Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

8 κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν οι Ασθενείς που Έχουν Διαγνωσθεί με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο


Αρκετοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ενώ έχουν φυσιολογικές αιματολογικές εξετάσεις και ο θυρεοειδής τους δείχνει ρυθμισμένος στις εξετάσεις, οι ίδιοι δεν αισθάνονται καλά.

8 κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν οι Ασθενείς που Έχουν Διαγνωσθεί με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Η συμπτωματολογία της νόσου του Χασιμότο επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων που πάσχουν από αυτή. Είναι κοινό μάλιστα, οι ασθενείς σταδιακά να «συνηθίζουν» την ύπαρξη των συμπτωμάτων και να σταματούν να τα παρατηρούν, θεωρώντας ότι αυτή είναι η «φυσιολογική» ροή της ζωής.
 
Αρκετά άτομα που έχουν διαγνωσθεί με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, μπορεί να εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα που συνδέονται με τον θυρεοειδή, ακόμη και όταν οι αιματολογικές τους εξετάσεις δείχνουν ότι ο θυρεοειδής τους είναι ρυθμισμένος.
 
Ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που δεν ανιχνεύονται εύκολα, περνούν απαρατήρητες για πολλά χρόνια και επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας, το σωματικό βάρος και τη διάθεση ασθενών με νόσο του Χασιμότο. 

 
Είναι ιδιαίτερα συχνό σε ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, οι αιματολογικές εξετάσεις που αφορούν τη θυρεοειδική λειτουργία να βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, ωστόσο οι ίδιοι να μην αισθάνονται καλά[[1].

Τα πιο συχνά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι:

  
1. Αυξημένο σωματικό βάρος: με μειωμένο μεταβολισμό και δυσκολία απώλειας βάρους, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες του ασθενή. Οι μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ελλείψεις σε βιταμίνες (D, K2, C, σύμπλεγμα Β) και μεταλλικά στοιχεία (σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος), μπλοκάρουν το μεταβολισμό, δυσχεραίνουν τις καύσεις και οδηγούν σε αυξημένη εναπόθεση λίπους και σωματικού βάρους.
 
2. Κόπωση & εξάντληση: οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν εύκολη κόπωση ή ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας και αδυναμίας. Οφείλεται σε ελλείψεις που προκαλούν δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων. Πρόκειται για οργανίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων και μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

3. Υπογονιμότητα & αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και αποβολή: οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες συνδέονται με μειωμένη γονιμότητα. Αυτή ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοφωνία από τους ειδικούς, αρκετές μελέτες συσχετίζουν τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή (Hashimoto και νόσο του Graves) με υπογονιμότητα, αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αποβολής[1][2].

Μεταβολικές διαταραχές που αφορούν στη λειτουργία της ινσουλίνης και της λεπτίνης και ελλείψεις σε λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, μαγνήσιο και διαταραχές στη μικροβιακή χλωρίδα, συνυπάρχουν στις αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες και συνδέονται με υπογονιμότητα.
 
4. Δυσκοιλιότηταμειωμένη εντερική κινητικότητα, δυσκοιλιότητα, κοιλιακή δυσφορία και αίσθηση φουσκώματος. Οφείλεται κυρίως σε διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας και διατροφικές συνήθειες, που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

5. Ευερεθιστότητα, νευρικότητα & εναλλαγές στη διάθεση: που δεν συνδέονται άμεσα ή είναι δυσανάλογες σε σχέση με τις καταστάσεις στη ζωή του ασθενούς. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, ελλείψεις του οργανισμού (βιταμίνη D, μαγνήσιο, ωμέγα-3) και η διαταραχή στη μικροβιακή χλωρίδα είναι οι κύριοι παράγοντες που συνδέονται με διαταραχές στη διάθεση.
 
6. Δυσκολία συγκέντρωσηςεκδηλώνεται με θολή σκέψη και αδυναμία να συγκεντρωθεί κανείς για αρκετή ώρα σε πνευματικές δραστηριότητες. Οι ασθενείς αναφέρουν επίσης ότι η μειωμένη πνευματική διαύγεια, επιδρά αρνητικά σε σημαντικό βαθμό στην ικανότητα τους να εργαστούν, αλλά και στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Η δυσκολία συγκέντρωσης επηρεάζει και τη μνήμη[3].

Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας, καθώς και διαταραχές στο μεταβολισμό των ουσιών που αφορούν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος (ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, σεροτονίνη, GABA), επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης και τη μνήμη.
  
7. Ξηρό δέρμα & μαλλιά: Η ξηρότητα στα μαλλιά είναι σχεδόν διπλάσια στους ασθενείς με Χασιμότο σχέση με τον υγιή πληθυσμό, ενώ πάνω από 1 στα 2 άτομα με Χασιμότο έχει ξηρό δέρμα. Έλλειψη αντιοξειδωτικών, λιπαρών οξέων, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, επηρεάζουν την ικανότητα των σμηγματογόνων αδένων να λιπαίνουν το δέρμα και τα μαλλιά. Επιπρόσθετα, σε έναν στους τρεις ασθενείς με Χασιμότο μπορεί να συνυπάρχουν και επιπλέον αυτοάνοσα νοσήματα. Έτσι η ξηρότητα να οφείλεται στην παράλληλη ύπαρξη συνδρόμου Sjogren, μαζί με τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.  
 
8. Μυϊκoί πόνοιελλείψεις σε αντιοξειδωτικά, μικροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνη D, η μειωμένη παραγωγή ενέργειας στους μύες, η επιβάρυνση των μηχανισμών επούλωσης και η χρόνια φλεγμονή που συνοδεύουν τη νόσο, προκαλούν διάχυτους μυϊκούς πόνους. Οι μυαλγίες, δυσκολεύουν σημαντικά τις φυσικές δραστηριότητες και επηρεάζουν την ικανότητα για άσκηση.
 
Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, έχουν σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής, ακόμη και όταν οι εξετάσεις τους δείχνουν ότι ο θυρεοειδής τους λειτουργεί φυσιολογικά[1][4]Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο – Αίτια
 
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στον θυρεοειδή. Σε ένα ποσοστό 30% περίπου, η σταδιακή καταστροφή του αδένα καταλήγει σε μειωμένη λειτουργία (υποθυρεοειδισμός).
 
Τέσσερις κεντρικοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου[5-16]:


 • Χαμηλός  μεταβολισμός (λόγω οξείδωσης, ελλείψεων σε αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία, Q10, αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β).
   
 • Αντίσταση στην ινσουλίνηΑυξημένα επίπεδα ινσουλίνης καταστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδή, προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους.
   
 • Έλλειψη βιταμίνης D3 και μικροθρεπτικών στοιχείων. Επηρεάζουν τους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας του οργανισμού και διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ορμονικού και του νευρικού συστήματος.
   
 • Το ψυχογενές στρες, μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού. Συνήθως λειτουργεί ως μηχανισμός πυροδότησης της αυτοανοσίας. Σε συνδυασμό με την παρουσία ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών, μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή ή ένα έντονο στρες, απορυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλουν στην εκδήλωση της νόσου.
 
Οι παραπάνω τέσσερις παράγοντες, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των θυρεοειδικών κυττάρων. Επιδρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των κυττάρων του θυρεοειδούς και απορρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και μετά τη ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού με φαρμακευτική αγωγή. 
 
Ένα άτομο μπορεί να έχει φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH, εκδηλώνοντας ωστόσο την πλειοψηφία των παραπάνω συμπτωμάτων.

H εξωγενής χορήγηση ορμονών, είναι ένα ζωτικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ωστόσο, η προσαρμογή που γίνεται στη φαρμακευτική αγωγή 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του έτους, δεν μπορεί να προσομοιάσει τη συνεχή και ακριβή ρύθμιση που κάνει το ανθρώπινο σώμα, με αποκρίσεις που γίνονται σε χρονικό διάστημα δευτερολέπτων.

