Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Έλλειψη Βιταμίνης D
Νόσος του Χασιμότο & Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Έλλειψη Βιταμίνης D
Νόσος του Χασιμότο & Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Έλλειψη Μαγνησίου


Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή, η έλλειψη του συνδέεται με δυσλειτουργία του αδένα.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Έλλειψη Μαγνησίου
 
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ελλείψεις σε μαγνήσιο, συνδέονται με την ανάπτυξη και την πορεία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
 
 
Η νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδούς, τα βλέπει ως ξένα και τους επιτίθεται.
 
Η παραγωγή αντισωμάτων και η ενεργοποίηση λευκών αιμοσφαιρίων έναντι των κυττάρων του θυρεοειδούς, οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή του αδένα και υποθυρεοειδισμό.
 
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο ζωτικά μικροθρεπτικά συστατικά, στο ανθρώπινο σώμα. Η παρουσία του είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή πάνω από 600 χημικών αντιδράσεων στον οργανισμό[1].
 
Συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητο σε συνδυασμό με την βιταμίνη D, στη φυσιολογική λειτουργία των λευκών αιμοσφαρίων3,[2].
 
Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, προσλαμβάνουν 50% λιγότερη ποσότητα μαγνησίου από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του και να λειτουργήσει φυσιολογικά[3].
 
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή και η έλλειψη του, συνδέεται με δυσλειτουργία του αδένα.


Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν μεγάλο αριθμό λειτουργιών στο σώμα, όπως:
 • Την παραγωγή ενέργειας
   
 • Τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
   
 • Τη διάθεση
   
 • Το σωματικό βάρος
   
 • Την απάντηση του οργανισμού σε απότομες αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές
   
 • Την ανάπτυξη κατά
   
 • Τις διαδικασίες επούλωσης
   
 • Τη νεφρική και ηπατική λειτουργία
   
 • Την καρδιακή συχνότητα
   
 • Το μεταβολισμό της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
 
Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, επιδεινώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επιδείνωσης της πορείας ασθενών με υποθυρεοειδισμό και θυρεοειδίτιδα Hashimoto[4].
 
Η έλλειψη μαγνησίου επιδεινώνει την πορεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και συνδέεται με αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή.
 
Η διόρθωση της έλλειψης του, μαζί με τη διόρθωση ελλείψεων σε μικροθρεπτικά που λειτουργούν συνδυαστικά με το μαγνήσιο, βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδή και τα συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο[5]. Βελτιώνονται:


 • Η διαχείριση του στρες και το αίσθημα νευρικότητας
   
 • Φλεγμονές και πόνοι σε τένοντες και μύες
   
 • Τα επίπεδα της TSH
   
 • Το αίσθημα εύκολης κόπωσης και έλλειψης ενέργειας
   
 • Οι μυϊκές κράμπες και η μυϊκή αδυναμία
   
 • Η δυσκοιλιότητα
   
 • Η αίσθηση ευεξίας
   
 • Διαταραχές στον ύπνο
 
 
Η Έλλειψη Μαγνησίου δεν Ανιχνεύεται με τη Μέτρηση του Στοιχείου στο Αίμα
 
Το 99% του μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκεται μέσα στα κύτταρα, γι’ αυτό η μέτρηση των επιπέδων του στο αίμα δεν μπορεί να εντοπίσει την έλλειψη του3.
 
Όπως συμβαίνει και για την πλειοψηφία των μικροθρεπτικών συστατικών (ασβέστιο, βιταμίνη B12, B6, B1, φολικό κ.ά), φυσιολογικά ή και αυξημένα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα του στοιχείου στον οργανισμό.
 
Στο ανθρώπινο σώμα πραγματοποιούνται συνεχώς εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένη σειρά η μια μετά την άλλη, με τη συμμετοχή μικροθρεπτικών συστατικών.
 

Εικόνα: Αλληλουχία χημικών αντιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Χημικές ενώσεις μετατρέπονται σε άλλες, με τη συμμετοχή μικροθρεπτικών συστατικών (Βιτ. D, μαγνήσιο, βιτ. K2, σελήνιο).

 
Η ανάλυση μικρών μορίων στο αίμα, με τη χρήση ειδικών εξετάσεων, ανιχνεύει την επάρκεια ή την έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών και μεταβολικών διαταραχών που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
 
Η μέτρηση των μικρών μορίων που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού, ανιχνεύει την επάρκεια ή την έλλειψη μαγνησίου σε πραγματικό χρόνο και οδηγεί στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του ορμονικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Για την αποκατάσταση των διαταραχών που συνδέονται με την έλλειψη μαγνησίου, απαιτείται και η ανίχνευση και η διόρθωση ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά που λειτουργούν σε συνεργασία με το μαγνήσιο στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι η βιταμίνη D, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
 
 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση των Ελλείψεων που Συνδέονται με τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο 

Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. 
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που προκύπτουν, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων[6][7].
 

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:


 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές[8][9].  
 
Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που καθοδηγεί τη διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών.
 
Το πλεονέκτημα των μεταβολομικών αναλύσεων, είναι ότι το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου, με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.
 
Έχουμε διαπιστώσει, μέσα από χιλιάδες περιστατικά με τη νόσο του Χασιμότο, ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο. 

 
[1] Magnesium in man: implications for health and disease Jeroen H F de Baaij et al. Physiol Rev . 2015.
[2] Control of T cell activation by vitamin D Joost Smolders et al. Nature Immunology 2011.
[3] Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis James J DiNicolantonio et al. BMJ Open Heart. 2018
[4] Severely low serum magnesium is associated with increased risks of positive anti-thyroglobulin antibody and hypothyroidism: A cross-sectional study Kunling Wang et al. Nature Scientific Reports 2018
[5] The WOMED model of benign thyroid disease: Acquired magnesium deficiency due to physical and psychological stressors relates to dysfunction of oxidative phosphorylation. Roy Moncayo⁎ and Helga Moncayo. BBA Clin. 2015 Jun
[6] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
[7] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et al. Metabolites. 2020 Dec 8. DOI: 10.3390/metabo10120502
[8]  SERUM METABOLOMIC PATTERNS IN PATIENTS WITH AUTOIMMUNE THYROID DISEASE Jia Liu et. al. Endocr Pract . 2020 Jan. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31557082/
[9] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases   EvangeliaSarandi et al. Advances in Clinical Chemistry, 15 July 2020.  https://doi.org/10.1016/bs.acc.2020.06.003
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.