Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Εξειδικευμένες Εξετάσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Οι Δύο ¶ξονες στην Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Εξειδικευμένες Εξετάσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Οι Δύο ¶ξονες στην Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα


Είναι κοινό οι αρθρώσεις που προσβάλλονται, να είναι αυτές που ο ασθενής χρησιμοποιεί περισσότερο στη ζωή ή στην εργασία του και αυτό περιπλέκει επιπρόσθετα την κατάσταση, μειώνοντας επιπλέον τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Η Διαχείριση της Φλεγμονής Βελτιώνει την Πορεία της Νόσου & την Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με ΡΑ
 
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα με χαρακτηριστικό τις φλεγμονώδεις εξάρσεις και τον πόνο που εκδηλώνουν οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή.
 
Πρόκειται για μια ασθένεια που διαταράσσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών, λόγω του πόνου, του περιορισμού της κίνησης, της δυσκαμψίας, της κόπωσης και της μειωμένης λειτουργικότητας.
 
Κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω της νόσου είναι:

 • Πόνος στην αρθρώσεις με οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα
 • Δυσκαμψία των αρθρώσεων ιδιαίτερα το πρωί και μετά από ξεκούραση ή ακινησία
 • Καταβολή με απώλεια της όρεξης
 • Πυρετός
   
H ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τα μάτια, το δέρμα ή το αναπνευστικό σύστημα. Πρόκειται για ένα νόσημα που επηρεάζει την υγεία του ατόμου σε πολλαπλά επίπεδα.
 
Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αισθάνονται ότι η ζωή τους διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό και ότι η νόσος επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα τους[1].
 
Απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σε σκάλες, τα καθημερινά ψώνια ή το άνοιγμα ενός μπουκαλιού, μπορούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επώδυνες για ένα άτομο με ΡΑ. 
 
Συχνά ασθενείς με ΡΑ αναγκάζονται λόγω της νόσου, να αναθεωρήσουν την πορεία τους στη ζωή, να αλλάξουν επαγγελματικές επιλογές ή τόπο κατοικίας, για να ανταπεξέλθουν στα συμπτώματα της νόσου και να έχουν περισσότερο έλεγχο στην καθημερινότητα τους. 
 
Είναι κοινό οι αρθρώσεις που προσβάλλονται, να είναι αυτές που ο ασθενής χρησιμοποιεί περισσότερο στη ζωή ή στην εργασία του και αυτό περιπλέκει επιπρόσθετα την κατάσταση, μειώνοντας επιπλέον τη λειτουργικότητα του ατόμου.
 
Το στρες που προκύπτει, επιδεινώνει την ικανότητα του ασθενή να διαχειριστεί την καθημερινότητα του και επιβαρύνει την πορεία της νόσου.
   

 
Χρόνια Φλεγμονή στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
 
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα πλήττει και καταστρέφει λανθασμένα, ιστούς του ίδιου του οργανισμού.
 
Στην προσπάθεια το σώμα να διορθώσει τη βλάβη που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργείται φλεγμονή στις αρθρώσεις και ιδιαίτερα στον αρθρικό υμένα, την μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό των αρθρώσεων.
 
Όσο πιο μεγάλη η βλάβη σε έναν ιστό ή όργανο του σώματος, τόσο πιο έντονη και η διαδικασία επούλωσης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν ολοκληρώνεται η διαδικασίας της φλεγμονής, η βλάβη αποκαθίσταται και οι ιστοί που είχαν υποστεί βλάβη, ανακτούν τη φυσιολογική τους λειτουργία.
 
Η φλεγμονή ωστόσο, δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς σε όλες τις περιπτώσεις.
 
Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται και η φλεγμονή παραμένει σε χρόνια βάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φλεγμονή γίνεται μέρος του προβλήματος και αντί να οδηγήσει σε επούλωση, επιδεινώνει τη βλάβη.
 
Η χρόνια φλεγμονή είναι κεντρικός παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού.
 
Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών της νόσου, αλλά και επιπρόσθετων ασθενειών, ιδιαίτερα αυτοάνοσων ασθενειών, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 
Η χρόνια φλεγμονή επιδεινώνει την πορεία της ΡΑ και συνδέεται με:
 

 • την εκδήλωση πόνου στις αρθρώσεις
 • με την επιδείνωση της κινητικότητας του ασθενή
 • την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας
 • το αίσθημα χρόνιας κόπωσης που βιώνουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα
 • επιδείνωση της διάθεσης
 • επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη
 • αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων
 • διαταραχή στο μεταβολισμό των λιπιδίων
 
Η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, επικεντρώνεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος, αφορά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Ο δεύτερος άξονας, αφορά στην αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, που προδιαθέτουν και πυροδοτούν τη νόσο.
 
Η ΡΑ είναι ένα νόσημα με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Οι ασθενείς που πάσχουν από ΡΑ, έχουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη της νόσου τους[2][3][4][5].
 

  
Γιατί Είναι Συχνό Ασθενείς με ΡΑ να μην Αισθάνονται ότι Έχουν Ρυθμίσει τη Νόσο, ενώ Βρίσκονται υπό Φαρμακευτική Αγωγή
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και τον έλεγχο του πόνου και της καταστροφής των αρθρώσεων, οι ασθενείς με ΡΑ συχνά συνεχίζουν να μην αισθάνονται καλά. Συνεχίζουν να νιώθουν εύκολα κόπωση, εναλλαγές στη διάθεση, διαταραχή στη λειτουργία του γαστρεντερικού, μειωμένη πνευματική διαύγεια, να έχουν συχνές λοιμώξεις και να μην καταφέρνουν να είναι πραγματικά καλά, παρά τη φαινομενική ρύθμιση της βασικής νόσου. Ιδιαίτερα σε περιόδους εξάρσεων, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής δεν καταφέρνει να ελέγξει ικανοποιητικά τη συμπτωματολογία και τον πόνο που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ασθενείς. 

Τα αυτοάνοσα όπως η ΡΑ, είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα που απαιτούν πολυετή θεραπεία και συστηματική παρακολούθηση. Ακόμη και εάν κάποιος βρίσκεται σε ύφεση που διαρκεί χρόνια, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μια νέας υποτροπής της νόσου. Πρόκειται για ένα βασικό χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων νοσημάτων. 
 
Αυτό συμβαίνει γιατί τα αυτοάνοσα είναι νοσήματα που εκδηλώνονται λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας πολλαπλών διαταραχών όπως: 
 

 • Αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • Έλλειψη βιταμίνης D
   
 • Οριακές ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, που συνδέονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος 
   
 • Διαταραχή του μικροβιώματος 
   
 • Αδυναμία διαχείρισης της χρόνιας φλεγμονής 
   
 • Μειωμένη παραγωγή ενέργειας
 
Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ορμονικού, του γαστρεντερικού, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιδρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των κυττάρων του οργάνου που βάλλεται και οδηγούν σε επιδείνωση της πορείας της νόσου. 
 
Έτσι συχνά οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν το νόσημά τους και να νιώσουν αισθητά καλύτερα, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν να ακολουθούν σταθερά την αγωγή τους, να επισκέπτονται τακτικά το γιατρό τους για να κάνουν τις εξετάσεις τους και να μειώσουν το στρες της καθημερινότητας για να επηρεάζεται λιγότερο η νόσος. 
 
Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τη ρύθμιση των συμπτωμάτων και τον έλεγχο της φλεγμονής είναι απαραίτητο κομμάτι στην αντιμετώπισης στη ΡΑ, ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της για να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος της νόσου. 
 
Η ΡΑ είναι ένα νόσημα με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Οι ασθενείς που πάσχουν από ΡΑ, έχουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται άμεσα με την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή, καθώς και με τη συνολική εξέλιξη της νόσου. 
 
Η σταδιακή ανάπτυξη οριακών ελλείψεων, που περνούν απαρατήρητες, συσσωρεύονται σε διάστημα αρκετών ετών ή και δεκαετιών και είναι κεντρικός παράγοντας στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών[6]
 
Όταν πλέον γίνουν αντιληπτές, έχουν ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η εντοπισμός και η διόρθωσή τους απαιτούν χρόνο και στενή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας του ασθενή. 
 
Παράλληλα με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και επιδεινώνουν τη συμπτωματολογία και την πορεία αυτής της ομάδας ασθενειών.
 
 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Ρευματοειδής Αρθρίτιδας

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της ΡΑ. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι κεντρικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.


 
Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω της Εξέτασης Metabolomic Analysis®

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της ρευματοειδής αρθρίτιδας και αφορούν:

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με ΡΑ.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με την εκδήλωση ΡΑ και χρόνια κόπωση.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως ενισχυτικός παράγοντας στη φλεγμονή. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία, επιταχύνουν την καταστροφή των αρθρώσεων και αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. 
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού, ορμονικού συστήματος και την αντίληψη του πόνου. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
 
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της ΡΑ επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού[7][8][9][10][11][12][13][14].
 
Με βάση την εμπειρία μας στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:
 

 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της καταστροφής των αρθρώσεων
   
 • Μείωση του πόνου και της ανάγκης λήψης αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων
   
 • Βελτίωση της κινητικότητας και μείωση της δυσκαμψίας
   
 • Μείωση του κινδύνου συστηματικής βλάβης στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα (καρδιά, νεφροί, δέρμα, μάτια)
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή
   
 • Μείωση των φλεγμονωδών εξάρσεων της νόσου
   
 • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής
 
Στόχος της αντιμετώπισης είναι η ανάκτηση της ποιότητας ζωής που είχε ο ασθενής πριν την έναρξη της νόσου, κατά το μέγιστο δυνατό.  
 
Λόγω της φύσεως της νόσου, που εκδηλώνεται με φλεγμονώδεις εξάρσεις και υφέσεις, θα πρέπει σκιαγραφηθεί η αναμενόμενη πορεία της κατάστασης υγείας στον ασθενή, ώστε να μειωθεί το στρες που συνοδεύει την ίδια την αγωγή.
 
Η πορεία της νόσου δεν είναι γραμμική, δεν νιώθει δηλαδή ο ασθενής κάθε μέρα λίγο καλύτερα, όπως αναμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξεκινούν μια θεραπεία, είναι μια πορεία με διακυμάνσεις.

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.
 
Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης.
 
Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της ΡΑ προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.


  
Βιβλιογραφικές Αναφορές: 
 

[1] Quality of life in patients with established rheumatoid arthritis: A phenomenographic study Karina Malm et al. SAGE Open Med. 2017.
[2] The interplay between inflammation and metabolism in rheumatoid arthritis Chimenti MS, et al Cell Death and Disease, Nature (2015)
[3] Large Scale Metabolic Profiling identifies Novel Steroids linked to Rheumatoid Arthritis. Yousri, N.A., et al.   Scientific Reports, Nature (2017) https://www.nature.com/articles/s41598-017-05439-1
[4] Insulin Resistant Pathways are associated with Disease Activity in Rheumatoid Arthritis and are Subject to Disease Modification through Metabolic Reprogramming; A Potential Novel Therapeutic Approach," Gallagher L,  et al.  Arthritis and Rheumatolology. (2019). https://doi.org/10.1002/art.41190
[5] The metabolic syndrome: the crossroads between rheumatoid arthritis and cardiovascular risk. Gremese E, Ferraccioli G. Autoimmun Rev. 2011 Aug;10
[6] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi. BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
[7] Relationships Between Vitamin D, Gut Microbiome, and Systemic Autoimmunity. Yamamoto EA, Jørgensen TN. Front Immunol. (2020).
[8] Micronutrients in autoimmune diseases: possible therapeutic benefits of zinc and vitamin D. Wessels I, Rink L.  The Journal of Nutritional Biochemistry (2020).
[9] Dietary Habits and Nutrition in Rheumatoid Arthritis: Can Diet Influence Disease Development and Clinical Manifestations? Chiara Gioia et al. Nutrients 2020,
[10] Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions  imageShweta Khanna et al. Front. Nutr., 08 November 2017.
[11] The Effect of Vitamin D Supplementation on Rheumatoid Arthritis Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis  Yuanyuan Guan et al. Front. Med., 30 October 2020
[12] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019
[13] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
[14] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.