Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Γιατί Ορισμένοι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Αισθάνονται Χειρότερα κατά τους Καλοκαιρινούς Μήνες


Η λειτουργία του θυρεοειδή επηρεάζεται σημαντικά από τις εναλλαγές των εποχών και της θερμοκρασίας.

Γιατί Ορισμένοι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Αισθάνονται Χειρότερα κατά τους Καλοκαιρινούς Μήνες
 
Οι συνθήκες που επικρατούν την καλοκαιρινή περίοδο, προκαλούν αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδή. Σε κάποια άτομα μπορούν να βελτιώσουν τη θυρεοειδική λειτουργία.
 
Ωστόσο σε ορισμένα άτομα μπορούν να αυξήσουν τις εξάρσεις της νόσου και να επιδεινώσουν τα προβλήματα που συνδέονται με τη νόσο του Χασιμότο.

 
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί ασθενείς με νόσο του Χασιμότο αισθάνονται χειρότερα.
 
Οι συνθήκες που επικρατούν κατά το καλοκαίρι, επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή, αυξάνουν τις εξάρσεις της νόσου και επιδεινώνουν τα προβλήματα που συνδέονται με τη νόσο του Χασιμότο.
 
Ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο το καλοκαίρι μπορούν να:

 • νιώθουν το σώμα τους πιο βαρύ
 • παρατηρούν αύξηση στο σωματικό τους βάρος
 • κοιμούνται παραπάνω απ’ ότι συνήθως, χωρίς ωστόσο να νιώθουν ότι ξεκουράστηκαν
 • λαχταρούν να καταναλώσουν περισσότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη
 • έχουν μειωμένη διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές
 • νιώθουν μειωμένη ευχαρίστηση από πράγματα που παλαιότερα τους άρεσαν
 • δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και θολούρα στο μυαλό
 • νιώθουν αυξημένη ανησυχία
 • έχουν χαμηλό πυρετό (δεκατική πυρετική κίνηση)
 
Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση και την προσαρμογή του μεταβολισμού στις καθημερινές εναλλαγές συνθηκών που αφορούν την εξωτερική θερμοκρασία, τις απαιτήσεις για ενέργεια, την πέψη και τις εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ άλλων.

Αν θα πρέπει να ανέβουμε τις σκάλες ή να κάνουμε σωματική άσκηση, ο θυρεοειδής αυξάνει τη λειτουργία του και τον μεταβολισμό, το ίδιο κάνει και όταν κάνει κρύο, όταν έχουμε στρες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία στη ζωή, αλλά και όταν είμαστε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι.

Όταν όμως ξεκουραζόμαστε, είμαστε χαλαροί, λυπημένοι ή κάνει ζέστη ο θυρεοειδής μειώνει τη λειτουργία του και τον μεταβολισμό.

Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή και η επιβράδυνση του μεταβολισμού, είναι και ο λόγος που ο υπο-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με κούραση, μελαγχολία και αύξηση βάρους μεταξύ άλλων.

Αντίθετα ο υπερ-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με συμπτώματα όπως υπερένταση, απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, δυσανεξία στη ζέστη και γενικά συμπτώματα που συνδέονται με αυξημένο μεταβολισμό.
 
Η λειτουργία του θυρεοειδή επηρεάζεται σημαντικά από τις εναλλαγές των εποχών και της θερμοκρασίας[1].

 
 
Παράγοντες που Επηρεάζουν τη Λειτουργία του Θυρεοειδή κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες
 
Η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και η αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδή και του οργανισμού συνολικά.
 
Σε άτομα που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική οι παραπάνω διεργασίες έχουν θετικό αποτέλεσμα και βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας και της συνολικής του εικόνας.
 
Ωστόσο σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η ενίσχυση της λειτουργίας του θυρεοειδή οδηγεί σε συμπτώματα υπερ-θυρεοειδισμού, με δυσανεξία στη ζέστη, ταχυκαρδίες, αυξημένο στρες, υπερένταση, αυξημένη εφίδρωση και διαταραχή στον ύπνο. 
 
Η σύντομη καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, αυξάνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ουσιών όμως η μελατονίνη, αλλά και την παραγωγή βιταμίνης D. Τόσο η μελατονίνη όσο και η βιταμίνη D, ενισχύουν τη λειτουργία του θυρεοειδή και προκαλούν ένα αίσθημα μεγαλύτερης σωματικής ευεξίας[2][3].
 
Η μελατονίνη παράγεται στο σώμα με την έκθεση στην υπέρυθρη ακτινοβολία. Μικρή έκθεση στο ηλιακό φως, 10-20 λεπτά, αρκεί ώστε να παραχθεί επαρκής ποσότητα μελατονίνης.
 
Η μελατονίνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενισχύει τους μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
 
Η βιταμίνη D επιδρά θετικά στη θυρεοειδική λειτουργία και στο ανοσοποιητικό σύστημα[4][5][6].
 
Σε άτομα που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή η σύντομη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία βελτιώνει την κατάσταση της υγείας, τη λειτουργία του θυρεοειδή, έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδή και βελτιώνει την εικόνα της νόσου του Χασιμότο.
 
Σε άτομα όμως που λαμβάνουν ορμονική υποκατάσταση, η βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδή, συχνά οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων υπερ-θυρεοειδισμού και μπορεί να επιβαρύνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Αντίθετα, η επιδείνωση της θυρεοειδικής λειτουργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω μείωσης των επιπέδων της βιταμίνης D και της μελατονίνης, συχνά οδηγούν στην εκδήλωση συμπτωμάτων υπο-θυρεοειδισμού με δυσανεξία στο κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους, μελαγχολία και έντονη κόπωση. 
 
Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά ζεστών καλοκαιριών, μπορούν επίσης να αυξηθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης[7]. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγει ο οργανισμός στην προσπάθεια του να προσαρμοστεί σε δύσκολες συνθήκες ή απότομες αλλαγές.
 
Οι ασθενείς με νόσο του Hashimoto έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Η αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης βραχυπρόθεσμα βοηθάει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Ωστόσο, μια χρόνια αύξηση της κορτιζόλης μπορεί να απορυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει αύξηση των εξάρσεων και επιδείνωση της πορείας της νόσου[8][9].
 
Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλά άτομα αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης, χυμών και φρούτων που περιέχουν αυξημένη ζάχαρη όπως τα σύκα, τα σταφύλια και οι μπανάνες.
 
Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και φρουκτόζης επιδεινώνει τη θυρεοειδική λειτουργία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, απορυθμίζει το ανοσοποιητικό και ενισχύει τις χρόνιες φλεγμονές.

 
 
Συστάσεις
 
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ανεπιθύμητων προβλημάτων που συνδέονται με τον θυρεοειδή, θα πρέπει τα άτομα με διαγνωσμένη νόσο του Χασιμότο να:
 

 • Εκτίθενται στο ήλιο χωρίς ωστόσο να υπερβαίνουν τα 20-30 λεπτά.
   
 • Αποφεύγουν την μακρά έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.
   
 • Ενυδατώνονται επαρκώς και να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα λαχανικών και φυσικού μη-επεξεργασμένου αλατιού, για την πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων που χάνονται με την αυξημένη εφίδρωση και διούρηση.
   
 • Διατηρούν ιδανικές τιμές βιταμίνης D, πάνω από 50 ng/mL.
   
 • Καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο, μια ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2-4 ποτήρια την εβδομάδα, μπορεί να διαχειριστεί από το σώμα χωρίς να προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία του οργανισμού.
   
 • Προτιμούν φρούτα που περιέχουν χαμηλή ποσότητα ζάχαρης, όπως τα κεράσια, οι φράουλες, το καρπούζι, τα μούρα, το αβοκάντο, τα ακτινίδια και μύρτιλλα.
   
 • Εντοπίσουν και να διορθώσουν ελλείψεις του οργανισμού και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας,  η αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο πρέπει να περιλαμβάνει, μαζί με τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τον εντοπισμό και τη  διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που τη συνοδεύουν[7-16].

Οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά και διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η χρόνια φλεγμονή, επιδεινώνονται σταδιακά στο χρόνο, οδηγόντας σε νόσο. 

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δε διαχειριστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της προχωρά σε σταθερή και σταδιακή επιδείνωση μέσα από εξάρσεις και υφέσεις, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα και την κατάσταση υγείας του ασθενή. 
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.
  
 


Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] Effect of Seasonal Changes on the Transition Between Subclinical Hypothyroid and Euthyroid Status. Kim TH, Kim KW, Ahn HY, Choi HS, Won H, Choi Y, et al.  J Clin Endocrinol Metab (2013) doi: 10.1210/jc.2013-1607
[2]Annual variation in daily light exposure and circadian change of melatonin and cortisol concentrations at a northern latitude with large seasonal differences in photoperiod length. Adamsson, M., Laike, T. & Morita, T. Journal of physiological anthropologyhttps://doi.org/10.1186/s40101-016-0103-9 (2016).
[3] Melatonin and mitochondrial dysfunction in the central nervous system  Daniel P Cardinali et al. Horm Behav . 2013 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22391273/
[4] Immunomodulatory Function of Vitamin D and Its Role in Autoimmune Thyroid Disease. Rui Zhao et al. Front. Immunol., 19 February 2021. 
[5] Vitamin D and thyroid disorders: a systematic review and Meta-analysis of observational studies  Sorour Taheriniya et al. BMC Endocrine Disorders, 2021.
[6] Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial BMJ 2022.
[7] Mc Morris T, et al. Heat stress, plasma concentrations of adrenaline, noradrenaline, 5-hydroxytryptamine and cortisol, mood state and cognitive performance, 2006
[8] Agha-Hosseini F, et al. The association of elevated plasma cortisol and Hashimoto's Thyroiditis, a neglected part of immune response, 2016
[9] Vitlic A, et al. Stress, ageing and their influence on functional, cellular and molecular aspects of the immune system, 2014
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.