Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ο Ρόλος της Βιταμίνης D & των Μικροθρεπτικών Συστατικών στη Ρύθμιση του Ανοσοποιητικού Συστήματος


Η βιταμίνη D, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες υγείας και η διατήρηση βέλτιστων επιπέδων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ιδανικά με έκθεση στον ήλιο και συμπλήρωση, συνδέεται με μειωμένη νοσηρότητα, μειωμένη θνησιμότητα και καλύτερη υγεία.

Ο Ρόλος της Βιταμίνης D & των Μικροθρεπτικών Συστατικών στη Ρύθμιση του Ανοσοποιητικού Συστήματος
 
Η ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά επιβαρύνει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Η χορήγηση ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών σε δόσεις μεγαλύτερες από τα τρέχοντα συνιστώμενα επίπεδα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού.  
 
Η ενίσχυση στη λειτουργία του με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού και την αντίσταση στις λοιμώξεις. Παράλληλα ενισχύεται η ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει τους δικούς του ιστούς και να μην τους επιτίθεται1.
 
Ένας βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη αυτοανοσίας είναι η έκπτωση της λειτουργίας των ρυθμιστικών κυττάρων του ανοσοποιητικού (Treg-cells). Τα ρυθμιστικά κύτταρα είναι μια κατηγορία Τ-λεμφοκυττάρων που κατέχει στρατηγικό ρόλο στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. H δυσλειτουργία τους έχει συνδεθεί στενά με την ανάπτυξη της αυτοανοσίας και του καρκίνου2.
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων σε βιταμίνη D, ψευδάργυρο, ωμέγα-3, προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, ενισχύει τη δράση των ρυθμιστικών κυττάρων.
 
Η βιταμίνη D έχει κυρίαρχη ανοσορυθμιστική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έλλειψη βιταμίνης D απορυθμίζει το ανοσοποιητικό και μειώνει την ικανότητα του να διαχωρίζει τους δικούς του ιστούς από ξένα στοιχεία.

 

Εικόνα: Τ-λεμφοκύτταρο (T-cell), μικροθρεπτικά συστατικά ενισχύουν ή μειώνουν λειτουργίες του και ενισχύουν τη δράση των ρυθμιστικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (Τreg-cells). Βιταμίνη D (D), ψευδάργυρος (Ζ), ωμέγα-3 (n3), βιταμίνη Ε (Ε), προβιοτικά (PB), αντιοξειδωτικά (EG). Wu et al. Front. Immunol., 2019
 

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων. Κλινική μελέτη που διενεργήθηκε από την ιατρική σχολή του Harvard και παρακολούθησε 25.871 άτομα για 5 έτη, έδειξε ότι η μακροχρόνια χορήγησή της μειώνει σημαντικά την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών3.

Επιπρόσθετα, η βιταμίνη D έχει θετική επίδραση στη χρόνια φλεγμονή και υψηλά επίπεδά της στο αίμα, συνδέονται με ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού να διαχειριστεί τη φλεγμονή.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, συνδέονται με περισσότερες εξάρσεις και χειρότερη πορεία σε αυτοάνοσα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Επαρκή επίπεδα είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο για τη μείωση της πιθανότητας νόσου από λοιμώξεις, όσο και για την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει τους δικού του ιστούς.

Στη διόρθωση της έλλειψης βιταμίνης D σε ασθενείς με αυτοάνοσα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι τείνουν να εμφανίζουν αντίσταση στη βιταμίνη D, απαιτούνται δηλαδή πολύ μεγαλύτερες δόσεις και υψηλότερα επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί η ίδια βιολογική δράση που εμφανίζει η D στους υγιείς[4,5]

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία, έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση της έλλειψης της D, δεν προσδίδει τα πλήρη οφέλη όταν αυτή πραγματοποιηθεί κατά τη στιγμή της έξαρσης ενός αυτοάνοσου. Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες ή και μήνες χορήγησης θεραπευτικών δόσεων, παράλληλα με την διόρθωση ελλείψεων σε συμπαράγοντες της βιταμίνης D, όπως βιταμίνη Κ2, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού και να παρατηρηθεί σημαντική κλινική βελτίωση[6,7].
 
Νεότερα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D είναι ασφαλής σε δόσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που θεωρούνταν ασφαλείς στο παρελθόν[8-10]
 
Οι συνιστώμενες ανώτερες ασφαλείς δόσεις -σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ενδοκρινολογική Εταιρεία- χωρίς την παρακολούθηση και μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D από γιατρό, είναι οι 10.000 μονάδες ημερησίως για τους ενήλικες και οι 4.000 μονάδες για παιδιά από 8-18 ετών.

Η πρόσληψη δόσεων υψηλότερων των 10.000iu ημερησίως με σκοπό την αποκατάσταση σημαντικής έλλειψης της βιταμίνης D, θα πρέπει να γίνεται με την παρακολούθηση γιατρού και τη μέτρηση των επιπέδων της στο αίμα.

Η βιταμίνη D, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες υγείας και η διατήρηση βέλτιστων επιπέδων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ιδανικά με έκθεση στον ήλιο και συμπλήρωση, συνδέεται με μειωμένη νοσηρότητα, μειωμένη θνησιμότητα και καλύτερη υγεία.Οι Ελλείψεις σε Μικροθρεπτικά Συστατικά είναι Κοινές στην Πλειοψηφία του Πληθυσμού

Ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κ.ά.:

 • Καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

 • Επιδεινώνουν τις φλεγμονές

 • Αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις

 • Επιδεινώνουν την πορεία των αυτοάνοσων ασθενειών.

Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται “κρυμμένη πείνα” και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από κάθε ασθένεια.

Συνθήκες ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ανάπτυξη νόσου[11].

Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, είναι κοινές και αφορούν στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, συχνά δεν εντοπίζονται.

Η στοχευμένη διόρθωση των ανεπαρκειών:


 • Ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 • Βελτιώνει τον έλεγχο της φλεγμονής.

 • Μειώνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις.

 • Συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης.

 • Βελτιώνει την πορεία της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς.
 
Η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες.


 
Ειδικές Εξετάσεις Εντοπίζουν τις Ελλείψεις που Συνδέονται με την Ανάπτυξη & την Πορεία Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Οι εξετάσεις μεταβολομικής εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που είναι κοινές στην πλειοψηφία των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα και καθοδηγούν το σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου, με βάση το μοναδικό μεταβολικό προφίλ του κάθε ατόμου.

Το πλεονέκτημα των μεταβολομικών αναλύσεων, είναι ότι το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου, με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του[12][13].

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής επιφέρουν:


 • Βελτίωση της πορείας της νόσου με αναχαίτιση της εξέλιξής της 
   
 • Σταδιακή μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των εξάρσεων 
   
 • Βελτίωση της συμπτωματολογίας
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή
   
 • Βελτίωση της ικανότητας του οργανισμού στη διαχείριση της φλεγμονής 
   
 • Αναχαίτιση της καταστροφής των οργάνων στόχου από το μηχανισμό της αυτοανοσίας
   
 • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής

Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία της νόσου των ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα.

Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι για να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, πρέπει ο κάθε ασθενής να αντιμετωπιστεί ως μια μοναδική περίπτωση και να αποκατασταθούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, που οδήγησαν στην εκδήλωση νόσου[13,14].
 
Η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς, πρέπει να προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις διατηρούνται μακροπρόθεσμα.

 
 
Βιβλιογραφικές Αναφορές:

 1. Nutritional Modulation of Immune Function: Analysis of Evidence, Mechanisms, and Clinical Relevance Dayong Wu et al. Front. Immunol., 15 January 2019
 2. Regulatory T Cells in Autoimmunity and Cancer: A Duplicitous Lifestyle Aikaterini Hatzioannou et al. Front. Immunol.,2021.
 3. Vitamin D and Marine n-3 Fatty Acid Supplementation and Prevention of Autoimmune Disease in the VITAL Randomized Controlled Trial American College of Rheumatology. Hahn J. et al Arthritis Rheumatol. 2021; 73 (suppl 10).
 4. A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis Danilo C Finamor et.al. Dermatoendocrinol. 2013 Jan.  
 5. “Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study” Marta Entrenas Castillo et al. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Oct.
 6. World aging population, chronic diseases and impact of modifiable-metabolic risk factorsDr. Dimitris Tsoukalas, MD (Greece). European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. 20th International Congress of Rural Medicine 2018. Tokyo - Japan
 7. Sufficient vitamin D status positively modified ventilatory function in asthmatic children following a Mediterranean diet enriched with fatty fish intervention study. Maria M Papamichael, Catherine Itsiopoulos, Katrina Lambert, Charis Katsardis, Dimitris Tsoukalas, Bircan Erbas. Nutr Res . 2020 Aug 16.
 8. Changing Incidence of Serum 25-Hydroxyvitamin D Values Above 50 ng/mL: A 10-Year Population-Based Study Daniel V. Dudenkov, MD et. al. Mayo Clinic Proceedings 
 9. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths by William B. Grant et. al.  https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/988/htm
 10. Vitamin D Is Not as Toxic as Was Once Thought: A Historical and an Up-to-Date Perspective Michael F. Holick, PhD, MD Mayo Clinic Proceedings. DOI: https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2015.03.015
 11. Dietary micronutrients in the wake of COVID-19: an appraisal of evidence with a focus on high-risk groups and preventative healthcare. McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutr Prev Heal 2020:bmjnph-2020-000100.
 12. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic AcidsMetabolites. 2020 Dec 8.
 13. Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
 14. Dietary micronutrients in the wake of COVID-19: an appraisal of evidence with a focus on high-risk groups and preventative healthcare. McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutr Prev Heal 2020:bmjnph-2020-000100.
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.