Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

6 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Γιατί Ορισμένοι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Αισθάνονται Χειρότερα κατά τους Καλοκαιρινούς Μήνες
Γιατί πολλοί Ασθενείς με Χασιμότο δεν Αισθάνονται καλά ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει Ρυθμισμένος στις Εξετάσεις

Δείτε επίσης

7 Ελλείψεις & Μεταβολικές Διαταραχές που Έχουν Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο


Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, είναι ότι οι ορμονικές τους εξετάσεις δείχνουν φυσιολογικές, ενώ οι ίδιοι δεν αισθάνονται καλά.

7 Ελλείψεις & Μεταβολικές Διαταραχές που Έχουν Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
 
Πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto), έχουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη νόσο και δεν το γνωρίζουν.
 
Οριακές ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, επιβαρύνουν την υγεία ασθενών με νόσο του Χασιμότο.
 
Εξειδικευμένες εξετάσεις καθοδηγούν ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή, που βελτιώνουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών. 

 
Η νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τον θυρεοειδή αδένα, του επιτίθεται και σταδιακά τον καταστρέφει. Πρόκειται για μια νόσο που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.
 
Ένας κεντρικός παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία των ασθενών με Χασιμότο, είναι ελλείψεις του οργανισμού και μεταβολικές διαταραχές, που συνδέονται τη νόσο.

 
 
Προβλήματα που Επιβαρύνουν την Υγεία & την Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
 
Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, είναι ότι οι ορμονικές τους εξετάσεις δείχνουν φυσιολογικές, ενώ οι ίδιοι δεν αισθάνονται καλά. Ακόμη και η ρύθμιση του θυρεοειδή με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, συχνά δεν αρκεί ώστε να βελτιώσει την εικόνα.
 
Χαμηλά επίπεδα ενέργειας, εύκολη κόπωση, δυσκολία στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, μυϊκοί πόνοι, εναλλαγές στη διάθεση και διαταραχές στη λειτουργία του γαστρεντερικού, είναι τα πιο συχνά προβλήματα που βιώνουν οι ασθενείς.
 
Λόγω του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ των γυναικών και των ορμονικών αλλαγών που βιώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εννέα στις δέκα περιπτώσεις η νόσος πλήττει γυναίκες. Έτσι συμβαίνει συχνά μια ασθενής να επισκέπτεται το γιατρό της και ενώ οι εξετάσεις της μπορεί να είναι φυσιολογικές, η ίδια να μην αισθάνεται καλά. Ο γιατρός επιβεβαιώνει ότι δεν εντοπίζει κάποια δυσλειτουργία του αδένα και ότι τα συμπτώματα που βιώνει η ασθενής δεν συνδέονται με το θυρεοειδή.
 
Η ασθενής συνεχίζει όμως να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητα και να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, να ελέγξει το σωματικό της βάρος, να αντιμετωπίσει τους μυϊκούς πόνους και τις διαταραχές από το στομάχι ή το έντερο.
 
Κάποιες φορές οι ασθενείς μπορεί να σκεφτούν ότι το πρόβλημα τους είναι ψυχολογικό ή ότι έχουν ανάγκη από περισσότερη ξεκούραση. Ωστόσο, οι προσπάθειες να ελέγξουν το στρες και η επαρκής ξεκούραση δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την κατάσταση, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
 
Στις περιπτώσεις που η δυσκολία αφορά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, δεν είναι σπάνιο ορισμένοι ασθενείς να μειώνουν σημαντικά την ποσότητα τροφής και να πιέζουν τον εαυτό τους να κάνουν άσκηση, παρά τα λιγοστά αποθέματα ενέργειας, με πενιχρά αποτελέσματα.  
 
Οι ασθενείς καταλήγουν να συμβιβάζονται με αυτό που βιώνουν και συνεχίζουν την προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής.

 
 
Γιατί οι Ασθενείς με Χασιμότο Συνεχίζουν να μην Αισθάνονται καλά ενώ έχουν Φυσιολογικές Εξετάσεις
 
Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο είναι ένα νόσημα με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν με κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, παραμένουν για χρόνια και επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού συνολικά.
 
Οι πιο κοινές ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη νόσο του Χασιμότο είναι:
 
1. Βιταμίνη D: Η έλλειψή της επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων και επιδεινώνει τη λειτουργία του θυρεοειδή, το μεταβολισμό, τον ύπνο και τη διάθεση.
 
Ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D (υψηλότερα από 50ng/mL), συνδέονται με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου, αυξημένη πνευματική διαύγεια, μείωση της χρόνιας φλεγμονής, βελτίωση του ύπνου και του αισθήματος καλής υγείας[1][2].

2. Μεταλλικά Στοιχεία, σελήνιο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, σίδηρος: Η έλλειψη σεληνίου αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή, επιδεινώνει τη θυρεοειδική λειτουργία και την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. 
 