Ακόμη και όταν ο αδένας υπολειτουργεί έως και κατά 80%, αυτό το ποσοστό μπορεί να καλυφθεί μέσα από ορμονική υποκατάσταση, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η υπολειπόμενη κατά 20% λειτουργία του αδένα, μπορεί να καλύψει κατά σημαντικό ποσοστό συνήθεις προσαρμογές του μεταβολισμού στις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί οποιαδήποτε υπολειπόμενη λειτουργία του αδένα, που να επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά σε αυτές τις αλλαγές.
 
Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας,  η αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο πρέπει να περιλαμβάνει, μαζί με τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τον εντοπισμό και τη  διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που τη συνοδεύουν[7-16].

Καθώς οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για τη διόρθωση τους. 

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δε διαχειριστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της προχωρά σε σταθερή και σταδιακή επιδείνωση μέσα από εξάρσεις και υφέσεις, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα και την κατάσταση υγείας του ασθενή.


Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για να ρυθμίσει τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα, δεν αρκεί όμως από μόνη της ώστε να αποκαταστήσει τις μεταβολικές διαταραχές που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής και την υγεία τους ασθενούς.
 
 

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο 

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σελιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ. 

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.
 

 
Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω της Εξέτασης Metabolomic Analysis®

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου Hashimoto και αφορούν:

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto[12,13].
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το θυρεοειδή σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του[14,15].
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου[11].
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα[11,16]
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών[17-19].
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος[20].
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί[19].
   
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού[19,20-22].

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:


 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
   
 • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
   
 • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα. 
   
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
   
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.

 
 
 


Βιβλιογραφικές Αναφορές:

 1. Hashimoto’s Thyroiditis Affects Symptom Load and Quality of Life Unrelated to Hypothyroidism: A Prospective Case–Control Study in Women Undergoing Thyroidectomy for Benign Goiter Johannes Ott et al. Thyroid 2011.
 2. Impact of thyroid disease on fertility and assisted conception. David Unuane et al. Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism 2020.  
 3. Cognitive and Affective Dysfunctions in Autoimmune Thyroiditis Thomas Leyhe, Karsten Müssig. Brain Behav Immun . 2014
 4. Is a Normal TSH Synonymous With “Euthyroidism” in Levothyroxine Monotherapy?Sarah J. Peterson, Elizabeth A. McAninch, Antonio C. Bianco. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2016
 5. Thyroid Hormone Regulation of Metabolism Rashmi Mullur, Yan-Yun Liu, and Gregory A. Brent. Physiol Rev. 2014 Apr.
 6. Impact of stress on metabolism and energy balance. Cristina Rabasa, Suzanne L Dickson. Current Opinion in Behavioral Sciences. 2016.
 7. Correlation Between Hashimoto's Thyroiditis-Related Thyroid Hormone Levels and 25-Hydroxyvitamin D Guanqun Chao, Yue Zhu, Lizheng Fang. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32117049/
 8. Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis Shiqian Hu, Margaret P Rayman. Thyroid . 2017 May. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28290237/
 9. Improving the Vitamin D Status of Vitamin D Deficient Adults Is Associated With Improved Mitochondrial Oxidative Function in Skeletal Muscle Akash Sinha et. al. J Clin Endocrinol Metab . 2013. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23393184/ 
 10. Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R1, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar
 11. Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal . 2019https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31350776/ 
 12. SERUM METABOLOMIC PATTERNS IN PATIENTS WITH AUTOIMMUNE THYROID DISEASE Jia Liu et. al. Endocr Pract . 2020 Jan. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31557082/
 13. Correlation Between Hashimoto's Thyroiditis-Related Thyroid Hormone Levels and 25-Hydroxyvitamin D Guanqun Chao, Yue Zhu, Lizheng Fang. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32117049/
 14. Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R1, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar
 15. Thyroid Hormone Effects on Mitochondrial Energetics Mary-Ellen Harper 1, Erin L Seifert.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18279015/
 16. Introducing the thyroid gland as another victim of the insulin resistance syndrome. Jorge Rezzonico et al. Thyroid 2008. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18346005/
 17. Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
 18. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, Published 1 November 2019. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmolb.2019.00120/full
 19. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
 20. Environmental Exposures and Autoimmune Diseases: Contribution of Gut Microbiome M. Firoze Khan and Hui Wang. Front. Immunol., 10 January 2020
 21. Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
 22. Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese.18 October 2017.
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.