Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου


Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την εκδήλωση συμπτωμάτων του εντέρου.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου  
Ειδικές Εξετάσεις Συμβάλλουν στη Βελτίωση των Συμπτωμάτων & της Υγείας του Εντέρου

 

To σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα, είναι μια από τις πιο συχνές καταστάσεις για την οποία οι άνθρωποι επισκέπτονται το γιατρό. Περίπου 1 στους 6 σήμερα, υποφέρει από αυτή τη διαταραχή στη λειτουργία του παχέος εντέρου.
 
Τα πιο κοινά συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα και βλέννη στα κόπρανα.
 
Πρόκειται για μια χρόνια υποτροπιάζουσα πάθηση, που ενώ δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ωστόσο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που την εμφανίζουν.

 
Υπάρχει μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που εντοπίζουν ελλείψεις του οργανισμού και μεταβολικές διαταραχές οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση του συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση της υγείας του εντέρου(1-6).
 
Έχουμε διαπιστώσει ότι η βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης ενός ατόμου, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων και η επακόλουθη ιατρική παρέμβαση στη διόρθωση των ελλείψεων, στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, βελτιώνουν τα συμπτώματα του εντέρου, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων(7-15).Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων 

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την εκδήλωση συμπτωμάτων του εντέρου και αφορούν: 

 • Σε διαταραχή της εντερικής χλωρίδας με έλλειψη ωφέλιμων μικροοργανισμών: πάνω από 1500 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών αποικίζουν το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα. Η φυσιολογική σύσταση και ισορροπία μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος διασφαλίζει την υγιή λειτουργία όλου του οργανισμού και ρυθμίζει άμεσα τη λειτουργία συστημάτων όπως το ανοσοποιητικό, το ορμονικό και το νευρικό(16,17)

  Η αλλοίωση της σύστασης της εντερικής χλωρίδας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Ασθενείς με ευερέθιστο έντερο, εμφανίζουν μειωμένη παρουσία φιλικών βακτηριδίων και υπερανάπτυξη παθογόνων(18,19)

  Η έλλειψη προβιοτικών μικροβίων επιτρέπει την υπερ-ανάπτυξη δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών και συνδέεται με φλεγμονή στο εντερικό τοίχωμα, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.

  Σημαντικός αριθμός μελετών, έχει αναδείξει την ευεργετική δράση της χορήγησης προβιοτικών. Η χορήγηση προβιοτικών, βελτιώνει σημαντικά την συμπτωματολογία όσον αφορά στο φούσκωμα, στη δυσκοιλιότητα, στη διάρροια και στην αίσθηση διάτασης της κοιλιάς(20-22).

   
 • Στην αυξημένη παρουσία δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών: το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου αποικίζεται και από μικροοργανισμούς που μπορούν υπό συνθήκες να προκαλέσουν νόσο. Ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο εντερόκοκκος, ο μύκητας κάντιντα και άλλοι μικροοργανισμοί ανήκουν στην φυσιολογική εντερική χλωρίδα.

  Η αναλογία μεταξύ ωφέλιμων μικροοργανισμών και δυνητικά παθογόνων είναι περίπου 85% προς 15%. Η αυξημένη κατανάλωση απλών ζαχάρων, υψηλά επεξεργασμένων τροφών, η κατάχρηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, προωθούν την υπερανάπτυξη των δυνητικά παθογόνων μικροβίων που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία(23,24).


   
 • Στη βιταμίνη D: Η έλλειψη βιταμίνης D είναι κοινό εύρημα στα άτομα με διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου.

  Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία και τη διατήρηση της συνέχειας του εντερικού βλεννογόνου. Η χορήγηση της επί ελλείψεως, μειώνει την εντερική διαπερατότητα και βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων του κοιλιακού πόνου, του φουσκώματος, της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με συμπτώματα από το έντερο(9-11,25).


   
 • Στην έλλειψη γλουταμίνης: H γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ. Τα αμινοξέα είναι θρεπτικά στοιχεία που συνθέτουν τις πρωτεϊνες στον οργανισμό. Η γλουταμίνη είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εντερικού βλεννογόνου και είναι το πιο σημαντικό καύσιμο για τα εντερικά κύτταρα(25).

  Υπό συνθήκες στρες για τον οργανισμό, μπορεί να προκύψει έλλειψη γλουταμίνης. Η έντονη άσκηση, οι λοιμώξεις, το έντονο ψυχογενές στρες, η μετεγχειρητική αποκατάσταση αυξάνουν σημαντικά τις ανάγκες του οργανισμού σε στρες και επηρεάζουν αρνητικά την εντερική συμπτωματολογία(25,26).

   
 • Σε έλλειψη ψευδαργύρου: Ο ψευδάργυρος, είναι απαραίτητος στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού συστήματος και στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού βλεννογόνου(8).

  Συμμετέχει επίσης, στη σύνθεση και έκκριση ουσιών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και άλλες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και την κινητικότητα του εντέρου. Η έλλειψη του ενδέχεται να συνδέεται με υπερένταση, δυσκολία στον ύπνο, στη συγκέντρωση και μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.

  Η έλλειψη αυτού του μεταλλικού στοιχείου, είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί διαιωνίζει τους παθολογικούς μηχανισμούς του συνδρόμου και γιατί επηρεάζει αρνητικά το ψυχογενές υπόβαθρο της νόσου(8).

   
 • Στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη συμμετέχουν στη μετάδοση σημάτων στο νευρικό σύστημα και ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.

  Οι νευροδιαβιβαστές πέρα από τη διάθεση μας και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος ρυθμίζουν άμεσα την κινητικότητα και τη λειτουργία του εντέρου.


  Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι σημαντικό μέρος της παραγωγής και έκκρισης των νευροδιαβιβαστών συμβαίνει στο έντερο με τη συμμετοχή της μικροβιακής χλωρίδας.
 
Με βάση την κλινική μας εμπειρία σε ασθενείς συμπτώματα και νοσήματα του εντέρου, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:
 

 • Βελτίωση των συμπτωμάτων με μείωση της κοιλιακής δυσφορίας, των φουσκωμάτων και του κοιλιακού πόνου.
   
 • Αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής κινητικότητας με βελτίωση των συμπτωμάτων της  δυσκοιλιότητας.
   
 • Βελτίωση της λειτουργίας του εντερικού βλεννογόνου και της ικανότητας απορρόφησης θρεπτικών στοιχείων.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση των εναλλαγών της διάθεσης που συνδέονται με την εντερική λειτουργία.  

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.
 
Στην περίπτωση της εντερικής λειτουργίας, μετά από 6-8 μήνες αναμένεται να έχει βελτιωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συμπτωματολογίας του εντέρου. Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί ενίσχυση της συμπτωματολογίας λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στην εντερική χλωρίδα, την απελευθέρωση τοξινών από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και των αλλαγών που συνδέονται με την αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής κινητικότητας.
 
Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.
 
Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες, προβιοτικά και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας και η ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου, αλλάζουν ριζικά την κατάσταση της λειτουργίας του εντέρου, μειώνουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Βιβλιογραφικές Αναφορές:
 1. Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia SarandiBMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
 2. The Fingerprints of Diabetes…and Other Diseases. Harvard Magazine  
 3. Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
 4. Fathoming Metabolism. Harvard Magazine.
 5. Höller U, Bakker SJL, Düsterloh A, et al. Micronutrient status assessment in humans: current methods of analysis and future trends. TrAC Trends in Analytical Chemistry 2018 
 6. Metabolomics: From Fundamentals to Clinical Applications. A. Sussulini. Springer International Publishing AG 2017 (ed.).
 7. Irritable bowel syndrome. Symptoms & causes. Mayo Clinic. Jul 2020.
 8. Nutritional Deficiencies in Irritable Bowel Syndrome: A North American Population-Based Study. Hujoel, Isabel A. Mayo Clinic Rochester, MN. American Journal of Gastroenterology: October 2019.
 9. Vitamin D status in irritable bowel syndrome and the impact of supplementation on symptoms: what do we know and what do we need to know? Claire E. Williams, Elizabeth A. Williams & Bernard M. Corfe. Nature, European Journal of Clinical Nutrition, Jan. 2018.
 10. Vitamin D supplements could ease painful IBS symptoms. Science Daily 2018.
 11. Vitamin D associates with improved quality of life in participants with irritable bowel syndrome: outcomes from a pilot trial. Simon Tazzyman et. al. Dec 2015. BMJ Open Gastroenterology.
 12. Probiotics in Irritable Bowel Syndrome: An Up-to-Date Systematic Review. Nutrients Sept. 2019. Hanna Fjeldheim Dale et. al.
 13. Effectiveness of Probiotics in Irritable Bowel Syndrome: Updated Systematic Review With Meta-Analysis Tina Didari et. al. World J Gastroenterol. 2015
 14. Try a FODMAPs diet to manage irritable bowel syndrome. Harvard Health, September 17, 2019.
 15. Diet in irritable bowel syndrome. Magdy El-Salhy, Doris Gundersen. Nutrition Journal. Springer Nature, 2015.
 16. Nature Reviews Immunology. Intestinal mucosal barrier function in health anddisease.
 17. Metabolomics for Investigating Physiological and Pathophysiological Processes. David S. Wishart. Physiological Reviews 21 AUG 2019
 18. Irritable Bowel Syndrome. Alexander C. Ford, M.D., Brian E. Lacy, M.D., and Nicholas J. Talley, M.D., Ph.D. N Engl J Med 2017.
 19. Management of Chronic Abdominal Distension and Bloating Brian E. Lacy et. al. Clinical Gastrenterology & Hepatology. April 01, 2020.
 20. American College of Gastroenterology monograph on the management of irritable bowel syndrome and chronic idiopathic constipation. Ford AC, Moayyedi P, Lacy BE, et. al. Am J Gastroenterol 2014.
 21. altered molecular signature of intestinal microbiota in irritable bowel syndrome patients compared with healthy controls: A systematic review and meta-analysis Hai-Ning Liu Hao Wu. et.al. Digestive and Liver Disease, January 21, 2017.
 22. Randomized clinical trial: the effect of probiotic Bacillus coagulans Unique IS2 vs. placebo on the symptoms management of irritable bowel syndrome in adults Ratna Sudha Madempudi, Jayesh J. Ahire, Jayanthi Neelamraju, Anirudh Tripathi & Satyavrat Nanal. Nature Scientific Reports. 21 August 2019.
 23. The gut microbiota and inflammatory bowel disease Katsuyoshi Matsuoka and Takanori Kanai. Semin Immunopathol. 2015; 37: 47–55.
 24. Gut Microbiota in the Pathogenesis of Inflammatory Bowel Disease Atsushi Nishida et. al. Clin J Gastroenterol . 2018 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29285689/
 25. Intestinal Permeability, Inflammation and the Role of Nutrients Ricard Farré et. al. Nutrients. 2020 Apr.
 26. Randomised placebo-controlled trial of dietary glutamine supplements for postinfectious irritable bowel syndrome QiQi Zhou et. al. Gut . 2019 Jun.
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.