Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

4 Συχνά Λάθη που Κάνουν όσοι έχουν Μόλις Διαγνωστεί με Χασιμότο


Πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto συχνά κάνουν λάθη στην προσπάθεια τους να ρυθμίσουν το νόσημά τους.

4 Συχνά Λάθη που Κάνουν όσοι έχουν Μόλις Διαγνωστεί με Χασιμότο

Πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto προσπαθούν να ρυθμίσουν το νόσημά τους και δεν τα καταφέρνουν.
 
Εξειδικευμένες εξετάσεις εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που καθορίζουν την πορεία της υγείας των ασθενών με νόσο του Χασιμότο, βοηθούν στην αποτελεσματική ρύθμιση της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
 
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι το πιο κοινό αυτοάνοσο νόσημα, πλήττει κυρίως γυναίκες και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
 
Ακολουθούν τα 4 πιο συχνά λάθη που κάνουν ασθενείς που έχουν μόλις διαγνωστεί με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

 

1. Πιέζουν το σώμα τους με στερητικές δίαιτες και έντονη άσκηση, ώστε να ρυθμίσουν το βάρους
 
Η συγκεκριμένη προσπάθεια προσθέτει ένα επιπλέον στρες στον οργανισμό που επιδεινώνει την εικόνα, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα που ο θυρεοειδής αδένας δεν έχει προλάβει να ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή για να ρυθμιστεί.
 
Η απόκλιση του σωματικού βάρους οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες που πρέπει να ρυθμιστούν συνολικά, ώστε να αποκατασταθεί σε φυσιολογικά επίπεδα και το βάρος.
 
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα νόσημα που εκδηλώνεται λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας πολλαπλών διαταραχών, που επίσης συνδέονται με την δυσχέρεια διαχείρισης του σωματικού βάρους. Οι πιο κοινές από αυτές τις διαταραχές είναι:


 • Αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • Διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτοανοσία, ευπάθεια σε λοιμώξεις)
   
 • Έλλειψη βιταμίνης D
   
 • Έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών (μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά)
   
 • Ορμονική απορρύθμιση
   
 • Διαταραχή του μικροβιώματος
   
 • Χρόνια φλεγμονή
   
 • Μπλοκάρισμα του μεταβολισμού (παραγωγή ενέργειας)
   
 • Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων
 
Οι παραπάνω παράγοντες, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδή και του οργανισμού συνολικά. Επιδρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των κυττάρων του θυρεοειδούς και οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.
 
Η διαχείριση των διαφορετικών παραγόντων που συνδέονται με τις διαταραχές του βάρους, επιτρέπει στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο να ρυθμίσουν σημαντικά το βάρος τους.

 
 
2. Απογοητεύονται όταν οι δείκτες της θυρεοειδικής λειτουργίας είναι φυσιολογικοί και οι ίδιοι δεν αισθάνονται καλά
 
Τα πιο κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι κόπωση και χαμηλή ενέργεια, αύξηση του σωματικού βάρους, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, απώλεια μνήμης και μειωμένη πνευματική διαύγεια, πόνοι στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες.
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και μετά τη ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού με φαρμακευτική αγωγή.
 
Είναι ιδιαίτερα συχνό σε ασθενείς με Χασιμότο τα αποτελέσματα των εξετάσεων που αφορούν τη θυρεοειδική λειτουργία να κυμαίνονται εντός των φυσιολογικών ορίων, ωστόσο οι ίδιοι να μην αισθάνονται καλά.
 
Ένα άτομο μπορεί να έχει δηλαδή, αυξημένα αυτό-αντισώματα έναντι του θυρεοειδή αδένα, με φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH, εκδηλώνοντας ωστόσο την πλειοψηφία των παραπάνω συμπτωμάτων.

Σε αυτό το σημείο, η εξωγενής χορήγηση ορμονών, είναι ένα ζωτικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ωστόσο, η προσαρμογή που γίνεται στη φαρμακευτική αγωγή 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του έτους, δεν μπορεί να προσομοιάσει τη συνεχή και ακριβή ρύθμιση που κάνει το ανθρώπινο σώμα, με αποκρίσεις που γίνονται σε χρονικό διάστημα δευτερολέπτων[7,8].

Ακόμη και όταν ο αδένας υπολειτουργεί έως και κατά 80%, αυτό το ποσοστό μπορεί να καλυφθεί μέσα από ορμονική υποκατάσταση, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η υπολειπόμενη κατά 20% λειτουργία του αδένα, μπορεί να καλύψει κατά σημαντικό ποσοστό συνήθεις προσαρμογές του μεταβολισμού στις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί οποιαδήποτε υπολειπόμενη λειτουργία του αδένα, που να επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά σε αυτές τις αλλαγές.

 
 
3. Πιέζουν το σώμα τους να ανταποκριθεί στις καθημερινές δραστηριότητες ακόμη και όταν νιώθουν ότι δεν μπορούν
 
Η καθημερινότητα των ατόμων με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο διαταράσσεται από τη συμπτωματολογία της νόσου. Οι ασθενείς σταδιακά «συνηθίζουν» την ύπαρξη των συμπτωμάτων και σταματούν να τα παρατηρούν, θεωρώντας ότι αυτή είναι η «φυσιολογική» ροή της ζωής. 

Για τους ασθενείς δεν είναι πάντα εύκολο να ανταποκριθούν στις καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Αυτό δε συμβαίνει λόγω δικής τους απροθυμίας, όπως πολλοί μπορεί να τους κατηγορήσουν, αλλά γιατί οργανικά το σώμα τους δε μπορεί να ανταπεξέλθει στο φόρτο της καθημερινότητας.

Αντιθέτως, έχει παρατηρηθεί οι ασθενείς να καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια και να πιέζουν το σώμα τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η κατάστασή τους. 
 
Ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, είναι ότι ο ασθενής πρέπει να ακούει το σώμα του. Να κάνει τα πράγματα που νιώθει ότι μπορεί και να ξεκουράζεται επαρκώς όταν αισθάνεται ότι πρέπει να ξεκουραστεί.
 
Με την κατάλληλη αγωγή που αντιμετωπίζει τους διαφορετικούς παράγοντες που επιδεινώνουν τη νόσο, σταδιακά το σώμα του θα μπορέσει να ανακάμψει και να αυξήσει τις καθημερινές δραστηριότητες. 
 
 
 
4. Κάνουν μεμονωμένες ενέργειες και απογοητεύονται όταν δεν βλέπουν αποτέλεσμα
 
Συχνά οι ασθενείς με νόσο του Χασιμότο κάνουν μεμονωμένες ενέργειες, όπως έντονη άσκηση, αλλαγή διατροφής, λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου και βιταμίνης D, προσπαθώντας να διαχειριστούν το στρες της καθημερινότητας.
 
Ωστόσο, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο περιλαμβάνει την ταυτόχρονη διαχείριση πολλών παραγόντων και περισσότερων από 80 δεικτών που συνδέονται με τη νόσο και επιδεινώνουν την πορεία τους.
 
Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, είναι ότι η νόσος του Χασιμότο έχει σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. 

Οι διαταραχές του θυρεοειδή επηρεάζουν το μεταβολισμό, συμβαίνει ωστόσο και το αντίθετο. Οι διαταραχές του μεταβολισμού επηρεάζουν αντίστοιχα και τη λειτουργία του θυρεοειδή.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, το στρες, η έλλειψη βιταμίνης D και ο χαμηλός μεταβολισμός είναι οι βασικοί παράγοντες που επιβαρύνουν το θυρεοειδή.

Σε συνδυασμό με τις ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία (σελήνιο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο) ολοκληρώνεται η εικόνα που οδηγεί στην ανάπτυξη της νόσου και επηρεάζει αρνητικά την πορεία της. 

Εάν οι παραπάνω παράγοντες δε ρυθμιστούν, η αντιμετώπιση της νόσου δε μπορεί να είναι αποτελεσματική και ο ασθενής θα συνεχίσει να βιώνει όλα τα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του και χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής του. 

 
 
Πώς η Κλινική μας Βοηθά τους Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο να Αντιμετωπίσουν τη Νόσο
 
Πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο έχουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που δεν γνωρίζουν.

Η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασίζεται συνήθως σε γενικές οδηγίες.

Με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές. 


Εντοπίζουν δείκτες που αφορούν:
 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το θυρεοειδή σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα.
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:
 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
   
 • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
   
 • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα.
   
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
   
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 

Διενέργεια Εξετάσεων, Αποτελέσματα & Αγωγή
 
Η διενέργεια των εξετάσεων είναι το πρώτο βήμα.

Στη συνέχεια, ο γιατρός σχεδιάζει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Έπειτα, ο ασθενής εφαρμόζει την αγωγή για την αντιμετώπιση του νοσήματός του και τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του.

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής και ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.


 

 

Πηγές: 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.