Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Έλλειψη Σεληνίου
Η Θέση της Διόρθωσης των Ελλείψεων του Οργανισμού στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση Χρόνιων Ασθενειών
Θυμάται το Ανοσοποιητικό Σύστημα Προηγούμενες Φλεγμονές;
Παράγοντες που Οδηγούν στην Ανάπτυξη Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ)

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2018


Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2018
Εφαρμογή της Ανοσοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου
 
Το βραβείο Νόμπελ ιατρικής για το 2018 δόθηκε στους ανοσολόγους Τζέιμς Π. Άλισον και Τασούκου Χόνζο για τις ανακαλύψεις τους που οδήγησαν σε μια νέα εντελώς σειρά θεραπειών για τον καρκίνο. 1
 

Αυτή η νέα θεραπευτική προσέγγιση συνδέεται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των καρκινικών κυττάρων και είναι ένα νέο πολλά υποσχόμενο όπλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, τα Τ-λεμφοκύτταρα, εντοπίζουν και καταστρέφουν μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει όταν τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν τρόπο να αδρανοποιήσουν την αντίδραση των λευκών αιμοσφαιρίων εναντίον τους με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν από τον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος και να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα.  
 
Τα καρκινικά κύτταρα φρενάρουν το ανοσοποιητικό
 Οι δύο ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να φρενάρουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων χρησιμοποιώντας ειδικές πρωτεΐνες που λειτουργούν ως διακόπτες λειτουργίας (checkpoints) και βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια των Τ-λεμφοκυττάρων.
 
Τα καρκινικά κύτταρα ενεργοποιούν αυτούς τους διακόπτες και εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να τα καταστρέψει.
 
Με βάση αυτές τις ανακαλύψεις δημιουργήθηκε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που απενεργοποιούν το φρένο που έχουν θέσει σε λειτουργία τα καρκινικά κύτταρα. Μόλις αδρανοποιηθεί το φρένο τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται και καταστρέφουν τον καρκίνο.2
 
Οι νέες θεραπείες έχουν δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε κάποιες μορφές καρκίνου όπως το μελάνωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, το λέμφωμα και τον καρκίνο του νεφρού.
 1
 
 
Ανοσοθεραπεία και Ιατρική Ακριβείας
 
Οι ανοσοθεραπείες που έχουν αναπτυχθεί είναι πάνω από 200 μέχρι στιγμής και απευθύνονται σε διαφορετικούς τύπου καρκίνου. Η ανοσοθεραπεία για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζεται με εξετάσεις που εντοπίζουν ποια θεραπεία θα επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα με βάση την γενετική ταυτότητα των κυττάρων.3
 
Όπως αναφέρει ο Dr. Τζώρτζιο Σκαλιώτι, επικεφαλής του τμήματος ογκολογίας του πανεπιστημίου του Τορίνο, θα πρέπει οποιαδήποτε ανοσοθεραπεία να χορηγείται στοχευμένα στα πλαίσια της ιατρικής ακριβείας.
3
 
Ο κάθε τύπος καρκίνου έχει μια συγκεκριμένη βιολογική ταυτότητα. Γενετικοί δείκτες –έχουν εντοπιστεί 
πάνω από 500- ταυτοποιούν τον καρκίνο ενός ασθενή και επιτρέπουν τον προσδιορισμό της κατάλληλης ανοσοθεραπείας για τον συγκεκριμένο ασθενή.
 
Οι συγκεκριμένες θεραπείες είναι πολλά υποσχόμενες για σημαντικό αριθμών καρκίνων και εισάγουν την ογκολογία σε μια νέα εποχή.
 
Στην Υγειά Σας!
Βιβλιογραφικές αναφορές

 
Nobel Prize in Physiology and Medicine 2018
 
Immunotherapy and Precision Medicine Dana Farber Cancer Institute 

 
US National Cancer Institute: Immunotherapy  


Immunotherapy Precision Medicine 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.