Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Αντίσταση στην Ινσουλίνη Συνδέεται με Αυξημένες Εξάρσεις της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Οι εξάρσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνδέονται με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η Αντίσταση στην Ινσουλίνη Συνδέεται με Αυξημένες Εξάρσεις της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς 
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε διαβήτη και στεφανιαία νόσο. Μπορεί όμως και να συνδέεται με εξάρσεις της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

Τα ευρήματα σχετικής έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Arthritis and Rheumatology και δείχνουν, ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα και την ένταση της φλεγμονής στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.(1)

Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Ένας από τους βασικούς ρόλους της ινσουλίνης είναι να ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Όταν τρώμε κάτι, το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει. Καθώς τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται στο αίμα, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη που προωθεί τη γλυκόζη από το αίμα προς το εσωτερικό των κυττάρων του οργανισμού.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στον ανθρώπινο οργανισμό να διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος (75 – 110 mg/dL), υπό φυσιολογικές συνθήκες.  

Το πόσο εύκολα ανταποκρίνονται τα κύτταρα στο σήμα της ινσουλίνης, ώστε να προσλάβουν τη γλυκόζη, ονομάζεται ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, η κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών και απλών υδατανθράκων αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης. Τα κύτταρα του οργανισμού αρχίζουν σταδιακά να μειώνουν την ευαισθησία τους και να μην ανταποκρίνονται στις εντολές της ινσουλίνης.


Η κατανάλωση βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφών οδηγεί σε αυξημένη έκκριση ινσουλίνης. 


Όταν τα κύτταρα ανταποκρίνονται με δυσκολία και χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να προσλάβουν γλυκόζη, τότε έχουμε αντίσταση στην ινσουλίνη. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου τα κύτταρα αντιστέκονται στην εντολή της ινσουλίνης να απορροφήσουν τη γλυκόζη από το αίμα.    

Όσο τα κύτταρα του οργανισμού αντιστέκονται στην ινσουλίνη, τόσο το πάγκρεας χρειάζεται να απελευθερώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να διατηρήσει τα επίπεδα του ζαχάρου εντός των φυσιολογικών ορίων.


Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης προωθούν τη φλεγμονή και την εμφάνιση διαβήτη και έχουν συσχετιστεί με πολλά αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα.   

Ινσουλίνη και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαβήτη τύπου 2 μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Και τα δύο νοσήματα επιδεινώνονται με υψηλά επίπεδα ζαχάρου, όπως επίσης και τα δύο συνδέονται με αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.  


Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και την δραστηριότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.  

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν, ότι στη ρευματοειδή αρθρίτιδα η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδρά άμεσα στους ιστούς που έχουν φλεγμονή και ιδιαίτερα στον αρθρικό υμένα, την μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό των αρθρώσεων.


Εικόνα άρθρωσης και αρθρικού υμένα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τη φλεγμονή στον αρθρικό υμένα.  

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης, ότι η μεταβολική αλλαγή που προκύπτει λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη, προάγει όχι μόνο την έξαρση, αλλά και τη διατήρηση της φλεγμονής.

Μετφορμίνη
Η λήψη μετφορμίνης, μια πρώτης γραμμής θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2, που μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μείωσε τη φλεγμονή στους ιστούς των αρθρώσεων κάποιων ασθενών. Αυτό το αποτέλεσμα είναι συμβατό με το συμπέρασμα και άλλων πρόσφατων μελετών, που δείχνουν ότι η μετφορμίνη και η λύση της αντίσταση της ινσουλίνης, βοηθάνε στην επίλυση της φλεγμονής.

Αντιμετώπιση της Αντίστασης στην Ινσουλίνη με την Ιατρική Ακριβείας
Η βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη πρέπει να είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους στη διαχείριση αυτοάνοσων και χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων.

Η διαχείριση του κάθε ασθενή ως μια μοναδική βιολογική οντότητα, μέσω της Ιατρικής Ακριβείας, έχει δείξει ότι μπορεί να επιφέρει λύση της αντίστασης και επαναφορά της ευαισθησίας της ινσουλίνης στο φυσιολογικό.
(2) 

 

Η λύση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μαζί με τη διαχείριση και τη βελτίωση επιπρόσθετων μεταβολικών παραμέτρων, συνοδεύεται από σημαντική μείωση των συμπτωμάτων στα αυτοάνοσα, σε πάνω από 90% των περιπτώσεων.
(3)   

  
Διαβάστε περισσότερα για την προσέγγιση της κλινικής μας εδώ  

 


Βιβλιογραφία

  1. Insulin Resistant Pathways are associated with Disease Activity in Rheumatoid Arthritis and are Subject to Disease Modification through Metabolic Reprogramming; A Potential Novel Therapeutic Approach," Lorna Gallagher  Sian Cregan  Monika Biniecka, et al.  Arthritis and Rheumatolology. Dec. 16, 2019. https://doi.org/10.1002/art.41190
     
  2. Metabolomic Analysis. Αποτελεσματικότητα μεθόδου μέσα από τους μεταβολομικούς δείκτες. Στατιστική ανάλυση Δρ. Φραγκουλάκης Βασίλης, B.Sc., M.Sc. Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τομέας Οργάνωσης και Υπηρεσιών Υγείας.
     
  3. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, Published 1 November 2019. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmolb.2019.00120/full
 
   
 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους