Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Δούκα
Χυμός φρούτων, γιατί δεν είναι μια τόσο υγιεινή συνήθεια όσο νομίζουμε
Πώς να Ενισχύσουμε την Υγεία & το Ανοσοποιητικό μας Σύστημα αυτό το Καλοκαίρι
Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;

Δείτε επίσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Δούκα
Χυμός φρούτων, γιατί δεν είναι μια τόσο υγιεινή συνήθεια όσο νομίζουμε
Σε ποιο βαθμό μπορεί η αλλαγή τρόπου ζωής να μας προστατεύσει από ασθένειες;
Συμμετοχή του Dr. Τσουκαλά στο International Congress of Rural Medicine στο Τόκυο

Μείωση της Kατανάλωσης Zάχαρης για τη Mείωση του Kινδύνου των Xρόνιων Νοσημάτων

Τροφές με κρυμμένη ζάχαρη

Μείωση της Kατανάλωσης Zάχαρης για τη Mείωση του Kινδύνου των Xρόνιων Νοσημάτων

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς 


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη σημαντική μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης ακόμη και αυτής που βρίσκεται στο μέλι και στους χυμούς φρούτων για τη μείωση του κινδύνου των χρόνιων ασθενειών.

 
Τα χρόνια νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο: εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνα για τους 41 εκατομμύρια (73%) από τους 56 εκατομμύρια θανάτους το 2017. (1-2)
 
Οι μεταβλητοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες των χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.
 
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου για μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.


Ζάχαρη και Χρόνια Νοσήματα

Παρότι είναι γνωστό πλέον ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία, η πλειοψηφία του πληθυσμού συνεχίζει να καταναλώνει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα από την ιδανική.
 
Ποια είναι όμως η ιδανική ποσότητα;
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή είναι 25 γραμμάρια την ημέρα. Πρόκειται για την ποσότητα που περιέχεται σε 2 πορτοκάλια. Και ενώ η κατανάλωση δύο πορτοκαλιών ή αντίστοιχων φρούτων έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας ζάχαρης μέσα από τη μορφή φυσικού χυμού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βλαβερή.(1,3)  
 
Για να φτιάξουμε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού χρησιμοποιούμε κατά μέσο όρο 3-4 πορτοκάλια και η ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε αυτό το ποτήρι δεν είναι πλέον σύνθετη και ενωμένη με ίνες και άλλα συστατικά του φρούτου, αλλά βρίσκεται σε ελεύθερη μορφή και ξεπερνάει τα 40 γρ.
 
«Τα ελεύθερα σάκχαρα περιλαμβάνουν μονοσακχαρίτες (όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη) και δισακχαρίτες (όπως η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη) που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά από τον παρασκευαστή, αυτόν που τα μαγειρεύει ή τον άμεσο καταναλωτή και τα σάκχαρα που περιέχονται φυσιολογικά στο μέλι, στα σιρόπια, στους χυμούς φρούτων και στους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.
 
Τα ελεύθερα σάκχαρα συμβάλλουν στη συνολική ενεργειακή πυκνότητα της διατροφής. Η υψηλότερη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων απειλεί τη θρεπτική αξία της διατροφής παρέχοντας σημαντική ενέργεια χωρίς να παρέχει θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε αυξημένο βάρος και αυξημένο κίνδυνο νόσου από χρόνια νοσήματα(1)
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
 
Πολλά από τα σάκχαρα που καταναλώνονται σήμερα είναι "κρυμμένα" στα επεξεργασμένα τρόφιμα που συνήθως δεν θεωρούνται γλυκά. Για παράδειγμα, 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ περιέχει περίπου 4 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) ελεύθερων σακχάρων. Ένα μόνο κουτάκι αναψυκτικού περιέχει μέχρι 40 γραμμάρια (περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού) ελεύθερων σακχάρων.(4)
 

Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)


Ο Π.Ο.Υ. συστήνει μειωμένη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ο ΠΟΥ συστήνει τη μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. 

Μία περαιτέρω μείωση κάτω από 5% ή περίπου 25 γραμμάρια ανά ημέρα προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία.(1)

Η μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης συστήθηκε για πρώτη φορά το 1989 από τον Π.Ο.Υ. και εξετάστηκε περαιτέρω το 2002. Στην τρέχουσα νέα ενημερωμένη κατευθυντήρια οδηγία του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά περαιτέρω μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από 5% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας.(4) 

Η μείωση της ελεύθερης ζάχαρης είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για καλή υγεία. Παρότι ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες ως γενική οδηγία προτείνω να αποφεύγετε τις βιομηχανικά επεξεργασμένες τροφές και να προτιμάτε πλήρεις τροφές όπως τα ολόκληρα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά, τα ψάρια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά από ζώα ελευθέρας βοσκής. Οι τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία έχουν αυξημένη θρεπτική αξία και περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και προβιοτικά απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του οργανισμού.(5-7)

Μαζί με τα παραπάνω η φυσική άσκηση και η κατανάλωση άφθονου νερού είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της καλής υγείας και την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.(1,6,8)

 
Στην Υγειά Σας!    
 


Βιβλιογραφικές Αναφορές
  1. Reducing free sugars intake in adults to reduce the risk of noncommunicable diseases. 
  2. WHO 10 facts on noncommunicable diseases. 
  3. Sugars intake for adults and children Guideline, WHO. 
  4. WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children. 
  5. The Role of Nutrients in Reducing the Risk for Noncommunicable Diseases during Aging. Maaike J. Bruins et. al. Nutrients. 2019 Jan. 
  6. Healthy living is the best revenge: findings from the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition-Potsdam study. Ford et. al. Arch Intern Med. 2009 Aug 10.
  7. Enough is enough. Frei B, Ames BN, Blumberg JB, Willett WC. Ann Intern Med. 2014 Jun 3.
  8. The Importance of Good Hydration for the Prevention of Chronic Diseases Friedrich Manz, MD, and Andreas Wentz, MD June 2005. Nutrition Reviews.


Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ειδική Ρευματολόγος
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους