Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

COVID-19: Σημαντική Εξέλιξη στο Μέτωπο κατά του Κορωνοϊού. Νέες έρευνες Δείχνουν ότι η Ανοσία μετά από Ήπια ή Ασυμπτωματική Λοίμωξη, Ενεργοποιεί Διαρκή Ανοσία
Ποιό φυσικό συστατικό φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τη διάθεση μας;
Σύνδρομο Sjogren & Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο 9 στις 10 Φορές Πλήττει Γυναίκες

Δείτε επίσης

Ποιος είναι ο Σημαντικότερος Παράγοντας για την Υγεία μας;
Η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο 9 στις 10 Φορές Πλήττει Γυναίκες
Πόση Βιταμίνη D μπορούμε να λάβουμε με Ασφάλεια;
Γιατί ο Κορωνοϊός Προκαλεί Βαριά Νόσο σε Συγκεκριμένες Πληθυσμιακές Ομάδες

Ανοσοποιητικό, καρκίνος και βιταμίνη D. Nέα στοιχεία

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Eίναι καταιγιστικά τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D στην υγεία μας.

Η δήλωση του Robert Heaney ότι η ιατρική εισέρχεται στην μετα – βιταμίνη D εποχή, έχει αρχίσει πλέον να γίνεται πραγματικότητα για τη διεθνή ιατρική κοινότητα.

Με χαρά όμως παρατηρούμε, ότι έχει αυξηθεί και στην Ελλάδα η επίγνωση του κοινού αλλά και του ιατρικού κόσμου, σχετικά με αυτό τον τόσο σημαντικό παράγοντα για την υγεία μας.

Το κοινό αλλά και η ελληνική επιστημονική κοινότητα ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο πάνω στο σημαντικό αυτό κομμάτι της υγείας μας. 

Νέες ανακαλύψεις συνδέουν τη βιταμίνη D με προβλήματα υγείας που αφορούν από τον καρκίνο και τα καρδιακά νοσήματα, ως το κοινό κρυολόγημα.

Δύο από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως, το British Medical Journal και το Nature, δημοσίευσαν πρόσφατα αντίστοιχα άρθρα σχετικά με το ρόλο που παίζει η βιταμίνη D στη προστασία κατά του καρκίνου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

Βιταμίνη D και ανοσοποιητικό σύστημα

Στις 7 Μαρτίου 2010, ανακοινώθηκε στο Nature μια νέα ανακάλυψη που αφορά στο ρόλο της βιταμίνης D στην ενεργοποίηση των ανοσοποιητικών μηχανισμών του οργανισμού μας.

Όταν το σώμα μας έρχεται σε επαφή με κάποιον νέο ιό η βακτηρίδιο, επιστρατεύονται συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια  - Τ λεμφοκύτταρα -  για να πολεμήσουν τον εισβολέα.

Το καθένα όμως από αυτά τα κύτταρα είναι προγραμματισμένο να αναγνωρίζει έναν συγκεκριμένο ιό ή βακτηρίδιο. Έτσι για κάθε 100.000 Τ-λεμφοκύτταρα, πιθανόν μόνο ένα να ταιριάζει στο παθογόνο παράγοντα. Αυτά τα λιγοστά κύτταρα πρέπει άμεσα να πολλαπλασιαστούν για να μην επιτρέψουν στον εισβολέα να προκαλέσει νόσο.

Για να μπορέσουν όμως να ενεργοποιηθούν τα Τ-λεμφοκύτταρα και να μετατραπούν σε κύτταρα που θα σκοτώσουν το μικρόβιο, κύτταρα δολοφόνοι και βοηθητικά κύτταρα (Natural Killers Cells, ΝΚ – Helper Cells, Τh) 
είναι απαραίτητη η παρουσία της βιταμίνης D σε επαρκής ποσότητες.Εικόνα: Η παρουσία επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D, είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων Natural Killers. 


Μόλις τα Τ-λεμφοκύτταρα έρθουν σε επαφή με κάποιον μικροβιακό παράγοντα, εκτείνουν «κεραίες» για να υποδεχτούν τη βιταμίνη D. Αν σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει αφθονία βιταμίνης D στο αίμα, τα λεμφοκύτταρα μας δεν ξεκινούν καν να ενεργοποιούνται και έτσι το ανοσοποιητικό μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην απειλή από τον ιό ή το βακτηρίδιο.

Η νέα αυτή ανακάλυψη έχει τεράστια σημασία για την κατανόηση και τη προστασία από λοιμώδεις ασθένειες και επιδημίες μεγάλης κλίμακας.


Η βιταμίνη D προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

Το British Medical Journal (Ιαν. 2010) αντίστοιχα, δημοσιεύσε μελέτη που εξέταζε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

Το δείγμα αφορούσε πληθυσμούς 10 χωρών της Δυτικής Ευρώπης (Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) και συμπεριλάμβανε πάνω από 520.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη εξήχθηκαν δύο ακόμη σημαντικά συμπεράσματα.
  1. Το πρώτο έχει να κάνει με την ενίσχυση της προστατευτικής δράσης της D από την συγχορήγηση ασβεστίου.
     
  2. Το δεύτερο αφορά στη βιταμίνη Α. Η πρόσληψη άνω των 3.500 iu ημερησίως μηδένιζαν όποια οφέλη από τη βιταμίνη D.


Οι συστάσεις του Vitamin D Council είναι να προσέχουμε ώστε η πολυβιταμίνες που λαμβάνουμε να μην περιέχουν βιταμίνη Α. Γνωρίζαμε ότι η βιταμίνη Α σε χαμηλές δόσεις ενισχύει τη δράση της D, πέρα από ένα σημείο και μετά όμως, επεμβαίνει αρνητικά στη δράση της βιταμίνης D. Από αυτή τη μελέτη φαίνεται ότι αυτό το σημείο είναι οι 3500 iu.


Ποιά είναι τα ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D;
 

Τα ιδανικά επίπεδα της βιταμίνης D αίμα μας, (ΟΗ)25 D3, τείνουν να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
 
Σύμφωνα με την κλινική εμπειρία μας και τη διεθνή βιβλιογραφία, επίπεδα (ΟΗ)25D3:
 
-       κάτω από 40 ng/mL, δηλώνουν ανεπάρκεια
 
-       50 ng/mL και πάνω δηλώνουν ιδανικά επίπεδα
 


Τα επιστημονικά δεδομένα συνεχίζουν να αναδυκνείουν την βιταμίνη D ως τον σημαντικότερο παράγοντα για την υγεία μας. Η επίτευξη ιδανικών τιμών D φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει τα μέγιστα την υγεία μας και να μας προστατεύσει από την εκδήλωση λοιμώξεων και χρόνιων ασθενειών.

 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους