Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Ειδικές Εξετάσεις που Απευθύνονται σε Ασθενείς με Αυτοάνοσο Εντοπίζουν Ελλείψεις που Επηρεάζουν την Πορεία της Νόσου
Εξειδικευμένες Εξετάσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Δείτε επίσης

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Αντίσταση στην Ινσουλίνη


Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που λειτουργεί σαν κλειδί και επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης (ζάχαρο) στα κύτταρα. 

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη και την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.
 
Είναι κοινό εύρημα σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το σύνδρομο Sjogren, ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Θεωρείται κεντρικός παράγοντας στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη αυτοανοσίας[1].
 


Τι Σημαίνει η Αντίσταση στην Ινσουλίνη
 
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που λειτουργεί σαν κλειδί και επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης (ζάχαρο) στα κύτταρα. 

Ένας από τους βασικούς ρόλους της ινσουλίνης, είναι να ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Όταν τρώμε κάτι, το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει. Καθώς τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται στο αίμα, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη που προωθεί τη γλυκόζη από το αίμα προς το εσωτερικό των κυττάρων του οργανισμού.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στον ανθρώπινο οργανισμό να διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος (75 – 110 mg/dL), υπό φυσιολογικές συνθήκες.  

Το πόσο εύκολα ανταποκρίνονται τα κύτταρα στο σήμα της ινσουλίνης, ώστε να προσλάβουν τη γλυκόζη, ονομάζεται ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, η κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών και απλών υδατανθράκων αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης. Τα κύτταρα του οργανισμού αρχίζουν σταδιακά να μειώνουν την ευαισθησία τους και να μην ανταποκρίνονται στις εντολές της ινσουλίνης.
Εικόνα 1: Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη των χρόνιων ασθενειών. 


Όταν τα κύτταρα ανταποκρίνονται με δυσκολία και χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να προσλάβουν γλυκόζη, τότε έχουμε αντίσταση στην ινσουλίνη. Πρόκειται για μια κατάσταση, όπου τα κύτταρα αντιστέκονται στην εντολή της ινσουλίνης να απορροφήσουν τη γλυκόζη από το αίμα(1-3).    

Όσο τα κύτταρα του οργανισμού αντιστέκονται στην ινσουλίνη, τόσο το πάγκρεας χρειάζεται να απελευθερώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να διατηρήσει τα επίπεδα του ζαχάρου εντός των φυσιολογικών ορίων.


 
Πώς η Αντίσταση στην Ινσουλίνη Επηρεάζει τα Αυτοάνοσα Νοσήματα
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί είναι ένα σύνολο διαταραχών, που αφορούν το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων και προωθούν την παραγωγή προ-φλεγμονωδών ουσιών (κυτοκίνες).  
 
Τα αυξημένα επίπεδα κυτοκινών, που προκύπτουν, σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, οδηγούν σε ευρύτερη απορρύθμιση του ορμονικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και επιδεινώνουν σταθερά την πορεία της νόσου και τη συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης συνδέονται με:


 • Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων
 • Επιδείνωση του συνδρόμου Sjogren
 • Δυσλειτουργία του ορμονικού συστήματος
 • Αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
 • Αύξηση του σπλαχνικού λίπους, ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και αύξησης του σωματικού βάρους
 • Την παρουσία χρόνιας φλεγμονής
 • Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων
 • Εκδήλωση υπέρτασης
 • Προ-θρομβωτική κατάσταση
 • Διαταραχή στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες που μεταφέρουν νευρικά σήματα το νευρικό σύστημα, όπως η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη
 • Διαταραχή του μικροβιώματος

Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης προωθούν τη φλεγμονή, επιδεινώνουν τη συμπτωματολογία και τις εξάρσεις της νόσου και αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος στους ασθενείς με αυτή την κατηγορία νοσημάτων(1-9).   


Η Ινσουλίνη Είναι μια από τις Σημαντικότερες Ορμόνες στο Ανθρώπινο Σώμα

Πέρα από το ρόλο της στην διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας, όπως προαναφέρθηκε, ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας, τις καύσεις του λίπους και έχει πολλές επιπρόσθετες λειτουργίες στον οργανισμό μας.

Στην πράξη, όλο σχεδόν το ενδοκρινικό σύστημα ρυθμίζεται από την ινσουλίνη.

Όταν το σώμα μας παράγει αυξημένες ποσότητες ινσουλίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε πολλά όργανα μειώνουν την ανταπόκριση τους (ευαισθησία τους) σε αυτήν. Τα κύτταρα μας «συνηθίζουν» στα συνεχή υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και δεν υπακούουν στις εντολές της.

Η συγκεκριμένη κατάσταση μειωμένης δραστικότητας και ευαισθησίας, που συνοδεύεται από αυξημένη έκκρισης ινσουλίνης δημιουργεί την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό μας εξηγεί γιατί ενώ μπορεί κανείς να έχει φυσιολογικά επίπεδα ζαχάρου, παράλληλα βιώνει έντονες μεταβολικές διαταραχές. 

Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, προωθούν τη φλεγμονή, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και συνδέονται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Χασιμότο, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος, και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.
 
Η βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη πρέπει να είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους στη διαχείριση των αυτοάνοσων νοσημάτων.Ειδικές Εξετάσεις Εντοπίζουν Μεταβολικές Διαταραχές που Σχετίζονται με την Αντίσταση στην Ινσουλίνη 

Η ανάλυση μικρών μορίων στο αίμα, ανιχνεύει μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία επηρεάζει την πορεία και την εκδήλωση αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης αυτής της κατηγορίας νοσημάτων(10-14)

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων(10-15).

Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι μια ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης, ικανή να αποτυπώσει μεταβολικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από μια νόσο ή προβλέπουν την παρουσία αυτής, παρέχοντας ακριβή εικόνα για την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου ξεχωριστά(10,14,16-20)


 
Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλυσέων 

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:
 

 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές(10).  
 
Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που καθοδηγεί τη διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών. Η αποκατάσταση της φυσιολογικής μεταβολικής λειτουργίας, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος(10,14,16-20)
 
Η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία μεγάλου φάσματος ασθενειών ή να προλάβουν την εμφάνιση τους.
 
Βιβλιογραφία: 
 1. Insulin Resistance in Chronic Disease
 2. Understanding Empty Calories. Harvard Medical School 
 3. Sugar isn’t just empty, fattening calories – it’s making us sick. Robert Lustig. October 27, 2015. https://theconversation.com/sugar-isnt-just-empty-fattening-calories-its-making-us-sick-49788
 4. Association between insulin resistance and the development of cardiovascular disease
 5. Metabolic syndrome and chronic diseases 
 6. Anthropogenic Pressure and Lifestyle are the Underlying Cause of Pandemic Chronic DiseasesDimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi, Aristides Tsatsakis, Daniela Calina. Journal of Siberian Federal University. Biology 2019-09.
 7. World aging population, chronic diseases and impact of modifiable-metabolic risk factors. Dr. Dimitris Tsoukalas, MD (Greece). European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. 20th International Congress of Rural Medicine 2018. Tokyo - Japan. 
 8. Insulin Resistant Pathways are associated with Disease Activity in Rheumatoid Arthritis and are Subject to Disease Modification through Metabolic Reprogramming; A Potential Novel Therapeutic Approach," Lorna Gallagher  Sian Cregan  Monika Biniecka, et al.  Arthritis and Rheumatolology. Dec. 16, 2019. https://doi.org/10.1002/art.41190 
 9. Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors. Margină, D.; Ungurianu, A.; Purdel, C.; Tsoukalas, D.; Sarandi, E.; Thanasoula, M.; Tekos, F.; Mesnage, R.; Kouretas, D.; Tsatsakis, A. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 4135.
 10. Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia SarandiBMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
 11. The Fingerprints of Diabetes…and Other Diseases. Harvard Magazine  
 12. Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
 13. Metabonomic fingerprints of fasting plasma and spot urine reveal human pre-diabetic metabolic traits Xinjie Zhao et al. Metabolomics. 2010. 
 14. Fathoming Metabolism. Harvard Magazine.
 15. Höller U, Bakker SJL, Düsterloh A, et al. Micronutrient status assessment in humans: current methods of analysis and future trends. TrAC Trends in Analytical Chemistry 2018 
 16. Metabolomics: From Fundamentals to Clinical Applications. A. Sussulini. Springer International Publishing AG 2017 (ed.).
 17. Sharpening Precision Medicine by a Thorough Interrogation of Metabolic Individuality. K. Beebe, A.D. Kennedy. Computational and Structural Biotechnology Journal, 2016.
 18. Urinary organic acids as biomarkers in the assessment of pulmonary function in children with asthma Papamichael M.M., Katsardis C, Erbas B, Itsiopoulos C, Tsoukalas D. Nutrition Research 2018. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153171830335X
 19. Application of metabolomics: Focus on the quantification of organic acids in healthy adults. Tsoukalas D et al. IJMM 2017 https://www.spandidos-publications.com/ijmm/40/1/112
 20. Application of metabolomics part II: Focus on fatty acids and their metabolites in healthy adults Tsoukalas D. et al. IJMM 2019. https://www.spandidos-publications.com/ijmm/43/1/233
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.