Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Θυμάται το Ανοσοποιητικό Σύστημα Προηγούμενες Φλεγμονές;


Φλεγμονές και λοιμώξεις που προκύπτουν στο μέλλον, μπορούν να πυροδοτήσουν μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού, επιδεινώνοντας προβλήματα υγείας που συνδέονται με φλεγμονές.

Θυμάται το Ανοσοποιητικό Σύστημα Προηγούμενες Φλεγμονές;
 
Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ένα περιστατικό φλεγμονής μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να πυροδοτήσει και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές[1].
 
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, έδειξε ότι μια φλεγμονή στο σώμα καταγράφεται στη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος[2].
 
Φλεγμονές και λοιμώξεις που προκύπτουν στο μέλλον, μπορούν να πυροδοτήσουν μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού, επιδεινώνοντας προβλήματα υγείας που συνδέονται με φλεγμονές.
 
Όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν κύτταρα του ανοσοποιητικού από ένα ποντίκι με φλεγμονή στα ούλα, σε ένα άλλο υγιές ποντίκι, το δεύτερο ανέπτυξε σοβαρή αρθρίτιδα.  
 
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι, «Αν και χρησιμοποιήσαμε την περιοδοντίτιδα και την αρθρίτιδα ως μοντέλο για τη μελέτη, τα ευρήματά μας ξεπερνούν αυτά τα παραδείγματα. Αυτός είναι, στην πραγματικότητα, ένας κεντρικός μηχανισμός, που συνδέει διαφορετικά νοσήματα που μπορεί να συνυπάρχουν σε έναν ασθενή».
 
 
Φλεγμονή & Χρόνια Νοσήματα
 
Η φλεγμονή είναι ένας βασικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να διατηρηθεί υγιής. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει παθογόνα μικρόβια, τοξικές ενώσεις ή κατεστραμμένα κύτταρα, αποστέλλει φλεγμονώδη κύτταρα σε αυτά τα σημεία.
 
Η φλεγμονή είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την επούλωση και τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.
 
Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει λανθασμένα μια φλεγμονώδη απόκριση, σε στιγμές που δεν υπάρχει κάποια απειλή.
 
Η λανθασμένη πυροδότηση της φλεγμονής, οδηγεί τελικά στην εκδήλωση ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σε διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδή, διαβήτη, καρκίνο, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ψωρίαση ή σκλήρυνση κατά πλάκας[3].
 
Η σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών τύπων φλεγμονής, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι φλεγμονώδεις ασθένειες. Αντί να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές παθολογικές καταστάσεις, να αντιμετωπίζονται ως διαφορετικές εκδηλώσεις ενός κοινού μεταβολικού υπόβαθρου.
 
Οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν το μεταβολικό υπόβαθρο που προάγει την φλεγμονή, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
 
«Η απλή διακοπή της φλεγμονής δεν αρκεί για να επιστρέψουν οι ιστοί στη φυσιολογική τους κατάσταση», αναφέρει στο National Geographic ο Ruslan Medzhitov, καθηγητής ανοσοβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Αυτή η προσέγγιση αγνοεί την άλλη όψη του νομίσματος της φλεγμονής: την επίλυση της και την αποκατάσταση της βλάβης.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, πιστεύαμε ότι η φλεγμονή απλά σταματούσε. Οι ανοσολόγοι πίστευαν ότι τα μόρια που την πυροδοτούν και τα νεκρά κύτταρα που προκύπτουν, τελικά αποσυντίθενται με κάποιο τρόπο και σταδιακά απορροφώνται.
 
Η αντιμετώπιση της φλεγμονής μέσα από την ενίσχυση των μηχανισμών επούλωσης είναι αυτό που
 
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της φλεγμονής είναι μια λεπτομερώς ελεγχόμενη διαδικασία, που καταλήγει στην επούλωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη.
 
Η φλεγμονή είναι ο μηχανισμός που ενεργοποιεί ο οργανισμός, ώστε να διορθώσει μια βλάβη.
 
Η χρήση φαρμακευτικών θεραπειών όπως η κορτιζόνη, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι βιολογικοί παράγοντες, σταματάνε τη φλεγμονή και μειώνουν τον πόνο. Ωστόσο, δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να αποκαταστήσει τη βλάβη.
 
Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανόηση των μηχανισμών έναρξης και επίλυσης της φλεγμονής. Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε προσεγγίσεις που οδηγούν σε επίλυση της διαδικασίας της φλεγμονής, αντί για τη διακοπή της.
 
 
Ειδικές Εξετάσεις Καθοδηγούν την Επίλυση της Φλεγμονής & την Επούλωση των Ιστών 
 
Η επίλυση της διαδικασίας της φλεγμονής μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο φαρμακευτικά όσο και με την αποκατάσταση των φυσιολογικών μηχανισμών επούλωσης.
 
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών επιλογών που διακόπτουν τη φλεγμονή, οι υπάρχουσες φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της φλεγμονής και την επούλωση των ιστών.
 
Νέες φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη λύση της φλεγμονής και την ενίσχυση της διαδικασίας επούλωσης, βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και αναμένεται να έχουμε σημαντικά νέα σχετικά κατά την επόμενη πενταετία.  
 
Ωστόσο, ιατρικές παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, επιφέρουν ήδη σημαντική βελτίωση σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. 
 
Εξειδικευμένες εξετάσεις χαρτογραφούν την κατάσταση του οργανισμού και τις διαταραχές που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της φλεγμονής.
 
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής είναι οι βασικοί παράγοντες έναρξης και διατήρησης της χρόνιας φλεγμονής[4].
 
Ένας μεγάλος αριθμός φυσιολογικών διεργασιών προάγει τη ρύθμιση της φλεγμονής. Παρεμβάσεις που ενισχύουν την επίλυση της φλεγμονής και τους μηχανισμούς επούλωσης επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των μεταβολικών διαταραχών και των ελλείψεων που προάγουν τη φλεγμονή, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης.  
 
Κατά την τελευταία δεκαετία, η μέτρηση πολύ μικρών μορίων που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού, των μεταβολιτών, παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί τη φλεγμονή.
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις και απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο ή χρόνιo νόσημα.
 
Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης, που ανιχνεύει τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη διαχείριση της φλεγμονής και την πορεία αυτής της κατηγορίας ασθενειών.
 
Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν[3-7]:


 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

  Τα λιπαρά οξέα συμμετέχουν στη παραγωγή ενδογενών αντιφλεγμονωδών ουσιών στο σώμα, που καταλήγουν στην επούλωση της φλεγμονής (resolvins). 

   
 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3. Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά παρεμποδίζουν την επίλυση της φλεγμονής και προκαλούν απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): Η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων συνδέεται με πληθώρα χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων. Η καταγραφή και η διόρθωσή της είναι ένα βήμα ζωτικής σημασίας στην επίλυση χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επιδεινώνουν τη φλεγμονή και επιταχύνουν την καταστροφή των οργάνων. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες νόσου σήμερα.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
 
Το είδος των συγκεκριμένων αναλύσεων διαφέρει από τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που μετρούν πολύ μικρά μόρια στον οργανισμό και διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως, με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.
 
Με τη χρήση των μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών. Τέτοια νοσήματα είναι η νόσος του Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος, ο λύκος, η οστεοαρθρίτιδα και άλλα.
 
Σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και εμποδίζουν την επίλυση της, η πορεία της υγείας επιδεινώνεται σταθερά, ενώ μειώνεται σημαντικά η απόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη διακοπή της φλεγμονής, όπως κορτιζόνη, αντιφλεγμονώδη και βιολογικοί παράγοντες. 

Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν.
 
Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων αποτελεσματικότερων και πιο φιλικών φαρμακευτικών αγωγών, αλλάζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

 
 

Βιβλιογραφία:

[1] Inflammatory disorders: Does the immune system remember past infections? Robby Berman. Medical News Todayl May 11, 2022  
[2] Maladaptive innate immune training of myelopoiesis links inflammatory comorbidities  Xiaofei Li et al. Cell April 27, 2022.
[3] The end of inflammation? New approach could treat dozens of diseases. National Geographic MARCH 4, 2022
[4] Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors. Margină D, Tsoukalas, D.;Sarandi, E.; Tsatsakis, A et a. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 4135.
[5] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vasileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, November. 
[6] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020
[7] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects.Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi et. al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.

 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.