Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Γιατί οι Ασθενείς με Αυτοάνοσο Πρέπει να Ελέγξουν τις Ελλείψεις τους
Εξειδικευμένες Εξετάσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Δείτε επίσης

Οι Ασθενείς με Αυτοάνοσο Νόσημα Έχουν Ελλείψεις που Πυροδοτούν τη Νόσο τους


Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι η πρώτη αιτία νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες. Photo by freestocks, Unsplash.

Οι Ασθενείς με Αυτοάνοσο Νόσημα Έχουν Ελλείψεις που Πυροδοτούν τη Νόσο τους
 
Πολλοί ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα έχουν ελλείψεις που δεν γνωρίζουν και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία τους.
 
Ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και τη διατροφή, βελτιώνουν την υγεία και την καθημερινότητα ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα. 

 
Στην Metabolomic Medicine® πιστεύουμε ότι τα αυτοάνοσα και τα χρόνια νοσήματα δεν είναι πλέον άλυτες καταστάσεις υγείας που χαρακτηρίζονται από σταθερή επιδείνωση. Όταν η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων[1].  


Τα αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα οφείλονται κυρίως σε ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η διαταραχή του μικροβιώματος και η ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή. 

Ο εντοπισμός των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, με τη διενέργεια εξειδικευμένων αναλύσεων, αποτελεί το 50% της αντιμετώπισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Το υπόλοιπο 50% αφορά στη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από τον ειδικό ιατρό αναλόγως του νοσήματος, όπως κορτιζόνη, αντιφλεγμονώδη, βιολογικοί παράγοντες ή ανοσοκατασταλτική αγωγή
[1-5]

Η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί από μόνη της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Παράλληλα με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές του οργανισμού που συνδέονται με την εκδήλωση της νόσου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ασθενείς βιώνουν μια σταθερή επιδείνωση της υγείας τους. 


Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι η πρώτη αιτία νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες.
 
Πρόκειται για νοσήματα που εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται σε δικά του όργανα και ιστούς.
 
Ασθένειες όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, η ψωρίαση, ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πλέον η πιο συχνή αιτία νόσου.
 
Συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής, με ελλείψεις του οργανισμού και τη διατροφή.
 
Οριακές ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος, περνούν απαρατήρητες και συσσωρεύονται σε διάστημα ετών, ώσπου εκδηλώνονται με τη μορφή κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος.
 
Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται “κρυμμένη πείνα” και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από κάθε ασθένεια.
 
Ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κ.ά.:
 

 • Καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
   
 • Επιδεινώνουν τις φλεγμονές
   
 • Αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις
   
 • Επιδεινώνουν την πορεία αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.
   
Η ανίχνευση των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων, οδηγεί στην ακριβή διόρθωση τους.
 
Μέχρι πρόσφατα μια σημαντική δυσκολία στην αντιμετώπιση τους ήταν ότι οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές, είναι δύσκολο να εντοπιστούν με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η πορεία της υγείας των ασθενών επιδεινώνεται σταθερά.
 
Παράλληλα, μειώνεται σημαντικά και η απόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη διακοπή της φλεγμονής και στη διαχείριση των υποτροπών, όπως κορτιζόνη, αντιφλεγμονώδη και βιολογικοί παράγοντες. 
 
Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, είναι κοινές και αφορούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, συχνά δεν εντοπίζονται.
 
Κατά την τελευταία δεκαετία μια νέα κατηγορία εξετάσεων εντοπίζει με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τα αυτοάνοσα νοσήματα.  
 
Μετράνε μικρά μόρια, τους μεταβολίτες, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
 
Το είδος των συγκεκριμένων αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική Metabolomic Medicine®, που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών που συνδέονται με τα αυτοάνοσα νοσήματα.
 
Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι μια ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης, ικανή να αποτυπώσει μεταβολικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από μια νόσο, παρέχοντας ακριβή εικόνα για την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου ξεχωριστά. 

Παρέχουν στοιχεία που καθορίζουν τις στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, που επηρεάζουν την υγεία και την πορεία της νόσου ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα.
 
Πρόκειται για μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:


 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με αυτοάνοσο.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ορμονικού συστήματος και ανάπτυξη αυτοανοσίας. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το ανοσοποιητικό σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία των αυτοάνοσων.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή των οργάνων που πλήττονται από το νόσημα. 
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
 
Με βάση την κλινική μας εμπειρία σε ασθενείς με αυτοάνοσο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:
 

 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του οργάνου που πλήττεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.
   
 • Μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στη χρόνια φλεγμονή: του πόνου, των κατακρατήσεων, του χρόνιου χαμηλού πυρετού, της κόπωσης, της κακής διάθεσης (μελαγχολία, υπερένταση, εκνευρισμός), την έντονη πείνα, την υπνηλία, τη διαταραχή του ύπνου και τη μειωμένη πνευματική διαύγεια.   
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της πνευματικής διαύγειας, της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων. 
   
 • Βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος. 
   
 • Μείωση της ευαισθησίας σε λοιμώξεις και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ενισχύεται σημαντικά η φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αναγνωρίζει τους δικούς του ιστούς και να τους διαχωρίζει από παθογόνους μικροοργανισμούς. 
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής και ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας.
 
Ο συνδυασμός ιατρικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή, μαζί με νεότερες φαρμακευτικές θεραπείες, βελτιώνει σημαντικά την πορεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην αντιμετώπιση ενός αυτοάνοσου.
 
Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. 

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.
 
Στην Metabolomic Medicine® πιστεύουμε ότι τα αυτοάνοσα και τα χρόνια νοσήματα δε θεωρούνται πλέον άλυτες καταστάσεις υγείας που χαρακτηρίζονται από σταθερή επιδείνωση.
 
Σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες, αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, εργαζόμαστε με σκοπό να βοηθήσουμε ολοκληρωμένα τον κάθε ασθενή να αντιμετωπίσει τη νόσο του και να βελτιώσει την υγεία του.
 

Στη κλινική μας παρακολουθούμε χιλιάδες περιστατικά με αυτοάνοσα νοσήματα και ειδικευόμαστε στο κομμάτι του εντοπισμού και της διόρθωσης των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, μέσα από τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων. 

Έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 25.000 ασθενείς με χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα κατά την τελευταία δεκαετία. Πάνω από το 85% των ασθενών που ακολουθούν την αγωγή που τους προτείνουμε, βλέπουν σταδιακή και σταθερή βελτίωση της υγείας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασθενής να ακολουθήσει την συνιστώμενη αγωγή και τη διατροφή. Απαιτούνται τουλάχιστον 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής και ένα έτος για την σταθεροποίηση της κατάσταση της υγείας του ασθενή.
 
 

 
 


Βιβλιογραφία
 

 1. Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi. BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
 2. McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;0
 3. Hidden Hunger in the Developed World. Biesalski HK. The Road to Good Nutrition. Basel, Karger, 2013, pp 39–50 https://doi.org/10.1159/000355992
 4. Challenges, Progress, and Prospects of Developing Therapies to Treat Autoimmune Diseases. Lars Fugger et al. Cell April 2020
 5. Μεταβολομική και Κλινική Εφαρμογή στα Αυτοάνοσα και Χρόνια Νοσήματα. Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ 2022. 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.