Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Γρήγορη Αύξηση των Επιπέδων της Βιταμίνης D Ενισχύει τη Λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος


Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η Γρήγορη Αύξηση των Επιπέδων της Βιταμίνης D Ενισχύει τη Λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος
 
Νέα μελέτη αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο της χορήγησης υψηλών δόσεων για την άμεση αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε θεραπευτικά επίπεδα.
 
Η χορήγηση 5.000 μονάδων βιταμίνης D ημερησίως, χρειάζεται 3-5 μήνες για την επίτευξη θεραπευτικών επιπέδων, υψηλότερων από 
50 ng/mL.
 
Ωστόσο, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση επιπλοκών από αυτοάνοσα νοσήματα και λοιμώξεις, απαιτείται 
η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D σε θεραπευτικά επίπεδα εντός λίγων ημερών και όχι εντός 3-5 μηνών. Παράλληλα, απαιτείται η διατήρηση αυτών των επιπέδων πάνω 50 ng/mL καθόλη τη διάρκεια του έτους.
 
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία, ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα, παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, αναπνευστικές διαταραχές, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και καρκίνο.
 
Η έλλειψη βιταμίνης D αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις και τις σοβαρές επιπλοκές από αυτές.
 
Η έλλειψη βιταμίνης D επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή, συνδέεται με συχνές υποτροπές και επιδείνωση της πορείας στα αυτοάνοσα νοσήματα, διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και διαταραχές του μεταβολισμού που επιδεινώνουν την πορεία νοσημάτων όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και η αντίσταση στην ινσουλίνη[1].
 
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, συνοψίζει την υπάρχουσα γνώση και περιγράφει τα επίπεδα της βιταμίνης D που απαιτούνται για την αποτελεσματική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος[2].
 
Τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί ο συγγραφέας καθ. Sunil J. Wimalawansa και ο συντάκτης της μελέτης καθ. Bruce W. Hollis, είναι δύο από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως για τη βιταμίνη D.  

 
 

 
Για την βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτούνται επίπεδα βιταμίνης υψηλότερα των 50 ng/mL.
 
Prof. S Wimalawansa. Nutrients 2022.

 
 
Υψηλές Δόσεις βιταμίνης D για την Επίτευξη Θεραπευτικών Επιπέδων
 
Ενώ επίπεδα βιταμίνης D άνω των 30 ng/mL επαρκούν για την ομαλή λειτουργία των οστών, αυτά δεν επαρκούν για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλων συστημάτων.
 
Για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, απαιτούνται επίπεδα βιταμίνης D υψηλότερα των 50 ng/mL.
 
Σε ενήλικες με σωματικό βάρος 70 κιλών που λαμβάνουν βιταμίνη D 5000 μονάδες ημερησίως, απαιτούνται πάνω από 3 μήνες ώστε να επιτευχθούν επίπεδα βιταμίνης D  στο αίμα, υψηλότερα από 50 ng/mL. Αυτό δεν είναι αποτελεσματικό για τους ασθενείς σε επείγουσες καταστάσεις και κρατά χαμηλά τα επίπεδα της D για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Η καθυστέρηση στην επίτευξη θεραπευτικών επιπέδων, μπορεί να μειωθεί στις λίγες ημέρες, με τη χορήγηση υψηλότερης αρχικής δόσης βιταμίνης D.
 
Η μελέτη αναφέρει ότι η χορήγηση 100.000-500.000 μονάδων από του στόματος ως δόση εφόδου, αυξάνει τα επίπεδα της D στο αίμα πάνω από 50 ng/mL, σε 3-5 ημέρες και τα επίπεδα αυτά διατηρούνται για 2-3 μήνες. Τα άτομα που λαμβάνουν τόσο υψηλές ημερήσιες δόσεις πρέπει να βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη ενός έμπειρου γιατρού και να διενεργούν τακτικά αιματολογικές εξετάσεις.
 
Η βιταμίνη D κυκλοφορεί στον οργανισμό σε τρεις κυρίως μορφές. Δύο από αυτές είναι αδρανείς (χοληκαλσιφερόλη και καλσιφεδιόλη) και μια είναι ενεργή (καλσιτριόλη).
 
Η ενεργοποίηση της βιταμίνης D προκύπτει από την μετατροπή των αδρανών μορφών στην ενεργή. Αυτή γίνεται στους νεφρούς, στο εσωτερικό των κυττάρων και στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα). 

 
 

Εικόνα: Η βιταμίνη D κυκλοφορεί στον οργανισμό σε τρεις κυρίως μορφές. Δύο από αυτές είναι αδρανείς (χοληκαλσιφερόλη και καλσιφεδιόλη) και μια είναι ενεργή (καλσιτριόλη).
 

Στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, η ενεργοποίηση της D γίνεται στο εσωτερικό των κυττάρων και εξαρτάται από τα επίπεδά της στο αίμα.
 
Χαμηλά βιταμίνης D στο αίμα, εμποδίζουν την είσοδό της στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και κατά συνέπεια, την παραγωγή της δραστικής μορφής D (καλσιτριόλη).
 

Η έλλειψη βιταμίνης D μειώνει τις ευεργετικές  της επιδράσεις και απορυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις, επιδεινώνει την πορεία των χρόνιων νοσημάτων και αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.
 
 

 
Χαμηλά βιταμίνης D στο αίμα, εμποδίζουν την είσοδό της στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και κατά συνέπεια, την παραγωγή της δραστικής μορφής D.
 

 
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, παρά το γεγονός ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ευρέως διαθέσιμα και οικονομικά στη χρήση και το ηλιακό φως προσβάσιμο παγκοσμίως.
 
Η μελέτη αναφέρει ότι η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D επιβαρύνει σημαντικά την υγεία, μειώνει την παραγωγικότητα και αυξάνει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
 
Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους, υπόκειται σε έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό αυξάνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις και επιδεινώνει την πορεία των χρόνιων νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
 
Αντιθέτως, η επάρκεια του πληθυσμού σε βιταμίνη D βελτιώνει τη συνολική υγεία των ατόμων και μειώνει σημαντικά τα κόστη υγειονομικής περίθαλψης.
 
Ωστόσο, οι τυπικές δόσεις χορήγησης, είναι πολύ μικρές για να διασφαλιστεί η επαρκής κάλυψη του πληθυσμού.
 

Ασφαλής Χορήγηση Υψηλών Δόσεων Βιταμίνης D
 
Η τακτική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τις συγκεντρώσεις της βιταμίνης D στο αίμα πάνω από 30 ng/mL.
 
Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ένδυση, η διαβίωση σε εσωτερικούς χώρους και η αποφυγή του ήλιου, εμποδίζουν την επίτευξή επιπέδων πάνω από 30 ng/mL.
 
Εκτός από ορισμένα λιπαρά ψάρια που αλιεύονται στην ανοικτή θάλασσα, μανιτάρια που εκτίθενται στον ήλιο και εμπλουτισμένα τρόφιμα, η πρόσληψη βιταμίνης D από τη διατροφή είναι αμελητέα.
 
Ακόμη και με περιστασιακή έκθεση στον ήλιο και τη λήψη συμπληρώματος πολυβιταμίνης, είναι δύσκολο να επιτευχθούν και να διατηρηθούν επίπεδα υψηλότερα από 50 ng/mL.
 
Για την επίτευξη και τη διατήρηση τιμών βιταμίνης D υψηλότερων από 50 ng/mL, απαιτείται η χορήγηση συμπληρωμάτων με επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.
 
Πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης D έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία υπό την καθοδήγηση ειδικών για καταστάσεις όπως η ημικρανία και αυτοάνοσες ασθένειες όπως, η ψωρίαση, η νόσος του Χασιμότο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, διαταραχές του συνδετικού ιστού και άλλες.
 
Η διόρθωση της έλλειψης πρέπει να γίνεται με τη χορήγηση των αδρανών μορφών της βιταμίνης και όχι με την ενεργή μορφή για την αποφυγή τοξικότητας.
 
Η χορήγηση των αδρανών μορφών αυξάνει την διαθεσιμότητα τους στο αίμα και επιτρέπει στον οργανισμό να ενεργοποιήσει μόνο την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, όπως συμβαίνει φυσιολογικά και με την έκθεση στον ήλιο.
 
Η ενεργός μορφή (καλσιτριόλη) χορηγείται σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις, όταν απαιτείται η αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα ή στις περιπτώσεις που η υπολειτουργία των νεφρών δεν επιτρέπει την αποτελεσματική ενεργοποίηση της βιταμίνης. Θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση ειδικού γιατί μπορεί να προξενήσει τοξικότητα, που αφορά στην αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα και στα ούρα.   
 
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η μακροπρόθεσμη αναπλήρωση της βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων, είναι η πιο οικονομική και πρακτική προσέγγιση για τη διατήρηση μιας ισχυρής ανοσίας στον πληθυσμό και τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

 
 

Εικόνα: Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται από 39% σε 2.5% για επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, υψηλότερα των 50 ng/mL.
 
 
Δεν έχει παρατηρηθεί τοξικότητα από βιταμίνη D για επίπεδα στο αίμα μικρότερα από 200 ng/mL. Η χορήγηση 20.000 – 50.000  μονάδων ημερησίως των ανενεργών μορφών της βιταμίνης, στερείται πλήρως παρενεργειών. Ωστόσο, αυτές οι δόσεις θα πρέπει να συνταγογραφούνται από έναν ειδικό, με πείρα στη χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D. Τα άτομα που λαμβάνουν τόσο υψηλές ημερήσιες δόσεις πρέπει να βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη ενός έμπειρου γιατρού και να διενεργούν τακτικά αιματολογικές εξετάσεις.
 
Παράλληλα με την χορήγηση βιταμίνης D, απαιτείται ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων σε συμπαράγοντες της βιταμίνης D όπως βιταμίνη Κ2, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού και να παρατηρηθεί σημαντική κλινική βελτίωση[3][4][5].
 
Η μελέτη καταλήγει ότι η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D, συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη ασθενειών, στη μείωση σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από λοιμώξεις και χρόνια νοσήματα, στη μείωση της απουσίας από την εργασία, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της υγείας.
 
 

  

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] A Narrative Review of the Evidence for Variations in Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentration Thresholds for Optimal Health. William B. Grant et al. Nutrients Febr 2022.
[2] Rapidly Increasing Serum 25(OH)D Boosts the Immune System, against Infections—Sepsis and COVID-19. Prof. Sunil J. Wimalawansa. Εndocrinology & Nutrition, Department of Medicine, Cardiometabolic & Endocrine Institute, North Brunswick, NJ, USA. Academic Editor: Prof. Bruce W. Hollis. Nutrients 2022https://doi.org/10.3390/nu14142997
[3] Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Dirk Lemke et al. Front. Immunol. April 2021.
[4] World aging population, chronic diseases and impact of modifiable-metabolic risk factorsDr. Dimitris Tsoukalas, MD (Greece). European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. 20th International Congress of Rural Medicine 2018. Tokyo - Japan
[5] Sufficient vitamin D status positively modified ventilatory function in asthmatic children following a Mediterranean diet enriched with fatty fish intervention study. Maria M Papamichael, Catherine Itsiopoulos, Katrina Lambert, Charis Katsardis, Dimitris Tsoukalas, Bircan Erbas. Nutr Res . 2020 Aug 16.
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.