Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

5 Ελλείψεις του Οργανισμού που Πυροδοτούν το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο


Ένας κεντρικός παράγοντας στην πυροδότηση του λύκου, είναι οι ελλείψεις του οργανισμού και οι μεταβολικές διαταραχές.

5 Ελλείψεις του Οργανισμού που Πυροδοτούν το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο
 
Πολλοί ασθενείς με Λύκο έχουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που μπορούν να πυροδοτήσουν την εκδήλωση εξάρσεων και δεν το γνωρίζουν.
 
Οριακές ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, επιβαρύνουν την υγεία ασθενών με λύκο.
 
Εξειδικευμένες εξετάσεις καθοδηγούν ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή, που βελτιώνουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών. 

 
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ), είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται σε δικά του όργανα και ιστούς.
 
Ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με την προδιάθεση να αναπτύξουν λύκο, που μπορεί να πυροδοτηθεί από λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα ή το στρες.  

Ένας κεντρικός παράγοντας στην πυροδότηση του λύκου, είναι οι ελλείψεις του οργανισμού και οι μεταβολικές διαταραχές.
 
Ονομάζεται συστηματικός, γιατί η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από τον λύκο μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του σώματος, όπως:


 • Αρθρώσεις
   
 • Δέρμα
   
 • Αγγεία
   
 • Κύτταρα του αίματος
   
 • Εσωτερικά όργανα: τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες
 
Προσβάλλει γυναίκες 10 φορές πιο συχνά απ’ ότι άντρες, εξαιτίας του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ των γυναικών και των ορμονικών αλλαγών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
 
Η σταδιακή καταστροφή οργάνων και ιστών, επιβαρύνει την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με λύκο.
 
Ο λύκος εκδηλώνεται διαφορετικά από άτομο σε άτομο, με συμπτώματα όπως:


 • Δερματικό εξάνθημα στο πρόσωπο με τη μορφή πεταλούδας
   
 • Πόνος ή πρήξιμο των αρθρώσεων
   
 • Χαμηλό πυρετό
   
 • Πονοκέφαλους, μειωμένη πνευματική διαύγεια και απώλεια μνήμης
   
 • Οίδημα (πρήξιμο) στα χέρια, στα πόδια και γύρω από τα μάτια
   
 • Δερματικές βλάβες που επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο
   
 • Έντονη κόπωση
   
 • Ευαισθησία στο ηλιακό φως (φωτοευαισθησία)
   
 • Πόνο στο στήθος στη βαθιά αναπνοή 
   
 • Τριχόπτωση
   
 • Έλκη στο στόμα
   
 • Σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό): διαταραχή στην αιματική κυκλοφορία στα χέρια και στα πόδια, όπου οι άκρες των δακτύλων γίνονται ωχρές ή μπλε.
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι με λύκο έχουν ήπια νόσο που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, όπου τα συμπτώματα χειροτερεύουν για λίγο, μετά βελτιώνονται ή ακόμη και εξαφανίζονται εντελώς για κάποιο χρονικό διάστημα.
 
Ελλείψεις σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, είναι κεντρικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του λύκου, επηρεάζουν την πορεία της νόσου και τη συχνότητα των εξάρσεων.
 

1. Έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές και να επουλώνει βλάβες σε όργανα και ιστούς.  
 
Ελλείψεις σε ωμέγα-3 ενισχύουν την χρόνια φλεγμονή και με αυξάνουν τη δραστηριότητα της νόσου σε ασθενείς με λύκο[1]
 
Επιπρόσθετα, ελλείψεις σε αυτά, συνδέονται με υπερ-δραστηριότητα του ανοσοποιητικού. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά λανθασμένα σε φυσιολογικά ερεθίσματα και επιτίθεται σε δικούς του ιστούς και όργανα.
 
Αντιθέτως, η χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών έχει συσχετισθεί με βελτίωση της υγείας ασθενών με λύκο και μείωση της δραστηριότητας της νόσου[2].
 
ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος[23].
 

2. Έλλειψη σε Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά Συστατικά

Ελλείψεις σε βιταμίνες D, C, E, A, B και μεταλλικά στοιχεία όπως το σελήνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, επιδεινώνουν την πορεία ασθενών με λύκο.
 
Η διόρθωση των ελλείψεων και η ισορροπημένη πρόσληψη τους, έχει επιδείξει ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνει τη δραστηριότητα της νόσου και ενισχύει την υγεία ασθενών με λύκο.
 

3. Δυσλειτουργία του Οργανισμού στη Βιταμίνη D

 Οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα εμφανίζουν δυσλειτουργία στην απόκριση του οργανισμού τους στη βιολογική δράση της βιταμίνης D[3].
 
Η χαμηλή απόκριση των ασθενών σε φυσιολογικά επίπεδα D είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων. 
 
Άτομα με αυτοάνοσο νόσημα χρειάζονται μεγαλύτερη συγκέντρωση στο αίμα τους, ώστε να έχουν τα ίδια οφέλη που παρατηρούνται σε υγιή άτομα.
 
Η χαμηλή απόκριση στη βιταμίνη D, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων βιταμίνης D, παράλληλα με την παρακολούθηση δεικτών που παρέχουν εικόνα για τη βιολογική της δράση.
 

4. Διαταραχή της Μικροβιακής Χλωρίδας του Οργανισμού

Ο συστηματικές ερυθηματώδης λύκος συνδέεται με διαταραχή της ισορροπίας των μικροοργανισμών στον οργανισμό[4].
 
Η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου έχει σημαντική ανοσορυθμιστική δράση. Αλλοιώσεις στη χλωρίδα του εντέρου συνδέονται με την πορεία του λύκου και με την πυροδότηση εξάρσεων.
 
Επιπρόσθετα, οι αλλοιώσεις στο εντερικό μικροβίωμα προκαλούν μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την παραγωγή ενέργειας του οργανισμού, την απορρόφηση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών και την ικανότητα διαχείρισης της φλεγμονής[5].
 
Ιατρικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση του μικροβιώματος έχουν θετική επίδραση στην πορεία της νόσου, στη μείωση των εξάρσεων και στην υγεία των ασθενών με λύκο. 
 

5. Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Ασθενείς με λύκο εκδηλώνουν δυσλειτουργία στη δράση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.
 
Έχει βρεθεί ότι σε ασθενείς με λύκο τα κύτταρα στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Το σώμα αυτών των ασθενών παράγει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και επιβαρύνουν σημαντικά την πορεία του λύκου.
 
Η βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη με παρεμβάσεις στη διατροφή και στη διόρθωση ελλείψεων που συνδέονται με αυτή, είναι ζωτικής σημασία στους ασθενείς με λύκο. 
 
 
Επιπλοκές του Λύκου
 
Η φλεγμονή στο λύκο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις επιπλοκές σε διαφορετικά όργανα στο σώμα.
 
Ένας κοινός φόβος που βιώνουν οι ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, είναι ο κίνδυνος να πληγεί κάποιο νέο όργανο από το νόσημα. Λόγω της φύσης της νόσου, που μπορεί απροειδοποίητα και αιφνίδια να πλήξει κάποιο όργανο, βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για κάθε σύμπτωμα που νιώθουν και τους προξενεί ανησυχία, μήπως αφορά μια επιπλοκή σε νέο όργανο. 
 
Οι ασθενείς με λύκο αντιμετωπίζουν επιπλοκές όπως:
 
- Νεφρά: Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νεφρική βλάβη και η νεφρική ανεπάρκεια.

- Εγκέφαλος και κεντρικό νευρικό σύστημα: μπορεί να εκδηλωθούν πονοκέφαλοι, ζάλη, αλλαγές συμπεριφοράς, προβλήματα όρασης, ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις. Πολλοί άνθρωποι με λύκο αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης και μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τις σκέψεις τους.

Αίμα και αγγεία: Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει αιματολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου μειωμένου αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία) και αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας ή πήξης του αίματος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Πνεύμονες: Ο λύκος αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής στους πνεύμονες.

Καρδιά. Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του καρδιακού μυός, των αρτηριών ή της μεμβράνης που περιβάλει την καρδιά (περικαρδίτιδα).

-  Οστά: Βλάβες στα οστά με νέκρωση ιστού.

Επιπλοκές στην κύηση: Οι γυναίκες με λύκο έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Ο Λύκος αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρόωρου τοκετού.

Η αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής που πυροδοτεί τις επιπλοκές του ΣΕΛ, είναι κεντρικός παράγοντας στην εξέλιξη της πορείας του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου.
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χρόνιας φλεγμονής, βελτιώνουν την πορεία της νόσου σε ασθενείς με Λύκο.
 
Η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών με ΣΕΛ πρέπει να συνδυάζει ταυτόχρονα τόσο τη διαχείριση της φλεγμονής και της συμπτωματολογίας της νόσου, όσο και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της.
 
 
Εντοπισμός & Διόρθωση των Ελλείψεων
 
Η δυσκολία στην αντιμετώπιση των παραπάνω ελλείψεων και διαταραχών έγκειται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Συνήθως περνούν απαρατήρητες για πολλά χρόνια και επιδεινώνουν την υγεία και την πορεία της νόσου ασθενών με λύκο. Αυξάνουν τη συχνότητα υποτροπών, τον κίνδυνο βλάβης σε όργανα και την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και μειώνουν την ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή.
 
Κατά την τελευταία δεκαετία, η μέτρηση πολύ μικρών μορίων που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού, των μεταβολιτών, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που συνοδεύουν το λύκο.
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις και απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο ή χρόνιo νόσημα.
 
Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης, που ανιχνεύει τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη διαχείριση της φλεγμονής και την πορεία αυτής της κατηγορίας ασθενειών[6-7].
 
Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:


 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα)
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επιδεινώνουν τη φλεγμονή και επιταχύνουν την καταστροφή των οργάνων. 
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
 
Το είδος των συγκεκριμένων αναλύσεων διαφέρει από τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που μετρούν πολύ μικρά μόρια στον οργανισμό και διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως, με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.
 
Με τη χρήση των μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν την πορεία του λύκου.
 
Σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και εμποδίζουν την επίλυση της, η πορεία της υγείας επιδεινώνεται σταθερά, ενώ μειώνεται σημαντικά η απόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη διακοπή της φλεγμονής και στη διαχείριση των υποτροπών, όπως κορτιζόνη, αντιφλεγμονώδη και βιολογικοί παράγοντες. 
 
Η κλινική μας έχει βοηθήσει πάνω από 25.000 άτομα με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα, κατά την τελευταία δεκαετία. Ένας σημαντικός αριθμός από τους ασθενείς που παρακολουθούμε πάσχει από λύκο. Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με ΣΕΛ, ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής επιφέρουν:


 • Βελτίωση της πορείας της νόσου 
   
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε όργανα στόχους (καρδιά, νεφροί, δέρμα, πνεύμονες, κεντρικό νευρικό σύστημα)
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή
   
 • Μείωση των φλεγμονωδών εξάρσεων της νόσου
   
 • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής
 
Έχουμε διαπιστώσει ότι για να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, πρέπει ο κάθε ασθενής να αντιμετωπιστεί ως μια μοναδική περίπτωση και να αποκατασταθούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, που οδήγησαν στην εκδήλωση νόσου. 
 
Η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς, πρέπει να προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις διατηρούνται μακροπρόθεσμα.  
 
Παρότι δεν υφίσταται μόνιμη θεραπεία για το λύκο, μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι ο έλεγχος των συμπτωμάτων και η παράλληλη αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών της νόσου, βελτιώνουν σημαντικά την πορεία της υγείας ασθενών με ΣΕΛ, βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων και στη μείωση της συχνότητας των υποτροπών[9-11]

Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν.
 
Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων αποτελεσματικότερων και πιο φιλικών φαρμακευτικών αγωγών, αλλάζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών με λύκο.

   
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
 

[1] Omega-3 and Omega-6 Fatty Acid Intake May Affect Lupus Outcomes  November 04, 2017. American College of Rheumatology
[2] Effect of omega-3 fatty acids on systemic lupus erythematosus disease activity: A systematic review and meta-analysis  Alí Duarte-García et al. Autoimmun Rev . 2020 Dec
[3] Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Dirk Lemke et al. Front. Immunol. April 2021
[4] Lupus nephritis is linked to disease-activity associated expansions and immunity to a gut commensal. Doua Azzouz, Aidana Omarbekova, Adriana Heguy, Dominik Schwudke, Nicolas Gisch, Brad H. Rovin, Roberto Caricchio, Jill P. Buyon, Alexander V. Alekseyenko, Gregg J. Silverman.Annals of the Rheumatic Diseases, 2019.
[5] Gut Microbiome and Metabolites in Systemic Lupus Erythematosus: Link, Mechanisms and Intervention  Lingshu Zhang et al. Front. Immunol., 15 July 2021
6 Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vasileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. 
Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, November. 
7 Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020
8 Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects.Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi et. al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
9 Metabolism as a Target for Modulation in Autoimmune Diseases. Nick Huang Andras Perl. 
Cell, Trends in ImmunologyMay 05, 2018
10 Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors. Margină, D.; Ungurianu, A.; Purdel, C.; Tsoukalas, D.;
Sarandi, E.; Thanasoula, M.; Tekos, F.; Mesnage, R.; Kouretas, D.; Tsatsakis, A. 
Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 4135.
11 World aging population, chronic diseases and impact of modifiable-metabolic risk factorsDr. Dimitris Tsoukalas, MD (Greece). European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. 20th International Congress of Rural Medicine 2018. Tokyo - Japan

 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.