Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Οι Ασθενείς με Σύνδρομο Sjogren Έχουν Ελλείψεις που δεν Γνωρίζουν


Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες, που συμμετέχουν στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της νόσου. Photo by Gwendal Cottin, Unsplash.

Οι Ασθενείς με Σύνδρομο Sjogren Έχουν Ελλείψεις που δεν Γνωρίζουν 

Το σύνδρομο Σιόγκρεν είναι μια νόσος με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο.
 
Η πορεία του συνδρόμου συνδέεται άμεσα με ελλείψεις σε βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή και την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει δικά του όργανα και ιστούς, ώστε να μην τους επιτίθεται.

Εξειδικευμένες εξετάσεις που εφαρμόζονται σε ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα, όπως το σύνδρομο Sjogren, ανιχνεύουν τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την εκδήλωση και την πορεία της νόσου.  

Το σύνδρομο Sjogren [Σγίογκρεν] είναι ένα από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα. Προσβάλλει κυρίως τους αδένες που διατηρούν την υγρασία των βλεννογόνων και των ιστών στο ανθρώπινο σώμα, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και με άλλα αυτοάνοσα. Πρώιμα συμπτώματα είναι η ξηροφθαλμία, η ξηροστομία και πόνοι στις αρθρώσεις[1,2].

Ένα ζωτικό κομμάτι της ομαλής μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού, είναι η επάρκεια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα: 

 • στην ομαλή έκκριση και λειτουργία της ινσουλίνης (μαγνήσιο, χρώμιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ2, βιταμίνη D3, προβιοτικά)
   
 • στη φυσιολογική ολοκλήρωση των διαδικασιών επούλωσης του δέρματος και των ιστών (βιταμίνη C, ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη D3). 
   
 • στη διαχείριση της χρόνιας φλεγμονής (ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, βιταμίνη D3).
   
 • στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (βιταμίνη D3, βιταμίνη C,  ω-3 λιπαρά, προβιοτικά, ψευδάργυρος).
      
Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες, που συμμετέχουν στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της νόσου, διευκολύνουν την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, δυσχεραίνουν την επούλωση των ιστών και προωθούν τη διατήρηση της φλεγμονής.   
 
Συνδυασμός των παραπάνω μεταβολικών παραγόντων, είναι κεντρικής σημασίας στην ανάπτυξη του συνδρόμου Sjogren, ενώ συμβάλει και στην εμφάνιση επιπλέον υποκείμενων νοσημάτων, όπως αθηρωμάτωση, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, διαβήτης, οστεοπόρωση, υπέρταση, παχυσαρκία και αναπνευστικά νοσήματα.

Ελλείψεις σε βιαταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με μεταβολικές διαταραχές επιδεινώνουν την πορεία της νόσου και τη συμπτωματολογία. Οι πιο κοινές από αυτές είναι:


 • Μεταβολικό σύνδρομο: ασθενείς με Sjogren έχουν αυξημένη πιθανότητα να έχουν μεταβολικό σύνδρομο (αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένο σωματικό βάρος, αυξημένα τριγλυκερίδια, μειωμένη καλή χοληστερίνη (HDL), υπέρταση, αυξημένες τιμές ζαχάρου). Η προ-φλεγμονώδης κατάσταση που δημιουργεί το μεταβολικό σύνδρομο, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου[3].
   
 • Μιτοχονδριακή δυσλειτουργία: τα μιτοχόνδρια είναι τα “εργοστάσια παραγωγής ενέργειας” του ανθρώπινου σώματος. Κάθε κύτταρο στο σώμα, περιέχει αρκετές χιλιάδες μιτοχόνδρια. Ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν συστατικά από τις τροφές που τρώμε σε ενέργεια. Τα μιτοχόνδρια παράγουν το 90% τις ενέργειας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει. Μεταβολικές διαταραχές που αφορούν στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας των κυττάρων στα μιτοχόνδρια, συμμετέχουν στην εκδήλωση της χρόνιας κόπωσης και των συμπτωμάτων του συνδρόμου[4].
   
 • Διαταραχή του μικροβιώματος: διαταραχές στην ισορροπία των μικροβίων που απαρτίζουν το μικροβίωμα του στόματος αλλά και του γαστρεντερικού συστήματος, συνδέονται με την ανάπτυξη Sjogren[5][6].
   
 • Έλλειψη βιταμίνης D: χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών και του συνδρόμου Sjogren. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ομαλή ρύθμιση και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στους ασθενείς με Sjogren συνδέονται με επιδείνωση της συμπτωματολογίας[7].
   
 • Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Β12, ενισχύουν τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συνδέονται με καλύτερη πορεία της νόσου σε ασθενείς με Sjogren[8][9]
   
 • Ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 λιπαρά: οι ασθενείς με σύνδρομο Sjogren έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αντιθέτως, υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3, συνδέονται με μειωμένη ένταση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας και της ξηροστομίας[10].  

 
Η Αποκατάσταση των Ελλείψεων & των Μεταβολικών Διαταραχών Αποτελεί Κεντρικό Παράγοντα στην Αντιμετώπιση και την Πορεία του Συνδρόμου Sjogren

Οι συνθήκες ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού, επιδεινώνοντας την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.
 
Είναι ενθαρρυντικό βέβαια, ότι αυτές οι συνέπειες μπορούν να αντιστραφούν διορθώνοντας τις ανεπάρκειες. Έχει αποδειχθεί ότι η  επίτευξη επάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, παράλληλα με τη βελτίωση της συνολικής μεταβολικής κατάστασης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η το σύνδρομο Σιόγκρεν.
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές.  
 
Οι εξετάσεις μεταβολομικής είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που αποτυπώνει με ακρίβεια τη μεταβολική εικόνα του ατόμου και τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά.  Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία των ασθενών με ψωρίαση. 

 
Η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν στην ανάπτυξη του συνδρόμου, είναι σημαντικό κομμάτι για την βελτίωση της πορείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με Sjogren.
 

 • Μεταβολικό σύνδρομο: επίλυση της αντίστασης στην ινσουλίνη, διαχείριση της υπέρτασης και της υπερλιπιδαιμίας, αύξηση των τιμών της καλής χοληστερίνης (HDL), μείωση του σωματικού βάρους, αντιμετώπιση της προ-φλεγμονώδους κατάστασης[11].

 • Μιτοχονδριακή δυσλειτουργία: ενίσχυση των μηχανισμών παραγωγής ενέργειας, διόρθωση των ελλείψεων που συνδέονται με μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, βελτίωση της χρόνιας κόπωσης[12][13][14].

 • Διαταραχή του μικροβιώματος: ενίσχυση της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος και του γαστρεντερικού συστήματος[15][16].  

 • Έλλειψη βιταμίνης D: διόρθωση της έλλειψης βιταμίνης D. Σε ασθενείς με αυτοάνοσα απαιτούνται υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα για την επίτευξη του ίδιου βιολογικού αποτελέσματος, σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό, με επίτευξη τιμών 25OHD3, κοντά στα ανώτερα φυσιολογικά (80-100 ng/dl)[17][18][19][20].

 • Χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών: για την αντιμετώπιση της φλεγμονής που προκαλείται από την ξηροφθαλμία[21][22].  

 • Η διόρθωση ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών: ψευδάργυρου, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Α και βιταμίνη Β12, συνδέεται με καλύτερη πορεία της νόσου σε ασθενείς με Sjogren[23][24]
 
Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία μεγάλου φάσματος ασθενειών ή να προλάβουν την εμφάνιση τους.
 
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι ελλείψεις του οργανισμού και οι μεταβολικές διαταραχές, δεν οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά σε παράγοντες που μπορούν να μεταβληθούν.Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:

 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα
   
 • τις ελλείψεις σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • την έλλειψη βιταμίνης D και μικροθρεπτικών συστατικών που λειτουργούν συνδυαστικά με την D (Κ2, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β)
   
 • μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • την ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί τη φλεγμονή
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
Πρόκειται για επιπρόσθετα εργαλεία στις τρέχουσες επιλογές διάγνωσης και αντιμετώπισης, που βοηθούν το γιατρό να παραδώσει πιο αποτελεσματικές θεραπείες[25][26][27]

Όσο νωρίτερα διαχειριστούν τα μεταβολικά αίτια της νόσου, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας. Το ποσοστό βελτίωσης συνδέεται με το είδος του ιστού που έχει προσβληθεί.
 
Ιστοί όπως οι βλεννογόνοι του γαστρεντερικού συστήματος, οι αρθρώσεις και το δέρμα αναπλάθονται και επουλώνουν πιο αποτελεσματικά, εφόσον υπάρχει μια αναστρέψιμη βλάβη.
 
Ιστοί όπως οι αδένες, ο νευρικός ή ο μυϊκός ιστός δεν αναπλάθονται ή επουλώνουν πολύ αργά. Σε αυτούς τους ιστούς, στόχος είναι η αναχαίτιση της βλάβης και η σταθεροποίηση της λειτουργικότητας. Πρώιμες  παρεμβάσεις επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. 

 


 
Η αποκατάσταση της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού βελτιώνει την κλινική εικόνα και την πορεία της υγείας ασθενών με σύνδρομο Sjogren.


 

Η αποκατάσταση της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού, σε συνδυασμό με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής, βελτιώνει την κλινική εικόνα και την πορεία της υγείας ασθενών με Sjogren11-24
 
Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με σύνδρομο Sjogren, ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής επιφέρουν:


 • Αναχαίτιση της καταστροφής των εξωκρινών αδένων.
   
 • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή
   
 • Βελτίωση της κατάστασης των βλεννογόνων του γαστρεντερικού (οισοφάγος, γαστρικός και εντερικός βλεννογόνος).
   
 • Μείωση των συμπτωμάτων των αρθρώσεων: δυσκαμψία και πόνος και βελτίωση της κινητικότητας.
   
 • Μείωση του κινδύνου συστηματικής βλάβης επί δευτεροπαθούς Sjogren
   
Ακριβείς ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή, στη διόρθωση των ελλείψεων και η χρήση φαρμακευτικών αγωγών με θετικά μεταβολικά αποτελέσματα, έχουν αλλάξει ριζικά την πορεία της νόσου σε ασθενείς με σύνδρομο Sjogren.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία διαπιστώνουμε ότι η ποιότητα ζωής και η γενική κατάσταση της υγείας ασθενών με σύνδρομο Sjogren βελτιώνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, από μια κατάσταση σταθερή επιδείνωσης σε μια κατάσταση σταδιακής βελτίωσης. 

Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. Όταν η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ, αλλάζουν ριζικά την ποιότητα ζωής και την πορεία της νόσου των ατόμων που πάσχουν από σύνδρομο Sjogren.
 


Βιβλιογραφικές Αναφορές:  

[1] Sjogren Syndrome. Sriya K Ranatunga. Emedicine Medscape. Updated: Mar 05, 2021
[2] Sjogren's syndrome. 
Mayo Clinic accessed April 2021
[3] Metabolic syndrome in Sjögren’s syndrome patients: a relevant concern for clinical monitoring.  Kristopherson Lustosa Augusto et. al. 
Clinical Rheumatology volume 2015
[4] Metabolic Disorders Causing Fatigue in Sjogren’s Syndrome. Lakshmanan Suresh et al. 
2014. American College of Rheumatology Annual Meeting
[5] Salivary dysbiosis in Sjögren’s syndrome and a commensal-mediated immunomodulatory effect of salivary gland epithelial cells  Yu-chao Tseng et al. 
Nature NPJ March 2021.
[6] Gut dysbiosis is prevailing in Sjögren’s syndrome and is related to dry eye severity Jayoon Moon et al. 
PLoS One. 2020.
[7] Vitamin D and Sjögren syndrome. MarioGarcia-Carrasco et al. 
Autoimmunity Reviews. June 2017.
[8] Micronutrients in autoimmune diseases: possible therapeutic benefits of zinc and vitamin D. Inga Wessels, Lothar Rink. 
The Journal of Nutritional Biochemistry Volume 77, March 2020
[9] The immunoregulatory role of vitamins A, D and E in patients with primary Sjögren’s syndrome. Peter Szodoray et al. 
Rheumatology, Volume 49, Issue 2, February 2010
[10] Omega-3 and omega-6 fatty acids in primary Sjögren's syndrome: clinical meaning and association with inflammation. Carlos Y Castrejón-Morales et al. 
Clinical and Exp Rheumatol. Jul-Aug 2020
[11] Metabolic syndrome in Sjögren’s syndrome patients: a relevant concern for clinical monitoring.  Kristopherson Lustosa Augusto et. al. 
Clinical Rheumatology volume 2015
[12] Metabolic Disorders Causing Fatigue in Sjogren’s Syndrome. Lakshmanan Suresh et al. 
2014. American College of Rheumatology Annual Meeting
[13] Incomplete Healing as a Cause of Aging: The Role of Mitochondria and the Cell Danger Response. 
Robert K. Naviaux. Biology (Basel). 2019 Jun
[14] Ubiquinol-10 Intake Is Effective in Relieving Mild Fatigue in Healthy Individuals. Kei Mizuno et al. 
Nutrients. 2020 Jun
[15] Salivary dysbiosis in Sjögren’s syndrome and a commensal-mediated immunomodulatory effect of salivary gland epithelial cells  Yu-chao Tseng et al. 
Nature NPJ March 2021.
[16] Gut dysbiosis is prevailing in Sjögren’s syndrome and is related to dry eye severity Jayoon Moon et al. 
PLoS One. 2020.
[17] Vitamin D and Sjögren syndrome. Mario Garcia-Carrasco et al. 
Autoimmunity Reviews. June 2017.
[18] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi. 
BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020.
[19] The association of vitamin D deficiency with tear break-up time and Schirmer testing in non-Sjögren dry eye B E Kurtul et al. 
Nature June 2015
[20] The Association of Serum Vitamin D Level With the Severity of Dry Eye Parameters in Primary Sjögren Syndrome Jee Hye Lee et al. 
Cornea . 2020 Jun
[21] 
Sjögren’s Foundation Clinical Practice Guidelines. Accessed April 30, 2021.
[22] Omega-3 and omega-6 fatty acids in primary Sjögren's syndrome: clinical meaning and association with inflammation. Carlos Y Castrejón-Morales et al. 
Clinical and Exp Rheumatol. Jul-Aug 2020
[23] Micronutrients in autoimmune diseases: possible therapeutic benefits of zinc and vitamin D. Inga Wessels, Lothar Rink. 
The Journal of Nutritional Biochemistry Volume 77, March 2020
[24] The immunoregulatory role of vitamins A, D and E in patients with primary Sjögren’s syndrome. Peter Szodoray et al. 
Rheumatology, Volume 49, Issue 2, February 2010
[25] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Tsoukalas D, Fragoulakis V et al. 
Metabolites . 2020 Dec.
[26] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Sarandi E, Tsoukalas D et al. 
Adv Clin Chem. 2021
[27] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi, Aristides Tsatsakis et al. Front Mol Biosci . 2019 Nov
.

 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.