Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Οι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Έχουν Ελλείψεις που Δεν Γνωρίζουν


Ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδή αδένα.

Οι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Έχουν Ελλείψεις που Δεν Γνωρίζουν

Πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο έχουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία τους και δεν το γνωρίζουν. 

Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο είναι ένα νόσημα με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν με κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, παραμένουν για χρόνια και επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού συνολικά.
 
Η νόσος του Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα έναντι του θυρεοειδή αδένα, όπου σταδιακά τoν καταστρέφει, καταλήγοντας σε υποθυρεοειδισμό.

 
Υπάρχουν 5 βασικές ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά που συντελούν στην ανάπτυξη της νόσου:
 • Βιταμίνης D
   
 • Σεληνίου
   
 • Μαγνησίου
   
 • Προβιοτικών
   
 • Ωμέγα 3 λιπαρών  
 
Οι ελλείψεις των παραπάνω στοιχείων επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδή αδένα.

Σε συνδυασμό με μεταβολικές διαταραχές όπως:

 • αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • χαμηλός μεταβολισμός
   
 • διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας 

επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των θυρεοειδικών κυττάρων. Επιπρίσθετα με το ψυχογενές στρες, επιδρούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των κυττάρων του θυρεοειδούς.


Προβλήματα που Επιβαρύνουν την Υγεία την Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
 
Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, είναι ότι οι ορμονικές τους εξετάσεις δείχνουν φυσιολογικές, ενώ οι ίδιοι δεν αισθάνονται καλά. Ακόμη και η ρύθμιση του θυρεοειδή με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, συχνά δεν αρκεί ώστε να βελτιώσει την εικόνα.
 • Χαμηλά επίπεδα ενέργεια
   
 • Εύκολη κόπωση
   
 • Δυσκολία στη ρύθμιση του σωματικού βάρους
   
 • Μυϊκοί πόνοι
   
 • Εναλλαγές στη διάθεση

 • Διαταραχές στη λειτουργία του γαστρεντερικού

είναι τα πιο συχνά προβλήματα που βιώνουν οι ασθενείς.
 
Λόγω του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ των γυναικών και των ορμονικών αλλαγών που βιώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εννέα στις δέκα περιπτώσεις η νόσος πλήττει γυναίκες. Έτσι συμβαίνει συχνά μια ασθενής να επισκέπτεται το γιατρό της και ενώ οι εξετάσεις της μπορεί να είναι φυσιολογικές, η ίδια να μην αισθάνεται καλά. Ο γιατρός επιβεβαιώνει ότι δεν εντοπίζει κάποια δυσλειτουργία του αδένα και ότι τα συμπτώματα που βιώνει η ασθενής δεν συνδέονται με το θυρεοειδή.
 
Η ασθενής συνεχίζει όμως να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητα και να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, να ελέγξει το σωματικό της βάρος, να αντιμετωπίσει τους μυϊκούς πόνους και τις διαταραχές από το στομάχι ή το έντερο.
 
Κάποιες φορές οι ασθενείς μπορεί να σκεφτούν ότι το πρόβλημα τους είναι ψυχολογικό ή ότι έχουν ανάγκη από περισσότερη ξεκούραση. Ωστόσο, οι προσπάθειες να ελέγξουν το στρες και η επαρκής ξεκούραση δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την κατάσταση, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
 
Στις περιπτώσεις που η δυσκολία αφορά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, δεν είναι σπάνιο ορισμένοι ασθενείς να μειώνουν σημαντικά την ποσότητα τροφής και να πιέζουν τον εαυτό τους να κάνουν άσκηση, παρά τα λιγοστά αποθέματα ενέργειας, με πενιχρά αποτελέσματα.  
 
Οι ασθενείς καταλήγουν να συμβιβάζονται με αυτό που βιώνουν και συνεχίζουν την προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής.

 
 
Χασιμότο & Ελλείψεις
 
Συνοψίζοντας, για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα είναι απαραίτητη η επάρκεια σε σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες, ιδιαίτερα οι βιταμίνες D, η B12 & Β1.
 
Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει ομαλά, απαιτεί την πρόσληψη ζωτικών συστατικών σε συγκεκριμένες αναλογίες μεταξύ τους.

Οι βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά λειτουργούν μαζί, συνεργικά. Συμμετέχουν συνδυαστικά σε χιλιάδες χημικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι η χορήγηση μίας και μόνης ουσίας δεν αρκεί για να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία. Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης ενός θρεπτικού συστατικού, βασίζεται στην παράλληλη χορήγηση και των συστατικών που λειτουργούν συνδυαστικά με αυτό.

Συνεπώς, η χορήγηση μόνο σεληνίου ή βιταμίνης D ή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, χωρίς αυτή να συνδυάζεται με την ταυτόχρονη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων όλων των μικροθρεπτικών συστατικών, που απαιτούνται για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κλινική εικόνα του ασθενή. 

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών δείχνει ότι η χορήγηση βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων (μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), προβιοτικών, αντιοξειδωτικών και αμινοξέων, συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας και της πορείας της νόσου στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. 
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών με ιατρικές παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, στη συμπλήρωση και στη διατροφή σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής στις περιπτώσεις που ενδείκνυται, είναι σημαντικές στη βελτίωση των προβλημάτων υγείας που βιώνουν ασθενείς με νόσο του Χασιμότο.

 
 
Εντοπισμός & Διόρθωση των Ελλείψεων & των Μεταβολικών Διαταραχών
 
Η δυσκολία στην αντιμετώπιση των παραπάνω ελλείψεων και διαταραχών, έγκειται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Συνήθως περνούν απαρατήρητες για πολλά χρόνια και επιδεινώνουν την υγεία και την πορεία της νόσου ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Αυξάνουν την ταχύτητα καταστροφής του αδένα, τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπρόσθετων αυτοάνοσων νοσημάτων και καρδιαγγειακής νόσου, ενώ παράλληλα μειώνουν την ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή.
 
Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα.

Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ. 

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου Hashimoto και ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:


 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto[12,13].
   
 • Στην κατάσταση οξείδωσης και την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού: το οξειδωτικό στρες συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα. 
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
 
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού.
 
Με τη χρήση των μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν την πορεία της θυρεοειδίτιδας Χασίμοτο.
 
Σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη νόσο, η πορεία της υγείας και η ποιότητα ζωής επιδεινώνονται σταθερά. 
 
Η κλινική μας έχει βοηθήσει πάνω από 25.000 άτομα με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα, κατά την τελευταία δεκαετία. Ο μεγαλύτερος αριθμός από τους ασθενείς που παρακολουθούμε πάσχει από νόσο του Χασιμότο.

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:


 • Σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, μείωση του σωματικού βάρους, αύξηση των επιπέδων ενέργειας, μείωση των μυϊκών πόνων και της γαστρεντερικής λειτουργίας.
   
 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
   
 • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
   
 • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα. 
   
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
   
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.


Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.