Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Συμπληρώματα Διατροφής Αυξάνουν το Μήκος των Τελομερών


Νέα κλινική μελέτη της Metabolomic Medicine® δείχνει ότι ειδικά συμπληρώματα διατροφής ενεργοποιούν τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA.   
 
Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν το DNA. Μακρύτερα τελομερή συνδέονται με καλύτερη υγεία, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερη επίπτωση χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.


Εικ.Τα τελομερή είναι το ακραίο τμήμα των χρωμοσωμάτων. Βρίσκονται στο πηρήνα των κυττάρων και ρυθμίζουν το ρυθμό γήρανσης. 


Κάθε φορά που κάποιο κύτταρο του οργανισμού δυσλειτουργεί και πρέπει να αντικατασταθεί, ένα άλλο κύτταρο πρέπει να διαιρεθεί ώστε να το αντικαταστήσει.
 
Σε κάθε διαίρεση όμως, ένα μικρό κομμάτι από την άκρη των χρωμοσωμάτων δεν αντιγράφεται. Έτσι τα νέα κύτταρα αντικαταστάτες έχουν κοντύτερα τελομερή από αυτά που αντικατέστησαν. 
Αυτή η σταδιακή συρρίκνωση των τελομερών είναι ο βασικός μηχανισμός της γήρανσης και της εμφάνισης των χρόνιων παθήσεων που συνδέονται με την ηλικία.
 

Εικ. Σε κάθε κυτταρική διαίρεση τα τελομερή κονταίνουν. 
 
Παράγοντες που επηρεάζουν το μήκος των τελομερών είναι το βάρος του σώματος, η φυσική άσκηση, το περιβάλλον, το κάπνισμα, η χρόνια φλεγμονή, τα αντιοξειδωτικά, η διατροφή και η πρόσληψη βιταμινών.  

Στην κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Medicine βρέθηκε ότι τα τελομερή ήταν σημαντικά μακρύτερα στα άτομα που χορηγήθηκαν ειδικά συμπληρώματα διατροφής, σε σχέση με τα άτομα που δεν έλαβαν καθόλου συμπληρώματα.
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Metabolomic Medicine
® σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ιατρικής και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Κραϊόβας.
 
Η μελέτη έγινε σε υγιή άτομα και έδειξε ότι η χορήγηση συνδυασμού φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης D3, K2 και μαγνησίου, πολυβιταμίνης, συνενζύμου Q10, αντιοξειδωτικών, προβιοτικών και συνδυασμό ωμέγα 3-6-9 λιπαρών οξέων αυξάνουν το μήκος των τελομερών.
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδ
εικνύουν ότι οι κυτταρικοί μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA ενισχύονται με την καθημερινή λήψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η θετική δράση πιθανόν να οφείλεται στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και της οξείδωσης και επηρεάζει ευνοϊκά το μήκος των τελομερών, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία.
 
Το αυξημένο μήκος των τελομερών είναι θετικός προγνωστικός παράγοντας για καλύτερη υγεία και μακροζωία αλλά και μικρότερη επίπτωση της πλειοψηφίας των νοσημάτων που συνδέονται με την ηλικία.

 

 

 
  1. Association of nutraceutical supplements with longer telomere length 

    Dimitris Tsoukalas, Persefoni Fragkiadaki, Anca Oana Docea, Athanasios K. Alegakis, Evangelia Sarandi, Elena Vakonaki, Eralda Salataj, Elisavet Kouvidi, Dragana Nikitovic, Leda Kovatsi, Demetrios A. Spandidos, Aristidis Tsatsakis, Daniela Calina.

    International Journal of Molecular Medicine. Published online on: May 10, 2019 https://doi.org/10.3892/ijmm.2019.4191 Copyright: © Tsoukalas et al. 
 
 
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine.
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους