Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ο Ρόλος της Βιταμίνης D στην Ψωρίαση


Η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D, θεωρείται ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ψωρίαση βελτιώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά την έκθεση στον ήλιο.

Ο Ρόλος της Βιταμίνης D3 στην Ψωρίαση 
 
Η βιταμίνη D3 έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ψωρίαση. Όπως και σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, η ψωρίαση σχετίζεται με έλλειψη και αντίσταση στη βιταμίνη D. Στην ψωρίαση όμως, η έλλειψη της βιταμίνης D, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
 
Η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D, θεωρείται ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ψωρίαση βελτιώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά την έκθεση στον ήλιο.

Άτομα με αυτοάνοσα και ιδιαίτερα τα άτομα με ψωρίαση, εμφανίζουν αντίσταση στη βιταμίνη D3. Η αντίσταση στην D3, σημαίνει ότι χρειάζονται υψηλότερες από το φυσιολογικό δόσεις και υψηλότερα επίπεδα στο αίμα, ώστε να επιτευχθεί το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται σε άτομα που δεν εμφανίζουν αντίσταση. 

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ψωρίασης. Η χορήγηση της σε υψηλές δόσεις, έως και 35.000 iu την ημέρα για διάστημα αρκετών μηνών, μείωσε σε σημαντικό βαθμό τη συμπτωματολογία ατόμων με ψωρίαση.
 
Η βιταμίνη D βοηθάει σημαντικά επίσης, όταν εφαρμόζεται τοπικά, στο σημείο της ψωριασικής βλάβης. 


Πώς οι Ελλείψεις του Οργανισμού Επηρεάζουν την Πορεία της Ψωρίασης
 
Ένα ζωτικό κομμάτι της ομαλής μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού, είναι η επάρκεια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα:
 
- στην ομαλή έκκριση και λειτουργία της ινσουλίνης (μαγνήσιο, χρώμιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ2, βιταμίνη D3, προβιοτικά)
 
- στη φυσιολογική ολοκλήρωση των διαδικασιών επούλωσης του δέρματος και των ιστών (βιταμίνη C, ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη D3).
 
- στη διαχείριση της χρόνιας φλεγμονής (ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, βιταμίνη D3).
 
- στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (βιταμίνη D3, βιταμίνη C,  ω-3 λιπαρά, προβιοτικά, ψευδάργυρος).
   
Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες, που συμμετέχουν στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της νόσου, διευκολύνουν την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, δυσχεραίνουν την επούλωση των ιστών και προωθούν τη διατήρηση της φλεγμονής.
 
Οι παραπάνω μεταβολικοί παραγόντες σε συνδυασμό παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη ψωρίασης, ενώ οδηγούν και στην εμφάνιση επιπλέον υποκείμενων νοσημάτων, όπως αθηρωμάτωση, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, διαβήτης, οστεοπόρωση, υπέρταση, παχυσαρκία και αναπνευστικά νοσήματα.


Ειδικές Εξετάσεις Εντοπίζουν Ελλείψεις του Οργανισμού & Μεταβολικές Διαταραχές που Επηρεάζουν την Πορεία της Ψωρίασης 
 
Κατά την τελευταία δεκαετία, η βελτίωση της τεχνολογίας και η εφαρμογή νέων εργαστηριακών τεχνικών, επέτρεψαν τη μέτρηση μικρών μορίων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό και οδήγησαν σε βαθύτερη κατανόηση των μεταβολικών διαταραχών που εμπλέκονται στην ψωρίαση.

Μελέτες που έγιναν με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, δείχνουν ότι η ψωρίαση συνδέεται με συγκεκριμένες μεταβολικές διαταραχές και η αντιμετώπιση τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη θεραπεία της νόσου.
 
Παρότι δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπεία που να παρέχει μόνιμα αποτελέσματα, η σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση έχει πλέον στη διάθεση της πολυάριθμα εργαλεία που αφορούν σε τοπικές και φαρμακευτικές αγωγές που επιτρέπουν την άμεση διαχείριση της φλεγμονής, σε περίπτωση εξάρσεων.
 
Ωστόσο, πέρα από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, σήμερα γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαχειριστούν και οι υποκείμενοι μεταβολικοί παράγοντες, που αρχικά πυροδοτούν τη νόσο και στη συνέχεια συντηρούν τη χρονιότητα της.
 
Η αξιολόγηση του μεταβολικού προφίλ του κάθε ασθενή με τη χρήση εξειδικευμένων εξετάσεων που μετράνε πολύ μικρά μόρια (μεταβολομικές αναλύσεις) και η διαμόρφωση εξατομικευμένης αγωγής, για την επίλυση των μεταβολικών διαταραχών και των ελλείψεων του οργανισμού, βελτιώνουν την πορεία της νόσου και οδηγούν σε συνολικότερη βελτίωση της υγείας.
 
Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με ψωρίαση, ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής επιφέρουν:
 
 • Βελτίωση της πορείας της νόσου με σταδιακή μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των εξάρσεων
   
 • Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ασθενειών που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο και στην αντίσταση στην ινσουλίνη (καρδιαγγειακά, καρκίνος, αυτοάνοσα)
   
 • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια)
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή
   
 • Μείωση του πόνου, της δυσκινησίας και βελτίωση της πορείας των περιστατικών που έχουν εκδηλώσει ψωριασική αρθρίτιδα
   
 • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής
 
Η ψωρίαση, είναι μια νόσος που επηρεάζει την υγεία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων συνεχίζει να έχει τη νόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η μεγαλύτερη κατανόηση που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια για τα αίτια που πυροδοτούν τη νόσο, δίνει νέες ελπίδες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών, στα πλαίσια της βελτίωσης της συνολικής κατάστασης της υγείας τους.
 
Πρόκειται για ένα νόσημα με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Η αποκατάσταση της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού, η διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που συνοδεύουν τη νόσο, βελτιώνει την κλινική εικόνα και την πορεία της υγείας ασθενών με ψωρίαση.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία, έχουμε διαπιστώσει ότι ασθενείς που ακολουθούν τη προσέγγιση μας, μειώνουν σημαντικά την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των εξάρσεων της νόσου, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και να βιώνουν μια ουσιαστική βελτίωση, αντί για μια σταθερή επιδείνωση.


 
 

Πηγές:

1. 
Ψωρίαση

2. Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων


3. Ειδικές Εξετάσεις που Απευθύνονται σε Ασθενείς με Αυτοάνοσο Εντοπίζουν Ελλείψεις που Επηρεάζουν την Πορεία της Νόσου
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.