εξελίσσεται σε 3 στάδια:


1. Στάδιο 1: τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (λευκά αιμοσφαίρια), χάνουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν τα κύτταρα του δικού τους οργανισμού από ξένα στοιχεία, όπως μικρόβια και ιούς.

2. Στάδιο 2: αρκετά χρόνια αργότερα, τα λευκά αιμοσφαίρια στα οποία έχει διαταραχθεί η λειτουργία, μεταναστεύουν και διεισδύουν στις αρθρώσεις, όπου προκαλούν συνεχή φλεγμονή. Σε αυτό το στάδιο εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της αρθρίτιδας (πόνος, δυσκαμψία, πρήξιμο, ερυθρότητα).

3. Στάδιο 3: η εμμένουσα φλεγμονή, προκαλεί βλάβη των ιστών στις αρθρώσεις, με καταστροφή του χόνδρου και του οστού.

 
 
 
Εικόνα 1: Φλεγμονή άρθρωσης στην Ρ.Α. Λευκά αιμοσφαίρια εισέρχονται στην άρθρωση προκαλώντας συνεχή φλεγμονή, που οδηγεί σε διάβρωση του χόνδρου και του οστού.
 

 
Μεταβολικές Διαταραχές που Σχετίζονται με την Ανάπτυξη Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας
 
Οι μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της Ρ.Α. αφορούν: 

 • στο μεταβολισμό της γλυκόζης
 • στο μεταβολισμό των αμινοξέων (τα βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. 20 αμινοξέα σχηματίζουν όλες τις πρωτεΐνες στον ανθρώπινο οργανισμό)
 • στο μεταβολισμό των λιπιδίων
 • στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα)
 • σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών
Η υπερ-λειτουργία ή υπο-λειτουργία των συγκεκριμένων μεταβολικών οδών, μεταφράζεται σε διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και κυρίως των Τ-Λεμφοκυττάρων.
 
Η σύγχρονη αντιμετώπισης της Ρ.Α. επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τη χρήση ιατρικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και διατροφής με σκοπό τη διόρθωση των ελλείψεων, σε συνδυασμό με φαρμακευτική παρέμβαση, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της συνεχόμενης φλεγμονής.
 
 
Ελλείψεις Μικροθρεπτικών συστατικών στη Ρ.Α.
 
Ασθενείς με Ρ.Α. παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτό οφείλεται στην απώλεια βάρους και στην καχεξία που συχνά συνοδεύουν τη νόσο[2].
 
Σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονή, η έκκριση προ-φλεγμονωδών ουσιών (κυτοκινών), αυξάνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό και τη διάσπαση των πρωτεϊνών.
 
Οι πιο συχνά παρατηρούμενες ανεπάρκειες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων σε ασθενείς με Ρ.Α., είναι του φολικού οξέος, της βιταμίνης C, της βιταμίνης D, της βιταμίνης Β6, της βιταμίνης Β12, της βιταμίνη Ε, του ασβεστίου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου και του σεληνίου2.
 
Επιπλέον, η αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού, συνδέεται με την ανάπτυξη και την πορεία της νόσου[3].

  «Ιατρικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη μεταβολική κατάσταση του ασθενή, θεωρούνται σήμερα ο ιδανικός τρόπος ελέγχου της νόσου και της εμμένουσας φλεγμονής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα»
 
Jingtao Qiu et al. Apr. 2021. Stanford School of Medicine
 
­­­­­­
 
Η συμπλήρωση των παραπάνω μικροθρεπτικών συστατικών, μπορεί να καταστεί απαραίτητη ώστε να διορθωθούν ελλείψεις που έχουν ανιχνευθεί, μετά από τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων. Η αποκατάσταση των ελλείψεων στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης υγείας και της πορείας της νόσου των ατόμων με Ρ.Α2,[4],[5].
 
 
Ιατρικές Παρεμβάσεις για την Αντιμετώπιση των Μεταβολικών Διαταραχών στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
 
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, οι ιατρικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη μεταβολική κατάσταση του ασθενή, θεωρούνται σήμερα ο ιδανικός τρόπος ελέγχου της νόσου και της εμμένουσας φλεγμονής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 
Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων που εντοπίζουν με ακρίβεια τις μεταβολικές διαταραχές και τις ελλείψεις του οργανισμού, καθοδηγούν τις ιατρικές παρεμβάσεις στη διόρθωση των ελλείψεων, στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, με στόχο τη βελτίωση της πορείας της P.A.
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετρούν πολύ μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές.

  
Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:


 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • την ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί τη φλεγμονή
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής επιφέρουν:

 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της καταστροφής των αρθρώσεων
   
 • Μείωση του πόνου και της ανάγκης λήψης αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων
   
 • Βελτίωση της κινητικότητας και μείωση της δυσκαμψίας
   
 • Μείωση του κινδύνου συστηματικής βλάβης (καρδιά, νεφροί, δέρμα, μάτια)
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή
   
 • Μείωση των φλεγμονωδών εξάρσεων της νόσου
   
 • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής
  
Ακριβείς ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή, στη διόρθωση των ελλείψεων και η χρήση φαρμακευτικών αγωγών με θετικά μεταβολικά αποτελέσματα, έχουν αλλάξει ριζικά την πορεία της νόσου σε ασθενείς με Ρ.Α.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία διαπιστώνουμε ότι η Ρ.Α., βελτιώνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής, καθιστούν εφικτή την σταδιακή μεταστροφή της πορείας της ασθένειας από μια κατάσταση σταθερή επιδείνωσης σε μια σταδιακής βελτίωσης[6],[7]
 
Η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, συμβάλλουν σε ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης της υγείας και της κλινικής εικόνας του ασθενή.
  
Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. Όταν η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ, αλλάζουν ριζικά την ποιότητα ζωής και την πορεία της νόσου των ατόμων που πάσχουν από Ρ.Α.
 
 

Βιβλιογραφικές Αναφορές: 


[1] Metabolic Control of Autoimmunity and Tissue Inflammation in Rheumatoid Arthritis. Jingtao Qiu1, Bowen Wu1, Stuart B. Goodman2, Gerald J. Berry3, Jorg J. Goronzy1 and Cornelia M. Weyand1. Front. Immunol., 02 April 2021 
 1. Department of Medicine, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, United States
 2. Department of Orthopedic Surgery, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, United States
 3. Department of Pathology, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, United States
[2] Nutrition & Rheumatoid Arthritis. Cheryl Koch, Rebecca Manno. Johns Hopkins Arthritis Center. Accessed 10 Apr. 2021.
[3] Relationships Between Vitamin D, Gut Microbiome, and Systemic Autoimmunity. Yamamoto EA, Jørgensen TN. Front Immunol. (2020).
[4] Micronutrients in autoimmune diseases: possible therapeutic benefits of zinc and vitamin D. Wessels I, Rink L.  The Journal of Nutritional Biochemistry (2020).
[5] Dietary factors in rheumatic autoimmune diseases: a recipe for therapy?. Dahan, S., Segal, Y. & Shoenfeld, Y. Nature Reviews Rheumatology  (2017).
[6] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi. BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020.
[7] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. EvangeliaSarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry Volume 101, 2021, Elsevier. Pages 169-229.
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.