Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος & Χρόνια Φλεγμονή
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) Συμπτώματα – Αίτια

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος & Χρόνια Φλεγμονή
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) Συμπτώματα – Αίτια

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) & Αντίσταση στην Ινσουλίνη


Η αντίσταση στην ινσουλίνη 
είναι μια μεταβολική διαταραχή η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην πορεία του ΣΕΛ. 
 
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) & Αντίσταση στην Ινσουλίνη
 
Ασθενείς με ΣΕΛ αντιμετωπίζουν προβλήματα που επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας τους και συνδέονται με την ένταση των φλεγμονών και του πόνου στα όργανα που έχουν πληγεί από το λύκο, τη δυσκολία επούλωσης δερματικών βλαβών που οφείλονται στη νόσο, τη συχνότητα των εξάρσεων, την αύξηση του σωματικού βάρους και την αδυναμία απώλειας, ακόμη και μετά από σημαντική μείωση της ποσότητας τροφής.

Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη των παραπάνω διαταραχών ως αποτέλεσμα της νόσου τους και προσπαθούν με προσαρμογές στη φαρμακευτική αγωγή να τις αντιμετωπίσουν. 


Ωστόσο, η αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων είναι ιδιαίτερα δυσχερής και δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στη φαρμακευτική αγωγή, εφόσον δεν διορθωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η παρουσία αντίστασης στην ινσουλίνη επηρεάζει αρνητικά την πορεία της νόσου και σε συνδυασμό με επιπρόσθετες μεταβολικές διαταραχές, πυροδοτεί τη συμπτωματολογία και τις φλεγμονώδεις εξάρσεις που βιώνουν οι ασθενείς. 

Θεωρείται κεντρικός παράγοντας στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη αυτοανοσίας.

Διαταραχές στη δράση της ινσουλίνης επιδεινώνουν τις φλεγμονές και δυσχεραίνουν οποιαδήποτε διαδικασία επούλωσης του οργανισμού. Η αντιμετώπιση του Λύκου πρέπει να περιλαμβάνει τη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη για τη μειώση των φλεγμονωδών εξάρσεων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με λύκο.
   
 
Αντίσταση στην Ινσουλίνη & ΣΕΛ 
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη 
είναι μια μεταβολική διαταραχή η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην πορεία του ΣΕΛ, όπως και στην πλειοψηφία των χρόνιων ασθενειών[1][2].
 
Η ινσουλίνη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα. Ένας από τους βασικούς ρόλους της, είναι να ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Λειτουργεί σαν κλειδί και επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης (ζάχαρο) στα κύτταρα. 
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη λειτουργεί σαν κλειδί που επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα. Δεξιά φυσιολογικός μηχανισμός απορρόφησης ζαχάρου: η ινσουλίνη (πράσινο) ενεργοποιεί την είσοδο του ζαχάρου (γαλάζιο) στο εσωτερικό ενός κυττάρου. Αριστερά παρά την ύπαρξη ινσουλίνης ο μηχανισμός απορρόφησης παραμένει κλειστός και δεν επιτρέπει την είσοδο του ζαχάρου.
 
 
Φυσιολογικά, ο ανθρώπινος οργανισμός διασπά την τροφή σε γλυκόζη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθάει τη γλυκόζη να περάσει από το αίμα στο εσωτερικό των κυττάρων. Τροφές που μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη (ψωμί, πατάτες, γλυκά) προκαλούν αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, ώστε να διατηρηθούν φυσιολογικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.
 
Η συχνή κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών, προκαλεί σταθερά αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Στα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα στους μύες, στο συκώτι και στο λίπος, στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από την αυξημένη παρουσία ινσουλίνης, δεν ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό σε αυτήν και η γλυκόζη δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό τους[3][4].
 
Ο οργανισμός αναγκάζεται να εκκρίνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, ώστε να επιτύχει το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα και ανατροφοδοτεί το φαινόμενο της αντίστασης.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης λόγω αντίστασης, προκαλούν μια προ-φλεγμονώδη κατάσταση στο σώμα, που συνδέεται με όλα σχεδόν τα αυτοάνοσα και τα χρόνια νοσήματα.


 
Συμπτώματα του Λύκου που Επιδεινώνονται με την Αντίσταση στην Ινσουλίνη
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί σε ασθενείς με λύκο να επιδεινώσει:
 

 • Την ένταση των φλεγμονών και του πόνου στα όργανα που έχουν πληγεί από το λύκο.
   
 • Την επούλωση δερματικών βλαβών που οφείλονται στη νόσο. 
   
 • Τη συχνότητα των εξάρσεων.
   
 • Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.
   
 • Την εναπόθεση σπλαχνικού λίπους με αύξηση της περιμέτρου στην κοιλιακή χώρα.
   
 • Την υπέρταση.
   
 • Την αύξηση του σωματικού βάρους προκαλώντας αδυναμία απώλειας, ακόμη και μετά από σημαντική μείωση της ποσότητας τροφής.
   
 • Την αθηρωμάτωση, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
   
 • Τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλώντας δυσπεπτικά συμπτώματα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, καούρες και κοιλιακή διάταση.
   
 • Τη διάθεση, προκαλώντας εναλλαγές υπερέντασης με εξάντληση. 
 
Η αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων είναι ιδιαίτερα δυσχερής και δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στη φαρμακευτική αγωγή, εφόσον δεν διορθωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη. 

 
 
 


Αντίσταση στην ινσουλίνη: όταν τα κύτταρα στους μύες, στο συκώτι και στο λίπος, δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, δυσχεραίνοντας την καύση της γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας.
 Η ινσουλίνη πέρα από το ρόλο της στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζει τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού, τις καύσεις του λίπους και έχει  πολλές ακόμη λειτουργίες. Στην πράξη, όλο σχεδόν το ενδοκρινικό σύστημα επηρεάζεται από τη δράση της ινσουλίνης. Διαταραχές στη λειτουργία της, απορυθμίζουν το ορμονικό σύστημα και έχουν αρνητική επίδραση σε όλο τον οργανισμό.

 
Χρόνια Νοσήματα & Αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη των χρόνιων ασθενειών.
 
 
Η προ-φλεγμονώδης κατάσταση που προκύπτει από την αντίσταση στην ινσουλίνη, έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της λύκου[5].
 
Στο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητα του να αναγνωρίζει δικούς του ιστούς και όργανα, τα βλέπει ως ξένα και σταδιακά τα καταστρέφει.
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κοινό εύρημα σε άτομα με λύκο και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το σύνδρομο Sjogren και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και θεωρείται κεντρικός παράγοντας στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη αυτοανοσίας[6][7].
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί είναι ένα σύνολο διαταραχών, που αφορούν το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων και προωθούν την παραγωγή προ-φλεγμονωδών ουσιών (κυτοκίνες)[8][9].   
 
Τα αυξημένα επίπεδα κυτοκινών, που προκύπτουν, σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, οδηγούν σε ευρύτερη απορρύθμιση του ορμονικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και επιδεινώνουν σταθερά την πορεία της νόσου και τη συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης συνδέονται με:


 • Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπρόσθετων αυτοάνοσων νοσημάτων
   
 • Επιδείνωση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου
   
 • Δυσλειτουργία του ορμονικού συστήματος
   
 • Αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
   
 • Αύξηση του σπλαχνικού λίπους, ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και αύξησης του σωματικού βάρους
   
 • Την παρουσία χρόνιας φλεγμονής
   
 • Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων
   
 • Εκδήλωση υπέρτασης
   
 • Προ-θρομβωτική κατάσταση
   
 • Διαταραχή στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες που μεταφέρουν νευρικά σήματα το νευρικό σύστημα, όπως η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη
   
 • Διαταραχή του μικροβιώματος
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με όλα τα παραπάνω και επηρεάζει αρνητικά τη συνολική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Διαταράσσει σημαντικό αριθμό μεταβολικών λειτουργιών στον οργανισμό και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών και ιδιαίτερα αυτοάνοσων ασθενειών, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 
Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι η διόρθωση της αντίστασης της ινσουλίνης με ιατρικές παρεμβάσεις, στη διόρθωση των οριακών ελλείψεων του οργανισμού, στην αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών και στη διατροφή, αλλάζει την πορεία της εξέλιξης της νόσου[1,4,7,8,10-14]:


 • Βελτιώνει την ποιότητα ζωής
   
 • Μειώνει την δραστηριότητα της νόσου
   
 • Βελτιώνει την ανταπόκριση στη φαρμακευτική θεραπεία
   
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλου αυτοάνοσου νοσήματος
   
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος και διαβήτη
   
 • Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και να ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας 
   
 • Μειώνει το σωματικό βάρος
   
 • Βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων
 

Ειδικές Εξετάσεις Εντοπίζουν Μεταβολικές Διαταραχές που Σχετίζονται με την Αντίσταση στην Ινσουλίνη 

Η ανάλυση μικρών μορίων στο αίμα, ανιχνεύει μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία επηρεάζει την πορεία και την εκδήλωση των αυτοάνοσων ασθενειών. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης αυτής της κατηγορίας νοσημάτων. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι μια ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης, ικανή να αποτυπώσει μεταβολικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από μια νόσο, παρέχοντας ακριβή εικόνα για την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλυσέων 

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:
 

 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές.  
 
Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που καθοδηγεί τη διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών. Η αποκατάσταση της φυσιολογικής μεταβολικής λειτουργίας, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος. 
 
Η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, βελτιώνουν την πορεία του ΣΕΛ και την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από αυτόν.

 
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
 
[1] Insulin Resistance in Chronic Disease
[2] Insulin resistance varies across connective tissue diseases patients: comparison between rheumatoid arthritis, systemic lupus erythematosus and systemic sclerosis  Przemyslaw J Kotyla. Clin Exp Rheumatol . Nov-Dec 2019.
[3] Understanding Empty Calories. Harvard Medical School
[4]  Sugar isn’t just empty, fattening calories – it’s making us sick. Robert Lustig. The Conversation October 27, 2015
[5] Lower vitamin D is associated with metabolic syndrome and insulin resistance in systemic lupus: data from an international inception cohort  Christine Chew et al. Rheumatology (Oxford) . 2021 Oct.
[6] Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese. Nature Immunology, 2017.
[7] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
[8] Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors. Margină, D.; Ungurianu, A.; Purdel, C.; Tsoukalas, D.;
Sarandi, E.; Thanasoula, M.; Tekos, F.; Mesnage, R.; Kouretas, D.; Tsatsakis, A. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 4135.
[9] Cytokines in the balance. Editorial. Nature Immunology, 2019.
[10] Associations of metabolic syndrome in SLE. Diane Apostolopoulos et al. BMJ 2020.
[11] The relation between, metabolic syndrome and quality of life in patients with Systemic Lupus Erythematosus Domenico Paolo Emanuele Margiotta et al. Plos One Nov. 2017.
[12] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, Published 1 November 2019.
[13] Role of vitamin D deficiency in systemic lupus erythematosus incidence and aggravation Tohid Hassanalilou et al. Auto Immun Highlights. BMC 2018 Dec
[14] Effect of omega-3 fatty acids on systemic lupus erythematosus disease activity: A systematic review and meta-analysis  Alí Duarte-García et al. immun Rev . 2020 Dec. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33131703/

 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.