Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ειδικές Εξετάσεις που Απευθύνονται σε Ασθενείς με Αυτοάνοσο Εντοπίζουν Ελλείψεις που Επηρεάζουν την Πορεία της Νόσου


Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών του οργανισμού, που συνδέονται με την πορεία και την ανάπτυξη των αυτοόνοσων νοσημάτων. 

Ειδικές Εξετάσεις που Απευθύνονται σε Ασθενείς με Αυτοάνοσο Εντοπίζουν Ελλείψεις που Επηρεάζουν την Πορεία της Νόσου

Νέα μελέτη έδειξε ότι η διενέργεια ειδικών εξετάσεων που εντοπίζουν ελλείψεις του οργανισμού και μεταβολικές διαταραχές, καθορίζουν την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Υπάρχει μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που απευθύνεται σε όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα και περιλαμβάνει τον εντοπισμό των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών του οργανισμού, που συνδέονται με την πορεία και την ανάπτυξη της νόσου τους. 

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που πλήττουν έως και 1 στα 5 άτομα στις ανεπτυγμένες χώρες. Προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στην υγεία και στην ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν όλα τα αυτοάνοσα την ίδια βαρύτητα στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής, από τη στιγμή που σε έναν ασθενή γίνεται διάγνωση αυτοάνοσου νοσήματος, γνωρίζει ότι για την υπόλοιπη ζωή του θα ζει με το νόσημα.

Η διάγνωση με ένα αυτοάνοσο νόσημα, λόγω της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης και άλλου αυτοάνοσου. Γι αυτό είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη ανεύρεση και διόρθωση των παραγόντων που συμβάλλουν στην εκδήλωση αυτής ομάδας ασθενειών. 


Νέα μελέτη της επιστημονικής ομάδας της Metabolomic Medicine®, έδειξε ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα, έχουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την ύπαρξη της νόσου τους. Η έρευνα διενεργήθηκε από την ομάδα της Metabolomic Medicine® και συνέκρινε το μεταβολικό προφίλ ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα, με εκείνο υγιών ατόμων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Metabolites.

Το εύρημα της έρευνας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εντοπίζει το κοινό μεταβολικό υπόβαθρο των αυτοάνοσων νοσημάτων. 
 
Τα αυτοάνοσα νοσήματα οφείλονται σε πολλαπλούς παράγοντες που επηρεάζουν ταυτόχρονα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του ορμονικού, του γαστρεντερικού συστήματος και του οργανισμού συνολικά. 

Η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης τους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου και τη μεταβολική κατάσταση του ασθενούς[1]
 
Εξετάσαμε τα μεταβολικά προφίλ των πιο κοινών αυτοάνοσων νοσημάτων:


  
Βρήκαμε ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα, εμφανίζουν διαταραχές σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, που αφορούν:


 • Στον κύκλο παραγωγής ενέργειας του οργανισμού.
   
 • Στους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς.
   
 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και προβιοτικά.
   
 • Στο μεταβολισμό κετονικών σωμάτων (ενώσεις που παράγονται στον  ανθρώπινο οργανισμό από την καύση του λίπους). 
   
 • Στη μεθυλίωση: έναν από τους βασικούς μηχανισμούς ελέγχου της λειτουργίας και της επιδιόρθωσης του γονιδιώματος.
 
Οι συγκεκριμένες διαταραχές εντοπίζονται με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, των μεταβολομικών αναλύσεων. Πρόκειται για εξετάσεις που μετράνε πολύ μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού.


Το πλεονέκτημά των μεταβολομικών αναλύσεων είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παρουσία ή την προδιάθεση για μια ασθένεια. Η ανίχνευση αυτών των διαταραχών, καθοδηγεί την αντιμετώπιση τους και βελτιώνει την πορεία των ασθενειών που συνδέονται με αυτές. Εικόνα 2. Σύνοψη των μεταβολικών οδών που εντοπίστηκε ότι εμφανίζουν σημαντική διαταραχή στα αυτοάνοσα.
 

Ο εντοπισμός και η διόρθωση των μεταβολικών διαταραχών, όπως είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, αλλοίωση του μικροβιώματος και η χρόνια φλεγμονή, επηρεάζουν σημαντικά την πορεία αυτής της ομάδας ασθενειών.   

Η έγκαιρη βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης με ιατρικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και τη διόρθωση ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών του οργανισμού, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγωγής που εφαρμόζεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα. 
 
