Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Ένας Οδηγός για Όσους Έχουν Διαγνωστεί με Αυτοάνοσο Νόσημα
Η Κρυμμένη Πείνα Καθορίζει την Πορεία Ασθενών με Λοιμώξεις και Χρόνια Νοσήματα
Πώς οι Ελλείψεις του Οργανισμού, ο Τρόπος Ζωής και η Διατροφή μας Επηρεάζουν την Ανάπτυξη & την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Σύγχρονες Ιατρικές Προσεγγίσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων ΝοσημάτωνΣύγχρονες Ιατρικές Προσεγγίσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
 
Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνιες παθήσεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης τους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου και τη μεταβολική κατάσταση του ασθενούς[1].
 
Η εξέταση των αυτοάνοσων ως μια ομάδα ασθενειών, που οφείλονται σε κοινούς παράγοντες, έχει δώσει νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση τους[2-6]. Ιδιαίτερα η κατανόηση ότι τα αυτοάνοσα οφείλονται σε παράγοντες κινδύνου, που μπορούν σε ένα μεγάλο μέρος να μεταβληθούν, έχει αλλάξει την οπτική μας σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψης, αλλά και την πορεία εξέλιξης αυτών των νοσημάτων.
 
Aσθενείς με αυτοανοσία, έχουν κοινές ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το είδος αυτοάνοσου νοσήματος που έχουν εκδηλώσει[1,2]. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι κοινοί μεταβολικοί παράγοντες, που οδηγούν στην εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων, είναι μεταβλητοί και συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής.
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών με τη χρήση ειδικών εξετάσεων, καθορίζουν την αντιμετώπιση και βελτιώνουν την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.


Δείκτες που Συνδέονται με την Εκδήλωση & την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Οι μεταβολομικές αναλύσεις καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παρουσία ή την προδιάθεση για μια αυτοάνοση νόσο. Η ανίχνευση αυτών των διαταραχών, καθοδηγεί την αντιμετώπιση τους και βελτιώνει την πορεία των ασθενειών που συνδέονται με αυτές. 

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:
 

 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Η έγκαιρη βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης με ιατρικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής, της διατροφής και των ελλείψεων του οργανισμού, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγωγής που εφαρμόζεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.
 
Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι για να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, πρέπει ο κάθε ασθενής να αντιμετωπιστεί ως μια μοναδική περίπτωση και να αποκατασταθούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, που οδήγησαν στην εκδήλωση νόσου[7,8].
 
Η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς, πρέπει να προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις διατηρούνται μακροπρόθεσμα. Βιβλιογραφικές Αναφορές:

 1. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic AcidsMetabolites. 2020 Dec 8. 
 2. The Autoimmune Connection. Essential Information for Women on Diagnosis, Treatment, and Getting On With Your Life Rita-Baron Faust, Jill P. Buyon. 2016 McGraw-Hill Education.
 3. Serum metabolomic patterns in patients with autoimmune thyroid disease American Association of Clinical Endocrinologists. Endocrine Practice 2020 Jan. 
 4. Circulating metabolites in progression to islet autoimmunity and type 1 diabetes. Springer Link. Diabetologia, 2019 Dec
 5. Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese.18 October 2017. Nature Immunology.
 6. Autoimmune Disease List. AARDA.
 7. Dietary micronutrients in the wake of COVID-19: an appraisal of evidence with a focus on high-risk groups and preventative healthcare. McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutr Prev Heal 2020:bmjnph-2020-000100.
 8. Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
 


.

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.