Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Αυτοάνοσα Νοσήματα του Εντέρου & Ελλείψεις του Οργανισμού
Γιατί οι Ασθενείς με Αυτοάνοσο Πρέπει να Ελέγξουν τις Ελλείψεις τους
Εξειδικευμένες Εξετάσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Δείτε επίσης

Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Αυτοάνοσα Νοσήματα του Εντέρου & Ελλείψεις του Οργανισμού
Γιατί οι Ασθενείς με Αυτοάνοσο Πρέπει να Ελέγξουν τις Ελλείψεις τους
Εξειδικευμένες Εξετάσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Οι Ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα Έχουν Ελλείψεις που δε Γνωρίζουν

Η διόρθωση ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, αλλάζουν ριζικά την πορεία των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.
 
Οι Ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα Έχουν Ελλείψεις που δε Γνωρίζουν 
 
Ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μεταβολικές διαταραχές, επηρεάζουν την εκδήλωση και την πορεία της ελκώδους κολίτιδας.  

Ιατρικές παρεμβάσεις στη διόρθωση των ελλείψεων, στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, βελτιώνουν την πορεία της νόσου, μειώνουν τη συμπτωματολογία, τις εξάρσεις και βελτιώνουν την καθημερινότητα των ασθενών.  

 
Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει το παχύ έντερο. Εκδηλώνεται με φλεγμονή στο βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό του παχέος εντέρου και του ορθού.
 
Ονομάζεται ελκώδης γιατί η βασική βλάβη που προκαλεί ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται (έλκη), στο τοίχωμα του παχέος εντέρου.
 
Προκαλεί:

 • κοιλιακό άλγος
 • διάρροια
 • πυρετό
 • κόπωση
 • αιμορραγικές κενώσεις
 • αίσθημα επείγουσας ανάγκης για αφόδευση (τεινεσμός)
 • πόνος στο ορθό
 • ακούσια απώλεια βάρους
 • στα παιδιά καθυστέρηση της ανάπτυξης
  
Πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, κυρίως κατά την περίοδο των εξάρσεων. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω της επηρεασμένης λειτουργίας του εντέρου και του πόνου όσο και από τις παρενέργειες των φαρμακευτικών θεραπειών.
 
Αν και μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του παχέος εντέρου, συχνότερα πλήττει το τελευταίο τμήμα του (σιγμοειδές, ορθό και πρωκτός). Παρά το γεγονός ότι η ελκώδης κολίτιδα συνήθως  δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει καχεξία και σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που μπορούν να είναι απειλητικές για τη ζωή.

 
 

Εικόνα 1: Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα (έλκη), στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου.


Ελλείψεις που Συνδέονται με την Εκδήλωση & την Πορεία της Ελκώδους Κολίτιδας


1. Βιταμίνη D 

Tα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται άμεσα με την αυξημένη εμφάνιση της ελκώδους κολίτιδας, αλλά και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων κατά την εκδήλωση της νόσου.
 
Η βιταμίνη D συμβάλει στον έλεγχο των παθογόνων μικροοργανισμών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών και για την ομαλή λειτουργία και ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Η βιταμίνη D έχει άμεση και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που εκφράζεται μέσα από ειδικούς υποδοχείς. Η άμεση αντιφλεγμονώδης δράση της έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες έρευνες.

Ο εντερικός βλεννογόνος είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους στη βιταμίνη D ιστούς. Η επίτευξη ιδανικών επίπεδων βιταμίνης D πρέπει να είναι στόχος τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. 

Όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της βιταμίνης D τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και τόσο πιο έντονη είναι και η συμπτωματολογία.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D συσχετίστηκε με: 

 • Αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομείο
 • Αυξημένες εξάρσεις της νόσου 
 • Αυξημένη χρήση κορτιζόνης
 • Αύξηση των δόσεων της φαρμακευτικής αγωγής
  
Στους ασθενείς που πάσχουν από αυτοανοσία, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι μπορεί να εμφανίζουν αντίσταση στη βιταμίνη D, χρειάζονται δηλαδή μεγαλύτερες δόσεις και υψηλότερες τιμές για να μπορέσει το σώμα τους να έχει τα πλήρη οφέλη από τη δράση της.
 
