Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Οι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Ανιμετωπίζουν Συχνά Ορμονικές Διαταραχές


Οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο, επιδρούν αρνητικά και στη λειτουργία του ορμονικού συστήματος και επιδεινώνουν την συνολική κατάσταση της υγείας αυτής της ομάδας ασθενών.

Οι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Ανιμετωπίζουν Συχνά Ορμονικές Διαταραχές
 
Η νόσος του Χασιμότο συχνά συνοδεύεται από ορμονικές διαταραχές όπως διαταραχές του κύκλου, ακμή, πολυκυστικές ωοθήκες, αύξηση του σωματικού βάρους.
 
Ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν στην εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο, επιδρούν και διαταράσσουν τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Ο εντοπισμός και η διόρθωση τους παίζουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου.  

 
Συχνά ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο εκδηλώνουν συμπτώματα που συνδέονται με ορμονικές διαταραχές[1][2]:

 • Ακμή
   
 • Πολυκυστικές ωοθήκες
   
 • Διαταραχές του κύκλου και αστάθεια περιόδου
   
 • Αύξηση του σωματικού βάρους
   
 • Κατακρατήσεις
   
 • Διαταραχές στη διάθεση
   
 • Αλλοίωση του ύπνου
   
 • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
 
Οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο, επιδρούν αρνητικά και στη λειτουργία του ορμονικού συστήματος και επιδεινώνουν την συνολική κατάσταση της υγείας αυτής της ομάδας ασθενών.
 
 
Αντίσταση στην Ινσουλίνη
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην απορρύθμιση του ορμονικού συστήματος. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και την διαχείριση της ενέργειας στο σώμα.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης απορρυθμίζουν το ορμονικό σύστημα, μειώνουν τη γονιμότητα, συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, την αύξηση του σωματικού βάρους και την απώλεια του φυσιολογικού αισθήματος του κορεσμού (χόρτασης) με τη λήψης τροφής[3][4][5].Εικόνα 1: συμπτώματα που συνδέονται με την  αντίσταση στην ινσουλίνη
 
 
Ορισμένα εμφανή συμπτώματα που συνδέονται με αντίσταση στην ινσουλίνη είναι:

 • Κατακράτηση και οίδημα - σακούλες - κάτω από τα μάτια
 • Εύκολη αύξηση του σωματικού βάρους και δυσχερής απώλεια
 • Μελάγχρωση, το δέρμα γίνεται πιο σκούρο, στο πρόσωπο, κάτω από τα μάτια, στη βουβωνική περιοχή και ορισμένες φορές κάτω από τις μασχάλες και στην πίσω πλευρά του λαιμού. 
 • Συχνουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα
 • Ακμή
 • Ανάγκη για γλυκό
 • Χαμηλή αντοχή και κόπωση
 • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
 • Εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα
 • Δερματικές κύστες
 • Προβλήματα μνήμης
 • Μείωση μυϊκής μάζας
 • Απώλεια μαλλιών
 • Αυξημένη τριχοφυΐα
 
Η κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών που μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη μέσα στο σώμα, όπως γλυκά, λευκό ψωμί, πατάτες, ρύζι, αλκοόλ, χυμοί και άλλα, αναγκάζουν το σώμα να εκκρίνει αυξημένες ποσότητες ινσουλίνης ώστε να διατηρήσει εντός φυσιολογικών επιπέδων τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μακροπρόθεσμα αυξάνουν το σωματικό βάρος, προάγουν τις φλεγμονές στο οργανισμό, απορρυθμίζουν το ορμονικό σύστημα και θεωρούνται ένας από τους κύριους παράγοντες ανάπτυξης νόσου σήμερα.
 
 
Κρυμμένη Πείνα & Ορμονικές Διαταραχές
 
Ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Β1, η βιταμίνη Β3, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά, που είναι απαραίτητα για την φυσιολογική παραγωγή και έκκριση των ορμονών στο σώμα, επίσης επιβαρύνουν τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος.
 
Οι οριακές ελλείψεις σε απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά ονομάζεται «κρυμμένη πείνα» και είναι δύσκολο να ανιχνευτεί με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Η κρυμμένη πείνα εμποδίζει την ομαλή παραγωγή ορμονών όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η κορτιζόλη, οι θυρεοειδικές ορμόνες αλλά και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και νευροδιαβιβαστές όπως οι σεροτονίνη.
 
 
Μικροβιακή Χλωρίδα  
 
Η μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού, ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού και του ορμονικού συστήματος.
 
Διαταραχές στη μικροβιακή χλωρίδα που οφείλονται στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στην κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών, στην επιβάρυνση του οργανισμού από βιομηχανικά χημικά, φυτοφάρμακα, στην υπερκατανάλωση αλκοόλ, στη χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών και τροφών πλούσιων σε ωφέλιμα προβιοτικά, στη χαμηλή πρόσληψη νερού και στο στρες, επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού σε πολλαπλά επίπεδα. 
 
Η βελτίωση της ανθρώπινης μικροβιακής χλωρίδας είναι ένας από τους πιο πολύπλοκους παράγοντες στην αντιμετώπιση των ορμονικών και μεταβολικών διαταραχών που συνοδεύουν τη νόσο του Χασιμότο[6].
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο έτη ιατρικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και ειδική ενίσχυση των ωφέλιμων μικροοργανισμών, ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση στο μικροβίωμα ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα.
 
Οι παραπάνω ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές επιβαρύνουν την ορμονική λειτουργία του οργανισμού και οδηγούν σε σταθερή επιδείνωση της υγείας εφόσον δεν εντοπιστούν και διαχειριστούν.
 
Ειδικές εξετάσεις που εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές, καθορίζουν την αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και βελτιώνουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.
 
 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση των Ορμονικών Διαταραχών που Συνοδεύουν τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο 

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν βρει ευρεία εφαρμογή ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία αυτών των ασθενών[7][8].

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.
 

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν[9][10]:
 

 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Έχουμε διαπιστώσει, μέσα από χιλιάδες περιστατικά με τη Νόσο του Χασιμότο, ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο.

Το 85% των ασθενών μας παρατηρεί σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του. Συγκεκριμένα, η μείωση του βάρους και των κατακρατήσεων, η αύξηση της ενέργειας και η βελτίωση της διάθεσης, η ομαλοποίηση του κύκλου της περιόδου, η βελτίωση της ακμής και των υπόλοιπων συμπτωμάτων που συνδέονται με τη νόσο του Χασιμότο είναι τα πιο συχνά σημεία βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
 
 


 

Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού 
 
 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] Subclinical Hypothyroidism in Polycystic Ovary Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. Xiaohong Ding et al. Front. Endocrinol., 27 November 2018
[2] Subclinical Hypothyroidism in PCOS: Impact on Presentation, Insulin Resistance, and Cardiovascular Risk Qun Yu and Jin-Bei Wang1 2016 BioMed Research International.
[3] Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal . 2019
 
[4] Introducing the thyroid gland as another victim of the insulin resistance syndrome. Jorge Rezzonico et al. Thyroid 2008. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18346005/
[5] Thyroid disease and the metabolic syndrome Mehran et al. urrent Opinion in Endocrinology & Diabetes and Obesity: October 2019.
[6] Gut microbiome and its role in obesity and insulin resistance. Clare J Lee et al. Ann N Y Acad Sci . 2020
 
[7] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019,
 
[8] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
 
[9] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
 
[10] The snapshot of metabolic health in evaluating micronutrient status, the risk of infection and clinical outcome of COVID-19. Dimitris Tsoukalas 1 Evangelia Sarandi 1 Spyridoula Georgaki. June 26, 2021Clinical Nutrition ESPEN. 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.