Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ασφαλής η Μακροχρόνια Χορήγηση Υψηλών Δόσεων Βιταμίνης D


Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση δόσεων έως και 70.000 μονάδων ημερησίως, με ιατρική παρακολούθηση, για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ασφαλής και απαραίτητη για την επίτευξη ικανού βιολογικού αποτελέσματος στους ασθενείς με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα.

Ασφαλής η Μακροχρόνια Χορήγηση Υψηλών Δόσεων Βιταμίνης D
 
Νέα μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D είναι ασφαλής και δεν συνδέεται με παρενέργειες.
 
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένo κίνδυνο εκδήλωσης νόσου.

Παράλληλα, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βιταμίνης D με τη μορφή συντήρησης, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων, χρόνιων προβλημάτων υγείας και λοιμώξεων.
 
 
Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο[1][2]:
 • αυτοάνοσων νοσημάτων
 • καρκίνου
 • καρδιαγγειακών νοσημάτων
 • διαβήτη
 • οστεοπόρωσης
 • καταγμάτων
 • λοιμώξεων
 • διαταραχών του ύπνου
 • αυξημένο σωματικό βάρος
 • χρόνια κόπωση
 
Η χορήγηση βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης:

 • αυτοάνοσων νοσημάτων[3]
 • καρκίνου[4]
 • διαβήτη[5][6]
 
και βελτιώνει την πορεία ασθενειών όπως:

 • καρκίνος[7]
 • λοιμώξεις του αναπνευστικού[8]
 • νόσος COVID-19[9]
 • νόσος του Χασιμότο[10]
 • ψωρίαση[11]
 • ελκώδης κολίτιδα[12]
 • σκλήρυνση κατά πλάκας[13]
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα[14]
 • λύκος[15]
 
Η λήψη βιταμίνης D σε υψηλές δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλής.  
 
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση δόσεων έως και 70.000 μονάδων ημερησίως, με ιατρική παρακολούθηση, για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ασφαλής και απαραίτητη για την επίτευξη ικανού βιολογικού αποτελέσματος στους ασθενείς με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα[16][17].
 
Άτομα με επίπεδα βιταμίνης D έως και 280 ng/ml, δεν έχουν εμφανίσει παρενέργειες, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους είναι σημαντικά υψηλότερα από το φυσιολογικό όριο των 100 ng/ml[18][19].
 
Νέα επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλεια και τα οφέλη της βιταμίνης D στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων υγείας δημοσιεύονται συνεχώς. Αυτό έχει οδηγήσει στην αυξημένη επίγνωση των γιατρών, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, για τη σημασία στην πρόληψη και στη θεραπεία αυτών των ασθενειών. 
 
Η μέτρηση των επιπέδων της συνταγογραφείται πλέον συχνά από ενδοκρινολόγους, παιδιάτρους, νευρολόγους, ρευματολόγους, ορθοπαιδικούς, γαστρεντερολόγους, παθολόγους και άλλες ιατρικές ειδικότητες. Ενώ όλο και περισσότεροι γιατροί χορηγούν βιταμίνη D, ώστε να διορθώσουν την έλλειψη της.
 
Ωστόσο, μια μερίδα της ιατρικής κοινότητας, διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις για την ασφάλεια χορήγησης υψηλών δόσεων βιταμίνης D και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων της στο αίμα.
 
Η επιφύλαξη αφορά στην πρόκληση αυξημένων επιπέδων ασβεστίου στο αίμα (υπερ-ασβεστιαιμία),  στα ούρα (υπερ-ασβεστιουρία) και νεφρολιθίασης, μετά τη λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D.

Πρόκειται για μια υπόθεση, που περιγράφηκε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1950 και στη συνέχεια βρέθηκε ότι ήταν εσφαλμένη.
 
Το 1930 ξεκίνησε ο εμπλουτισμός τροφών με βιταμίνη D στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για την πρόληψη της ραχίτιδας στα παιδιά. Η ραχίτιδα είναι μια παιδική ασθένεια που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης D και χαρακτηρίζεται από μειωμένη εναπόθεση ασβεστίου στα οστά που οδηγεί στην παραμόρφωση τους.
 

Εικόνα 1. Ραχίτιδα: παιδική ασθένεια που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη εναπόθεση ασβεστίου στα οστά που οδηγεί παραμόρφωση τους.
 
 
Το 1950 παρατηρήθηκε ότι κάποια παιδιά στην Αγγλία εκδήλωναν συμπτώματα υπερασβεστιαιμίας. Έρευνα της Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρών (Royal Academy Physicians), υπέθεσε ότι τα συμπτώματα της υπερασβεστιαιμίας οφείλονταν σε τοξικότητα από D. Στο πόρισμα της έρευνας, ανέφεραν ωστόσο, ότι δεν υπήρχαν άμεσες αποδείξεις γι’ αυτό[20].
 
Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι τα παιδιά που εκδήλωναν υπερασβεστιαιμία, έπασχαν από μια σπάνια γενετική διαταραχή, το σύνδρομο Williams, η οποία προκαλεί υπερασβεστιαιμία.
 
Η έννοια της τοξικότητας της D, έχει ωστόσο παραμείνει και προβληματίζει τους ρυθμιστικούς οργανισμούς και τους γιατρούς μέχρι τις μέρες μας, παρά το γεγονός ότι η αρχική υπόθεση που συνέδεσε τη βιταμίνη D με την τοξικότητα, αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει.

 
 
Κλινική Μελέτη για την Ασφάλεια της Βιταμίνης D σε Υψηλές Δόσεις
 
Κλινική μελέτη με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Αναστάσιο Πίττα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Tufts, κατέγραψε την επίδραση της λήψης 4.000 μονάδων βιταμίνης D, στην υγεία 2.423 ασθενών με αντίσταση στην ινσουλίνη (προ-διαβήτη). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition του εκδοτικού οίκου Nature[21].
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια μεταβολική διαταραχή που παρατηρείται πλέον στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Εκδηλώνεται με αύξηση του σπλαχνικού λίπους και του σωματικού βάρους και αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών, αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων. Σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στη δράση της, αναγκάζοντας το πάγκρεας να παράγει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης.
 
Όταν αυτή η μεταβολική διαταραχή διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σταδιακά τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη κουράζονται, με αποτέλεσμα την εκδήλωση διαβήτη.
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, αυτοάνοσων ασθενειών, φλεγμονών και πληθώρας χρόνιων προβλημάτων υγείας[22].
 
Η χορήγηση βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σε αυτά τα άτομα.
 
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όπου η μια έλαβε 4000 μονάδες βιταμίνη D καθημερινά και η άλλη εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς για 3 χρόνια και συνέκριναν τη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των δύο ομάδων ασθενών.
 
Συνολικά, η επίπτωση των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλότερη στην ομάδα που λάμβανε βιταμίνη D3, συγκριτικά με την ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, η ομάδα παρέμβασης παρουσίασε λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τραυματισμούς και μυοσκελετικά προβλήματα.
 
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι, ότι η χορήγηση 4000 μονάδων βιταμίνης D ημερησίως είναι ασφαλής και καλώς ανεκτή, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως υπερασβεστιαιμία, υπερασβεστιουρία και νεφρολιθίαση, που παλαιότερα είχαν συσχετισθεί με τη βιταμίνη D.
 
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η χορήγηση υψηλότερων δόσεων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη σε νοσήματα όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση.
 
Επίσης αναφέρουν ότι μπορούν να αναθεωρηθούν τα ανώτατα ασφαλή όρια ημερήσιας χορήγησης που έχει θέσει η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ (National Academy of Medicine), για άτομα με οστεοπόρωση, διαβήτη, καρκίνο κ.α.


 
Χορήγηση Θεραπευτικών Δόσεων Βιταμίνης D σε Ασθενείς με Αυτοάνοσο & Χρόνιο Νόσημα
 
Η κλινική μας έχει πολυετή εμπειρία στη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων βιταμίνης D για την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων, σε περισσότερα από 20.000 περιστατικά.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι το 100% των περιστατικών με αυτοάνοσο νόσημα που παρακολουθούμε, είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D[23][24].
 
Επιπρόσθετα της βιταμίνης D, βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμίνης D, συνδέονται με την ανάπτυξη και την πορεία αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, συμβάλλει σε καλύτερη πορεία νόσου και σημαντική βελτίωση της συνολικότερης κατάστασης υγείας των ασθενών με αυτοάνοσο ή χρόνιο νόσημα.  

 
Βιβλιογραφικές Αναφορές:  
 
[1] Vitamin D and Chronic Diseases  Hanmin Wang et al. Aging Dis. 2017
[2] Vitamin D Deficiency and Related Disorders. Vin Tangpricha.
 
Medscape Emedicine, Feb 09 2022
.
[3] Hahn J, Cook N, VITAL randomized controlled trial. ACR Convergence 2021; November 3-10, 2021.
[4] Effect of Vitamin D3 Supplements on Development of Advanced Cancer A Secondary Analysis of the VITAL Randomized Clinical Trial. Paulette D. Chandler et al. JAMA Netw Open. 2020
[5] Hypponen E. Lancet 2001;358:1500-3
[6] Vitamin D Supplementation for Prevention of Type 2 Diabetes Mellitus: To D or Not to D? Anastassios G Pittas, Rolf Jorde, Tetsuya Kawahara, Bess Dawson-Hughes. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2020.
[7] Association between vitamin D supplementation and mortality: systematic review and meta-analysis. Yu Zhang et al. BMJ 2019
[8] Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. Adrian R Martineau et al.  BMJ 2017.  
[9] Vitamin D supplementation and COVID-19 risk: a population-based, cohort study  J. Oristrell et al. J Endocrinol Invest. 2022.
[10] Immunomodulatory Function of Vitamin D and Its Role in Autoimmune Thyroid Disease. Rui Zhao et al. Front. Immunol., 19 February 2021. 
[11] Vitamin D and the Skin: An Update for Dermatologists. Kechichian E, Ezzedine K. Am J Clin Dermatol. 2017 Oct 9
[12] The effects of two vitamin D regimens on ulcerative colitis activity index, quality of life and oxidant/anti-oxidant status Sara Karimi et al. Nutrition Journal 2019.
[13] Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol Frontiers, Lemke D. et al Front. Immunol.,07 April 2021
[14] Vitamin D Supplementation RA. A Systematic Review and Meta-Analysis . Yuanyuan Guan et al. Frontiers Rheumatology 2020.
[15] Tohid Hassanalilou et al. Auto Immun Highlights. BMC. 2018
[16] Changing Incidence of Serum 25-Hydroxyvitamin D Values Above 50 ng/mL: A 10-Year Population-Based Study. Daniel V. Dudenkov et al. Mayo Clinic Proceedings. 2015.
[17] The Importance of Body Weight for the Dose Response Relationship of Oral Vitamin D Supplementation and Serum 25-Hydroxyvitamin D in Healthy Volunteers John Paul Ekwaru et al. 2014.
[18] Heike A. Bischoff-Ferrari et al. Osteoporos Int. 2010 July
[19] Vitamin D Is Not as Toxic as Was Once Thought: A Historical and an Up-to-Date Perspective. Michael F. Holick, PhD, MD Mayo Clinic Proceedings. 2015.
[20] Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Dirk Lemke et al. Front. Immunol. April 2021
[21] Safety and tolerability of high-dose daily vitamin D3 supplementation in the vitamin D and type 2 diabetes (D2d) study—a randomized trial in persons with prediabetes Karen C. Johnson, Anastassios G. Pittas et al. European Journal of Clinical Nutrition. https://www.nature.com/articles/s41430-022-01068-8
[22] Insulin Resistance in Chronic Disease. Uri Hamiel & Orit Pinhas-Hamiel. Contemporary Endocrinology Springer. October 2019.
[23] Tsoukalas, D. et al. Application of metabolomics: Int. J. Mol. Med. (2017).
[24] World aging population, chronic diseases and impact of modifiable-metabolic risk factors. DTsoukalas. JCRMT 2018Tokyo - Japan.
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.