Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Ο Ρόλος της Φλεγμονής στις Καρδιακές Παθήσεις
Πώς Μπορεί να Διαγνωστεί ένα Αυτοάνοσο & Ποια είναι τα Επόμενα Βήματα
Το Δίλημμα του Παμφάγου
Αυτισμός

Αποτελεσματικότητα μεθόδου μέσα από τους μεταβολομικούς δείκτες


Πάνω από το 90% των ασθενών μας βιώνουν σημαντική βελτίωση της συνολικής υγείας τους και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου σε λιγότερο από ένα χρόνο θεραπείας.

Ενώ ένας μέσος άνθρωπος που προσέρχεται στην κλινική της Metabolomic Medicine® έχει 98%-99% πιθανότητα να πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, μετά από 3-5 επισκέψεις η πιθανότητα μειώνεται στο 3% για τους άνδρες και στο 8% για γυναίκες.

Μετά τη θεραπευτική προσέγγιση που θα λάβουν στη κλινική μας, οι ασθενείς έχουν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (λόγω απώλειας βάρους και άλλων παραγόντων) ενώ βιώνουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους που σχετίζονται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Τα επίπεδα ενέργειας, η ποιότητα και η ποσότητα ύπνου, ο πόνος, η διάθεση και η εντερική λειτουργία είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούμε να αλλάξουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

Με στόχο να αποτιμηθεί ποσοτικά η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούμε στη Metabolomic Medicine η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με διακεκριμένους αναλυτές και τα πρώτα στατιστικά αποτελέσματα των ερευνών μας είναι διαθέσιμα. 

Στατιστική ανάλυση Δρ. Φραγκουλάκης Βασίλης, B.Sc., M.Sc.
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τομέας Οργάνωσης και Υπηρεσιών Υγείας
 


Τα πλήρη στατιστικά αποτελέσματα έχουν υποβληθεί σε αξιολόγηση και θα δημοσιευθούν σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό μέσα στο 2019, εδώ όμως δημοσιεύουμε τα πρώτα ευρήματα σε μία μη τεχνική παρουσίαση.


                   
 
Πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων σε 1950 άτομα που επισκέφτηκαν την κλινική μας, αριθμός ικανός για να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος προσδιορίστηκε στα 44 έτη (+ 17) με την  πλειοψηφία των ασθενών να διάγουν μια καθιστική ζωή, όντας υπέρβαροι και καπνιστές (ή πρώην καπνιστές).

Αξιολογήθηκε η ισορροπία των ωμέγα 3/ ωμέγα 6 λιπαρών οξέων μέσα από 26 δείκτες. Η ανάλυση των ωμέγα 3/ ωμέγα 6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, καρδιαγγειακά ή θέλουν να βελτιώσουν το βάρος τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Πάνω από 95% των ασθενών είχαν βελτιωμένους ωμέγα 3/ ωμέγα 6 δείκτες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με πιθανότητα μεγαλύτερη του 95% στην πιο συντηρητική περίπτωση, τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε επιφέρουν σημαντική βελτίωση στους κλινικούς αυτούς δείκτες, γεγονός που αποκτά σημαντική αξία αν αναλογιστούμε ότι αυτοί οι δείκτες σχετίζονται με την εμφάνιση σοβαρών καρδιακών παθήσεων, όπως –μεταξύ άλλων- ισχαιμικών επεισοδίων, εγκεφαλικών επεισοδίων, στεφανιαίων νόσων κτλ, αλλά και παθήσεων του νευρικού συστήματος, μεταβολομικών σύνδρομων, ενώ μπορεί και να σχετίζονται με ορισμένες μορφές καρκίνου ή/και νεφροπάθειες.
 
Αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που ενισχύουν την υγεία
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία και συγκεκριμένα το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) που περιέχονται, κατά κύριο λόγο, σε λιπαρά ψάρια και το α-λινολενικό οξύ (ALA) βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες στους ξηρούς καρπούς με κέλυφος, στους σπόρους, στα έλαια και στη μαργαρίνη.

Διατηρώντας τα ωμέγα-3 σε υψηλά επίπεδα έχουμε πρόληψη της φλεγμονής, μείωση του οξειδωτικού στρες, μείωση των τριγλυκεριδίων και του καρδιαγγειακού κινδύνου, καλή κυκλοφορία του αίματος μνήμη και όραση.


  
 
 
 
 
 
Εξισορρόπηση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.
Με την εξατομικευμένη αγωγή μας μειώσαμε σημαντικά τα «κακά» λιπαρά οξέα όπως το DGLA ενώ αυξήσαμε τα «ωφέλιμα» όπως το LA και το GLA.
Το λινολενικό οξύ (LA) αν και παλαιότερα έχει κατηγορηθεί ως επιβλαβές για τα καρδιαγγειακά, έχει πλέον αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της φλεγμονής και έλλειψη αυτού μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων.
 
Δι-ομο-γαμμα-λινολενικό (DGLA)
Ο δείκτης αυτός αποτελεί ένδειξη αντίστασης στην ινσουλίνη όταν βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ειδικά όταν συνοδεύεται από μειωμένα συνολικά ωμέγα-3. Δραματική μείωση του δείκτη κατά 11.5 μονάδες μετά από τριμηνιαία παρακολούθηση μείωσε την πιθανότητα εκδήλωσης αντίστασης στην ινσουλίνη.

Αντίσταση στην ινσουλίνη αναπτύσσουν οι άνθρωποι που μετά από υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων δεν μπορούν να διαχειριστούν την ινσουλίνη που παράγεται φυσιολογικά στα κύτταρα. Έτσι αναγκαστικά παράγεται παραπάνω ινσουλίνη ώστε να διατελέσει το ρόλο της, δηλαδή τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα.
Ήδη η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει συσχετισθεί με το διαβήτη τύπου 2, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καρδιοπάθειες, την ψωρίαση, την ατοπική δερματίτιδα και άλλα φλεγμονώδη νοσήματα.

Ωστόσο φαίνεται από τα αποτελέσματα μας ότι συγκεκριμένες, εξατομικευμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, με βάση το κλινικό προφίλ, μπορούν να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.


 
 
 

Επιλεγμένη βιβλιογραφία
 1. Application of metabolomics part II: Focus on fatty acids and their metabolites in healthy adultsDimitrios Tsoukalas, Athanasios K Alegakis, Persefoni Fragkiadaki, Evangelos Papakonstantinou, Gerasimos Tsilimidos, Franco Geraci, Evangelia Sarandi, Dragana Nikitovic, Demetrio A. Spandidos and Aristides Tsatsakis, 2019 43 (1) pp 233-242 International Journal of Molecular Medicine.
   
 2. Efficacy of a Mediterranean diet supplemented with fatty fish in ameliorating inflammation in paediatric asthma: a randomized controlled trial M. M. Papamichael, Ch. Katsardis, K. Lambert, D. Tsoukalas, M. Koutsilieris, B. Erbas, C. Itsiopoulos Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2018 Oct 30
   
 3. Urinary organic acids as biomarkers in the assessment of pulmonary function in children with asthma Maria Michelle Papamichael, Chris Katsardis, Bircan Erbas, Catherine Itsiopoulos, Dimitris Tsoukalas Nutrition Research, Elsevier. October 2018.
   
 4. A clinical trial on the efficacy of a Mediterranean diet enriched with fatty   fish in the management of paediatric asthma: Preliminary results.  Papamichael M, Katsardis C, Tsoukalas D, Erbas B, Itsiopoulos C. Clin Nutr ESPEN. 2018 Apr;24:184.
   
 5. Application of metabolomics: Focus on the quantification of organic acids in healthy adults.  Tsoukalas D , Alegakis, Fragkiadaki P, Papakonstantinou E, Nikitovic D, Karataraki A, Nosyrev AE, Papadakis EG, Spandidos DA, Drakoulis N, Tsatsakis AM. Int J Mol Med. 2017 May 10.
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους