Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Ελκώδης Κολίτιδα & Χαμηλά Επίπεδα Βιταμίνης D
Εξειδικευμένες Εξετάσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Η Πορεία ενός Ασθενή με Αυτοάνοσο & η Συμβίωση του με τη Νόσο
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος & Χρόνια Φλεγμονή

Ελκώδης ΚολίτιδαΕλκώδης Κολίτιδα

Η διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων επιτρέπει τη διαχείριση των διαφορετικών παραγόντων που συνδέονται με την εξέλιξη της νόσου
 
Η άμεση διαχείριση των παραγόντων που ενισχύουν τη βλάβη είναι επιτακτική στην ελκώδη κολίτιδα, ώστε να μειωθεί έγκαιρα το μέγεθος της καταστροφής των οργάνων και των ιστών που πλήττονται.
 
Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει το παχύ έντερο. Εκδηλώνεται με φλεγμονή στο βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό του παχέος εντέρου και του ορθού(1,2).
 
Ονομάζεται ελκώδης γιατί η βασική βλάβη που προκαλεί ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται (έλκη), στο τοίχωμα του παχέος εντέρου.
 
Προκαλεί:

 • κοιλιακό άλγος
 • διάρροια
 • πυρετό
 • κόπωση
 • αιμορραγικές κενώσεις
 • αίσθημα επείγουσας ανάγκης για αφόδευση (τεινεσμός)
 • πόνος στο ορθό
 • ακούσια απώλεια βάρους
 • στα παιδιά καθυστέρηση της ανάπτυξης
 
Η ελκώδης κολίτιδα και οι νόσος του Crohn αναφέρονται μαζί ως φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Η συχνότητα εμφάνισης των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου είναι διαρκώς αυξανόμενη σε όλον τον κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια, σε σημείο που να χαρακτηρίζονται ως "Παγκόσμια Νόσος". Η αυξημένη συχνότητα της ελκώδους κολίτιδας, όπως και η πλειοψηφία των αυτοάνοσων ασθενειών, συνδέεται άμεσα με τον δυτικό τρόπο ζωής(2-4)
 
H πορεία της νόσου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Τα περισσότερα άτομα έχουν μέτρια με ήπιας βαρύτητας νόσο. Πρόκειται για μια νόσο που επηρεάζει την ποιότητα ζωής, κυρίως κατά την περίοδο των εξάρσεων. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω της επηρεασμένης λειτουργίας του εντέρου και του πόνου όσο και από τις παρενέργειες των φαρμακευτικών θεραπειών που πρέπει αυτοί οι ασθενείς να λαμβάνουν, συνήθως εφ' όρου ζωής.
 
Αν και μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του παχέος εντέρου, συχνότερα πλήττει το τελευταίο τμήμα του (σιγμοειδές, ορθό και πρωκτός). Παρά το γεγονός ότι η ελκώδης κολίτιδα συνήθως  δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει καχεξία και σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που μπορούν να είναι απειλητικές για τη ζωή.

 
 
Εικόνα 1Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα (έλκη), στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου.  
 
 
Πιθανές επιπλοκές της νόσου είναι:
 • σοβαρή αιμορραγία
 • διάτρηση του εντέρου
 • φλεγμονή και πόνος στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στα μάτια
 • αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων
 • σοβαρή αφυδάτωση
 • οστεοπόρωση
 • αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου
 • ταχεία διόγκωση του παχέος εντέρου (τοξικό μεγάκολο)
 

Παράγοντες Κινδύνου

Ηλικία: Η πλειοψηφία των ατόμων που αναπτύσσουν ελκώδη κολίτιδα διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των 30 ετών. Μερικοί άνθρωποι ωστόσο, αναπτύσσουν την ασθένεια και μετά τα 60 τους έτη. 
 
Οικογενειακό ιστορικό: ¶τομα που έχουν στενό συγγενή - όπως γονέα, αδελφό ή παιδί - με την ασθένεια, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. 
 
Κάπνισμα: Η νικοτίνη μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας. Ωστόσο, η βλάβη που προξενεί το κάπνισμα στη γενική υγεία, υπερτερεί κάθε οφέλους και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και να προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για τη συνολική υγεία.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Ναπροξένη (Naprosyn), ιβουπροφαίνη (Algofren, Nurofen, Advil, Brufen), δικλοφαινάκη (Voltaren) και άλλα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ελκώδους κολίτιδας ή να επιδεινώσουν τη νόσο σε άτομα που πάσχουν από αυτήν.

Η Αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της ελκώδους κολίτιδας. 

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη ελκώδους κολίτιδας.

Μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου. Διαταραχές στο μεταβολισμό του ζαχάρου όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, απορρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας.

Στρες: Το ψυχογενές στρες λειτουργεί κυρίως ως μηχανισμός πυροδότησης της νόσου, όπως συμβαίνει για τα περισσότερα αυτοάνοσα. Το στρες έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έντονα και μακροχρόνια ψυχογενή στρες, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εκρηκτική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εκδήλωση μιας υποβόσκουσας αυτοάνοσης ασθένειας.  

 
 
Διάγνωση

Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης απαιτείται ένας συνδυασμός εξετάσεων. Συνήθως διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος (αναλύσεις για αναιμία ή λοίμωξη, εξέταση κοπράνων), ενδοσκοπικός έλεγχος (κολονοσκόπιση), καθώς και απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία).
 

Φαρμακευτικές Αγωγές
 
Ο στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι η μείωση της φλεγμονής που τροφοδοτεί τα συμπτώματα της νόσου. Η επιλογή του φαρμάκου εξαρτάται από την περιοχή του παχέος εντέρου που έχει προσβληθεί.
 
Οι συνηθέστερες κατηγορίες φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα είναι τα αντιφλεγμονώδη. Όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στη λήψη αντιφλεγμονωδών και η συμπτωματολογία της νόσου επιμένει, οδηγούνται στη λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Είναι φάρμακα που καταστέλλουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Μια ακόμη κατηγορία φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα κολίτιδα είναι οι βιολογικοί παράγοντες.
Οι βιολογικοί παράγοντες δρουν μέσω της εξουδετέρωσης πρωτεϊνών στο σώμα που προκαλούν τη φλεγμονή.

Σε κάποιους ασθενείς, χορηγούνται και αντιβιοτικά, με σκοπό την αντιμετώπιση λοιμώξεων στο έντερο.  Επιπλέον, οι ασθενείς λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα που δε στοχεύουν στον έλεγχο της φλεγμονής, αλλά στο να ανακουφίσουν συμπτώματα όπως οι διάρροιες, ο πόνος στην κοιλιά και ο πυρετός. Τέτοια είναι τα αντι-διαρροϊκά και τα παυσίπονα.


Στις περιπτώσεις που η διατροφή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η φαρμακευτική αγωγή και άλλες θεραπείες δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας, μπορεί να συστηθεί η χειρουργική επέμβαση. Περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου και του ορθού.
 
 
Αλλοίωση της Σύστασης της Μικροβιακής Χλωρίδας & Ελκώδης Κολίτιδα

Η σύσταση των μικροβίων του εντέρου συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Ειδικά στα δύο φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, τη νόσο του Crohn  και την ελκώδη κολίτιδα, οι αλλοιώσεις της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη τους(5-8).

Η αλλοίωση της ποιότητας και της ποσότητας της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου και η αλλαγή στο είδος και στην ποσότητα των μικροοργανισμών που βρίσκονται σε αυτό, συνδέονται με την εκδήλωση Crohn και ελκώδους κολίτιδας ή με την υγιή λειτουργία του εντέρου. 

Η αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας πρέπει να περιλαμβάνει και την αποκατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας.Βιταμίνη D & Ελκώδης Κολίτιδα

Tα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται άμεσα με την αυξημένη εμφάνιση της ελκώδους κολίτιδας, αλλά και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων κατά την εκδήλωση της νόσου. Η χορήγηση βιταμίνης D, προτείνεται ως επιπρόσθετος θεραπευτικός παράγοντας στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα (9-12).

Όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της βιταμίνης D τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και τόσο πιο έντονη είναι και η συμπτωματολογία.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D συσχετίστηκε με: 


 • Αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομείο
   
 • Αυξημένες εξάρσεις της νόσου 
   
 • Αυξημένη χρήση κορτιζόνης
   
 • ¶υξηση των δόσεων της φαρμακευτικής αγωγής(13)

Η θετική επίδραση της βιταμίνης D ασκείται μέσα από πολλαπλούς μηχανισμούς.

Ανοσορυθμιστική δράση της βιταμίνης D: Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την επαναφέρει στο φυσιολογικό, ενώ παράλληλα αποκαθιστά την ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και ιστούς(9,13).

Η απώλεια της αναγνώρισης των κυττάρων του εαυτού σε έναν οργανισμό, είναι η βασική αιτία για την εμφάνιση των αυτοάνοσων ασθενειών. Η ανοσορυθμιστική δράση της D είναι ζωτικής σημασίας στην αυτοανοσία.
 
Έλεγχος των παθογόνων μικροοργανισμών: Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών και για την ομαλή λειτουργία και ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων(14).

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένη εμφάνιση λοιμώξεων, ανεπαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένη παρουσία παθογόνων οργανισμών στο έντερο. Η αλλοίωση της φυσιολογικής ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn.


 


Σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα, πρέπει να γίνεται μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D.
  


¶μεση αντιφλεγμονώδης δράση: Η βιταμίνη D έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες έρευνες (10-15).

Ο εντερικός βλεννογόνος είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους στη βιταμίνη D ιστούς. Η επίτευξη ιδανικών επίπεδων βιταμίνης D πρέπει να είναι στόχος τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας του εντέρου.

Η μέτρηση των επιπέδων της 25 OH D3 πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα. Ιδανικές θεωρούνται τιμές που κυμαίνονται από 50-80 ng/dl.

Στους ασθενείς που πάσχουν από αυτοανοσία, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι μπορεί να εμφανίζουν αντίσταση στην βιταμίνη D, να δηλαδή χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις και υψηλότερες τιμές για να μπορέσει το σώμα τους να εκφράσει πλήρως τη δράση της(15).
 
Η χορήγηση θεραπευτικών δόσεων βιταμίνης D πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση και την παράλληλη μέτρηση εργαστηριακών παραμέτρων που επιτρέπουν την αξιολόγηση της ανταπόκρισης του οργανισμού.


Διατροφή, Ελλείψεις Μικροθρεπτικών & Ελκώδης Κολίτιδα

Η διατροφή είναι ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται στην ελκώδη κολίτιδα. Η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Το τι τρώμε προκαλεί επίσης ορμονικές εκκρίσεις που διαμορφώνουν την ανταπόκριση του οργανισμού στη φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και η υπερκατανάλωση αλκοόλ, προξενούν άμεση βλάβη στο εντερικό τοίχωμα, αυξάνουν τον πληθυσμό των παθογόνων μικροοργανισμών και μειώνουν το πληθυσμό ωφέλιμων μικροβίων, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα και την πορεία της νόσου.
 
Λόγω της διαταραχής στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έχουν συχνά σημαντικές ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και ωμέγα λιπαρά οξέα. Οι ελλείψεις επηρεάζουν τη γενική κατάσταση της υγείας των ασθενών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Οι πιο συχνές ελλείψεις είναι:

Γλουταμίνη: H γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του εντερικού βλεννογόνου. Είναι το πιο σημαντικό καύσιμο για τα εντερικά κύτταρα, αλλά και για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη της εμποδίζει την επούλωση και την φυσιολογική λειτουργία του εντερικού βλεννογόνου(16)

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος, είναι απαραίτητος στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού βλεννογόνου. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ψευδαργύρου, προκαλεί διαταραχή στην κινητικότητα του εντέρου και επηρεάζει αρνητικά την εντερική χλωρίδα, την ικανότητα επούλωσης του βλεννογόνου και τη διαχείριση της φλεγμονής(17-19).

Επιπρόσθετα μικροθρεπτικά, που εμφανίζουν έλλειψη στη νόσο του Crohn είναι ο σίδηρος, οι βιταμίνες Β12, Β6, Β2, Β1, η βιταμίνη Κ, το φολικό οξύ, το σελήνιο. Η έλλειψη των συγκεκριμένων μικροθρεπτικών επιδεινώνει τα συμπτώματα και την πορεία αυτών των νοσημάτων(17-19).     

Ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, χρειάζονται ιατρικές παρεμβάσεις συμπλήρωσης, για να καλύψουν τις ελλείψεις του οργανισμού τους. 


 
Πώς η Κλινική μας Βοηθά τους Ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα να Αλλάξουν την Πορεία τους με τη Νόσο
 
Η κλινική μας ειδικεύεται στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ελκώδης κολίτιδα. Στα περιστατικά που αναλαμβάνουμε ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσουμε την εξέλιξη της νόσου. 
 
Προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και ο έλεγχος των συμπτωμάτων, ώστε ο ασθενής να πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο πώς ήταν πριν την εμφάνιση της νόσου.  
 
Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων επιτρέπει στους ασθενείς να αλλάξουν την πορεία τους νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. 
 
Οι εξετάσεις που διενεργούνται ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Απευθύνονται σε ασθενείς με αυτοάνοσο και εντοπίζουν τις διαταραχές που επηρεάζουν την πορεία της νόσου(20-27)
 
Πρόκειται για μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:
 

 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με την εκδήλωση της νόσου και επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
   
 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με ελκώδη κολίτιδα.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ορμονικού συστήματος και ανάπτυξη αυτοανοσίας. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το ανοσοποιητικό σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή των οργάνων που πλήττονται από το νόσημα. 
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον διαταραχές στη σχέση των λιπαρών οξέων εμποδίζουν και καθυστερούν την επούλωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη. 
   
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αξιολογούνται από την επιστημονική ομάδα της κλινικής μας, ώστε να διαμορφωθεί το θεραπευτικό πλάνο, που ταιριάζει στον κάθε ασθενή. 
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης, που ανιχνεύει μικρά μόρια στον οργανισμό, παρέχει ακριβή εικόνα για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Η σταδιακή ανάπτυξη οριακών ελλείψεων, που περνούν απαρατήρητες, συσσωρεύονται σε διάστημα αρκετών ετών ή και δεκαετιών και υποσκάπτουν την υγεία μας. 
 
Όταν πλέον γίνουν αντιληπτές, έχουν ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτοάνοσου νοσήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η εντοπισμός και η διόρθωσή τους απαιτούν χρόνο και στενή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας του ασθενή. 
 
Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου. Τα αυτοάνοσα χαρακτηρίζονται από την καταστροφή των οργάνων στόχων που πλήττονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Στην ελκώδη κολίτιδα το όργανο που βάλλεται από το ανοσοποιητικό είναι πρωτίστως το παχύ έντερο, μπορούν όμως να προσβληθούν και αλλά όργανα όπως οι αρθρώσεις, το δέρμα και τα μάτια.

Η άμεση διαχείριση των παραγόντων που ενισχύουν τη βλάβη είναι επιτακτική στην ελκώδη κολίτιδα, ώστε να μειωθεί έγκαιρα το μέγεθος της καταστροφής των οργάνων και των ιστών που πλήττονται.

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.
 
Η επιστημονική μας ομάδα έχει διαχειριστεί περισσότερα από 25.000 περιστατικά με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα. 
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, αλλάζουν ριζικά την πορεία των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

 
    
Βιβλιογραφικές αναφορές:
 
 1. Mayo Clinic Inflammatory bowel disease (IBD). Accessed Nov. 2020
 2. Inflammatory Bowel Disease.William A Rowe.  Emedicine Updated: Apr 10, 2020. 
 3. Worldwide Incidence and Prevalence of Inflammatory Bowel Disease in the 21st Century: A Systematic Review of Population-Based Studies. Siew C Ng et al. The Lancet. Dec. 2018   
 4. Increasing Incidence and Prevalence of the Inflammatory Bowel Diseases With Time, Based on Systematic Review Natalie A Molodecky. Gastrenterology 2012. 
 5. Health & Science Microbes may play crucial role in human health, researchers discovering. Rob SteinOctober 9, WP. October 2011
 6. Think Twice: How the Gut's "Second Brain" Influences Mood and Well-Being. Adam Hadhazy. Scientific American
 7. A human gut microbial gene catalogue established by metagenomic sequencing Junjie Qin, Ruiqiang Li et al. Nature March 2010. 
 8. Enterotypes of the human gut microbiome. Nature, 2011 May.
 9. The Role of Vitamin D in Inflammatory Bowel Disease: Mechanism to Management Jane Fletcher, Sheldon C. Cooper, Subrata Ghosh, and Martin Hewison. Nutrients. 2019 May 
 10. Review Article: Vitamin D and Inflammatory Bowel Diseases V P Mouli, A N Ananthakrishnan. Aliment Pharmacol Ther . 2014 Jan 
 11. Vitamin D Therapy in Inflammatory Bowel Diseases: Who, in What Form, and How Much? Tibor Hlavaty, Anna Krajcovicova, Juraj Payer J Crohns Colitis. 2015 Feb 
 12. Influence of Vitamin D Deficiency on Inflammatory Markers and Clinical Disease Activity in IBD Patients Pedro López-Muñoz et. al. Nutrients . 2019 May 11
 13. Vitamin D Receptor Agonists' Anti-Inflammatory Properties Jelena Vojinovic. Ann N Y Acad Sci . 2014 May. 
 14. Antimicrobial and Immune-Modulatory Effects of Vitamin D Provide Promising Antibiotics-Independent Approaches to Tackle Bacterial Infections – Lessons Learnt from a Literature Survey Ainoosh Golpour, Stefan Bereswill, and Markus M. Heimesaat. Eur J Microbiol Immunol (Bp). 2019 Oct 
 15. Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol  Dirk Lemke et al. Front. Immunol., 07 April 2021.
 16. Intestinal Permeability, Inflammation and the Role of Nutrients Ricard Farré et. al. Nutrients. 2020 Apr.
 17. Micronutrient deficiencies in inflammatory bowel disease. Roni Weisshof, Irit Chermes. Curr Opin Clin Nutr Metab Care . 2015.
 18. Micronutrient deficiencies in inflammatory bowel disease: from A to zinc. Caroline Hwang, Viveca Ross, Uma Mahadevan. Inflamm Bowel Dis . 2012 Oct.
 19. Risk Factors for Vitamin D, Zinc, and Selenium Deficiencies in Korean Patients with Inflammatory Bowel Disease Yoo Min Han et al. Gut Liver . 2017 May 
 20. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, Published 1 November 2019
 21. Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi. BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
 22. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas, Vasileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
 23. The Fingerprints of Diabetes…and Other Diseases. Harvard Magazine  
 24. Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
 25. Metabonomic fingerprints of fasting plasma and spot urine reveal human pre-diabetic metabolic traits Xinjie Zhao et al. Metabolomics. 2010. 
 26. Fathoming Metabolism. Harvard Magazine.
 27. Höller U, Bakker SJL, Düsterloh A, et al. Micronutrient status assessment in humans: current methods of analysis and future trends. TrAC Trends in Analytical Chemistry 2018 
 
 
 
 


Για να ενημερωθείτε για τα νοσήματα που αναλαμβάνουμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη δική σας περίπτωση, καλέστε στο 210 3611054 ή συμπληρώστε τη φόρμα που ακολουθεί, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.
  
 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.