Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Η Διόρθωση των Ελλείψεων του Οργανισμού Συμβάλλει Σημαντικά στην Πρόληψη και στη Θεραπεία Λοιμώξεων και Χρόνιων Ασθενειών
Ασφαλής Λήψη Βιταμινών
Συνέντευξη στην Ιταλική τηλεόραση RAI - Πρόληψη χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων μέσω της διατροφής
Μεταβολομικές Εξετάσεις Βοηθούν στην Πρόληψη και Θεραπεία των Χρόνιων και Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Η Βιταμίνη D δρα κατευθείαν πάνω στα Γονίδια μας!


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M


Μέχρι πριν λίγο καιρό το μόνο που γνωρίζαμε για την βιταμίνη D, περιοριζόταν κυρίως στην δράση της στα οστά.

Τα τελευταία όμως τέσσερα χρόνια, όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, τα επιστημονικά περιοδικά αλλά και ο ειδησεογραφικός τύπος κατακλύζεται από ανακοινώσεις για την δράση της βιταμίνης D σε όλα τα συστήματα (πλειοτροπική δράση: δράση σε πολλαπλά επίπεδα).

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας τρέφουμε μέσα μας την ελπίδα, να ανακαλύψει η επιστήμη κάποιο μαγικό χαπάκι που θα μας απαλλάξει από αρρώστιες και προβλήματα υγείας.

Η βιταμίνη D, που στην πραγματικότητα είναι μια πολύ ισχυρή ορμόνη, ίσως να μην είναι το μαγικό χάπι, είναι όμως ότι πιο κοντινό έχει να προτείνει αυτή τη στιγμή η επιστήμη σ’ αυτή μας την ελπίδα.

Βιταμίνη D και DNA
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν τον Οκτώβριο του 2010, μια έρευνα που αφορά στους μηχανισμούς δράσης της βιταμίνης D.
Η συγκεκριμένη έρευνα πιστοποίησε την δράση της βιταμίνης D σε 3005 γονίδια.

Αποδείχτηκε ότι το καθένα από αυτά τα γονίδια έχει έναν ειδικό υποδοχέα για την D3. Η βιταμίνη D συνδέεται σε αυτόν τον υποδοχέα και έτσι επηρεάζει κατευθείαν τη λειτουργία μεγάλου μέρους των γονιδίων μας.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι πάνω από ένα δις άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D λόγω χαμηλής έκθεσης στον ήλιο ή ανεπαρκούς πρόσληψης, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την σημασία αυτής της ανακάλυψης.

Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με ηλιοφάνεια, αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην Ελλάδα, και στις Μεσογειακές χώρες, έχει ανεπαρκή επίπεδα D3 στο αίμα.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η D παράγεται επιφανειακά στο δέρμα και χρειάζονται 48 ώρες για να απορροφηθεί στην αιματική κυκλοφορία. Αν σε αυτό το διάστημα πλυθούμε με σαπούνι τότε αυτή διαλύεται πριν προλάβει να απορροφηθεί. 

Χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σε πλειάδα νοσημάτων:
 
-       Σκλήρυνση κατά πλάκας
-       Ρευματοειδή αρθρίτιδα
-       Διαβήτη τύπου 1
-       Υπέρταση
-       Μείωση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 50%
-       Αυτισμός
-       Καρδιολογικά νοσήματα
-       Κατάθλιψη
-       Παχυσαρκία

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ανάγκες για βιταμίνη αυξάνονται σε καταστάσεις όπως:
 
-     Ρευματοειδή αρθρίτιδα
-     Ερυθηματώδη λύκο
-     Λευχαιμία
-     Καρκίνο του παχέως εντέρου

αλλά και από παράγοντες όπως το χρώμα των μαλλιών, το μαύρισμα και το ύψος μας. Όσο πιο σκούρο το χρώμα των μαλλιών, όσο πιο μελαμψή είναι η επιδερμίδα μας και όσο μεγαλύτερο το ύψος μας τόσο αυξάνονται οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D.  

Η βιταμίνη D συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιονδήποτε παράγοντα, ενώ είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πόση D;

Τα επίπεδα της βιταμίνης D πρέπει να κυμαίνονται ιδανικά μεταξύ 60-100 ngr/dl.

Είναι δε σημαντικό να σημειωθεί ότι το κλάσμα της D, στο οποίο αναφέρεται η πλειοψηφία της βιβλιογραφίας και που πρέπει να μετράμε για να έχουμε εικόνα σχετικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D, είναι αυτό της D3, (OH)25D3.

Συνεχίζει να πιστοποιείται το γεγονός ότι η βιταμίνη D είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση και την ενίσχυση της καλής μας υγείας. Πιστεύω ότι όλος ο πληθυσμός πρέπει να μετράει πια και να διατηρεί ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D.

Πρόκειται για έναν πολύ αποτελεσματικό και φυσικό τρόπο που μπορεί να είναι η απάντηση για πολλά προβλήματα υγείας που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στην Υγειά Σας!

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους