Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Νέα Στοιχεία για την Αντιμετώπιση των Προβλημάτων που Βιώνουν οι Ασθενείς Ακόμη κι όταν η Νόσος Δείχνει Ρυθμισμένη στις Εξετάσεις


Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι όσο η διαταραχή του ανοσοποιητικού παραμένει, η καθημερινότητα των ασθενών επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, ανεξάρτητα από τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και ανεξάρτητα από τη λήψη ορμονικής υποκατάστασης.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Νέα Στοιχεία για την Αντιμετώπιση των Προβλημάτων που Βιώνουν οι Ασθενείς Ακόμη κι όταν η Νόσος Δείχνει Ρυθμισμένη στις Εξετάσεις
 
Εξάντληση, εναλλαγές στη διάθεση, μυαλγίες και δυσκολία στη μείωση του σωματικού βάρους, επιβαρύνουν την καθημερινότητα ασθενών με νόσο του Χασιμότο.
 
Πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών και τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλουν με τη διενέργεια άσκησης, τη βελτίωση της διατροφής και τη διαχείριση του στρες.
 
Νέα στοιχεία συνδέουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης των προβλημάτων που συνοδεύουν τη νόσο, με ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και με μεταβολικές διαταραχές.
Ο εντοπισμός και η διόρθωσή τους αποτελούν το κλειδί στην αντιμετώπιση της νόσου και των προβλημάτων που βιώνουν οι ασθενείς.

 
Η νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται και σταδιακά καταστρέφει τον θυρεοειδή αδένα.
 
Η αντιμετώπιση της περιλαμβάνει την περιοδική μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών, τη διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου για τον εντοπισμό αλλοιώσεων στον αδένα και βιοψίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ώστε να αποκλειστεί η ανάπτυξη κακοήθειας.
 
Λόγω της σταδιακής καταστροφής του αδένα, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών καταλήγει σε υποθυρεοειδισμό. Σε αυτή την περίπτωση χορηγούνται θυρεοειδικές ορμόνες ώστε να διορθωθεί η έλλειψή τους.
 
Ωστόσο αρκετοί ασθενείς παρά το γεγονός ότι έχουν φυσιολογικές ορμονικές εξετάσεις, νιώθουν εξαντλημένοι και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να βγάλουν τη μέρα τους, δυσκολεύονται να ελέγξουν το βάρος τους και βιώνουν εναλλαγές στη διάθεση.

Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι όσο η διαταραχή του ανοσοποιητικού παραμένει, η καθημερινότητα των ασθενών επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, ανεξάρτητα από τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και ανεξάρτητα από τη λήψη ορμονικής υποκατάστασης[1][2][3].  
 
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα συχνό σε ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, οι αιματολογικές εξετάσεις που αφορούν τη θυρεοειδική λειτουργία να βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, οι ίδιοι όμως να συνεχίζουν να βιώνουν την πλειοψηφία των συμπτωμάτων της νόσου[4].
 
Τα συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και μετά τη ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού με φαρμακευτική αγωγή. 

 
  
Ελλείψεις & Μεταβολικές Διαταραχές
 
Η νόσος του Χασιμότο συνδέεται άμεσα με ελλείψεις και μεταβολικές διατραχές που διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας και διαταραχή της ικανότητας του οργανισμού στη διαχείριση της φλεγμονής.
 
Πρόκειται για ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που είναι δύσκολο να ανιχνευτούν με κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Παραμένουν και διαταράσσουν τη λειτουργία του οργανισμού για χρόνια.
 
Οι κυριότερες από αυτές είναι:
 
1. Αντίσταση στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη εκκρίνεται όταν τρώμε κάτι. Δίνει εντολή στα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη στο εσωτερικό τους. Αυτά προσλαμβάνουν όση γλυκόζη χρειάζονται και στη συνέχεια σταματούν να ανταποκρίνονται σε αυτήν. Η γλυκόζη που περισσεύει αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκύπτει όταν τα κύτταρα, δεν ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη ορμόνη. Αυτό συμβαίνει στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από την αυξημένη διαθεσιμότητα γλυκόζης στον οργανισμό.

Ο υψηλός βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων, η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, μαζί με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, έχουν οδηγήσει το 60% περίπου των ενηλίκων να έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πρόκειται για μια μεταβολική διαταραχή που επιβαρύνει τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Επιπρόσθετα ενισχύει τις χρόνιες φλεγμονές, αυξάνει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων, παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών ασθενειών και είναι κύριος παράγοντας νόσου σήμερα[5][6].
 
2. Χαμηλή ανταπόκριση του οργανισμού στη βιταμίνη D 
στα άτομα με αυτοάνοσο νόσημα, ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στη βιταμίνη D, όπως συμβαίνει στον υγιή πληθυσμό.
 
Ασθενείς με αυτοάνοσο ή χρόνιο νόσημα δυσκολεύονται να ανεβάσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα. Ωστόσο, ακόμη και αν τα ανεβάσουν σε ιδανικά επίπεδα (πάνω από 50 ng/dl), συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα που συνδέονται με την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης: κόπωση, διαταραχές στον ύπνο και στη διάθεση, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, οστεοπόρωση, χρόνιες φλεγμονές και δυσλειτουργία του θυρεοειδή[7][8].    

3. Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά 
Οριακές ελλείψεις σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά περιγράφονται με τον όρο «κρυμμένη πείνα» και επιβαρύνουν τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ορμονικό σύστημα[9][10][11].

4. Διαταραχή στη μικροβιακή χλωρίδα 
Το σύνολο των μικροοργανισμών που αποικίζουν το ανθρώπινο σώμα ονομάζεται μικροβίωμα ή μικροβιακή χλωρίδα. Αποτελείται από αρκετές δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροβίων και παίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.
 
Απαρτίζεται κατά 85% περίπου από φιλικά μικρόβια (προβιοτικά) και κατά 15% από μικρόβια που υπό συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν νόσο (δυνητικά παθογόνα). Ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, η κάντιντα, οι εντερόκοκκοι, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού κ.ά είναι μέρος της φυσιολογικής ανθρώπινης μικροβιακής χλωρίδας, μπορούν όμως υπό συνθήκες να αναπτυχθούν πέρα από το φυσιολογικό και να προκαλέσουν νόσο.

Η πρόσληψη αντιβιοτικών, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, συντηρητικών, υψηλά επεξεργασμένων τροφών και αλκοόλ, το στρες και η έκθεση σε βιομηχανικά χημικά, αλλοιώνουν τη σύσταση του μικροβιώματος και αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης θυρεοειδίτιδας Χασιμότο[12].  

5. Διαταραχή στην ικανότητα επίλυσης της φλεγμονής 
Η επίλυση της φλεγμονής είναι μια ενεργή, εξαιρετικά συντονισμένη διαδικασία για την αναδόμηση των ιστών και την απομάκρυνση των νεκρών βακτηριδίων και κυττάρων.
 
Στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο η καταστροφή του αδένα από το ανοσοποιητικό και η αδυναμία επίλυσης της φλεγμονής που προκύπτει, οδηγεί σε υπολειτουργία του αδένα.
 
Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας, η αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο πρέπει να περιλαμβάνει, μαζί με τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που τη συνοδεύουν[13][14].
 
Καθώς οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για τη διόρθωση τους. 

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δε διαχειριστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της προχωρά σε σταθερή και σταδιακή επιδείνωση μέσα από εξάρσεις και υφέσεις, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα και την κατάσταση υγείας του ασθενή.
 

 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο 

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σελιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ. 

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.

 

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω της Εξέτασης Metabolomic Analysis®

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου Hashimoto και αφορούν:

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto[15][16].
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το θυρεοειδή σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του[17].
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου[6].
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα[6,19]
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών[18-20].
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος[19].
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί[20].
   
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού[19,20-23].

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:


 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
   
 • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
   
 • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα. 
   
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
   
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.

 
 


 
Βιβλιογραφία:

[1] Persisting symptoms in patients with Hashimoto’s disease despite normal thyroid hormone levels: Does thyroid autoimmunity play a role? A systematic review.  Karelina L. Groenewegen et al. J Transl Autoimmun. 2021.
[2] Thyroglobulin Antibodies are Associated with Symptom Burden in Patients with Hashimoto's Thyroiditis: A Cross-Sectional Study  Ana Barić et al. Immunol Invest . 2019
[3] Autoimmunity affects health-related quality of life in patients with Hashimoto's thyroiditis.  Hilal Bektas Uysala, Mediha Ayhanb The Kaohsiung Journal of Medical Sciences Volume 32, Issue 8, August 2016.
[4] Is a Normal TSH Synonymous With “Euthyroidism” in Levothyroxine Monotherapy?
Sarah J. Peterson, Elizabeth A. McAninch, Antonio C. Bianco. 
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2016
[5] Introducing the thyroid gland as another victim of the insulin resistance syndrome. Jorge Rezzonico et al. Thyroid 2008. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18346005/
[6] Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal . 2019
[7] Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Dirk Lemke et al. Front. Immunol. April 2021
[8] Vitamin D and thyroid disorders: a systematic review and Meta-analysis of observational studies  Sorour Taheriniya et al. BMC Endocr Disord. 2021.
[9] Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Dirk Lemke et al. Front. Immunol. April 2021
[10] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
[11] Μultiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis Shiqian Hu, Margaret P Rayman. Thyroid . 2017 May. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28290237/
[12] Gut microbiota and Hashimoto's thyroiditis. Camilla Virili et al. Rev Endocr Metab Disord . 2018 Dec.
[13] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
[14] A Clinical Trial for the Identification of Metabolic Biomarkers in Hashimoto’s Thyroiditis and in Psoriasis: Study Protocol . Evangelia Sarandi, Sabine Kruger Krasagakis, Dimitris Tsoukalas, Gottfried Rudofsky, Aristides Tsatsakis. ISP Pathophysiology 2021.
[15] Correlation Between Hashimoto's Thyroiditis-Related Thyroid Hormone Levels and 25-Hydroxyvitamin D Guanqun Chao, Yue Zhu, Lizheng Fang. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32117049/
[16] Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R1, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013.
17 Thyroid Hormone Effects on Mitochondrial Energetics Mary-Ellen Harper 1, Erin L Seifert. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18279015/
18 Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
19 Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al.
Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics November 2019.
20 Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
21 Environmental Exposures and Autoimmune Diseases: Contribution of Gut Microbiome M. Firoze Khan and Hui Wang. Front. Immunol., 10 January 2020
22 Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. 
Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021
.
23 Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese.18 October 2017.
 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.