Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Καρδιαγγειακός Κίνδυνος & Αυτοάνοσα Νοσήματα
Πώς Φτάνουμε στο Σημείο να Εκδηλώσουμε Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
Κρυμμένη Πείνα & Μεταβολικές Διαταραχές - Πώς Συνδέονται με την Ανάπτυξη Αυτοάνοσων
Πρόληψη το Καλύτερο

Δείτε επίσης

Το Επόμενο Βήμα μετά τη Διάγνωση Αυτοάνοσου Νοσήματος
Πώς Φτάνουμε στο Σημείο να Εκδηλώσουμε ένα Αυτοάνοσο Νόσημα
Αυτοάνοσες Θυρεοειδίτιδες & Ποιότητα Ζωής
Το

Αυτοάνοσα και Ιατρική Ακριβείας

Αυτοάνοσα 35 συνέδριο
                                   Αυτοάνοσα και Ιατρική Ακριβείας, 35th Balkan Medical Week

Μεταβολομική, το εργαλείο της Ιατρικής Ακριβείας στη διάγνωση και θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών

Διεθνές συνέδριο 35ης Βαλκανικής Ιατρικής Εβδομάδας 
Αθήνα, Σεπτ. 2018

Ο  Dr. Τσουκαλάς παρουσίασε τα αποτελέσματα της ομάδας του στην διαχείριση ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα με την διενέργεια άνω των 40.000 αναλύσεων μεταβολομικής.

Αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά του καθ. και Ακαδημαϊκού κ. Αριστείδη Τσατσάκη, και της ομάδας του από την Ιατρική Σχολή του Παν/μίου της Κρήτης, στο ερευνητικό και κλινικό κομμάτι της εφαρμογής της μεταβολομικής στα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.

Πρόεδρος της επιστημονικής τράπεζας ήταν η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Παν/μίου του Harvard και καθηγήτρια Υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κα Παγώνα Λάγιου. 

Μεταβολομική – το εργαλείο της Ιατρικής Ακριβείας στη διάγνωση και θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών
 
Μέχρι τώρα, οι περισσότερες ιατρικές θεραπείες σχεδιάζονταν για τον "μέσο ασθενή". Το αποτέλεσμα αυτής της «ίδια-για-όλους» προσέγγισης, είναι ότι οι θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές για ορισμένους ασθενείς, αλλά όχι για άλλους.
 
"Στόχος της Ιατρικής Ακριβείας είναι να εντοπίσει την κατάλληλη θεραπεία, για τον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή." US Food and Drug Administration. Precision Medicine 
 
Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι ένα σύγχρονο εργαλείο της Ιατρικής Ακριβείας που βρίσκει εφαρμογή στη διάγνωση των αιτίων των χρόνιων και ειδικά των αυτοάνοσων ασθενειών. Από το 2007 μέχρι σήμερα ο Dr. Τσουκαλάς και η ομάδα του έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 40.000 Μεταβολομικές Αναλύσεις.

 • Το 60% αυτών των αναλύσεων έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς διαγνωσμένους με αυτοάνοσο νόσημα
 • 29% ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto ή νόσο του Graves)
 • 8.8% ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (Crohn και ελκώδη κολίτιδα)
 • 8% ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα
 • υπόλοιπο, άλλα κοινά αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση, η λεύκη, η ατοπική δερματίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.


Μεταβολικά Αίτια της αυξημένης συχνότητας των αυτοάνοσων ασθενειών
 
Σύμφωνα με νέα δεδομένα ο κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη αυτοανοσίας είναι «η μεταβολική πίεση» που δέχονται οι οργανισμοί στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες. Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που εμφανίζουν μεγάλη έξαρση στις ανεπτυγμένες χώρες.
 
Στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, από τη στιγμή της γέννησης και μέχρι την ενήλικη ζωή οι άνθρωποι εκτίθενται σε μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο περιβάλλον ενώ παράλληλα καταναλώνουν τροφές με χαμηλότερη βιομηχανική παρέμβαση απ' αυτές των ανεπτυγμένων χωρών. Αυτές οι συνθήκες επιτρέπουν μια ομαλή ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος που αναπτύσσει έτσι την ικανότητα να αναγνωρίζει τα δικά του όργανα και κύτταρα.
 
Στις πλουσιότερες χώρες παρατηρείται αλλοίωση της φυσιολογικής ισορροπίας των μικροβίων στο περιβάλλον, λόγω έντονης αντισηψίας, κατάχρησης αντιβιοτικών, εκτενής χρήσης φυτοφαρμάκων και λόγω του υψηλού βαθμού βιομηχανοποίησης της τροφής. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών δεν καταφέρνει να ωριμάσει φυσιολογικά ώστε να αναγνωρίζει τα δικά του όργανα και κύτταρα και αναπτύσσεται αυτοανοσία που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του οργανισμού από το ίδιο του το ανοσοποιητικό σύστημα. Ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η θυροειδείτιδα Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο νεανικός διαβήτης ανήκουν στην κατηγορία των αυτοάνοσων ασθενειών. 


 
Μεταβολομική, η πιο αξιόπιστη μέθοδος
 
Η μεταβολομική είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος  για την αξιολόγηση των παραγόντων που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και των εντοπισμό των μεταβολικών αιτίων που οδηγούν στην εμφάνιση μιας νόσου.
 
Η μέτρηση ελάχιστα μικρών μορίων παρέχει πληροφορίες στο γιατρό για την παθογένεια της νόσου και καθοδηγεί τη διαμόρφωση εξατομικευμένης θεραπείας με στόχο την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του κάθε ασθενούς. 


 
Αποτελέσματα της θεραπείας
 
Ο Dr. Τσουκαλάς ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν κοινές διαταραχές σε μεταβολικό επίπεδο στους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, ανεξάρτητα από το νόσημα που αυτοί έπασχαν. Οι πιο κοινές διαταραχές αφορούσαν στο μικροβίομα, στη λειτουργία των μιτοχονδρίων, στην έλλειψη της βιταμίνης D, στην διαταραχή των μηχανισμών διαχείρισης της φλεγμονής και στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
 
Οι ασθενείς έλαβαν εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές που αφορούσαν την διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού, οδηγίες για την αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής, επιπρόσθετα της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβαναν.
 
Στο 85% των περιπτώσεων η συνολική εικόνα της υγεία των ασθενών βελτιώθηκε αισθητά.
 
Στην πλειοψηφία των ασθενών παρατηρήθηκε:
 - σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της νόσου
 - μείωση των παρενεργειών από τη φαρμακευτική αγωγή
 - βελτίωση της πορείας της νόσου και
 - σε κάποιες περιπτώσεις πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων

Συνοψίζοντας ο  Dr. Τσουκαλάς ανέφερε ότι:

 1. ότι ο τρόπος ζωής και οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου παίζουν κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.
   
 2. Η μεταβολομική ανάλυση είναι αξιόπιστο εργαλείο της σύγχρονης ιατρικής ακριβείας στη διαμόρφωση εξατομικευμένης θεραπείας στα αυτοάνοσα νοσήματα  
   


 1. Merging precision medicine and biology of aging in aging-related diseases

  Tsoukalas D. Physician. European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M.

  Healthy Ageing an endless challenge. 35th Balkan Medical Week Congress, 25-17 Sept. 2018 Athens Greece

   
 2. The effect of supplements on telomere length

  Fragkiadaki P1,2Tsoukalas D1,3, Alegkakis A1, Sarandi E1,3, Tsatsakis A1,2

  1.Center of Toxicology Science and Research, University of Crete, Heraklion, Crete, Greece
  2. Toxplus 
  spin off S.A., Heraklion 71601
  3. Metabolomic Medicine Clinic, Athens 10674

  Healthy Ageing an endless challenge. 35th Balkan Medical Week Congress, 25-17 Sept. 2018 Athens Greece
 
 
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους