Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

ΜΕΤΑΒΟΛΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η μέτρηση πολύ μικρών μορίων καθοδηγεί τις σύγχρονες εφαρμογές της ιατρικής, στη πρόληψη και στη θεραπεία νοσημάτων.  

Μεταβολομική Ανάλυση 
Ο πιο Ακριβής τρόπος Αξιολόγησης της Υγείας

Η μέτρηση πολύ μικρών μορίων εντοπίζει τα υποκείμενα αίτια νόσου στα αυτοάνοσα και χρόνια Νοσήματα.

Η εξέταση Metabolomic Analysis®, ανήκει σε μια νέα γενιά εξετάσεων που μετρούν πολύ μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Εντοπίζει τα υποκείμενα αίτια νόσου καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.

Εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις διατηρούν τον ανθρώπινο οργανισμό σε ζωή. Το σύνολο αυτών των αντιδράσεων ονομάζεται μεταβολισμός. 

Ο Μεταβολισμός ως έννοια προέρχεται από την λέξη "μεταβολή" και αναφέρεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στα συστατικά που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. 

Ο κύριος σκοπός του μεταβολισμού είναι η μετατροπή των διαφόρων ουσιών, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σε δύο κύριες κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση αφορά στην κατασκευή και αναδόμηση ιστών, ενώ η δεύτερη αφορά στην παραγωγή ενέργειας. 

Οι δύο αυτές λειτουργίες (δομική και παραγωγή ενέργειας) αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση της ζωής σε όλους τους βιολογικούς οργανισμούς. Ένας οργανισμός που μπορεί να χτίσει και να αναδιαμορφώσει τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του, χωρίς δυσκολία ενώ έχει άφθονη ενέργεια στη διάθεση του, είναι ένας υγιής οργανισμός.

Τα μικρά μόρια που συμμετέχουν σε αυτές τις αντιδράσεις ονομάζονται μεταβολίτες και η επιστήμη που τα μελετάει Μεταβολομική.  


Πώς Γεννήθηκε η Μεταβολομική 

Το 1966 στο πανεπιστήμιο του Yale, γράφτηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της ιατρικής, με την περιγραφή και μέτρηση του πρώτου συγγενούς μεταβολικού νοσήματος.
 
Τα συγγενή μεταβολικά νοσήματα αφορούν σε λάθη στη λειτουργία κάποιου γονιδίου και έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία ενός ενζύμου.
 
Τα ένζυμα είναι μικροσκοπικές “μηχανές” που διεκπεραιώνουν με μεγάλη ταχύτητα τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα. 

Ένα ένζυμο φέρνει κοντά ή απομακρύνει δύο ή και παραπάνω ουσίες. Με την βοήθεια των ενζύμων πραγματοποιούνται χημικές αντιδράσεις σε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που θα γινόταν χωρίς την παρουσία του ενζύμου. (βλ. Εικόνα)
 

 
 
Εικόνα 1. Μια ουσία (πράσινο χρώμα) διαχωρίζεται με τη δράση ενός ενζύμου (γκρι χρώμα) στα δύο συστατικά που την αποτελούν (πράσινο σκούρο και πορτοκαλί).


Πληθώρα τυχαίων χημικών αντιδράσεων συμβαίνουν μέσα σε έναν οργανισμό. Όταν βρεθούν μαζί διαφορετικές χημικές ενώσεις αντιδρούν μεταξύ τους σε τυχαία βάση. Ένας ζωντανός οργανισμός περιέχει χιλιάδες χημικές ενώσεις που αλληλεπιδρούν ούτως άλλως.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν αναμείξουμε μαζί τα χημικά συστατικά που αποτελούν έναν οργανισμό θα δημιουργηθεί ζωή. Τι είναι λοιπόν αυτό που καθορίζει τη μοναδικότητα κάθε οργανισμού; 

Τα ένζυμα. Η ιδιότητα των ενζύμων να πραγματοποιούν πολύ συγκεκριμένες αντιδράσεις με εκπληκτικές ταχύτητες διαμορφώνει την μοναδική λειτουργία κάθε οργανισμού.  
 
Ένα ένζυμο μπορεί να επιτελέσει εκατομμύρια αντιδράσεις σε ένα δευτερόλεπτο.
Η αντίδραση μιας ουσίας με μια άλλη μπορεί να χρειάζεται για παράδειγμα 78 χρόνια ώστε να πραγματοποιηθεί (χρόνος ημίσειας ζωής) η ίδια όμως χημική διαδικασία παρουσία ενός ενζύμου μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός 25 millisecond! Η συνύπαρξη διαφορετικών ενζύμων διαμορφώνουν διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια που το καθένα εκπληρώνει μια διαφορετική λειτουργία.Εικόνα 2. Μεταβολικό μονοπάτι, το συστατικό Α, μετατρέπεται στο συστατικό Β με τη δράση του ενζύμου ΑΒ και επαρκή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων.


Ένζυμα και Βιταμίνες
 
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα ένζυμο για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται και κάποιον άλλο παράγοντα (συμ-παράγοντα). Αυτός μπορεί να είναι μια βιταμίνη, ένα μεταλλικό στοιχείο ή κάποιο αμινοξύ. Η επάρκεια σε βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτέλεση των διαδικασιών που κρατάνε έναν οργανισμό σε ζωή.

Μπορεί να θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξη αυτών των συστατικών και αυτό ήταν πράγματι αληθές μέχρι και λίγες μόλις δεκαετίες πριν. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι η έλλειψη αυτών των βασικών συστατικών είναι η κύρια αιτία πίσω από πλειάδα χρόνιων νοσημάτων. Εικόνα 3. Παρατηρείται ραγδαία αύξηση των χρόνιων ασθενειών (που έχουν διάρκεια πάνω από 3 μήνες) κατά τις τελευταίες δεκαετίες. 


Όταν ένα συστατικό δεν υπάρχει σε επαρκή ποσότητα για την επιτέλεση μιας χημικής αλυσίδας τότε εμφανίζουμε μια βιοχημιή διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Πράγματι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά συνδέονται άμεσα με την δραματική αύξηση των χρονίων νοσημάτων τα τελευταία χρόνια.    
 

Δεν έχουμε όλοι τα ίδια ένζυμα


Είναι αξιοσημείωτο ότι ο καθένας από εμάς εμφανίζει μια μοναδική ενζυμική δραστηριότητα. 

Όπως είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας, ψηλοί, κοντοί, ξανθοί, μελαχρινοί κλπ έτσι διαφέρουν και τα ένζυμα μας. Μπορεί το ένζυμο ενός ατόμου να χρειάζεται 50 mg μιας βιταμίνης για να λειτουργήσει σωστά, ενώ το ίδιο ένζυμο κάποιου άλλου να χρειάζεται 150mg  αυτής της βιταμίνης για να επιτελέσει την ίδια ακριβώς λειτουργία.
 
Έτσι υπό τις ίδιες συνθήκες μπορεί κάποιος να νοσεί ενώ κάποιος άλλος όχι. 

Αν ζούσαμε σε ιδανικές για το σώμα μας συνθήκες το πιθανότερο θα ήταν το σώμα μας να είχε στη διάθεση του όλα τα απαραίτητα συστατικά γιατί αυτά βρίσκονταν στο περιβάλλον σε αφθονία. 
 
Όταν όμως ένα ένζυμο που μετέχει σε ένα μεταβολικό μονοπάτι δεν λειτουργεί σωστά λόγω της έλλειψης κάποιου απαραίτητου συστατικού, εμποδίζεται τότε η ροή των χημικών αντιδράσεων και έχουμε δυσλειτουργία στο συγκεκριμένο κομμάτι του μεταβολισμού.

Η διαταραχή στο μεταβολισμό είναι αντίστοιχη του βαθμού δυσλειτουργίας του ενζύμου που με τη σειρά της πολλές φορές οφείλεται σε έλλειψη του αντίστοιχου συμπαράγοντα (βιταμίνη, μεταλλικό στοιχείο, αμινοξύ)
 
Όπως ανέφερα παραπάνω όταν αυτή η δυσλειτουργία οφείλεται σε γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες, αναφερόμαστε σε συγγενή μεταβολικά νοσήματα που μπορεί να είναι και απειλητικά για τη ζωή.

Η διάγνωση και η ανίχνευση κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής ενός μεταβολικού νοσήματος μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού που πάσχει από σοβαρή έλλειψη ή δυσλειτουργία κάποιου ενζύμου.
 
Σε μια τέτοια περίπτωση μια ειδική διατροφή που θα αποκλείει το συστατικό που δεν μπορεί να μεταβολίσει ο συγκεκριμένος οργανισμός, παράλληλα με την χορήγηση σε μορφή συμπληρωμάτων των συμπαραγόντων που θα βοηθήσουν ένα εναλλακτικό μονοπάτι, μπορούν να σώσουν τη ζωή αυτού του παιδιού.
 
Η διάγνωση των μεταβολικών νοσημάτων γίνεται με την χρήση ειδικών αναλυτών που δύνανται να ανιχνεύσουν πολύ μικρές ποσότητες μορίων στο αίμα και στα ούρα (Φασματογράφοι μάζας υψηλής ανάλυσης, Tandem MS). 

Όταν ένα μεταβολικό μονοπάτι εμποδίζεται λόγω της ανεπάρκειας ενός ενζύμου τότε έχουμε την συσσώρευση κάποιου μεταβολίτη στο αίμα και στα ούρα.Εικόνα 4. Η έλλειψη ενός μικροθρεπτικού συστατικού προκαλεί μπλοκάρισμα σε ένα μεταβολικό μονοπάτι και ανίχνευση του συστατικού που δεν μεταβολίζεται σε αυξημένα επίπεδα, στο αίμα και στα ούρα. 


Ανιχνεύοντας διαφορετικούς μεταβολίτες εντοπίζουμε με ακρίβεια πια μεταβολικά μονοπάτια έχουν μπλοκαριστεί και ως εκ τούτου πιο στοιχείο είναι απαραίτητο σε μεγαλύτερη ποσότητα για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.
 

Μεταβολικό Προφίλ
 
Το μεταβολικό προφίλ, χαρακτηρίζει ως όρος, το σύνολο των μεταβολιτών σε έναν οργανισμό. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Linus Pauling παρατήρησε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό μεταβολικό προφίλ. 


Το 1971 ο Horning και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν την εφαρμογή να των μεθόδων διάγνωσης των μεταβολικών διαταραχών στον ευρύτερο πληθυσμό με σκοπό να διαγνώσουν τα μεταβολικά αίτια των νοσημάτων. Τότε διαμορφώθηκαν τα πρώτα εξατομικευμένα μεταβολικά προφίλ.
 
Μέσα στην δεκαετία του 1970 ο Linus Pauling και ο Arthur Robinson  εξέλιξαν περαιτέρω την έρευνα σχετικά με την μέτρηση των μεταβολιτών στον άνθρωπο, ενώ την δεκαετία του 1990 ξεκίνησε η κλινική εφαρμογή της Μεταβολομικής ενώ το 2007 ολοκληρώθηκε η καταγραφή του ανθρώπινου μεβολιδιώματος (Human Metabolome Project).Είκονα 5. Ο Linus Pauling θεωρείται ο πατέρας της μεταβολομικής.  


Από τότε μέχρι σήμερα αναπτύχθηκε μια επιστήμη που αφορά στην μελέτη των μεταβολιτών και την χρήση εξετάσεων που ανιχνεύουν διαταραχές του μεταβολισμού. Η συγκεκριμένη επιστήμη ονομάζεται Μεταβολομική.
 
Η Μεταβολομική βρίσκει διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές:


και σε πληθώρα χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Η μέτρηση πολύ μικρών μορίων, που συμμετέχουν στις μεταβολικές διεργασίες, έχει οδηγήσει στην κατανόηση των μηχανισμών εμφάνισης των αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων και στη βελτίωση της αντιμετώπισης τους.

Γνωρίζουμε ότι η μέτρηση μικρών μορίων, αποκαλύπτει δυσλειτουργίες του οργανισμού χρόνια πριν την εμφάνιση νόσου. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης αυτοάνοσου ή χρόνιου προβλήματος υγείας. 

Η αποκατάσταση της μεταβολικής ισορροπίας του οργανισμού, με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής, ενισχύει την πρόληψη και βελτιώνει την κλινική εικόνα και την πορεία της υγείας ασθενών με χρόνιο ή αυτοάνοσο νόσημα.
 
Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει, ότι η βελτίωση του μεταβολικού προφίλ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, βελτιώνει την υγεία και αλλάζει την πορεία χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.   
 

  


Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού   

Βιβλιογραφία
 1. harvardmagazine.com/2011/05/the-fingerprints-of-diabetes-and-other-diseases 
 2. www.fda.gov/ScienceResearch/
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2899018/?tool=pubmed 
 4. harvardmagazine.com/2011/05/fathoming-metabolism?page=all 
 5. Metabolomics: From Fundamentals to Clinical Applications. A. Sussulini. Springer International Publishing AG 2017 (ed.).
 6. Sharpening Precision Medicine by a Thorough Interrogation of Metabolic Individuality. K. Beebe, A.D. Kennedy. Computational and Structural Biotechnology Journal, 2016.
 7. Urinary organic acids as biomarkers in the assessment of pulmonary function in children with asthma Papamichael M.M., Katsardis C, Erbas B, Itsiopoulos C, Tsoukalas D. Nutrition Research 2018. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153171830335X
 8. Application of metabolomics: Focus on the quantification of organic acids in healthy adults. Tsoukalas D et al. IJMM 2017 https://www.spandidos-publications.com/ijmm/40/1/112
 9. Application of metabolomics part II: Focus on fatty acids and their metabolites in healthy adults Tsoukalas D. et al. IJMM 2019. https://www.spandidos-publications.com/ijmm/43/1/233
 10. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases  Dimitris Tsoukalas1,2,3, Vassileios Fragoulakis4, Evangelia Sarandi2,5, Anca Oana Docea6, Evangelos Papakonstaninou2, Gerasimos Tsilimidos2, Chrysanthi Anamaterou2, Persefoni Fragkiadaki5, Michael Aschner7, Aristidis Tsatsakis3,5, Nikolaos Drakoulis8 and Daniela Calina1. Front. Mol. Biosci., 01 November 2019 | https://doi.org/10.3389/fmolb.2019.00120
 11. Metabolomics Oncology
 12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC285701/?tool=pubmed
 13. Radzicka A, Wolfenden R. (1995). "A proficient enzyme". Science 267 (5194): 90–931. doi:10.1126/science.7809611. PMID 7809611.
 14. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2652706/
 15. www.clinchem.org/content/17/8/802 
 16. www.nature.com/pr/journal/v10/n1/abs/pr19765a.html#aff1    
 17. www.metametrixinstitute.org/file.axd?file=2011%2F6%2FPage-333.pdf
 18. www.pnas.org/content/68/10/2374.full.pdf
 19. www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0006386
 20. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20025593 
 21. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2676437/
 22. content.onlinejacc.org/cgi/content/full/52/2/117
 23. pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/pr100101p
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους