Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Πώς Εκδηλώνεται ένα Αυτοάνοσο Νόσημα


Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων, συνδέεται με τη υπο-λειτουργία μιας ομάδας λευκών αιμοσφαιρίων. Πρόκειται για κύτταρα που ρυθμίζουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα κύτταρα ονομάζονται ρυθμιστικά Τ λεμφοκύτταρα (Regulatory T Cells - Tregs).

Πώς Εκδηλώνεται ένα Αυτοάνοσο Νόσημα
Ερευνητές ανακάλυψαν τον κεντρικό μηχανισμό ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων
 
Η νέα ανακάλυψη αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τα αυτοάνοσα νοσήματα και να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
 
Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Walter και Eliza Hall (WEHI) στην Αυστραλία, ανακάλυψαν έναν κεντρικό μηχανισμό, που συνδέεται με την ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων.   
 
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Immunology, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων, συνδέεται με τη υπο-λειτουργία μιας ομάδας λευκών αιμοσφαιρίων. Πρόκειται για κύτταρα που ρυθμίζουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα κύτταρα ονομάζονται ρυθμιστικά Τ λεμφοκύτταρα (Regulatory T Cells - Tregs)[1].

 
 
Απορρύθμιση του Ανοσοποιητικού Συστήματος
 
Φυσιολογικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύουν τον οργανισμό από μικρόβια, ιούς και καρκινικά κύτταρα που μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας.
 
Για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, είναι ζωτικής σημασίας να μπορεί το ανοσοποιητικό να διαχωρίσει τα δικά του κύτταρα και ιστούς από τα παθογόνα στοιχεία.
 
Στα αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να διαχωρίσει τα υγιή κύτταρα από στοιχεία που απειλoύν τον οργανισμό.
 
Η ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει και να προστατεύει τους δικούς του υγιείς ιστούς, βασίζεται στην παρουσία των ρυθμιστικών Τ λεμφοκυττάρων, που αναγνωρίζουν τους ιστούς που πρέπει να προστατευτούν.
 
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα συγκεκριμένα κύτταρα καταστέλλουν επιλεκτικά το ανοσοποιητικό. Αποτρέπουν δηλαδή την επίθεση του ανοσοποιητικού, έναντι των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού, χωρίς να επηρεάζουν την δράση του έναντι μικροβίων, ιών ή καρκινικών κυττάρων.
 
Η δυσλειτουργία των κυττάρων που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι ένας από τους κύριους λόγους εκδήλωσης αυτοανοσίας[2][3]. Σε περίπτωση που τα ρυθμιστικά κύτταρα υπολειτουργούν, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται αδιάκριτα στους δικούς του ιστούς και όργανα.   
Η αδυναμία του ανοσοποιητικού να διακρίνει τα υγιή κύτταρα, οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή υγιών οργάνων και στην εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Χασιμότο, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
 
Στη μελέτη, η δυσλειτουργία των ρυθμιστικών κυττάρων, προκλήθηκε πειραματικά με την καταστολή ενός ενζύμου (ένζυμο ΚΑΤ7).
 
Πώς όμως διαταράσσεται η λειτουργία των ρυθμιστικών κυττάρων υπό πραγματικές συνθήκες;
 
 
Ελλείψεις σε Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά Συστατικά
 
Ελλείψεις του οργανισμού σε συγκεκριμένες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά, καταστέλλουν τη λειτουργία των ρυθμιστικών κυττάρων και συνδέονται με την ανάπτυξη αυτοανοσίας.
 
Οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε:

 • Βιταμίνη D
   
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
   
 • Ψευδάργυρο
   
 • Προβιοτικά
   
 • Αντιοξειδωτικά
 
Καταστέλλουν τη λειτουργία των ρυθμιστικών κυττάρων και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσου νοσήματος[4][5].
 
Επιπρόσθετα, η χορήγηση βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης  αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η ρευματοειδής, αρθρίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση και η σκλήρυνση κατά πλάκας[6].

 


Εικόνα 1. Η χορήγηση βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών μείωσε 25-30% τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσου νοσήματος.
 
 
Αντίσταση στην Ινσουλίνη
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει αρνητικά τη δράση των ρυθμιστικών κυττάρων και επιβαρύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος[7][8].
 
Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, είναι κοινό εύρημα σε ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα. Πρόκειται για έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα, που απορρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί την χρόνια φλεγμονή, η οποία χαρακτηρίζει τα αυτοάνοσα.
 
Επιπρόσθετα, διαταραχές στη λειτουργία των ρυθμιστικών κυττάρων επιδεινώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι η μια διαταραχή επιδεινώνει την άλλη, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία των ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα[9][10].
 
Η βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη με ιατρικές παρεμβάσεις, που αφορούν στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και φαρμακευτική αγωγή όπου απαιτείται, είναι ζωτικής σημασίας στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων ασθενειών[11][12]

 
 
Διόρθωση των Ελλείψεων & των Μεταβολικών Διαταραχών 

Η σταδιακή ανάπτυξη οριακών ελλείψεων, που περνούν απαρατήρητες, σε συνδυασμό με μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η αλλοίωση του μικροβιώματος και η χρόνια φλεγμονή, λειτουργούν ως βασικοί παράγοντες, στην εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων.  

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες[4,5].
 
Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, που συνδέονται με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.  
    
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις και απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο ή χρόνιo νόσημα. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, που συνδέονται με την κατάσταση υγείας του ασθενούς, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων[13-17]
 
Σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που απορρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν τη χρόνια φλεγμονή, η πορεία της υγείας επιδεινώνεται σταθερά, ενώ μειώνεται σημαντικά η απόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και της φλεγμονής, όπως κορτιζόνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και βιολογικοί παράγοντες. 
 
Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα, ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή με βάση με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν[18-21]:


 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του οργάνου που βάλλεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.
   
 • Συχνά παρατηρείται μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων, όπως στη νόσο του Χασιμότο, στη μυασθένεια στο λύκο κ.ά.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
   
 • Βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού. 
   
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, που συνοδεύουν τα αυτοάνοσα. 
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν.
 
Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων αποτελεσματικότερων και πιο φιλικών φαρμακευτικών αγωγών, αλλάζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα.

 
 
 
 
 
 
 Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] The acetyltransferase KAT7 is required for thymic epithelial cell expansion, expression of AIRE target genes, and thymic tolerance Melanie Heinlein et al. SCIENCE IMMUNOLOGY • 21 Jan 2022
[2] AIM2 in regulatory T cells restrains autoimmune diseases  Wei-Chun Chou et al. Nature 2021.
[3] Regulatory T Cells in Autoimmunity and Cancer: A Duplicitous Lifestyle  Aikaterini Hatzioannou et al Front. Immunol., 03 September 2021
[4] Wu D, Lewis ED, Pae M, Meydani SN. Front Immunol. 2019
[5] McAuliffe S et al.. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020
[6] Vitamin D and Marine n-3 Fatty Acid Supplementation and Prevention of Autoimmune Disease in the VITAL Randomized Controlled Trial American College of Rheumatology. Hahn J. et al Arthritis Rheumatol. 2021
[7] mTOR inhibition activates overall protein degradation by the ubiquitin proteasome system as well as by autophagy. Jinghui Zhao et al. PNAS, December 29, 2015.  
[8] Insulin Inhibits IL-10–Mediated Regulatory T Cell Function: Implications for Obesity. Jonathan M. Han et al. J Immunol January 15, 2014.
[9] Tregs facilitate obesity and insulin resistance via a Blimp-1/IL-10 axis. Lisa Y Beppu et al.  JCI Insight . 2021  
[10] The role and research progress of the balance and interaction between regulatory T cells and other immune cells in obesity with insulin resistance  Leiling Liu et al. Adipocyte. 2021
[11] Insulin Resistant Pathways are associated with Disease Activity in Rheumatoid Arthritis and are Subject to Disease Modification through Metabolic Reprogramming; Lorna Gallagher et al.  Arthritis and Rheumatolology. Dec. 16, 2019
[12] Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese. 18 October 2017. Nature Immunology
13 Metabolic syndrome, autoimmunity and rheumatic diseases. GabrielaMedina et. al. Pharmacological Research Volume, July 2018
14 Dietary factors in rheumatic autoimmune diseases: a recipe for therapy? Shani Dahan, Yahel Segal1 and Yehuda Shoenfeld. NATURE REVIEWS | RHEUMATOLOGY. 13 Apr 2017.
15Application of metabolomics in autoimmune diseases: Insight into biomarkers and pathology. J. Kang et al. / Journal of Neuroimmunology 279 (2015) 25–32
16 Environmental Exposures and Autoimmune Diseases: Contribution of Gut Microbiome M. Firoze Khan and Hui Wang. 
Front. Immunol., 10 January 2020 
17 Micronutrients in autoimmune diseases: possible therapeutic benefits of zinc and vitamin D. IngaWessels, LotharRink. Elsevier, The Journal of Nutritional Biochemistry. March 2020. 
18 Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects.Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi et. al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 202112] 
19 The Effect of Vitamin D Supplementation on Rheumatoid Arthritis Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis  Yuanyuan Guan et al. 
Front. Med., 30 October 2020
20 Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019
21 Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas, Vasileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.

 
 
 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.