Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Η Αντίσταση στην Ινσουλίνη Είναι Βασικός Παράγοντας Νόσου Σήμερα
Νόσος του Χασιμότο & Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος & Χρόνια Φλεγμονή

Δείτε επίσης

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Η Αντίσταση στην Ινσουλίνη Είναι Βασικός Παράγοντας Νόσου Σήμερα
Νόσος του Χασιμότο & Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος & Χρόνια Φλεγμονή

Σύνδρομο Sjogren & Αντίσταση στην Ινσουλίνη


Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κοινό εύρημα σε άτομα με Sjogren και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και θεωρείται κεντρικός παράγοντας στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη αυτοανοσίας.

Σύνδρομο Sjogren & Αντίσταση στην Ινσουλίνη
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη του συνδρόμου Sjogren. 

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κοινό εύρημα σε άτομα με Sjogren και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και θεωρείται κεντρικός παράγοντας στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη αυτοανοσίας.

 
Η διόρθωση της αντίστασης στην ινσουλίνη με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και στην αποκατάσταση των ελλείψεων του οργανισμού, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και αλλάζει την πορεία εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με σύνδρομο Sjogren.

 
Το σύνδρομο Sjogren [Σγίογκρεν] είναι ένα από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα. Προσβάλλει κυρίως τους αδένες που διατηρούν την υγρασία των βλεννογόνων και των ιστών στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας ξηρότητα. 
 
Το σύνδρομο μπορεί να εκδηλωθεί από μόνο του, συχνά ωστόσο συνοδεύει άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 
Κοινά συμπτώματα είναι:


 • Ξηροφθαλμία: φαγούρα, ερυθρότητα, κάψιμο, αίσθημα σαν να υπάρχει άμμος στα μάτια.
   
 • Ξηροστομία: αίσθημα δίψας και αφυδάτωσης, δυσκολία στην ομιλία και στην κατάποση.  
 • Πόνοι στις αρθρώσεις: δυσκινησία, ιδιαίτερα στις πρώτες κινήσεις μετά το ξύπνημα.
   
 • Ξηρότητα του κόλπου: λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, αίσθηση καύσου και φαγούρας στην περιοχή. 
   
 • Ξηροδερμία: απαιτείται η συχνή χρήση ενυδατικής κρέμας ή λοσιόν, ξηρό και τραχύ δέρμα, εκζέματα.
   
 • Μειωμένη πνευματική διαύγεια: δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη πρόσφατη μνήμη.
   
 • Διόγκωση των σιελογόνων αδένων.
   
 • Νευροπάθεια: πλήττονται τα περιφερικά νεύρα, τσιμπήματα, μουδιάσματα, πόνος, μυϊκή αδυναμία.
       
 • Χρόνια κόπωση: κόπωση, υπνηλία, αδυναμία, αίσθημα πνευματικής και σωματικής εξάντλησης.  
   
 • Οδοντικά προβλήματα: τερηδόνα, ουλίτιδα, στοματικά έλκη.
 
 
Αντίσταση στην Ινσουλίνη & Σύνδρομο Sjogren
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη του συνδρόμου, όπως και στη πλειοψηφία των χρόνιων ασθενειών[1].
 
Η ινσουλίνη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα. Ένας από τους βασικούς ρόλους της, είναι να ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Λειτουργεί σαν κλειδί και επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης (ζάχαρο) στα κύτταρα. 
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη λειτουργεί σαν κλειδί που επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα. Δεξιά φυσιολογικός μηχανισμός απορρόφησης ζαχάρου: η ινσουλίνη (πράσινο) ενεργοποιεί την είσοδο του ζαχάρου (γαλάζιο) στο εσωτερικό ενός κυττάρου. Αριστερά παρά την ύπαρξη ινσουλίνης ο μηχανισμός απορρόφησης παραμένει κλειστός και δεν επιτρέπει την είσοδο του ζαχάρου.
 
 
Φυσιολογικά, ο ανθρώπινος οργανισμός διασπά την τροφή σε γλυκόζη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθάει τη γλυκόζη να περάσει από το αίμα στο εσωτερικό των κυττάρων. Τροφές που μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη (ψωμί, πατάτες, γλυκά) προκαλούν αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, ώστε να διατηρηθούν φυσιολογικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.
 
Η συχνή κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών, προκαλεί σταθερά αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Στα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα στους μύες, στο συκώτι και στο λίπος, στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από την αυξημένη παρουσία ινσουλίνης, δεν ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό σε αυτήν και η γλυκόζη δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό τους[2][3].
 
Ο οργανισμός αναγκάζεται να εκκρίνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, ώστε να επιτύχει το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα που ανατροφοδοτεί το φαινόμενο της αντίστασης.
 


Αντίσταση στην ινσουλίνη: όταν τα κύτταρα στους μύες, στο συκώτι και στο λίπος, δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, δυσχεραίνοντας την καύση της γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας. 
 


Πέρα από το ρόλο της στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας, τις καύσεις του λίπους και έχει  πολλές ακόμη λειτουργίες. Στην πράξη, όλο σχεδόν το ενδοκρινικό σύστημα επηρεάζεται από τη δράση της ινσουλίνης. Διαταραχές στη λειτουργία της, απορυθμίζουν το ορμονικό σύστημα και έχουν αρνητική επίδραση σε όλο τον οργανισμό.
 

Χρόνια Νοσήματα & Αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη των χρόνιων ασθενειών.
 
 
Η προ-φλεγμονώδης κατάσταση που προκύπτει από την αντίσταση στην ινσουλίνη, έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου[4][5].
 
Στο σύνδρομο Sjogren το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητα του να αναγνωρίζει τους αδένες που παράγουν τα υγρά του σώματος και σταδιακά τους καταστρέφει.
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κοινό εύρημα σε άτομα με Sjogren και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και θεωρείται κεντρικός παράγοντας στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη αυτοανοσίας[6][7].
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί είναι ένα σύνολο διαταραχών, που αφορούν το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων και προωθούν την παραγωγή προ-φλεγμονωδών ουσιών (κυτοκίνες)[8].   
 
Τα αυξημένα επίπεδα κυτοκινών, που προκύπτουν, σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, οδηγούν σε ευρύτερη απορρύθμιση του ορμονικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και επιδεινώνουν σταθερά την πορεία της νόσου και τη συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης συνδέονται με[9]:
 

 • Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων
   
 • Επιδείνωση του συνδρόμου Sjogren
   
 • Δυσλειτουργία του ορμονικού συστήματος
   
 • Αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
   
 • Αύξηση του σπλαχνικού λίπους, ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και αύξησης του σωματικού βάρους
   
 • Την παρουσία χρόνιας φλεγμονής
   
 • Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων
   
 • Εκδήλωση υπέρτασης
   
 • Προ-θρομβωτική κατάσταση
   
 • Διαταραχή στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες που μεταφέρουν νευρικά σήματα το νευρικό σύστημα, όπως η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη
   
 • Διαταραχή του μικροβιώματος
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με όλα τα παραπάνω και επηρεάζει αρνητικά τη συνολική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Διαταράσσει σημαντικό αριθμό μεταβολικών λειτουργιών στον οργανισμό και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών και ιδιαίτερα αυτοάνοσων ασθενειών, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 
Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι η διόρθωση της αντίστασης της ινσουλίνης με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, αλλάζει την πορεία της εξέλιξης του συνδρόμου Sjogren[10][11][12][13][14][15]:


 • Βελτιώνει την ποιότητα ζωής
   
 • Διασώζει εναπομείναντες αδένες, που καταστρέφονται από το σύνδρομο Sjogren
   
 • Βελτιώνει την ανταπόκριση στη φαρμακευτική θεραπεία
   
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλου αυτοάνοσου νοσήματος
   
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος και διαβήτη
   
 • Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας 
   
 • Μειώνει το σωματικό βάρος
   
 • Βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων
 
 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση του Συνδρόμου Sjogren

Ειδικές εξετάσεις που μετρούν πολύ μικρά μόρια, εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την πορεία της νόσου.

Η βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης με τη χρήση ειδικών εξετάσεων, η ιατρική παρέμβαση στον τρόπο ζωής και η διόρθωση των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ορμονικού συστήματος και τη συνολική κατάσταση της υγείας ασθενών με σύνδρομο Sjogren12113[16][17].


 
Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:

 • την αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με αυτήν
   
 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
 
Η σύγχρονη αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τη χρήση ιατρικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και διατροφής με σκοπό τη διόρθωση των ελλείψεων, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού.
 
Ακριβείς ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και η χρήση φαρμακευτικών αγωγών με θετικά μεταβολικά αποτελέσματα, έχουν αλλάξει ριζικά την πορεία της νόσου σε ασθενείς με σύνδρομο Sjogren.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση της αντίστασης της ινσουλίνης και του μεταβολισμού, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με σύνδρομο Sjogren, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. Όταν η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ, αλλάζουν ριζικά την ποιότητα ζωής και την πορεία της νόσου των ατόμων που πάσχουν από σύνδρομο Sjogren.
 
  
Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[2] Understanding Empty Calories. Harvard Medical School
[3] Sugar isn’t just empty, fattening calories – it’s making us sick. Robert Lustig. The Conversation October 27, 2015
[4] Metabolic syndrome in Sjögren’s syndrome patients: a relevant concern for clinical monitoring.  Kristopherson Lustosa Augusto et. al. Clinical Rheumatology volume 2015
[5] Metabolic syndrome in Sjögren's syndrome patients: a relevant concern for clinical monitoring  Kristopherson Lustosa Augusto et al.  Rheumatol . 2016.
[6] High prevalence of serum metabolic alterations in pri- mary Sjögren’s syndrome: influence on clinical and immunological expression. Ramos-Casals M, Brito-Zerón P, Sisó A, Vargas A, Ros E, Bove A et al. J Rheumatol, 2007.
[7] Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese. Nature Immunology, 2017.
[8] Cytokines in the balance. Editorial. Nature Immunology, 2019.
[9] Cardiovascular risk factors in women with primary Sjögren's syndrome: United Kingdom primary Sjögren's syndrome registry results . M Juarez et al. Arthritis Care Res (Hoboken). 2014 May.
[10] Metabolic Disorders Causing Fatigue in Sjogren’s Syndrome. Lakshmanan Suresh et al. 2014. American College of Rheumatology Annual Meeting
[11] The Association of Serum Vitamin D Level With the Severity of Dry Eye Parameters in Primary Sjögren Syndrome Jee Hye Lee et al. Cornea . 2020 Jun
[12] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
[13] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, Published 1 November 2019.
[14] Omega-3 and omega-6 fatty acids in primary Sjögren's syndrome: clinical meaning and association with inflammation. Carlos Y Castrejón-Morales et al. Clinical and Exp Rheumatol. Jul-Aug 2020
[16] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Sarandi E, Tsoukalas D et al. Adv Clin Chem. 2021
[17] Metabolomics: diagnostic and therapeutic applications in clinical medicine and pharmacology. Dimitris Tsoukalas, Spyridoula Georgaki, Evangelia Sarandi and Aristidis M. Tsatsakis. Elsevier 2021.
 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.