Η έλλειψη ψευδαργύρου επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την ικανότητα επούλωσης του οργανισμού και την ικανότητα διαχείρισης της φλεγμονής.

Επιπρόσθετα, ασθενείς με νόσο του Χασιμότο είναι σημαντικό να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μαγνησίου και σιδήρου. Το μαγνήσιο και ο σίδηρος συμμετέχουν στην παραγωγή και στην ενεργοποίηση των θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψή τους επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδή, τα επίπεδα ενέργειας, τον ύπνο και τη διάθεση[3][4]. Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων στα συγκεκριμένα στοιχεία βελτιώνει σημαντικά την πορεία της υγείας των ασθενών.
 
3. Βιταμίνες Β1 & Β12: Η έλλειψη Β12 και Β1 είναι κοινές σε άτομα με νόσο του Χασιμότο. Η νόσος συχνά συνοδεύεται από χαμηλή παραγωγή γαστρικών υγρών, που επηρεάζει την απορρόφηση των συγκεκριμένων βιταμινών. Χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης B12, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή. Ενώ χαμηλά επίπεδα Β1 συνδέονται με χρόνια έλλειψη ενέργειας.

 

Εικόνα: σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. A. Mikulska et al. Int. J. Mol. Sci. 2022.


4. Αντίσταση στην ινσουλίνη: πρόκειται για τη σημαντικότερη μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει την υγεία των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Μπλοκάρει το μεταβολισμό και ιδιαίτερα τις καύσεις του λίπους. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης προάγουν τη χρόνια φλεγμονή,  συμβάλλουν στη δημιουργία όζων στο θυρεοειδή και απορρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνοντας την καταστροφή του αδένα[5][6][7][8].
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση της αντίστασης της ινσουλίνης είναι κεντρικός παράγοντας για τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη μείωση του σωματικού βάρους, της χρόνιας φλεγμονής και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
 
5. Αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας (δυσβίωση): το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής και ανοσολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μειωμένη παρουσία ωφέλιμων και η αυξημένη παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, προάγουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Χασιμότο[9].
 
Η αντιμετώπιση της δυσβίωσης του γαστρεντερικού, μπορεί να βελτιώσει την εντερική κινητικότητα, την κοιλιακή διάταση και τα συμπτώματα παλινδρόμησης και του καύσου στον οισοφάγο. Συνδέεται άμεσα επίσης με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, επηρεάζοντας τη διάθεση αλλά και τη συνολική κατάσταση υγείας.
 
6. Οξειδωτικό στρες: κατά τη διενέργεια των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό, παράγονται κάποια βλαβερά στοιχεία που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Η παραγωγή τους είναι φυσιολογική και οι αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν, αντισταθμίζονται από αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Η αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών, διαταράσσει τη λειτουργία του οργανισμού και ονομάζεται οξειδωτικό στρες[3[10][11]]
 
Οι βλάβες που προκύπτουν από την αυξημένη παρουσία ελεύθερων ριζών, εφόσον δεν αντισταθμιστούν, μειώνουν το μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και επιβαρύνουν την πορεία της νόσου, ακόμη και σε ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. 
 
Η ισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξείδωση και των αντιοξειδωτικών μηχανισμών, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 
 
Χασιμότο & Ελλείψεις
 
Συνοψίζοντας, για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα είναι απαραίτητη η επάρκεια σε σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες, ιδιαίτερα οι βιταμίνες D, η B12 & Β1[3,[12]].
 
Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει ομαλά, απαιτεί την πρόσληψη ζωτικών συστατικών σε συγκεκριμένες αναλογίες μεταξύ τους.

Οι βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά λειτουργούν μαζί, συνεργικά. Συμμετέχουν συνδυαστικά σε χιλιάδες χημικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι η χορήγηση μίας και μόνης ουσίας δεν αρκεί για να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία. Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης ενός θρεπτικού συστατικού, βασίζεται στην παράλληλη χορήγηση και των συστατικών που λειτουργούν συνδυαστικά με αυτό.

Συνεπώς, η χορήγηση μόνο σεληνίου ή βιταμίνης D ή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, χωρίς αυτή να συνδυάζεται με την ταυτόχρονη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων όλων των μικροθρεπτικών συστατικών, που απαιτούνται για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κλινική εικόνα του ασθενή. 

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών δείχνει ότι η χορήγηση βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων (μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), προβιοτικών, αντιοξειδωτικών και αμινοξέων, συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας και της πορείας της νόσου στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. 
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών με ιατρικές παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, στη συμπλήρωση και στη διατροφή σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής στις περιπτώσεις που ενδείκνυται, είναι σημαντικές στη βελτίωση των προβλημάτων υγείας που βιώνουν ασθενείς με νόσο του Χασιμότο.

 
 
Εντοπισμός & Διόρθωση των Ελλείψεων & των Μεταβολικών Διαταραχών
 
Η δυσκολία στην αντιμετώπιση των παραπάνω ελλείψεων και διαταραχών, έγκειται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Συνήθως περνούν απαρατήρητες για πολλά χρόνια και επιδεινώνουν την υγεία και την πορεία της νόσου ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Αυξάνουν την ταχύτητα καταστροφής του αδένα, τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπρόσθετων αυτοάνοσων νοσημάτων και καρδιαγγειακής νόσου, ενώ παράλληλα μειώνουν την ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή.
 
Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα.
Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ. 

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων[13][14].

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου Hashimoto και ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:


 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto[12,13].
   
 • Στην κατάσταση οξείδωσης και την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού: το οξειδωτικό στρες συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο[15].
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου[16].
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα[5-8,14,16]
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών[17].
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος[14].
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί[17].
 
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού[14,17,[18][19]].
 
Με τη χρήση των μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν την πορεία της θυρεοειδίτιδας Χασίμοτο.
 
Σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη νόσο, η πορεία της υγείας και η ποιότητα ζωής επιδεινώνονται σταθερά. 
 
Η κλινική μας έχει βοηθήσει πάνω από 25.000 άτομα με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα, κατά την τελευταία δεκαετία. Ο μεγαλύτερος αριθμός από τους ασθενείς που παρακολουθούμε πάσχει από νόσο του Χασιμότο.

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν[20]:


 • Σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, μείωση του σωματικού βάρους, αύξηση των επιπέδων ενέργειας, μείωση των μυϊκών πόνων και της γαστρεντερικής λειτουργίας.
   
 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
   
 • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
   
 • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα. 
   
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
   
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.

 


 
 
 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] Hahn J, Cook N, VITAL randomized controlled trial. ACR Convergence 2021; November 3-10, 2021
[2] Immunomodulatory Function of Vitamin D and Its Role in Autoimmune Thyroid Disease. Rui Zhao et al. Front. Immunol., 19 February 2021. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.574967/full
[3] Metabolic Characteristics of Hashimoto’s Thyroiditis Patients and the Role of Microelements and Diet in the Disease Management—An Overview.  Aniceta A. Mikulska et al. Int. J. Mol. Sci. 2022
[4]  Micronutrients in autoimmune diseases: possible therapeutic benefits of zinc and vitamin D. IngaWessels, LotharRink. Elsevier, The Journal of Nutritional Biochemistry. March 2020. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2019.108240 
[5] Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal . 2019https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31350776/ 
[6] Metabolic syndrome is associated with an increased incidence of subclinical hypothyroidism – A Cohort Study. Chia-Hsuin Chang et al. Nature > Scientific Reports. July 2017 https://www.nature.com/articles/s41598-017-07004-2
[7] Thyroid disease and the metabolic syndrome Mehran et al. urrent Opinion in Endocrinology & Diabetes and Obesity: October 2019 https://journals.lww.com/co-endocrinology/Abstract/2019/10000/Thyroid_disease_and_the_metabolic_syndrome.7.aspx
[8] Metabolic syndrome and its components are associated with increased thyroid volume and nodule prevalence in a mild-to-moderate iodine-deficient area  Semra Ayturk et al. ur J Endocrinol . 2009 Oct https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19633072/
[9] Gut microbiome and its role in obesity and insulin resistance. Clare J Lee et al. Ann N Y Acad Sci . 2020 Feb. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31087391/
[10] Improving the Vitamin D Status of Vitamin D Deficient Adults Is Associated With Improved Mitochondrial Oxidative Function in Skeletal Muscle Akash Sinha et. al. J Clin Endocrinol Metab . 2013. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23393184/ 
[11] Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R1, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar
[12] Thiamine and Hashimoto's thyroiditis: a report of three cases. Costantini A, Pala MI. J altern Complement Med. 2014.
[13] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi. BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020.
[14] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vasileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, November.
[15] Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R1, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar
[16] Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal . 2019https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31350776/
[17] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
[18] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
[19] A Clinical Trial for the Identification of Metabolic Biomarkers in Hashimoto’s Thyroiditis and in Psoriasis: Study Protocol  Evangelia Sarandi, Sabine Kruger Krasagakis, Dimitris Tsoukalas, Gottfried Rudofsky, Aristides Tsatsakis. ISP Pathophysiology
[20] Micronutrient deficiencies and metabolic status, associations with infectious and autoimmune diseases. Tsoukalas D, Saranti E.13th International Congress on Autoimmunity Greece, 12 June, 2022.
 


 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.