Η χορήγηση θεραπευτικών δόσεων βιταμίνης D πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση και την παράλληλη μέτρηση εργαστηριακών παραμέτρων που επιτρέπουν την αξιολόγηση της ανταπόκρισης του οργανισμού.

 
 
2. Ελλείψεις Μικροθρεπτικών 
 
Λόγω της διαταραχής στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έχουν συχνά σημαντικές ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και ωμέγα λιπαρά οξέα. Οι ελλείψεις επηρεάζουν τη γενική κατάσταση της υγείας των ασθενών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Οι πιο συχνές ελλείψεις είναι:

Γλουταμίνη: H γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του εντερικού βλεννογόνου. Είναι το πιο σημαντικό καύσιμο για τα εντερικά κύτταρα, αλλά και για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη της εμποδίζει την επούλωση και την φυσιολογική λειτουργία του εντερικού βλεννογόνου. 

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος, είναι απαραίτητος στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού βλεννογόνου. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ψευδαργύρου, προκαλεί διαταραχή στην κινητικότητα του εντέρου και επηρεάζει αρνητικά την εντερική χλωρίδα, την ικανότητα επούλωσης του βλεννογόνου και τη διαχείριση της φλεγμονής.

Επιπρόσθετα μικροθρεπτικά, που εμφανίζουν έλλειψη στην ελκώδη κολίτιδα είναι ο σίδηρος, οι βιταμίνες Β12, Β6, Β2, Β1, η βιταμίνη Κ, το φολικό οξύ, το σελήνιο. Η έλλειψη των συγκεκριμένων μικροθρεπτικών επιδεινώνει τα συμπτώματα και την πορεία αυτών των νοσημάτων.     


 
Ελκώδης Κολίτιδα & Διατροφή
 
Η διατροφή είναι ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται στην ελκώδη κολίτιδα. Η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Το τι τρώμε προκαλεί επίσης ορμονικές εκκρίσεις που διαμορφώνουν την ανταπόκριση του οργανισμού στη φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και η υπερκατανάλωση αλκοόλ, προξενούν άμεση βλάβη στο εντερικό τοίχωμα, αυξάνουν τον πληθυσμό των παθογόνων μικροοργανισμών και μειώνουν το πληθυσμό ωφέλιμων μικροβίων, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα και την πορεία της νόσου.Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Ελκώδους Κολίτιδας

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της νόσου. 
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων ασθενειών.
 
Πρόκειται για μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:

 • στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού
   
 • στις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών
   
 • στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα)
   
 • σε διαταραχή του μεταβολισμό των απλών ζαχάρων
   
 • στην αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • στο μεταβολισμό των ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων
   
 • στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων (ωμέγα-3, ωμέγα-6, ωμέγα-9 και κορεσμένα λιπαρά).
 
Η διενέργεια των εξετάσεων και η λήψη του ιατρικού ιστορικού είναι το πρώτο βήμα.
 
Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των εξετάσεων αξιολογούνται από την επιστημονική ομάδα της κλινικής μας, ώστε να διαμορφωθεί το θεραπευτικό πλάνο, που ταιριάζει στον κάθε ασθενή. 

Μετά τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διαμόρφωση του θεραπευτικού πλάνου, συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής και ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας.
 
Είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια, ωστόσο η επιστημονική μας ομάδα είναι δίπλα σε κάθε ασθενή που δεν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση της υγείας του και θέλει να πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο πώς ήταν πριν την εκδήλωση της νόσου του. 
  
Συγκεκριμένα, στα περιστατικά με ελκώδη κολίτιδα που αναλαμβάνουμε, μειώνεται η φλεγμονή στο παχύ έντερο, διορθώνονται οι ελλείψεις που συνδέονται με τη νόσο, μειώνεται η συχνότητα των εξάρσεων και ο κίνδυνος νοσηλείας, βελτιώνεται η ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, αποκαθίσταται η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων, διορθώνεται το αίσθημα εξάντλησης που συνοδεύει τη νόσο και αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, αλλάζουν ριζικά την πορεία των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.


 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.