Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Κατανάλωση Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων Βοηθά στην Αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεγμονής


Σε πρόσφατη ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση ωμεγα-3 λιπαρών οξέων, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των δεικτών φλεγμονής, καθώς και στη συνολικότερη βελτίωση της κατάστασης υγείας.

Η Κατανάλωση Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων Βοηθά στην Αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεγμονής
  
H χρόνια φλεγμονή εμπλέκεται σε ένα μεγάλο αριθμό μεταβολικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία, που αυξάνουν το κίνδυνο για χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες ασθένειες και τα εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού συστήματος (Αλτσχάιμερ)

Σε πρόσφατη ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση ωμεγα-3 λιπαρών οξέων, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των δεικτών φλεγμονής, καθώς και στη συνολικότερη βελτίωση της κατάστασης υγείας.


Τι είναι η Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι το σύνολο το διεργασιών που κινητοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός, στην προσπάθεια του να διορθώσει μια βλάβη.

Παρότι η φλεγμονή βιώνεται συνήθως ως το πρόβλημα από τον ασθενή, στην πραγματικότητα είναι η διαδικασία επίλυσης μιας βλάβης που προηγήθηκε. Όταν αυτή ολοκληρώνεται φυσιολογικά, η βλάβη αποκαθίσταται και το σημείο που είχε τραυματιστεί ή υποστεί βλάβη, ανακτά τη φυσιολογική του λειτουργία.


Παραδείγματα φλεγμονής μετά από βλάβη, είναι το έγκαυμα στο δέρμα μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ένας τραυματισμός στο πόδι ενώ αθλούμαστε, φλεγμονή στο στομάχι μετά από κατάχρηση αλκοόλ ή φαρμάκων κ.ά.
 
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται και η φλεγμονή παραμένει σε χρόνια βάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φλεγμονή γίνεται μέρος του προβλήματος και αντί να οδηγήσει σε επούλωση, επιδεινώνει τη βλάβη.  


Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει τη φλεγμονή.

Παρεμβάσεις στους μηχανισμούς ελέγχου της φλεγμονής και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών που την τροφοδοτούν, είναι απαραίτητες για την επίλυση της.  Επίλυση της Φλεγμονής

Η φλεγμονή ελέγχεται μέσα από την παραγωγή χημικών ουσιών που δίνουν οδηγίες και κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επίλυσή της, οδηγεί σε επούλωση των ιστών και αποκατάσταση της λειτουργίας της περιοχής που είχε υποστεί βλάβη.
 
Οι ουσίες που ελέγχουν τη φλεγμονή είναι κυρίως μικρά μόρια λιπαρών, που παράγονται στον οργανισμό από τον συνδυασμό ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών. Τέτοιες ουσίες είναι οι κυτοκίνες, οι προσταγλανδίνες και οι ρεσολβίνες. Η έρευνα των επιστημόνων επικεντρώνεται κυρίως στις ρεσολβίνες, καθώς παίζουν κεντρικό ρόλο στην επούλωση και στη διαδικασία της φλεγμονής.
 
Είναι μια εξαιρετικά συντονισμένη διαδικασία, που αφορά στην εναλλαγή και επαρκή παρουσία ουσιών που σηματοδοτούν την έναρξη της φλεγμονής και ουσιών που σηματοδοτούν την επίλυσή της.

 


Είκονα 2. Τα μόρια που ελέγχουν την φλεγμονή παράγονται από ω-3 & ω-6 λιπαρά. Απαιτείται η παρουσία επαρκών ποσοτήτων σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
 
Η παραγωγή αυτών των ουσιών απαιτεί την επαρκή ποσότητα σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, συγκεκριμένων βιταμινών (Β3, B2, B6, C), μεταλλικών στοιχείων (μαγνήσιο, ψευδάργυρος) και ορμονών, όπως η ινσουλίνη.
 

Ελλείψεις & Μεταβολικές Διαταραχές που Εμποδίζουν την Επίλυση της Φλεγμονής
 
Ελλείψεις σε βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία ή η αυξημένη παρουσία μιας ομάδας λιπαρών σε σχέση με μια άλλη, δυσχεραίνουν τις διαδικασίες επίλυσης της φλεγμονής και οδηγούν σε χρονιότητά της.
 
Επιπρόσθετα, ορμονικές διαταραχές που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο και η αυξημένη παρουσία σπλαχνικού λίπους, συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην επιδείνωση χρόνιων φλεγμονών. 

 

Ιδανικές Αναλογίες Μεταξύ των Λιπαρών

Η ιδανική αναλογία για παράδειγμα, μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών στη διατροφή μας, πρέπει να είναι 1:1. Θα πρέπει να έχουμε ένα μόριο ωμέγα-3 για κάθε μόριο ωμέγα 6. Αλλά και μια σχέση μέχρι 1:5 θεωρείται ένας καλός στόχος.

Η σχέση που καταγράφεται όμως στη σύγχρονη διατροφή είναι 1:16. Σε αιματολογικές αναλύσεις που πραγματοποιήσαμε σε ασθενείς μας τα τελευταία χρόνια, εντοπίστηκαν συχνά περιπτώσεις με αναλογίες της τάξεως του 1:40 ή και ακόμη περισσότερο. Η απόκλιση είναι συνήθως μεγαλύτερη σε παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας όπου συχνά παρατηρούνται και οι χειρότερες διατροφικές συνήθειες.

