Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Βιταμίνη D δρα κατευθείαν πάνω στα Γονίδια μας!


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M


Μέχρι πριν λίγο καιρό το μόνο που γνωρίζαμε για την βιταμίνη D, περιοριζόταν κυρίως στην δράση της στα οστά.

Τα τελευταία όμως τέσσερα χρόνια, όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, τα επιστημονικά περιοδικά αλλά και ο ειδησεογραφικός τύπος κατακλύζεται από ανακοινώσεις για την δράση της βιταμίνης D σε όλα τα συστήματα (πλειοτροπική δράση: δράση σε πολλαπλά επίπεδα).

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας τρέφουμε μέσα μας την ελπίδα, να ανακαλύψει η επιστήμη κάποιο μαγικό χαπάκι που θα μας απαλλάξει από αρρώστιες και προβλήματα υγείας.

Η βιταμίνη D, που στην πραγματικότητα είναι μια πολύ ισχυρή ορμόνη, ίσως να μην είναι το μαγικό χάπι, είναι όμως ότι πιο κοντινό έχει να προτείνει αυτή τη στιγμή η επιστήμη σ’ αυτή μας την ελπίδα.

Βιταμίνη D και DNA
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν τον Οκτώβριο του 2010, μια έρευνα που αφορά στους μηχανισμούς δράσης της βιταμίνης D.
Η συγκεκριμένη έρευνα πιστοποίησε την δράση της βιταμίνης D σε 3005 γονίδια.

Αποδείχτηκε ότι το καθένα από αυτά τα γονίδια έχει έναν ειδικό υποδοχέα για την D3. Η βιταμίνη D συνδέεται σε αυτόν τον υποδοχέα και έτσι επηρεάζει κατευθείαν τη λειτουργία μεγάλου μέρους των γονιδίων μας.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι πάνω από ένα δις άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D λόγω χαμηλής έκθεσης στον ήλιο ή ανεπαρκούς πρόσληψης, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την σημασία αυτής της ανακάλυψης.

Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με ηλιοφάνεια, αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην Ελλάδα, και στις Μεσογειακές χώρες, έχει ανεπαρκή επίπεδα D3 στο αίμα.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η D παράγεται επιφανειακά στο δέρμα και χρειάζονται 48 ώρες για να απορροφηθεί στην αιματική κυκλοφορία. Αν σε αυτό το διάστημα πλυθούμε με σαπούνι τότε αυτή διαλύεται πριν προλάβει να απορροφηθεί. 

Χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σε πλειάδα νοσημάτων:
 
-       Σκλήρυνση κατά πλάκας
-       Ρευματοειδή αρθρίτιδα
-       Διαβήτη τύπου 1
-       Υπέρταση
-       Μείωση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 50%
-       Αυτισμός
-       Καρδιολογικά νοσήματα
-       Κατάθλιψη
-       Παχυσαρκία

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ανάγκες για βιταμίνη αυξάνονται σε καταστάσεις όπως:
 
-     Ρευματοειδή αρθρίτιδα
-     Ερυθηματώδη λύκο
-     Λευχαιμία
-     Καρκίνο του παχέως εντέρου

αλλά και από παράγοντες όπως το χρώμα των μαλλιών, το μαύρισμα και το ύψος μας. Όσο πιο σκούρο το χρώμα των μαλλιών, όσο πιο μελαμψή είναι η επιδερμίδα μας και όσο μεγαλύτερο το ύψος μας τόσο αυξάνονται οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D.  

Η βιταμίνη D συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιονδήποτε παράγοντα, ενώ είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πόση D;

Τα επίπεδα της βιταμίνης D πρέπει να κυμαίνονται ιδανικά μεταξύ 60-100 ngr/dl.

Είναι δε σημαντικό να σημειωθεί ότι το κλάσμα της D, στο οποίο αναφέρεται η πλειοψηφία της βιβλιογραφίας και που πρέπει να μετράμε για να έχουμε εικόνα σχετικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D, είναι αυτό της D3, (OH)25D3.

Συνεχίζει να πιστοποιείται το γεγονός ότι η βιταμίνη D είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση και την ενίσχυση της καλής μας υγείας. Πιστεύω ότι όλος ο πληθυσμός πρέπει να μετράει πια και να διατηρεί ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D.

Πρόκειται για έναν πολύ αποτελεσματικό και φυσικό τρόπο που μπορεί να είναι η απάντηση για πολλά προβλήματα υγείας που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στην Υγειά Σας!

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Καθηγητής Μεταμοσχεύσεων Πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας. Ειδικός στην Αναισθησιολογία και Αναζωογόνηση, Ειδικός στην Επιστήμη της Διατροφής.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας.
Παιδίατρος του Πανεπιστημίου της Βερόνα της Ιταλίας, με ειδίκευση στην παιδιατρική, στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους