Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Γιατί δεν Πρέπει να Αποφύγετε τον Ήλιο Aυτό το Καλοκαίρι
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) Συμπτώματα – Αίτια
Πώς Επηρεάζει η Εποχικότητα τα Αυτοάνοσα Νοσήματα
Ψωρίαση και Καρκίνος: Πώς Συνδέονται;

Αποτελεσματικότητα Θεραπευτικών Εφαρμογών

Στατιστική ανάλυση:
Δρ. Φραγκουλάκης Βασίλης, B.Sc., M.Sc.
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τομέας Οργάνωσης και Υπηρεσιών Υγείας.


Πριν από λίγο καιρό ξεκινήσαμε, την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται με την εφαρμογή Ιατρικής Ακριβείας στα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.

Στόχος της προσπάθειας ήταν να αποτιμηθεί ποσοτικά η αποτελεσματικότητα της προσέγγισής με βάση τα διεθνή πρότυπα που τίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αντίστοιχους αναγνωρισμένους οργανισμούς.

Το δείγμα που εξετάστηκε αφορά άτομα με μέσο όρο ηλικίας 47 ετών, στην πλειοψηφία τους υπέρβαρα, καπνιστές που διάγουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Οι Έλληνες εμφανίζουμε μερικούς από τους χειρότερους δείκτες υγείας στον κόσμο. Παχυσαρκία, κάπνισμα, χαμηλή γονιμότητα. 

Αξιολογήθηκαν δείκτες υγείας όπως, η βιταμίνη D, η ινσουλίνη, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. 

Βιταμίνη D
Ένας από τους πρώτους παράγοντες που διαχειρίζονται κατά την παρακολούθηση των ασθενών είναι η αποκατάσταση των τιμών της βιταμίνης D σε βέλτιστο επίπεδο, μεταξύ 60 -100 ngr/ml.
 

 
Η σημασία της βιταμίνης D, αναδεικνύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια για τη σχέση της με το διαβήτη, την υπέρταση, τον καρκίνο και τη γενική κατάσταση της υγείας. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς είναι πιθανόν ο σημαντικότερος από όλους τους παράγοντες υγείας. Ο Ελληνικός πληθυσμός εμπίπτει στο μεσογειακό παράδοξο, όπου οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών παρουσιάζουν χαμηλές τιμές, παρά την ηλιοφάνεια τους.

Η αρχική μέση τιμή της βιταμίνης D3, ήταν πολύ χαμηλότερη από τις βέλτιστες τιμές, στα 32,5 ngr/ml. Μετά από τρεις μήνες παρακολούθησης, ο μέσος όρoς των τιμών της βιταμίνης D, ανήλθε στα 88,3 ngr/ml. Η μέση αύξηση ήταν 55,8 ngr/ml.


Ινσουλίνη 
Η επίτευξη χαμηλών επιπέδων ινσουλίνης είναι πρωταρχικής σημασίας για την βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης.
 

Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης σχετίζονται με προδιάθεση για φλεγμονή, πτώση του ανοσοποιητικού, αδυναμία καύσης λίπους, παχυσαρκία, συναισθηματικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.

Τιμές ινσουλίνης πάνω από 10 μU/ml υποδηλώνουν αντίσταση στην ινσουλίνη και οδηγούν το άτομο σε προδιαβητικό στάδιο.

Η μέση μείωση ήταν κατά 7,26 μονάδες. Πρόκειται για μια σημαντική μείωση η οποία βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ των ατόμων. Τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης μειώνουν τη πείνα, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, επιτρέπουν την καύση του λίπους, συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για φλεγμονές, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Χοληστερίνη
Τα αποτελέσματα σε άνδρες καπνιστές ήταν ιδαίτερα θετικά. Η συγκεκριμένη ομάδα παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο και οι τιμές χοληστερίνης ήταν αυξημένες.
 

Η μέση αρχική τιμή ήταν στα 250,25 mg/dl. Η μέση μείωση που επιτευχθηκε ήταν 47 μονάδες, φτάνοντας την τιμή των 203,3 mg/dl, μετά από τρίμηνη παρακολούθηση.

Στους μη καπνιστές οι αντίστοιχες τιμές ήταν 225 mg/dl αρχικά και 198 mg/dl στη συνέχεια.

Τριγλυκερίδια
Το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, μας δείχνει την ικανότητα του οργανισμού να μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια και συνδέονται αντίστροφα με το προσδόκιμο επιβίωσης.


Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ήταν σημαντική. Η μέση αρχική τιμή για τα τριγλυκερίδια ανερχόταν στις 172 μονάδες πριν από την έναρξη της αγωγής και μειώθηκε στις 97 μονάδες.

Η μέση μείωση διαμορφώθηκε στις 89 μονάδες, ενώ στο 95% των μελλοντικών παρεμβάσεων αναμένεται μείωση των τριγλυκεριδίων μεταξύ 62 και 116 μονάδων (ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή καπνιστικών συνηθειών). 


 


Πηγές:
Παγκόσμιοι Δείκτες Υγείας
Mayo Clinic: Triglycerides how do they matter?
Δρ. Φραγκουλάκης Βασίλης


Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Καθηγητής Μεταμοσχεύσεων Πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας. Ειδικός στην Αναισθησιολογία και Αναζωογόνηση, Ειδικός στην Επιστήμη της Διατροφής.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας.
Παιδίατρος του Πανεπιστημίου της Βερόνα της Ιταλίας, με ειδίκευση στην παιδιατρική, στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους