Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: το Κλειδί στην Αντιμετώπιση της Ψωρίασης & της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο


Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νόσο, καθώς προωθεί τις φλεγμονές, αυξάνει την ταχύτητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων και συμμετέχει στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: το Κλειδί στην Αντιμετώπιση της Ψωρίασης & της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια μεταβολική διαταραχή που παίζει κεντρικό ρόλο στη ανάπτυξη της ψωρίασης και της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο[1].
 
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη επιλύεται με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και τη διατροφή, βελτιώνοντας την υγεία ασθενών με ψωρίαση και θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.  

Ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν στην πλειοψηφία τους αντίσταση στην ινσουλίνη.
 
Η ύπαρξη αντίστασης στην ινσουλίνη, σε συνδυασμό με ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, επηρεάζει αρνητικά την υγεία των ασθενών με ψωρίαση και αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
 
Είναι σημαντικό για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, να εντοπίσουν τις ακριβείς ελλείψεις που επηρεάζουν την υγεία τους, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την πορεία της ψωρίασης και της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
 
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 253.313 ασθενών με ψωρίαση. Βρήκαν ότι τα άτομα με ψωρίαση εκδηλώνουν δύο φορές πιο συχνά θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, που δεν είχε ψωρίαση[2].

Τα αίτια για τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού στην ψωρίαση, είναι τόσο γενετικά (κληρονομική προδιάθεση), όσο και μη-γενετικά που συνδέονται με τις ελλείψεις του οργανισμού, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή.
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη ψωρίασης και τη δυσλειτουργίας του θυρεοειδή αδένα που οδηγεί στην εκδήλωση θυρεοειδίτιδας Χασιμότο(3,4).
 
Τα άτομα με ψωρίαση εμφανίζουν στην πλειοψηφία τους αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε αυτούς τους ασθενείς τα κύτταρα στους μύες, στο συκώτι και στο λίπος, στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από την αυξημένη παρουσία ινσουλίνης, δεν ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό σε αυτήν και η γλυκόζη δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό τους(5).
 
Ο οργανισμός αναγκάζεται να εκκρίνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, ώστε να επιτύχει το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα που ανατροφοδοτεί το φαινόμενο της αντίστασης.
 
Ωστόσο, η ινσουλίνη πέρα από το ρόλο της στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζει τις καύσεις του λίπους, την παραγωγή ενέργειας, τους μηχανισμούς της φλεγμονής και επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού.
 
Στην πράξη, όλο σχεδόν το ενδοκρινικό σύστημα επηρεάζεται από τη δράση της ινσουλίνης. Διαταραχές στη λειτουργία της, απορυθμίζουν το ορμονικό σύστημα και έχουν αρνητική επίδραση στο θυρεοειδή, στο σωματικό βάρος και στις φλεγμονές.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης καταστέλλουν τη θυρεοειδική λειτουργία, αυξάνουν το σωματικό βάρος, ενισχύουν τις φλεγμονές και συνδέονται με: 


 • Την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού
   
 • Την αυξημένη παρουσία όζων του θυρεοειδούς
   
 • Αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άτομα με νόσο του Χασιμότο
   
 • Αύξηση του σπλαχνικού λίπους, ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και αύξησης του σωματικού βάρους
   
 • Την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής
   
 • Διαταραχή του μεταβολισμού της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
   
 • Υπέρτασης
   
 • Αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων
   
 • Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων
   
 • Διαταραχές στη διάθεση
   
 • Διαταραχή του μικροβιώματος
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με όλα τα παραπάνω και επηρεάζει αρνητικά τη συνολική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

 
 
Αντίσταση στην Ινσουλίνη & Διατροφή
 
Υπάρχουν τροφές που απαιτούν την έκκριση παραπάνω ινσουλίνης για να μεταβολιστούν και τροφές που χρειάζονται λιγότερη. Τροφές που μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη μέσα στο σώμα, αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης. Ενώ τροφές όπως τα λαχανικά, το ψάρι, το κρέας, οι ξηροί καρποί, το λάδι ελιάς απαιτούν αμελητέες ποσότητες ινσουλίνης. Η σωματική άσκηση, επίσης μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης.
 
Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η χρόνια αυξημένη κατανάλωση τροφών που αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης, μειώνουν σταδιακά την απόκριση των κυττάρων και του οργανισμού σε αυτήν. Έτσι απαιτούνται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αυτής της ορμόνης, για να προκληθεί το ίδιο μεταβολικό αποτέλεσμα.
 
Η αυξημένη κατανάλωση τροφών που μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο σώμα, όπως το ψωμί, τα γλυκά, οι πατάτες, το αλκοόλ, οι χυμοί φρούτων, τα αναψυκτικά, μαζί με το αυξημένο σωματικό βάρος και τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα, είναι μερικοί από του παράγοντες που επιδεινώνουν το μεταβολικό σύνδρομο και επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της ψωρίασης και τη συχνότητα των υποτροπών(5-9).

Γνωρίζουμε σήμερα, ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νόσο, καθώς προωθεί τις φλεγμονές, αυξάνει την ταχύτητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων και συμμετέχει στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων(6).   

Ένα ζωτικό κομμάτι της ομαλής μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού και στην επίλυση της αντίστασης στην ινσουλίνη, είναι η επάρκεια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα: 


 • στην ομαλή έκκριση και λειτουργία της ινσουλίνης: μαγνήσιο, χρώμιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ2, βιταμίνη D3, προβιοτικά)
   
 • στη φυσιολογική ολοκλήρωση των διαδικασιών επούλωσης του δέρματος και των ιστών: βιταμίνη C, ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη D3. 
   
 • στη διαχείριση της χρόνιας φλεγμονής: ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, βιταμίνη D3.
   
 • στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: βιταμίνη D3, βιταμίνη C,  ω-3 λιπαρά, προβιοτικά, ψευδάργυρος.
      
Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες, που συμμετέχουν στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της νόσου, διευκολύνουν την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, δυσχεραίνουν την επούλωση των ιστών και προωθούν τη διατήρηση της φλεγμονής(6-12).   
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν στην εκδήλωση της ψωρίασης και της νόσου του Χασιμότο, παίζει κεντρικό ρόλο στην βελτίωση της υγείας αυτής της ομάδας ασθενών.
 
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς νέες φαρμακευτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ωστόσο η συνολική αποτελεσματικότητα στη βελτίωση της εικόνας του ασθενούς είναι μικρότερη του 40%.
 
Εάν δε διαχειριστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της χαρακτηρίζεται από σταθερή επιδείνωση.
 
Ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή, παράλληλα με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, βελτιώνουν συνολικά την κατάσταση υγείας αυτών των ασθενών.
 
Ειδικές εξετάσεις που μετρούν πολύ μικρά μόρια, εντοπίζουν τις ακριβείς ιατρικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής και διατροφής και επιφέρουν μακροχρόνια και σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
 

 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, με ελλείψεις του οργανισμού και με τη διατροφή που μπορούν να εντοπιστούν, να διορθωθούν και να βελτιώσουν την πορεία της νόσου.
 
Είναι σημαντικό για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν μεταβολικές διαταραχές να εντοπίσουν τις ακριβείς ελλείψεις που επηρεάζουν την υγεία τους, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την πορεία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου.
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες.
 
Τα τελευταία χρόνια, μια νέα κατηγορία εξετάσεων που ανιχνεύει μικρά μόρια στον οργανισμό, παρέχει ακριβή εικόνα για τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διατραχές που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις, ώστε να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της νόσου του Χασιμότο, με στόχο τη βελτίωση της υγείας του ασθενή.
 
Ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες που σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Οι εξετάσεις εντοπίζουν ανεπάρκειες σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία που σχετίζονται:


 • με την αντίσταση στην ινσουλίνη
 
 • το μεταβολισμό των ζαχάρων
 
 • των μεταβολισμό των λιπιδίων
 
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
 
 • την παραγωγή ενέργειας
 
 • την κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου
 
 • τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
 
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων συνοδεύονται από το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή και η σταθερή παρακολούθηση από γιατρό είναι απαραίτητη.
 
Η αγωγή αποτελείται από βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, διατροφή, καθώς και συστάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
 
Παράλληλα, ο ασθενής συνεχίζει να ακολουθεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.
 
Καθώς οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για τη διόρθωση τους.
 
Η διενέργεια των εξετάσεων είναι το πρώτο βήμα.
 
Στη συνέχεια, ο γιατρός σχεδιάζει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
 
Ο ασθενής εφαρμόζει την αγωγή για την αντιμετώπιση του νοσήματός του και τη βελτίωση της υγείας του. Είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια, σε συνδυασμό με σταθερή παρακολούθηση από την ομάδα μας.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής και ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας.
 
Ο έλεγχος των συμπτωμάτων, η ρύθμιση της φλεγμονής, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι τα πιο κοινά σημεία βελτίωσης.
 
Η διόρθωση της αντίστασης της ινσουλίνης με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, αλλάζει την πορεία της εξέλιξης της ψωρίασης και της νόσου του Hashimoto:


 • Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας 
 
 • Οδηγεί σε βελτίωση του μεταβολισμού και μείωση του σωματικού βάρους
 
 • Αυξάνει την απώλεια σπλαχνικού λίπους στην κοιλιακή χώρα
 
 • Βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο και νόσο του Χασιμότο
 
 • Διασώζει την υπολειπόμενη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα
 
 • Βελτιώνει την ανταπόκριση στη φαρμακευτική θεραπεία
 
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλου αυτοάνοσου νοσήματος
 
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος και διαβήτη
 
 • Βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της υγείας σε άτομα με ψωρίαση και νόσο του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης(14-19).
 
Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της επιδείνωσης της υγείας αυτών των ασθενών.

 
  
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
 1. Prevalence of autoimmune thyroid disease in patients with psoriasis: a meta-analysis. Zhang X, Zhang S, Wu R, et al. BMJ Open 2022. doi: 10.1136/bmjopen-2021-055538
 2. Prevalence of autoimmune thyroid disease in patients with psoriasis: a meta-analysis. Zhang X, Zhang S, Wu R, et al. BMJ Open 2022. doi: 10.1136/bmjopen-2021-055538
 3. Metabolic syndrome and chronic diseases 
 4. Insulin Resistance, the Insulin Resistance Syndrome, and Cardiovascular Disease 
 5. An update on psoriasis and metabolic syndrome: A meta-analysis of observational studies. Sanminder Singh, Paulina Young, April W. Armstrong; Published: July 18, 2017. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0181039
 6. Psoriasis and insulin resistance: a review. Rhea Fitzgerald, Muriel Sadlier, Maureen Connolly and Anne Marie Tobin, Ireland. Christopher T. Ritchlin, M.D., M.P.H., Robert A. Colbert, M.D., Ph.D., and Dafna D. Gladman, M.D. N Engl J Med 2017; 376:957-970March 9, 2017DOI: 10.1056/NEJMra1505557.
 7. Association between insulin resistance and the development of cardiovascular disease
 8. The Metabolic Cardiovascular Syndrome: Syndrome X, Reaven's Syndrome, Insulin Resistance Syndrome, Atherothrombogenic Syndrome. J Cardiovasc Pharmacol. 1992.
 9. Nutritional Strategies for Psoriasis: Current Scientific Evidence in Clinical Trials E Zuccotti et. al. Eur Rev Med Pharmacol Sci . 2018 Dec
 10. Nutrition and psoriasis Author links open overlay panel Janelle R.RickettsMD, Marti J.Rothe MD, Jane M.Grant-Kels MD. Clinics in Dermatologgy November–December 2010.
 11. Role of Dietary Nutrients in the Modulation of Gut Microbiota: A Narrative Review. Qi Yang et al. Nutrients . 2020 Jan.
 12. Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health Rasnik K. Singh et al. Journal of Translational Medicine April 2017.
 13. Understanding Empty Calories. Harvard Medical School  
 14. Sugar isn’t just empty, fattening calories – it’s making us sick. Robert Lustig. The Conversation October 27, 2015.
 15. Metabolic syndrome is associated with an increased incidence of subclinical hypothyroidism – A Cohort Study. Chia-Hsuin Chang et al. Nature > Scientific Reports. July 2017.
 16. A Clinical Trial for the Identification of Metabolic Biomarkers in Hashimoto’s Thyroiditis and in Psoriasis: Study Protocol . Evangelia Sarandi, Sabine Kruger Krasagakis, Dimitris Tsoukalas, Gottfried Rudofsky, Aristides Tsatsakis. ISP Pathophysiology  May 2021.
 17. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics November 2019. 
 18. Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese.18 October 2017. Nature Immunology.
 19. Circulating metabolites in progression to islet autoimmunity and type 1 diabetes. Springer Link. Diabetologia, 2019 Dec.
 20. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
 21. Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.