Όταν οι αναλογίες των λιπαρών οξέων μεταξύ τους αλλάζουν, αλλοιώνεται αντίστοιχα η ακεραιότητα και η λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών σε όλα τα κύτταρα στο σώμα μας.

Οι μεμβράνες των κυττάρων μας σχηματίζονται κυρίως από λίπος. Τυχόν μεταβολή της σύνθεσής τους, τις καθιστά πιο άκαμπτες ή πιο ελαστικές από το φυσιολογικό, γεγονός που επηρεάζει τη διέλευση των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου μέσω της μεμβράνης και, επομένως, τη συνολική λειτουργία κάθε κυττάρου και συστήματος μέσα στο σώμα.

Ξέρουμε ότι διατροφές πλούσιες σε ωμέγα-6 έχουν ανοσοκατασταλτική δράση και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέχρι και είκοσι φορές. Είναι φανερό ότι όσο περισσότερο βελτιώνεται η αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 στη διατροφή, πλησιάζοντας προς την ιδανική αναλογία 1:1, τόσο περισσότερο μειώνεται η θνησιμότητα λόγω καρδιακών παθήσεων. Η μείωση αυτή φθάνει μέχρι και το 70%.

Οι καλύτερες αναλογίες σχετίζονται επίσης, με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, καθώς και με μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ή εκφυλιστικές νόσους.

Προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, οι γαστρεντερικές διαταραχές, ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα, αυξήθηκαν σημαντικά στο διάστημα που προτείνονταν η αποφυγή του λίπους στη διατροφή.


Ποιες Τροφές Είναι Ωφέλιμες & Ποιες Όχι

Τα στοιχεία αυτά μάς οδηγούν στη διαπίστωση ότι η διατροφή μας πρέπει να περιέχει άφθονα ωφέλιμα λιπαρά όπως τα ωμέγα-3. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι τα ζωικά λίπη, όταν προέρχονται από ζώα που τρέφονται με γρασίδι, περιέχουν άφθονα ωμέγα-3 με παρόμοιες αναλογίες με αυτές των λιπαρών που προέρχονται από τα ψάρια.

Είναι ωφέλιμο να καταναλώνουμε έλαια και λιπαρά που βρίσκονται:

 • Στο ελαιόλαδο
 • Στο λινέλαιο
 • Στα καρύδια
 • Στα αμύγδαλα
 • Στις σαρδέλες
 • Σε αυγά «ω3» ή από κότες ελευθέρας βοσκής
 • Στο λιναρόσπορο
 • Στο βιολογικό βούτυρο
 • Στο βούτυρο και τα γαλακτοκομικά αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής
 • Στο λίπος ζώων ελευθέρας βοσκής

Αντιθέτως, η διατροφή μας δεν θα πρέπει να περιέχει συνθετικά τρανς λιπαρά και θα πρέπει να αποφεύγουμε τα έλαια με προ-φλεγμονώδη ωμέγα-6 όπως:
 • Τα λιπαρά που προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται με τεχνητές τροφές, καλαμπόκι και σόγια
 • Τα πολυακόρεστα έλαια, όπως εκείνα από σπόρους καλαμποκιού, σόγιας και ηλίανθου
 • Τις μαργαρίνες και γενικά τα συνθετικά παρασκευασμένα έλαια.


Εξειδικευμένες Εξετάσεις Ανιχνεύουν την Αλλοίωση της Αναλογίας των Λιπαρών Οξέων 

Τα διαφορετικά μόρια των λιπαρών μπορούν να μετρηθούν με ειδικές εξετάσεις στο αίμα και οι τιμές αυτές μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για την κατάσταση υγείας ενός ατόμου, τη διατροφή του και την προδιάθεση ή όχι για την ανάπτυξη φλεγμονών.

Είναι ζωτικής σημασίας τα ωμέγα-3 να βρίσκονται σε σωστές αναλογίες με τα υπόλοιπα λιπαρά. Η ιδανική αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών στη διατροφή μας, πρέπει να είναι μικρότερη του 1 προς 5. Θα πρέπει για κάθε ένα μόριο ωμέγα-3, να προσλαμβάνονται το μέγιστο 5 μόρια ωμέγα-6. Ωστόσο η σχέση ω-3 προς ω6, που καταγράφεται στη σύγχρονη διατροφή είναι 1 προς 20.
 
Η αλλοίωση της σχέσης των λιπαρών οξέων μεταξύ τους, έχει αρνητική επίδραση στην:

 • ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί τη φλεγμονή
 • λειτουργιά του ανοσοποιητικού
 • λειτουργία του ορμονικού συστήματος
 
Σε πρόσφατη ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση ωμεγα-3 λιπαρών οξέων, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των δεικτών φλεγμονής, καθώς και στη συνολικότερη βελτίωση της κατάστασης υγείας. 
  


  Πηγές:

1.
Ωμέγα 3 Λιπαρά & Λίπη, η Σχέση τους με την Υγεία μας και τα Χρόνια Νοσήματα

2. 
Νέοι Τρόποι Αντιμετώπισης της Φλεγμονής στα Αυτοάνοσα Νοσήματα

3. Χρόνια Φλεγμονή

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.