Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Πόσο Καλή είναι η Χοληστερίνη Σας;


Τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης παίζουν κεντρικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρυνσης. 
 
Πόσο Καλή είναι η Χοληστερίνη Σας;

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι ένας δείκτης υγείας που απασχολεί έντονα τόσο τους γιατρούς, όσο και το κοινό. Όχι αδίκως βέβαια, καθώς υψηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν συνδεθεί, με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων.
 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει σταδιακά προκύψει μια σημαντική αλλαγή της οπτικής, σχετικά με τον ρόλο της χοληστερίνης στην αρτηριοσκλήρυνση. Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι η χοληστερίνη λειτουργούσε με βάση ένα υδραυλικό μοντέλο. Η αυξημένη παρουσία χοληστερίνης στο αίμα, λειτουργούσε ως "λάσπη" που εναποτίθετο στο τοίχωμα των αγγείων και τα έφραζε.  

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η αρτηριοσκλήρυνση είναι μια διαδικασία που προκύπτει υπό συνθήκες φλεγμονής. Η νέα επιστημονική αντίληψη έχει πλέον μετακινηθεί από το υδραυλικό μοντέλο της χοληστερίνης, όπου η χοληστερίνη εναποτίθεται και φράσει τα αγγεία, προς ένα μοντέλο όπου η αρτηριοσκλήρυνση προάγεται κυρίως από τη φλεγμονή.

Η αυξημένη παραγωγή χοληστερίνης είναι η απάντηση του οργανισμού στην προσπάθεια του να διαχειριστεί βλάβες, οι οποίες συχνά οφείλονται σε πολλαπλούς παράγοντες όπως:
 

 

 

Καλή & Κακή Χοληστερίνη

Όταν αναφερόμαστε στην χοληστερίνη, συνήθως η προσοχή στρέφεται στις τιμές της ολικής χοληστερίνης και αυτές της κακής χοληστερίνης (LDL) και οι θεραπευτικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην μείωση των τιμών αυτών των δύο δεικτών.

Ο ρόλος και η σημαντικότητα της καλής χοληστερίνης δεν φαίνεται να έχουν τονιστεί όσο θα έπρεπε. Σύγχρονες μελέτες, αναδεικνύουν ότι η HDL παιζει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου. Υψηλότερες τιμές καλής χοληστερίνης, συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό νόσημα. 

Στην σημαντικότερη μελέτη σχετικά με τη χοληστερίνη και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - μελέτη Framingham - βρέθηκε ότι γυναίκες με χαμηλές τιμές καλής χοληστερίνης (HDL μικρότερη των 45 mg/dl), είχαν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με αυτές που είχαν τιμές HDL υψηλότερες τιμές (πάνω από 60 mg/dl).

 

Εικόνα 1: Μελέτη Framingham. Aριστερά, καρδιαγγειακός κίνδυνος με χαμηλή HDL και διαφορετικούς συνδυασμούς LDL και τριγλικεριδίων. Δεξιά μείωση του κινδύνου για όλους τους συνδυασμούς, επί υψηλής HDL.  


Αντιθέτως, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Heart Journal αξιολογήθηκαν τα επίπεδα λιπιδίων 136.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για καρδιακό επισόδειο.
 Βρέθηκε ότι ο μέσος όρος της κακής χοληστερίνης τους (LDL) ήταν πολύ κοντά στα επιθυμητά επίπεδα (104 mg/dl), ενώ σχεδόν οι μισοί είχαν τιμές κακής χοληστερίνης κάτω από 100 mg/dl. Η μέση τιμή μάλιστα της ολικής χοληστερίνης ήταν αρκετά κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα (174 mg/dl).

Στη ίδια μελέτη το 55% των ασθενών είχε χαμηλά επίπεδα HDL (κάτω από 40 mg/dl), ενώ μόνο το 3% από αυτούς είχε υψηλές τιμές HDL (πάνω από 70 mg/dl).

Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν γιατί άτομα με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, μπορούν να έχουν αυξημένο καρδιαγγγειακό κίνδυνο και γιατί η HDL είναι σημαντικότερος παράγοντας για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, απ’ ότι είναι η μείωση των επιπέδων της LDL ή της ολικής χοληστερίνης, ιδαίτερα σε επίπεδο πρόληψης.


Χοληστερίνη & Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγεία. Χαμηλά επίπεδα D, συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα νόσου από λοιμώξεις, καρδιαγγειακά, καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα.  

Αυτό συμβαίνει γιατί η συμμετοχή της βιταμίνης 
D στην καλή λειτουργία των κυττάρων και του οργανισμού, λαμβάνει χώρα σε πολλαπλά επίπεδα.
 


Η βιταμίνη D παράγεται με την επίδραση των ακτινών του ήλιου (UV-B) σε ένα παράγωγο της χοληστερίνης. 

Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως σε περίπτωση νόσου, έχει αυξημένες ανάγκες για βιταμίνη D και αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης, ώστε να διευκολύνει την παραγωγή της D. 

 

Εικόνα 2: Η βιταμίνη D παράγεται στο σώμα με την επίδραση του ήλιου, όπου μετατρέπεται η χοληστερίνη σε D. Κατ' αυτόν τον τρόπο, χαμηλά επιπεδα D, συνδέονται με υψηλότερη χοληστερίνη και αυξημένο κίνδυνο νόσου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D, τα επίπεδα χοληστερίνης είναι πιο χαμηλά.

Η αύξηση των επιπέδων της D κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η μείωση της κατά τους χειμερινούς, είναι ο σημαντικότερους παράγοντας στον καθορισμό του ετήσιου βιολογικού ρυθμού και στην εποχικότητα των ασθενειώνΟι εναλλαγές των εποχών επηρεάζουν σημαντικά την πορεία πολλών ασθενειών και κυρίως των λοιμώξεων και των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπου σε διαφορετικές εποχές του έτους εκδηλώνονται περισσότερες ή λιγότερες λοιμώξεις και εξάρσεις νοσημάτων.  
 

Εικόνα: Μεταβολή των επιπέδων επιπέδων χοληστερίνης κατά τη διάρκεια του έτους. Oxford Univ. Press. Crimes et al.   

 

Στους σύγχρονους πληθυσμούς ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο είναι κατά πολύ χαμηλότερη από το φυσιολογικό ή όταν αυτή συμβαίνει, γίνεται υπό συνθήκες που μπλοκάρουν την UV-B ακτινοβολία (χρήση ισχυρών αντηλιακών, έκθεση πίσω από το τζάμι του παραθύρου ή του αυτοκινήτου) μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή της βιταμίνης D.

Το σώμα μας στην προσπάθεια του να διευκολύνει την παραγωγή της βιταμίνης D, αυξάνει επιπλέον τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Σε περιπτώσεις έντονης φλεγμονής, στρες ή νόσου, η μείωση των επίπεδων της χοληστερίνης, δυσχεραίνει την προσπάθεια του οργανισμού να αποκριθεί αποτελεσματικά και να αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργία.   

 

Καλή Χοληστερίνη & Μεταβολική Κατάσταση     

Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να ανεβάζει την καλή χοληστερίνη στο βαθμό που μπορεί να μειωθεί η ολική και η κακή.

Ωστόσο, η εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρεμβάσης στον τρόπο ζωής, και διατροφής, 
ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και μειώνει την πιθανότητα νόσου. Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, που επηρεάζουν το μεταβολικό προφίλ ατόμων με δυσλιπιδαιμία, συμβάλλει στην καλύτερη πορεία της υγείας.

Τέτοιες παρεμβάσεις αφορούν σε:  

 

  • Άσκηση
     

 

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές (μεταβολομικές εξετάσεις).  
 
Οι εξετάσεις μεταβολομικής είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο για τους γιατρούς. Καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά και επιτρέπουν την άμεση διόρθωση τους με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων. 
 
Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν σταθερά το γεγονός ότι η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, αλλάζουν ριζικά την πορεία μεγάλου φάσματος ασθενειών και προλαμβάνουν την εμφάνιση τους.

 

Βιβλιογραφία

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.