 
Κρυμμένη Πείνα και Μεταβολικές Διαταραχές - Πώς Συνδέονται με την Ανάπτυξη Αυτοάνοσων 
 
Η 
«Κρυμμένη Πείνα» είναι η οριακή έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών. Ο όρος αναφέρεται στις συσσωρευμένες ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και άλλα[3][4]

Η κρυμμένη πείνα αποτελεί κύριο παράγοντα ανάπτυξης αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών, καθώς ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά[5]:
 • Απορυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
   
 • Επιδεινώνουν τις φλεγμονές
   
 • Αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις
   
 • Επιδεινώνουν την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα νοσήματα του αναπνευστικού.
 
Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, είναι κοινές και αφορούν στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, συχνά δεν εντοπίζονται.

Η στοχευμένη διόρθωση των ανεπαρκειών:
 • Ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Βελτιώνει τον έλεγχο της φλεγμονής.
   
 • Μειώνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις.
   
 • Συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης.
   
 • Βελτιώνει την πορεία της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς.

Η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες. 

Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων με χρόνιες παθήσεις. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι: 
 

 • Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
   
 • Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
   
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
   
 • Αλλεργίες, άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3.
   
 • Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.
   
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Κολίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.Μεταβολομικές Αναλύσεις Συμβάλλουν στην Αντιμετώπιση Αυτοάνοσων και Χρόνιων Ασθενειών

Οι εξετάσεις μεταβολομικής εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που είναι κοινές στην πλειοψηφία των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα και καθοδηγούν το σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου, με βάση το μοναδικό μεταβολικό προφίλ του κάθε ατόμου.Εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (Crohn, Ελκώδης κολίτιδα), η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Αλλά και σε λιγότερο κοινά αυτοάνοσα όπως η λεύκη, το σύνδρομο Sjogren, η μυασθένεια, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η αυτοάνοση ηπατίτιδα, το σύνδρομο Αδαμαντιάδη – Μπεχτσέ κ.ά.

 
Επιπρόσθετα, εφαρμόζονται σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα (ασθένειες που διαρκούν πάνω από 3 μήνες), καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, νοσήματα του γαστρεντερικού, χρόνια κόπωση, παχυσαρκία, ενδοκρινολογικά προβλήματα, καθώς και για πρόληψη.

Το πλεονέκτημα των μεταβολομικών αναλύσεων, είναι ότι το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου, με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του[1][6].

Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία της νόσου των ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα.

Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι για να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, πρέπει ο κάθε ασθενής να αντιμετωπιστεί ως μια μοναδική περίπτωση και να αποκατασταθούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, που οδήγησαν στην εκδήλωση νόσου[5,6].

Η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς, πρέπει να προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις διατηρούνται μακροπρόθεσμα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα δε θεωρούνται πλέον άλυτες καταστάσεις υγείας που χαρακτηρίζονται από σταθερή επιδείνωση. Συνεχώς περισσότερα εργαλεια, προσθέτονται στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση τους. Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στις ελλείψεις του οργανισμού μπορούν να επιφέρουν μακροχρόνια και σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

 
 


 

 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

 
[1] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic AcidsMetabolites. 2020 Dec 8. 
 
Dimitris Tsoukalas 
1 2 3, Vassileios Fragoulakis 4, Evangelos Papakonstantinou 2, Maria Antonaki 5, Athanassios Vozikis 5, Aristidis Tsatsakis 6 7, Ana Maria Buga 8, Mihaela Mitroi 9, Daniela Calina 1
 
Affiliations
 • 1Department of Clinical Pharmacy, University of Medicine and Pharmacy of Craiova, 200349 Craiova, Romania.
 • 2Metabolomic Medicine, Health Clinic for Autoimmune and Chronic Diseases, 10674 Athens, Greece.
 • 3European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M.), 00198 Rome, Italy.
 • 4The Golden Helix Foundation, London WC2N 5AP, UK.
 • 5Laboratory of Health Economics & Management, Economics Department, University of Piraeus, 18534 Piraeus, Greece.
 • 6Laboratory of Toxicology and Forensic Sciences, Medical School, University of Crete, 71003 Heraklion, Greece.
 • 7Department of Analytical and Forensic Medical Toxicology, Sechenov University, 119991 Moscow, Russia.
 • 8Department of Biochemistry, University of Medicine and Pharmacy of Craiova, 200349 Craiova, Romania.
 • 9ENT Department, University of Medicine and Pharmacy of Craiova, 200349 Craiova, Romania.
[2] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vasileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, November. 
 
[3] Transforming the food system to fight non-communicable diseases. Francesco Branca et. al.  BMJ 2019.
 
[4] Hidden Hunger in the Developed World. Biesalski HK. The Road to Good Nutrition. Basel, Karger, 2013, pp 39–50 
 
[5] Dietary micronutrients in the wake of COVID-19: an appraisal of evidence with a focus on high-risk groups and preventative healthcare. McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutr Prev Heal 2020:bmjnph-2020-000100.
 
[6]  Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.