Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Η Μεταβολομική ως Διαγνωστικό Εργαλείο στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Ανοσοποιητικό, καρκίνος και βιταμίνη D. Nέα στοιχεία
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει έως και 50% τους θανάτους από καρκίνο
Αυτοάνοσα νοσήματα και εφαρμογή της Μεταβολομικής (video)

Δείτε επίσης

Ανάλυση Τελομερών - Ο πιο Ακριβής Δείκτης της Βιολογικής Ηλικίας
H βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου;
Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;
Υπάρχει κάποιο Φυσικό Συστατικό που να Συγκρίνεται σε Σπουδαιότητα με την Βιταμίνη D;

Αποτελεσματικότητα Θεραπευτικών Εφαρμογών

Στατιστική ανάλυση:
Δρ. Φραγκουλάκης Βασίλης, B.Sc., M.Sc.
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τομέας Οργάνωσης και Υπηρεσιών Υγείας.


Πριν από λίγο καιρό ξεκινήσαμε, την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται με την εφαρμογή Ιατρικής Ακριβείας στα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.

Στόχος της προσπάθειας ήταν να αποτιμηθεί ποσοτικά η αποτελεσματικότητα της προσέγγισής με βάση τα διεθνή πρότυπα που τίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αντίστοιχους αναγνωρισμένους οργανισμούς.

Το δείγμα που εξετάστηκε αφορά άτομα με μέσο όρο ηλικίας 47 ετών, στην πλειοψηφία τους υπέρβαρα, καπνιστές που διάγουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Οι Έλληνες εμφανίζουμε μερικούς από τους χειρότερους δείκτες υγείας στον κόσμο. Παχυσαρκία, κάπνισμα, χαμηλή γονιμότητα. 

Αξιολογήθηκαν δείκτες υγείας όπως, η βιταμίνη D, η ινσουλίνη, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. 

Βιταμίνη D
Ένας από τους πρώτους παράγοντες που διαχειρίζονται κατά την παρακολούθηση των ασθενών είναι η αποκατάσταση των τιμών της βιταμίνης D σε βέλτιστο επίπεδο, μεταξύ 60 -100 ngr/ml.
 

 
Η σημασία της βιταμίνης D, αναδεικνύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια για τη σχέση της με το διαβήτη, την υπέρταση, τον καρκίνο και τη γενική κατάσταση της υγείας. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς είναι πιθανόν ο σημαντικότερος από όλους τους παράγοντες υγείας. Ο Ελληνικός πληθυσμός εμπίπτει στο μεσογειακό παράδοξο, όπου οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών παρουσιάζουν χαμηλές τιμές, παρά την ηλιοφάνεια τους.

Η αρχική μέση τιμή της βιταμίνης D3, ήταν πολύ χαμηλότερη από τις βέλτιστες τιμές, στα 32,5 ngr/ml. Μετά από τρεις μήνες παρακολούθησης, ο μέσος όρoς των τιμών της βιταμίνης D, ανήλθε στα 88,3 ngr/ml. Η μέση αύξηση ήταν 55,8 ngr/ml.


Ινσουλίνη 
Η επίτευξη χαμηλών επιπέδων ινσουλίνης είναι πρωταρχικής σημασίας για την βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης.
 

Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης σχετίζονται με προδιάθεση για φλεγμονή, πτώση του ανοσοποιητικού, αδυναμία καύσης λίπους, παχυσαρκία, συναισθηματικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.

Τιμές ινσουλίνης πάνω από 10 μU/ml υποδηλώνουν αντίσταση στην ινσουλίνη και οδηγούν το άτομο σε προδιαβητικό στάδιο.

Η μέση μείωση ήταν κατά 7,26 μονάδες. Πρόκειται για μια σημαντική μείωση η οποία βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ των ατόμων. Τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης μειώνουν τη πείνα, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, επιτρέπουν την καύση του λίπους, συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για φλεγμονές, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Χοληστερίνη
Τα αποτελέσματα σε άνδρες καπνιστές ήταν ιδαίτερα θετικά. Η συγκεκριμένη ομάδα παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο και οι τιμές χοληστερίνης ήταν αυξημένες.
 

Η μέση αρχική τιμή ήταν στα 250,25 mg/dl. Η μέση μείωση που επιτευχθηκε ήταν 47 μονάδες, φτάνοντας την τιμή των 203,3 mg/dl, μετά από τρίμηνη παρακολούθηση.

Στους μη καπνιστές οι αντίστοιχες τιμές ήταν 225 mg/dl αρχικά και 198 mg/dl στη συνέχεια.

Τριγλυκερίδια
Το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, μας δείχνει την ικανότητα του οργανισμού να μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια και συνδέονται αντίστροφα με το προσδόκιμο επιβίωσης.


Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ήταν σημαντική. Η μέση αρχική τιμή για τα τριγλυκερίδια ανερχόταν στις 172 μονάδες πριν από την έναρξη της αγωγής και μειώθηκε στις 97 μονάδες.

Η μέση μείωση διαμορφώθηκε στις 89 μονάδες, ενώ στο 95% των μελλοντικών παρεμβάσεων αναμένεται μείωση των τριγλυκεριδίων μεταξύ 62 και 116 μονάδων (ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή καπνιστικών συνηθειών). 


 


Πηγές:
Παγκόσμιοι Δείκτες Υγείας
Mayo Clinic: Triglycerides how do they matter?
Δρ. Φραγκουλάκης Βασίλης


Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους